13 - 19 maj 2012

 Inför Bayern München -
     Champions League final 2012
  
    del 2, torsdag-lördag

Det här är nog olagligt men jag tror de flesta förlåter mig för stunden, så till finalen. Lyssna >


CL-finalen 12

FRE:

Florent Malouda tränade idag med laget. David Luiz och Gary Cahill har tränat sedan i tisdags, det ser bra ut med alla spelare utom de avstängda. Som reserver från b-laget har Roberto di Matteo tagit med två 18-åringar! Nathaniel Chalobah som spelar defensiv mittfältare i FA Youth Cupvinnarna och högerbacken Todd Kane. Vi ska nog inte förvänta oss att se dem spela dock.

Roberto di Matteo tar ut laget redan ikväll efter dagens träning och antar jag, mycket funderande. Ändå verkar väl uppställningen rätt trolig med tanke på avstängningarna. Det han säkert funderar på in i det sista är att starta Torres med Drogba, och Kalou eller Malouda. Jag hoppas på det första och tror Kalou är ett bättre val än Malouda.

Kan det här bli vår start XI? Cech - Ferreira, Cahill, Luiz, Cole - Mata, Mikel, Lampard - Torres, Drogba, Kalou eller blir den annorlunda? Ni vet lika mycket som jag. Men punkterna som RdM funderar över är säkert Bosingwa/Ferreira, Essien/Mikel, Torres/Sturridge, Kalou/Malouda?!

---

Frank Lampard uppmanar sina lagkamrater att hämta kraft från besvikelsen i Moskva inför finalen. Vet inte om det är rätt metod, men Lamps känner sina lagkamrater bra mycket bättre än jag. Vi vet alla vad som hände, själv tycker jag det är skönast att lämna det bakom oss även om motivationen från den besvikelsen självklart alltid kommer att följa en Chelseasupporter som ni ser i en annan artikel.

Startar Drogba imorgon, och det gör han, blir det hans 75:e Champions Leaguematch. Det verkar som om han tänker försöka betala tillbaka någon form av skuld från Moskva. Han sköt ju i stolpen där vid 1-1, och åkte sedan ut för en obehärskad händelse, ett slag i ansiktet på Nemanja Vidic. Den och JTs knä i semin tillhör väl de dummare utvisning Chelsea någonsin tagit. Så på det sättet kanske han har en form av skuld till oss fans. Särskilt som det var han och JT som skulle tagit sista straffen (av de ordinarie), vilket Avram Grant avslöjat inför årets final. Straffläggningar har ju alltid sedan dess (och lite innan) varit ett trauma för en Chelseasupporter. Det är inget jag vill se imorgon, tack. Avgör det här inom 90 minuter Chelsea, eller allra senast inom 120. På sina 75 matcher har Drogba gjort 38 mål. Inte ett enastående facit, men man också titta på betydelsen av hans mål. Som det mot Barcelona på Stamford Bridge. (Eller alla hans Wembleymål för att ta ett annat exempel). För mig kännetecknar Didier Drogba mer än kanske någon annan fotbollsspelare de stora matcherna. Och ingen enskild match är större än den här. 300 miljoner drygt såg förra Champions Leaguefinalen, det kommer att bli många många fler i år då finalen för första gången spelas under en helg vilket öppnar upp för många nya tittare, inte minst i Asien och de amerikanska kontinenterna. Däremot häller han inte med Jupp Heynckes uttalande om att han är en stor skådespelare på plan. (Vilket är tvetydigt för jag har specialgranskat Drogba i en del repriser av matcher och fakta är att han får oerhört mycket "stryk" av motståndarna, däremot kan jag inte påminna mig ett enda tillfälle då han försökt filma till sig en straff! Men visst, han försöker utnyttja systemet ibland för att vinna tid, särskilt när Chelsea är under press vilket vi såg i Barcelonamatcherna. Snyggt, kanske inte, effektivt - ja. Och jag är tacksam att Drogba är i vårt lag när han gör det, men jag är inte beredd att kalla honom en filmare som Andy Carroll eller Ashley Young för de försöker filma till sig stora fördelar som straffar, inte bara tid). // Vi kan också dementera ryktena om Barcelona, för Drogba säger tydligt att han förhandlar inte med dem. Han vill stanna i Chelsea, liksom Roberto di Matteo - frågan är om vår ledning tillåter det, vilket dock är ett annat problem som vi tar upp efter finalen.//

----

Jupp Heynckes försöker tona ned favoritskapet och menar att hemmaplan bara ger en liten fördel för Bayern. Annars är det mest uppseendeväckande på hans presskonferens idag att han anklagar Drogba för skådespeleri, eller berömmer honom för hans skådespelartalang. Det beror väl på hur man vill se Heynckes uttalanden. Jag hoppas de retar upp Drogba en del.

---
Ännu har ingen börjat prata strunt om planens storlek. Allianz Arena är nämligen större än Stamford Bridge. Den har samma mått som Nou Camp. Och på Nou Camp skulle storleken på planen avgöra till Barcelonas fördel. Det visade sig dock att 105x68 (2 m längre, 1 bredare än SB) räckte alldeles utmärkt för ett tiomanna Chelsea att göra två mål och slå ut Barcelona. Så det kanske tystade snacket om att planstorlek spelar roll. Därmed inte sagt att vi vill spela även den här matchen med tio man, som vi avslutade finalen i Moskva och spelade dryga timmen i Barcelona.

Bayerns Jupp Heynckes som såg sitt mittfält och försvar förnedrat av Dortmunds snabba kontringar och attacker i helgen måste välja mittlås från tre spelare; Jerome Boateng som väldigt klumpigt orsakade en straff mot Dortmund och som är känd för att tappa koncentrationen. Lite som det beskrivs att David Luiz kan göra, fast på ett annat sätt. Luiz börjar ju göra för svåra saker när han tappar koncentrationen och försöker ofta det svåra alternativet istället för det rätta - brasilianare som han är. Boateng ansågs inte hålla måttet för City och såldes därför till Bayern inför den här säsongen. Han är ung och relativt oerfaren på den här nivån. Han gör misstag ibland och framförallt Drogba bör oroa honom mycket. Mer erfaren är Daniel van Buyten. Men han är 34 år gammal, har aldrig varit snabb och har bara spelat en timme i en reservlagsmatch sedan i januari när han bröt ett mellanfotsben.(En match som också var en klar förlust för Bayerns reserver). Frågan är om Heynckes vågar spela en så pass matchovan och rostig spelare i den här matchen, även om han har erfarenheten. Tredje alternativet för Bayern att spela i mittförsvaret verkar vara en annan veteran, Anatolij Timoschuk som egentligen är defensiv mittfältare men som vår Essien ibland vikarerat som mittback. Normalt hade Timoschuk ersatt den likaledes avstängde Gustavo, men den rollen på det defensiva mittfältet förväntas nu gå till Bastian Scheinsteiger som öppet erkänner att han inte är helt återställd från skada även om han spelade hela matchen mot Dortmund. Det var dock långt från den vanlige Schweinsteiger i den matchen i Berlin. Om det var skadan eller form som stoppade honom där går inte att säga, men Schweini måste lyfta sitt spel mycket för att komma tillbaka på normal nivå. Vilket dock är fullt möjligt, inte minst med tanke på vad matchen betyder. Den oerhört lovande vänsterbacken Alaba förväntas ersättas av Diego Contento. Personligen tror jag att Alabas frånvaro är viktigare för Bayerns anfallsspel än kanske till och med Badstubers frånvaro är för deras defensiv. Andra hävdar att Contento är en fullt kapabel back-up till Alaba. Jag har sett för lite av honom för att kunna avgöra det helt och hållet, men det måste ju finnas skäl till att Heynckes valt Alaba den här säsongen trots att han bara är 19 år. Det finns en möjlighet att Heynckes väljer att spela Lahm där istället för andra sidan, för att ge framförallt Ribery det understöd han behöver. På andra sidan möts Robben och Ashley Cole och det är en kamp som Cole trots allt har en bra chans att vinna med sin erfarenhet och snabbhet även om Robben är en formidabel opponent om han hittar den form jag inte sett de senaste matcherna. Normalt bildar Lahm och Robben en mycket kraftfull högersida och det kommer att behövas att Frank Lampard framförallt ger Cole understöd om Bayern väljer den väntade uppställningen.

Statistiskt skulle ett första mål för Chelsea betyda väldigt mycket. Bayern är inte bra på att vända matcher, det har bara hänt en gång den här säsongen. Det är också väl känt att Bayern hanterar inte press särskilt bra, det har hänt flera gånger att spelarna börjar skylla på varandra och till och med öppet bråk har förekommit mellan spelarna under match den här säsongen. Därför vore ett första mål för Chelsea ovanligt viktigt. Chelsea däremot har flera gånger visat sig nästan vara bättre på att spela under tryck och att komma från underläge så det oroar mig mindre. Vår sista kvart är som alltid det som kan oroa för Bayern kommer inte att ge upp om de tror de kan vända matchen, oavsett om de är oense sinsemellan och de har den inviduella kvaliteten att flera spelare i Bayern kan åstadkomma matchvändande händelser än det kanske finns i Chelsea.

Drogba har positiva minnen av Bayern då han var vår bäste spelare i bägge matcherna 2005 även om Lamps gjorde ett mål mer sammanlagt. Han totalt dominerade Bayerns mittförsvar, ingen av de spelarna spelar dock kvar i die Roten så han sätter kanske inte lika stor skräck i mittbackarna för imorgon. Lahm var dock med på den tiden. Schweinsteiger också och han har uttryckt den allra största beundran och respekt för sin mittfältsmotståndare, Frank Lampard inför matchen.

En nyckel för Bosingwa som han måste vara uppmärksam på är att hela tiden tvinga Ribery utåt plan och inte låta honom hitta en lucka mellan Bosingwa och Cahill. Får Ribery den luckan kan vad som helst hända så Bosingwa måste vara oerhört uppmärksam, liksom Cahill får inte låta Gomez lura honom alltför långt bort från högerbacken som kommer att behöva understöd. Mikel är en nyckel här, han måste hitta rätt då både Ribery och Robben vill vika inåt för att skjuta eller frispela Gomez och med Lampard i en något defensivare roll måste Mikel ta mer ansvar gentemot Ribery, utan att orsaka alltför många farliga frisparkar.

Jag tror Bayern kan få stora problem med Juan Mata imorgon kväll. De har ingen naturlig försvarare mot hans rörelser bakom Drogba nu när Gustavo är avstängd och Timoschuk (eller hur vi ska stava hans namn) förväntas spela i backlinjen.

Jag gissar att det här blir Bayerns uppställning:
Neuer - Lahm, Boateng, van Buyten, Contento - Schweinsteiger, Kroos, Müller - Robben, Ribery - Gomez.
Ett mycket starkt lag, men deras bänk är inte lika imponerande om någon av dessa måste byta.

---
Oddsen på Chelsea som vinnare av Champions League sjunker. Det oroar mig en del. Hittills har vi varit underdogs i experternas, dvs svenska varianternas, ögon ända sedan vi gick vidare från gruppspelet och det är något jag vill se fortsätta. Bayern är fortfarande klara favoriter och Glenn Strömberg som haft fel i varje match om Chelsea håller dem som vinnare, så jag borde kanske inte oroa mig.

 

TORS
I ordkriget, något Bayern alltid gillat, gör nu deras ordförande Uli Höness det ena efter det andra anmärkningsvärt dumma uttalandena. Häromdagen förstörde Chelsea fotbollen för de köper spelare, sagt av en klubb som i decennier köpt upp all tysk talang pga sin överlägsna ekonomi. Han påstod att Chelsea aldrig kommer att klara Uefas financial fair play regler osv. Nu talar han om oljemaffian som styr fotbollen och pekar ut Roman A som en av dem.Hanklarar uppenbarligen inte av att skilja på olja som Roman aldrig sysslat med och gas och energi som han har sysslat med, för länge sedan. Hur han hatar dem varje gång han tankar sin bil och hur de förstör fotbollen, sa han som alltid aktivt försöker förstöra all tysk fotboll genom att utnyttja sina överlägsna resurser gentemot de andra klubbarna... Plus det faktum att två av nio styreseledamöter i Bayerns styrelse kommer från bilindustrin och bilföretaget Audi är storägare i klubben.... Men underhållande är det och kanske kan det hjälpa till att skapa lite mer motivation att slå ut en klubb med en sådan idiot som talesman och ordförande.

Tyskarna har börjat försöka vända mindgame-kriget. De försöker pressa över oket av förväntningar på Chelsea genom uttalanden av Franck Ribery om att Romans krav på Champions Leaguevinst kommer att förlama Chelsea i finalen.En förlust kommer att förstöra Chelsea som klubb...
    Att CL är det enda Roman bryr sig om tillhör ju myterna kring Chelsea och det är just en myt. Det har ju kommit klara uttalanden i år som ställer ligaplaceringen klart före vinst i Champions League, men det vore ju att bry sig om fakta. Ungefär som dumma uttalanden av sportjournalister att John Terry begick myteri i Sydafrika-VM. Trots att Fabio Capello som han skulle begått myteriet mot bevisligen återinsatte honom som kapten efteråt och dessutom valde att avgå pga John Terry - skulle det verkligen tyda på att det fanns en konflikt där?!
    Det verkar också som om Bayerns spelare har bestämt sig för att Chelsea kommer att välja den defensiva vägen/taktiken som gällde mot Barcelona - något jag inte alls är övertygad om men om Bayern vill tro det kan det bara hjälpa oss så...

Som vi redan berättat har det nu blivit offentligt att det är Pedro Proenca från Portugal som dömer finalen. Han har 65 Uefamatcher bakom sig så han är åtminstone rutinerad. Som vi också berättat är han dock lite kortglad och har redan gett två utvisningar i årets turnerning.

Arjen Robben missade två träningar i veckan pga förkylning, men säger att han är spelklar nu. Vi får väl hoppas han är lite trött efter det dock. För även om Gomez har alla siffrorna är det nog Robben jag fruktar mest i den här matchen.

Michael Ballack tror på Chelsea men menar att hemmaplansfördelen är enormt stor för Bayern. Läs mer >

Chelsea har gjort mål i sina senaste 13 Champions Leaguematcher. Sammanlagt hela 25 mål, tänk om vi hade gjort så många i ligan. (Faktum är att den enda match vi inte gjort mål i var mot Marseille förra året då seriespelet redan var avgjort). Så förhoppningsvis blir det ingen mållös tillställning som ska avgöras på straffar.

Gör Chelsea första målet har vi kommit ovanligt långt på vägen mot en vinst, för Bayern har bara vänt ett underläge en enda gång den här säsongen.

BBC har en riktigt bra artikel om hur Chelsea ska göra för att slå Bayern München lördag kväll. Läs mer: >>>

Inte riktigt lika bra, men intressant radiosnack från talkSport >. Fast inte håller jag med "experten Andy Grays" slutsats.

Didier Drogba erkänner att årets final är nog hans sista chans att vinna Champions League. Drogba som på sätt och vis också var syndabock i Moskva, för hade han inte blivit utvisad i förlängningen skulle han slagit straffen som John Terry så olyckligt missade pga den dåliga planen.

Bettingpro (och som ni kanske vet har jag en tendens att betrakta bookmakers som kunnigare än s k fotbollsexperter) har listat sju orsaker till varför Chelsea kan vinna Champions League 2012.

  • Bayern München torskade, ordentligt, den tyska cupfinalen.
  • Chelsea har redan slagit ut Barcelona, världens bästa lag enl experterna
  • Hemmaplansfördel kan bli en nackdel, då det ökar trycket på en vinst för de röda
  • Bayerns målaptit har minskat klart på den senaste tiden, de gör inte alls lika många mål som tidigare under säsongen.
  • Didier Drogba är ute efter revansch och efter att avsluta sin Chelseakarriär med en bang (plus att han är onekligen i fantastisk form i stormatcherna och en riktig stora matchers man - tillägg från CSFC)
  • Bayern är Europas största förlorare i Europacuperna. De har vunnit en gång och förlorat fyra finaler i Europacupen och CL.
  • Chelsea har vilat och kunnat förbereda sina spelare bättre.
Chelsea Wants It More


Det här är nog olagligt men jag tror de flesta förlåter mig för stunden, så till finalen. Lyssna >

--

Jag vill påminna om två datum.

6 april 2005 - och 12 april 2005. Då möttes Chelsea och Bayern München senast i Champions League. Det var kvartsfinaler och Chelsea gick vidare. Det kan låta länge sedan, men tre av målgörarna i de matcherna kommer att stå öga mot öga igen (förmodligen).

Chelsea vann först hemma med 4-2, mål av Joe Cole, två stycken av Frank Lampard och så avslutade en viss Didier Drogba.

I returen vann visserligen Bayern, men inte med tillräckligt mycket. 3-2 räckte inte för att ta dem vidare. Våra mål gjordes av Frank Lampard och Didier Drogba. I första matchen gjordes Bayerns mål av Michael Ballack, senare i Chelsea och en stor hjälte för mig, och en spelare jag alltid velat se i Chelsea, Bastian Schweinsteiger. (I bortamötet gjordes deras mål av Pizarro, Guerrero och veteranen Scholl).

Vi vet att Bayern också har revansch att fordra efter en finalförlust, faktiskt flera då de ju förlorade den otroliga matchen mot United när de gjorde en City med två sena mål. De förlorade också mot Inter 2010 i Madrid. Ändå tror jag Chelsea vill vinna ännu mer än dem. Detta då vi ju var det bättre laget (det kommer jag att hävda till min död) i Moskva, men en tuva på gräsmattan som låg ovanpå konstgräset gav efter när John Terry hade fintat bort van den Sar och straffläggningen gick också in på övertid där Anelka till slut steg fram och slog en av sina vanliga nonchalanta straffar - och missade. På något sätt känns det som om det är mer motivation än Bayerns förlust mot Inter. Bayern har flera spelare kvar; Lahm, Schweinsteiger, Robben och kanske Thomas Müller är dock de enda startande. På bänken satt då också Gomez, Olica, Tymoschuk, Contento och van Buyten som kan bli aktuella den här gången.) (Från Chelseas lag i Moskva startar nog; Cech, Cole, Lampard, Drogba, kanske Essien, Malouda. Från vår bänk då finns; Mikel och Kalou. JT missar ju matchen men tro inte annat än att han kommer att fungera som blåslampa/hejaklacksledare/inspiratördvs kapten - välj själva, -dock inte som manager som sportbladets krönikörer fånigt nog envisas med att hävda -i omklädningsrummet och överallt annars.)

Men låt oss komma ihåg 6 april 2005 allra mest. En sådan match och vi får en väldigt rolig lördagskväll.

- -

Vi får dock inte glömma att Mario Gomez, som David Luiz klarar på Playstation (se Nyheter) gjort 12 mål på tio CL-matcher i år. Elva av dem har han gjort på Allianz Arena.

 

Se även Inför finalen del 1 >>>

 


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook