11 mars 2014

Penna på väg, tack >>>
Med smicker kommer man långt

   Chelsea, mitt lag


Hur kommer det sig att man blir en Chelseasupporter? Det finns säkert väldigt många olika anledningar till det och det är just det som är så fascinerande, varför hejar en svensk på en engelsk fotbollsklubb från London? Mitt eget intresse för Chelsea började för bra många år sedan i samband med Sveriges Televisions sändningar av Tipsextra i början av sjuttiotalet. Man kan gott säga att jag varit en tämligen hängiven supporter i drygt 40 år. Jag har varit med laget i medgång och motgång och, som jag brukar säga till mina vänner, kanske mest i motgång. Det är ju först på senare år som de riktigt stora framgångarna kommit. Detta beror till stor del på att den ryske oljemagnaten Roman Abramovich år 2003 köpte ett i princip konkursfärdigt Chelsea och att han därefter har satsat stora pengar i klubben. Plötsligt kunde vi värva klasspelare som Hernan Crespo och Juan Sebastián Verón, därefter har framgångarna kommit. Roman Abramovich är i mitt tycke det bästa som har hänt Chelsea. Han syns ofta personligen på matcherna och han verkar ha ett genuint intresse för klubben. Det faktum att han nu varit ägare till klubben i drygt tio år tyder på ett långsiktigt engagemang. 

Jag har haft förmånen att få se Chelsea live 20 gånger och faktum är att jag aldrig sett dem förlora! Första gången jag såg laget spela var i Sverige, en träningsmatch mot Mjölby AI i juli 1989. Chelsea hade då gått upp i högsta divisionen och hårdsatsade inför comebacken. De hade inte mindre än åtta landslagsmän i laget. Tony Dorigo och Kerry Dixon representerade England, Steve Clarke och Gordon Durie hade flera gånger dragit på sig Skottlands blåa dress, Peter Nicholas och Garreth Hall spelade för Wales, Kevin Wilson representerade Nordirland. Dessutom fanns även Dave Mitchell från Australiens OS-lag. Hur gick matchen? Efter en del besvär lyckades Chelsea vinna med 3 - 0.
En match som är en av de bästa jag sett på plats är utan tvekan kvartsfinalen i Champions League i april 2009 mellan Chelsea och Liverpool, match nummer två. Chelsea vinner sammanlagt med 7 - 5 och går vidare till semifinal (motståndare Barcelona). Detta var en mycket underhållande match som hade det mesta. För en Chelseasupporter var det en magisk kväll med en euforisk stämning på läktarna, en match som utan tvekan är en av de mest minnesvärda någonsin. 

Nästa match i London är bokad och klar. Det blir toppmötet mellan Chelsea och Arsenal den 22 mars och den drabbningen ser jag verkligen fram emot. Jag har en förhoppning om att Chelsea denna säsong ska kunna ta hem ligatiteln. Det är nu nio matcher kvar i ligan, största hotet är utan tvekan Arsenal hemma och Liverpool borta. Vinner vi dessa matcher är vi nog på god väg att kunna ta hem serien. 

För några år sedan upptäckte jag Lindys, i mitt tycke alldeles utomordentliga sida, på nätet. Jag uppskattar verkligen hans engagemang och kunskap om Chelsea men framför allt är jag väldigt imponerad av den tid han lägger ner på sin hemsida. Så mycket bra information vi supportar får till oss på ett enkelt sätt, det tackar vi för!



Åke Nilsson

Besök csfc-facebook: facebook