13 - 19 maj 2012

 Inför Bayern München -
     Champions League final 2012

CL-finalen

 

ONS

Jag börjar mer och mer tro på att Chelsea ändrar taktik och uppställning till lördag. Jag tror Chelsea kommer att spela ett flexibelt form av 4-4-2 i sin grund med Torres och Drogba på topp. Det finns tecken som vi redan tagit upp som att RdM ville testa det mot Blackburn, att han öppet talat om att starta bägge etc. Det kan vara mindgames för att hålla Jupp Heynckes på tårna, men anledningen till att jag tror på det är att det är nog genom Bayerns mittförsvar RdM ser möjligheterna, precis som Bayern säkerligen ser sina möjligheter att slå oss genom sitt ytterspel. Boateng spelar normalt inte mittback och var oerhört osäker mot Dortmund, orsakade bland annat en klumpig straff. Han kommer att få en helt ny partner, förmodligen Timoyschuk enligt tipsen, men det kan bli veteranen van Buyten som spelar efter att varit skadad i fem månader. Det kan också bli någon annan.

---

Gary Cahill är mycket optimistisk om sina chanser att spela på lördag efter tisdagens träning. Cahll deltog i träningen till fullo och tror han kommer att kunna spela på lördag. David Luiz deltog också och även han kunde träna 100% som han sa.

Champions Leaguefinalen är världens största årliga tv-evenemang nu, med över 300 miljoner tittare. (Bara VM-finalen drar mer var fjärde år, ca 400m tittare). Det har varit störst sedan tre år tillbaka då det slog ut Superbowl, den amerikanska fotbollsvariantens final. Tv-pengarna avgör vem som tjänar mest. Förra året tjänade förlorarna Man United mer än vinnarna Barcelona pga det. Men skillnaden var bara 2m euros. United fick 53m euros vilket är pengar som de kan spendera (eller som i Uniteds fall betala lån med) inom Uefas finansiella regler. Vinnarna får dock 9m mot förlorarnas 5,6m euro. Därtill kommer som sagt tidigare matcher, publik, tv, merchandising. På sitt sätt har Champions League blivit för stor för sitt eget bästa och det är lätt att förstå varför alla vill vara med. Men mer än något annat har turneringen också blivit Uefas egna nya finansiella reglers största fiende. För deltagande i CL cementerar mer än något annat den bestående ordningen, vilket förklarar Chelseas lednings missnöje med att klubben misslyckades kvalificera den vanliga vägen till nästa år.

Lite fascinerande att se att över 92% tror på Chelseaseger i München i vår Fråga. Det finns bra många andra som inte gör det som nu tillfrågas av media överallt, som Iker Casillas, svenska s k fotbollsexperter, med flera. Så kommer ju alla spuds att hålla på Bayern. Jag är bara förvånad över en sak, det är att flera som tippar Bayern motiverar det med att de skulle vara mer ett lag än Chelsea. Såg de inte laginsatserna mot Barcelona? För om det är något vi kan ta med oss in i finalen i år är det laginställningen, alla för alla och motivation och kämpaanda. Jag kan tycka att på flera punkter (inte bakåt) har Bayern bättre spelare än vi har, men har de stormatchspelare som vi? Åtminstone Bastian Schweinsteiger erkänner ju att vi i t ex Frank Lampard har den sortens spelare. Dock, till skillnad från vissa latinska lag förväntar jag mig aldrig att se Bayern vika ned sig om de skulle ligga under, så Chelsea måste vara på topp hela matchen inte bara fram till sista kvarten som så många gånger tidigare i år. Det får absolut inte bli någon avslappning ens om vi har två måls ledning mot matchens slut. För Bayern kommer inte att kasta in handduken, särskilt inte om Schweinsteiger spelar. Det finns ju tvivel om det pga hans skada, men mitt grundtips är att han står på plan när matchen börjar på lördag kväll.

Soccerlens listar fem skäl till varför Chelsea vinner. Och jag måste säga att jag kan hålla med om alla. Läs mer: >
Om någon Chelseasupporter eventuellt glömt bort hur vi tog oss till finalen finns historien här, sedd genom Daily Mails ögon. >

 

TIS
Roberto di Matteo avslöjar att Chelsea har tränat straffar, min mardröm, även om han säger att det har de gjort hela säsongen. Verkligen, för Chelsea har aldrig missat så många straffar som i år som jag kan komma ihåg. Fast ungdomarna kanske har visat a-lagsspelarna hur det ska gå till för de har sannerligen övertygat i straffläggningar i år. Något a-laget väl nästan aldrig gjort, även om vi gick vidare i en straffläggning under året (ligacupen mot Fulham då t o m Lamps missade).

David Luiz och Gary Cahill tränar med Chelsea idag. Inget har visats hur den träningen varit men förmodligen innebär det en lättare träning, men ändå en träning som ska leda till matchspel på lördag. Däremot är det nya uppgifter om Malouda som pekar på att han inte kommer att bli aktuell för spel.

---
Glenn Strömberg har återigen tippat våra motståndare som vinnare. Tack för det. Jag tror han gjort det i varje omgång av slutspelet och före matchen mot Valencia. Och vi har facit i hand så jag tar det som ett mycket gott tecken. Han var dock mer respektfull den här gången i sin förhandsanalys i Fotbollskväll.

Chelsea har tre skador som alla kan bli spelklara och i värsta fall är ingen spelklar. Mest optimistisk är David Luiz, men det är han alltid så det får vi nog ta som hans personlighet mer än ett medicinskt utlåtande. Luiz trodde ju han skulle få spela redan mot Barca. Malouda är den skada som kanske är lindrigast, den är åtminstone nyast. Det är också den skada som oroar mig minst, men jag skulle oerhört gärna vilja se både Cahill och Luiz i försvaret mot Gomez, Robben och Ribery.

Coolast av alla verkar Roberto di Matteo vara inför matchen. På frågan om det var hans karriärs största match svarade han lite tvetydigt: " "Maybe, I would have to think about it." Jag vet en hel del fans som är betydligt mindre coola redan och det är 4,5 dagar kvar till matchstart. Det är också en hel del i Chelseas stab och i Fulham-Hammersmith Borough som med andan i halsen tvingas jobba för en Segerparad (oj vad jag skulle vilja vara med) redan på söndag - fast vi inte vet förrän tidigast runt elvatiden på lördag om den verkligen blir av. Reservlaget är i HongKong och spelar, men annars räknar man med att 300 anställda Chelseaiter finns på Allianz Arena som inte kommer att ha sin vanliga röda färg när Bayern spelar hemmamatch, eller 1860's blå utan den neutrala vita som används när tyska landslaget spelar där.

MÅN
Tunga Bayernnamn uttrycker oro inför matchen. Både Beckenbauer och Oliver Kahn uttalar sig om att Bayern måste hitta form inför finalen. Vi ser det nog mer som mindgames för att tända sitt eget lag, för som sagt, frispråkighet har alltid kännetecknat den röda klubben i München. Fast lite kul är det ju att se deras oro.

Domare på lördag blir portugisen Pedro Proenca. Något som enligt vissa bedömare är bättre för oss än för Bayern då han dömtfyra matcher med engelska lag och inget engelsk lag har förlorat under honom. Personligen har jag väldigt svårt att se att det skulle gynna oss. Snarare är jag väldigt tveksam till latinska domare även om det nog var givet att det skulle bli en med tanke på varifrån finallagen kommer. Det är min åsikt att latinska domare kan vara lite väl överseende med filmningar bland annat, men jag känner inte till Proenca så jag kan inte döma honom på förhand. Jag har inte sett någon match han dömt så vitt jag vet. Proenca lär dock vara pigg på att ge röda kort. Han har gett två under de fyra matcher han dömt i CL i år.

---

Det är nog tveksamt om en enda spelare som startade på Stamford Bridge igår kommer att få starta på Allianz Arena. Det kan man kalla rotation! Vad som såg väldigt positivt ut var att Drogba såg skarp ut, Torres lite mindre, när de kom in. Men svårigheten att göra mål hoppas jag de lämnar kvar i London när det är dags. Jag vet inte om vi kan läsa något in i det faktum att RdM valde att byta in båda anfallarna mot Blackburn.

Det vore lätt att ryckas med och nedvärdera Bayern ordentligt efter deras insats mot Dortmund i tyska cupfinalen, särskilt som de inte kan skylla på att de vilade spelare eller inte ställde upp med bästa lag. För det gjorde de. Även om laget kommer att på minst tre platser vara annorlunda mot Chelsea. Detta då de startade med sina avstängda spelare. Men det vore som att helt döma ut Chelsea på grund av den pinsamma insatsen mot Liverpool förra veckan (och jag menar inte finalen på Wembley nu). Däremot kan det psykologiskt nog påverka Bayern då de som sagt inte hade några ursäkter i form av att de spelade ett sämre lag. Frågan är om Dortmund ens spelade sitt bästa lag då de valde att vila en stjärna som Götze och Bender? Vi hade ursäkter i merseysidematchen, men det har inte Bayern. Vi kommer också från en vinst även om den målmässigt var mindre än den borde vart, även om få om ens någon av spelarna i den matchen kommer att starta.

Robben har redan gått ut och förklarat att de nu siktar på revansch för sin insats i Berlin och detsamma säger Jupp Heynckes, men det måste de ju säga. Däremot har nog laget fått sina fiskar varma i någon form av tysk hårtork i den frispråkiga sydtyska klubben där åsikter alltid vädrats högljutt och öppet.

Det börjar redan kännas nervöst. Vi är fortfarande inte favoriter och vi vet vad Bayern kan åstadkomma om deras flanker får fritt fram. Det vet våra spelare och ledare också så det kommer säkert att vara Robertos prioritet i alla taktiska upplägg - stoppa Robben och Ribery, särskilt från att få vika in och skjuta. De som spelar mittbackar kommer att få händerna fulla med Gomez så den uppgiften lär bli tuff utan Ramires på plan. Cole tror jag nog kan få ordning på Ribery, det har han gjort förr men ärligt talat är det nog Robben som oroar mig. Roberto var på plats i Berlin och säger att han tog med sig en del idéer om hur vi ska möta tyskarna. Dortmund gav honom säkert en del uppslag och som sagt, försvarsmässigt såg Bayern väldigt skakiga ut, men de kommer att ha en till hälften annorlunda backlinje och en annan defensiv mittfältare på lördag.

Det kommer att bli väldigt svårt att förutsäga hur Chelsea väljer att spela, mot Barcelona valde vi en defensiv taktik och kontringar. Något som kanske ligger närmast att tro på även inför finalen då vi möter ett anfallsskickligt lag som gjort 77 mål på 34 matcher, betydligt fler än Chelsea gjorde på 38 matcher. De släppte också bara in 22, trots att man har intrycket att försvarsspelet inte prioriteras i Bundesliga för ögonblicket.

Så den här veckan kommer det att bli mycket lyssnande till cdn Blue Flag - A Tribute To Chelsea, med klassikern och klubbsången Blue is the Colour och en personlig favorit som Blue Day med Chelseasupportrarna Suggs och laget från 1997.

Gary Neville (ja, jag vet) har en rätt intressant analys av nyckelpunkterna inför matchen som ni kanske vill läsa. Att hålla med eller inte hålla med om. > Sista punkten är intressantast för mig, för den speglar en känsla jag haft ända sedan vändningen mot Napoli men ännu inte vågat säga: Det kanske är vårt år i år.
---

Då är det dags att koncentrera oss på säsongens höjdpunkt. Ligaspelet är snart klart. Och blev en stor besvikelse in i det sista med pinsamma insatser mot scousers och magpies. FA Cupen blev ännu en underbar triumf, inte mindre genom att det var just Liverpool som förlorade. Ungdomslagen har vunnit sina FA Cuper, ett fantastiskt facit. Nu återstår bara CHAMPIONS LEAGUEFINALEN på motståndarnas hemmaarena, Allianz Arena i München. (Och damernas FA Cupfinal den 26:e).

Nu tror jag inte hemmaplansfördelen är så stor då biljetttilldelningen är absolut jämn till klubbarna, men säkert har Bayern fler supportrar bland de icke klubbtilldelade biljetterna, sponsorer.

Chelsea är återigen underdogs, som vi varit i hela finalspelet i Champions League och så vill vi ha det i år. Vi skulle åkt ut mot Napoli, och efter första matchen var det inte bara svenska medier som ansåg det/trodde det. Vi skulle inte vinna mot Benfica och vi skulle absolut aldrig slå ut världens genom tiderna bästa fotbollslag, enligt tyckarna, Barcelona. Chelsea gjorde allt.

Vände ett stort underläge mot Napoli och sedan förlorade vi inte en enda match. Något Bayern inte kan säga. Ändå är de stora favoriter, inte bara pga att de är det första lag som någonsin får spela en final på hemmaplan.

Trist är bara att flera riktigt onödiga gula kort som delades ut av en ganska svag turkisk domare på Nou Camp hindrar Chelsea att ställa sitt bästa lag på plan. Å andra sidan har även Bayern flera spelare avstängda. Prestigen hindrade, som alltid, Uefa från att ändra reglerna och följa de regler som gäller i alla stora landslagsturneringar där gula kort stryks. (JTs utvisning var det onödigaste av allt och han hade inte fått spela finalen ens med landslagsreglerna).

Mest av allt kommer vi att sakna Ramires. Det är min övertygelse. Ivanovic har gjort en del dumma saker på sistone och att dra på sig ett kort för att sparka på en straffpunkt på Nou Camp hör väl till dem. Meireles är väl inte direkt startspelare även om han är en väldigt nyttig utilityspelare som kanske hade fått starta med uppdrag att stänga ned Kroos och Schweinsteiger. JTs ledaregenskaper kommer nog att saknas mer än hans spel de senaste matcherna (jag tänker förstås närmast på Anfieldmatchen). Om Gary Cahill och David Luiz blir spelklara vilket är Chelseas och vår förhoppning.

Jag tycker nog Chelseas avstängningar drabbar viktigare spelare än Bayerns. Deras är dock koncentrerade till försvaret ännu mer än våra (fast räknar vi in skadeläget just i skrivande stund så...) Bayern vann stort i sin sista ligamatch men bedömare som såg matchen ansåg att försvaret (som förmodligen är det samma som på lördag) var rent skakigt och inte imponerade alls. Det är dock knappast försvarsmässigt som Bayern München har tagit sig till den här finalen. Det har de gjort tack vare Mario Gomez som Chelsea måste stänga ned lika effektivt som vi stängde ned världens bäste spelare, Lionel Messi. Det är Bayerns anfall och offensiva mittfältare som vi ska frukta, och förhoppningsvis kan vi utnyttja deras försvarssvagheter trots att de har den målvakt som nog rankas som bäst i världen för ögonblicket, Manuel Neuer - å andra sidan har vi Petr Cech och han är inte långt ifrån att förtjäna samma epitet. Vi har också flera stormatchspelare, spelare som älskar de riktigt stora matcherna som Didier Drogba och Frank Lampard.

Jag såg tyska cupfinalen DFB Pokal. Min främsta reaktion var, tyska lag kan inte längre försvara sig. Jag var absolut inte imponerad av Bayern München även om jag misstänker att de hade tankarna på en annan match. Men de startade sin absolut bästa elva. Inklusive de avstängda spelarna Alaba, Badstuber, Gustavo istället för att ta chansen att spela ihop ett försvar till finalen. De blev utspelade av Dortmund även om de avslutade ok. 5-2. Dortmund hade dock bänkat Götze och Bender så jag tror inte direkt de spelade sitt bästa lag vilket Bayern gjorde. Orosmomentet var Gomez. Ribery som inte imponerad som vanligt i år var inte bra, till han gjorde ett mycket snyggt mål vilket tände åtminstone honom. Då spelade han ut som Carroll i FA Cupfinalen. Men återigen, jag var verkligen inte imponerad av Bayern och om de nästa vecka är lika stora favoriter hos spelbolagen som innan, då undrar jag inte bara över expertisen i Visasatstudion utan även om spelbolagen. Det här var en riktigt demoraliserande förlust som nog kommer att påverka Bayern mer negativt än positivt som tändvätska.

Det finns massor av spelare att respektera och kanske frukta i Bayern München. Det är alldeles särdeles obehagligt att möta en fd lagkamrat som gjort karriär andra lag, och det är ju fallet med Arjen Robben som utan tvekan är en av de spelare vi måste frukta. Även om det talas lite om att han är på väg tillbaka till oss. Robben var mycket populär i Chelsea och väldigt skadedrabbad. Han är mindre skadad numera men inte desto mindre farlig, särskilt när han får vika in och klippa in bollen. Franck Ribery är en annan spelare att frukta. Mario Gomez redan nämnd. Kroos står bakom mycket av deras offensiva upplägg, och är han inte i form har de Thomas Müller som också är en spelare att respektera. Philipp Lahm är inte lika imponerande idag, men fortfarande en alldeles utmärkt ytterback. Bastian Schweinsteiger en mittfältsgigant jag beundrar mycket, även om det viskas lite om att han ännu inte är helt kurant och det finns lite tvivel om han startar. Med tanke på hans karaktär får han nog vara gipsad för att inte spela den här matchen dock. Bayerns veteranback van Buyten kämpar liksom Luiz och Cahill mot klockan för att göra comeback till finalen. Van Buyten är dock inte mycket snabbare än en gräsklippare så han är nog farligare på hörnor för Bayern än som försvarare.

Jag fruktar inte Bayern även om jag hyser den största respekt för dem, jag är övertygad om att Chelsea kan slå dem och hoppas de gör det. Jag fruktar dock en straffläggning, för aldrig har väl ett engelskt lag vunnit över ett tyskt lag i straffar? Så Chelsea måste avgöra matchen innan dess. Och tänk om Roberto di Matteo vågar göra det otänkbara och verkligen gå för vinst genom att satsa på både Drogba och Torres?! Hur klarar Bayerns skakiga försvar den utmaningen? Att Chelsea har försvar nog att stå emot Gomez, Robben och Ribery det tror jag även med skador och avstängningar, men det kräver nog att Luiz och Cahill kommer till start även om Bosingwa vikarierat med den äran i mitten.

 


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook