AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 18 sp 11 v 4 o 4 f 36 - 21 mål 34 poäng
28 december 2011
Vi har för gamla spelare och en för ung manager, - ändå kan vi vinna det hela....
Nu på Facebook. Mer info> | Besök csfc-facebook:>>>

Silly Season gissningar, i förtid

Följer ni Nyheter+Rykten så har ni sett att det är några dussin plus ännu fler spelare som ska komma till Chelsea nu i januari. Varje spelare som är i behov av en löneförhandling har en agent som mer än gärna nämner Chelseas namn till sina kompisar på sportredaktionerna runt om i media. Kompisar som mer än gärna tar det mest otroliga rykte och sprider det vidare som om det finns ett uns trovärdighet i det, så det till sist kan hamna i vår skvallersektion också. Mest för underhållnings skull, för som ni säkert noterat ger vi dem synnerligen låg trovärdighet. I princip ingen trovärdighet alls, bara ett löjeväckande skvaller som mest visar hur oseriös sportjournalistiken fortfarande är. Tyvärr, för det finns ju bra sportskrivare också. Dessa sysslar dock sällan med transferskvaller.

De enda spelare som förstås aldrig någonsin nämns är svenska fotbollsspelare nu när även Sportbladet har insett att Zlatan Ibrahimovic aldrig någonsin för en enda sekund varit intressant för en engelsk fotbollsklubb och allra minst Chelsea. (Därmed inte sagt att inte någon av de kvinnliga hovsnattrarna i kvällspressen inte kommer att knyta Zlatan till åtminstone City den närmaste tiden). (Bara för det har det idag dykt upp rykten om Elmlillebrodern till United, och gräver vi lite i skattkistan kan vi också hitta Toivonen till Liverpool fast det är väl stendött just nu).

150 miljoner pund kommer Roman Abramovich att lägga på nya spelare i januari. Det är 1,6 miljarder kronor ungefär.

Ja, det påstår åtminstone en del av de sämsta så kallade sportjournalisterna och dessa citeras väldiigt gärna även i de svenska snaskmedierna.

De något mer sansade nöjer sig med att Chelsea kommer bara att handla för 85 miljoner pund i januari. Det vill säga löjligt låga ca 920 miljoner kronor.

Det anses allmänt att det här är sista transferfönstret då mängder av affärer kan göras utan att Uefas regler får alltför stort inflytande, kanske är det därför som skvallret är ovanligt intensivt i år. Eller är det kanske förra årets storaffärer i januari som hettat upp perioden. Alex Ferguson tillhör de allra största skeptikerna till januarifönstret (som jag för övrigt anser borde stängas), och även han har dragits in i cirkusen i år. Ferguson har ju trots allt gjort en väldigt bra januariaffär, Nemanja Vidic, även om han tog sin tid på sig innan han blev den Vidic som dominerat Uniteds försvar de senaste åren. Chelsea och Liverpool gjorde förra årets största affärer, och de affärerna har sannerligen inte gjort någon bra reklam för januariaffärer. Till januarifönstrets nackdel hör självklart också att de bra spelarna är nästan undantagslöst stoppade från att delta i ett flertal cupturneringar under våren. Speciellt Champions League och väljer en klubb att köpa dyrt i januari vill de ju ha nytta av en spelare i den mest massmediala av alla tävlingar. Åtminstone de klubbar som är kvar i den. Kanske är det de här omständigheterna som gjort att inget alls har hänt på området förväntade priser. De är högre och vildare än någonsin.

Min gissning. Chelsea kommer inte att handla för särskilt många miljoner i januari. Men några affärer kommer att göras. Vilket är det rätta, det finns ingen anledning till panikköp av någon sort i januari. AVB ska fortsätta det påbörjade arbetet och till sommaren kan säkert mer hända, även om marknaden kanske ser helt annorlunda ut då. Till det bättre eller det sämre. Jag tror dock vi lär få se fler utgående spelaraffärer än ingående även om Chelsea behöver hitta några bra spelare som kan komma fram till sommaren, fler Mata så att säga. Gael Kakuta återkommer från Bolton, men hans självförtroende är nog så kört i botten att vi ska inte räkna med några stora insatser från honom under våren. Chelsea borde också återkalla Patrick van Aanholt från Wigan, och låna ut honom till en klubb som bättre uppskattar hans kvaliteter. Det talas mycket om att Kakuta går på lån till Dijon, men vi får se. Jag är inte övertygad även om han desperat behöver speltid och förstärka sitt självförtroende.

IN!

Gary Cahill kommer säkert att bli klar för Chelsea tidigt i januari. Båda klubbarna har bekräftat att förhandlingar förs och även om media spekulerar i att Tottenham tänker försöka kidnappa affären genom ett högre bud är det inget som vi ska frukta. Priset lär enligt spekulationerna ligga på 7m, även om som sagt Tottenham lär bjuda 9m.

Då är frågan mer, behöver vi Gary Cahill? Visst han anses tillhöra påläggskalvarna i engelska landslaget bakom JT och möjligen överskattade Rio Ferdinand om denna fortfarande tillhör de givna försvararna i Capellos EM-trupp. Men någon ny JT är inte nyblivne 26-åringen Cahill. Jag är måttligt imponerad av honom och än mindre efter den höst han har haft i Bolton. Visst hela Bolton har underpresterat något oerhört, men desto större anledning för Cahill att skina kunde man hävda. Så har inte skett. Cahill har varit högst medelmåttig. För mig är Cahill en back-upspelare som mittförsvarare i Chelsea och han kommer att få kämpa ordentligt för att komma före David Luiz eller Branislav Ivanovic i valet av partner till JT den här säsongen.

Om Chelsea köper någon mer är högst osäkert. Jag kan inte se någon anledning till det. Kanske om en bra affär dyker upp med någon ung spelare som kan bli mer aktuell till nästa säsong. Någon spelare som kan kliva rakt in i Chelsea ser jag inte bli aktuell i vinter om inget oväntat händer.

Eden Hazard vore oerhört intressant även om han är CL-tied som det heter. Men Lille kommer säkert att sälja Hazard senast i sommar. Edinson Cavani hade jag personligen gärna sett i Chelsea, men jag kan inte se Napoli sälja sin stjärna när det har gått vidare i CL, särskilt inte till det lag de ska möta oavsett att Cavani inte får spela för Chelsea mot dem. Mario Götze är ett intressant namn lite grann i samma situation som Hazard. Hamsik har det talats om i åratal och jag är ännu inte helt övertygad, men inte ointresserad heller. Neymar skulle självklart vara intressant, men där finns det så många andra faktorer att ta hänsyn till att jag kan inte se det som en möjlig affär; hans eget intresse verkar lägga mer åt Spanien till, hans lön idag är sådan att även Chelsea skulle ha stora problem att lägga de pengarna, övergångssuman skulle bli astronomisk och det handlar om brasiliansk stolthet att behålla honom i Santos inför hemma-VM. Han har också sin far som agent, och han har visat sig vara i allra högsta grad oberäknelig. Neymar är också nybliven far och om Tevez m fl lärt oss något är det att unga familjer sällan vill till England från sydamerika. På plussidan kanske en viss realism har smugit sig in i brasiliansk klubbfotboll efter att Santos förnedrats i skämtturneringen VM för klubblag. Den visade att brasiliansk klubbfotboll är mycket långt från den plats brasilianarna trodde den var. Santos eller nya mästarna Corinthians kan inte räknas in bland världens tio-femton bästa klubbar trots den talangutveckling som alltid sker i Brasilien tack vare landets storlek och fotbollskultur. Då är jag mer nyfiken på att se Chelsea agera gentemot spelare som Lucas eller möjligen Ganso som italienarna tror är klar för Milan (det är han inte, och Milan vill väl fortfarande bara låna spelare....?!). Mesut Özil som vissa av någon anledning påstår har hamnat i onåd i Real Madrid är alltid intressant för mig. Gonzalo Higuin är en annan Real-spelare det talas mycket om och som kanske är intressant, även om prislappen blir löjlig. Däremot hoppas jag allt snack om Kaka bara är snack. Skvallret säger dock att Mourinho inte vill sälja spelare till AVB pga en personlig konflikt, vilket verkar löjligt. Det är nog snarare så att Mourinho ser Champions League som en verklig möjlighet i år, trots den förnedrande förlusten i El Clasico där Ronaldo vek ned sig totalt och Real förlorade trots att de kanske var det bättre laget större delen av matchen. Han vill därmed behålla sin trupp intakt hela säsongen oavsett personligt missnöje med spelmöjligheter.

Nej, jag ser ingen spelare som jag tror kommer till Chelsea och en del av dem som det talas mest om är jag mycket måttligt intresserad av att se i Chelsea, även som lån. Jag tänker närmast på Milos Krasic som italienska medier nasar till Chelsea och/eller Manchester United med förfärande frenesi just nu. För mig luktar det en ny Quaresmaaffär, en för all del ganska intressant spelare som inte platsar i Serie A som man tror ska kunna får en nytändning i en ännu tuffare liga - det händer knappast ens i sagorna.

Om någon oväntat, typ Malouda, lämnar kan det dock bli aktuellt med ett köp av någon ny redan i januari, och varför då inte Kevin de Bruyne som vill till Chelsea, det är ju dock så att Chelsea inte velat betala vad Genk kräver.

Chelsea kommer också att återregistrera Sam Hutchinson, 22 år, som spelare med FA, vilket är att betrakta som ett nyförvärv som ger oss bredd på försvarspositionerna. Däremot tror jag inte Chelsea återkallar några lån, även om Bruma men framförallt Kalas kunde blivit aktuell.

UT!

Det står redan klart att Nicolas Anelka, 31, som är även officiellt klar, lämnar för ett kinesiskt äventyr med mycket hög lön. Shanghai Shenhua heter hans nya blå klubb. En annan kinesisk klubb lär dra i Didier Drogba, 33 år 34 i mars, och locka med mycket hög lön, Guangzhou Evergrande. Det tror jag mindre på än jag tror på jultomten, och denne dök inte upp här i julas heller. Till sommaren däremot är jag rädd att Drogba lämnar. Men att Anelka lämnar officiellt redan på måndag eller så står helt klart. Lycka till Nico och tack för de här åren.

Alex, 29, har lämnat in transferbegäran och vi trodde inte han skulle få svårt att hitta en klubb. (Han har alltid varit en av mina favoriter så jag är rätt ledsen över det, men...) Skvallret kring honom har dock tystnat nästan helt. Så vitt jag förstår förs ännu inga som helst förhandlingar om Alex så det kan dröja hela månaden innan han hittar en ny klubb. Chelsea vill säkert ha upp mot 5m pund, men ju längre det dröjer desto större chans att prislappen sjunker då klubben inte vill ha kvar en spelare som vill bort. Det är ett orosmoment och som förra veckan visade leder det hela tiden till onödiga spekulationer som tar energi och fokus från viktigare saker. Jag tror alltmer på att Alex nog hamnar i Brasilien. Han har aldrig spelat som vuxen för en brasiliansk klubb då Chelsea köpte honom som tonåring, även om klubben pga arbetstillståndsproblemen tvingades parkera honom i PSV i flera år. Juventus är annars den klubb som under senaste året oftast nämns i samband med Alex, men italienska rykten har ju visat sig vara till och mer mer otillförlitliga än spanska, så det finns inga starka indikationer på att Alex hamnar där. Milan lär vilja låna honom, men det kommer inte att hända. Det handlar om köp, absolut inget lån tror jag, om Chelsea inte står där den 29:e januari utan klubb för Alex. Då kanske ett lån kan bli aktuellt sista dagarna för att avlägsna "problemet" från klubben.

Det pratas och har pratats en hel del om andra av våra "gamlingar".

Vi kan utan tvekan slå fast; John Terry 31, Frank Lampard 33, och Ashley Cole 31 kommer absolut inte att lämna Chelsea. Jag tror inte de lämnar i sommar heller, men kanske Lamps börjar fundera på att sluta efter nästa säsong.

Paulo Ferreira, 32, hade kanske klubben gärna sett en köpare till, men det lär inte finnas någon som är villig att köpa Paulo med tanke på ålder, kontraktslängd och löneläge så han lär bli kvar åtminstone till i sommar då Chelsea kanske gör ett försök att köpa ut hans kontrakt. Paulo är dock en lojal trotjänare som alltid gör sitt bästa och han har varit sensationellt bra när han fått spela på slutet (om vi betänker på hur lite matchspel han fått ägna sig åt på sistone då han inte heller har matchats i reservlaget).

Florent Malouda, 31 år, har insett att han får inte förlängt kontrakt och har börjat fria till olika lag på marknaden. Han lär dock inte hamna i Anzhi som varit hetaste tipset. Malouda har erkänt att det finns inte minsta grund för ryktet, och som han säger; han kan inte ens uttala namnet på klubben i Dagestan. Men till sommaren är jag övertygad om att Malouda lämnar Chelsea med vårt tack för den tid som varit.
Sista dygnet har det dock blivit ett väldigt intensivt rykte om att PSG tänker erbjuda Malouda en reträttpost för att han ska kunna hålla sin landslagsplats inför EM i Ukraina, särskilt om Carlo Ancelotti blir manager där. Något italienska skvallerplatser håller för troligt. Kan bli en bra affär för Chelsea då PSG onekligen har pluring att spendera. Och kan ge Chelsea ett bud som blir svårt att tacka nej till. (Chelsea har sedan Roman kom av tradition gjort fullständigt usla spelaraffärer, det är nästan bara Arjen Robben som faktiskt betalat sig som spelare om vi säger så).

Ivanovic, snart 28, och Cech, 29, börjar närma sig de trettio, men är inte aktuella för klubbyten även om en del öppnat upp spekulationer om Cech, inte minst då Courtois gjort succé som lån i Atletico Madrid.

Fernando Torres, 27, är inte till salu. Chelsea lär utan tvekan ge honom tid fram till i sommar, men om det inte vänder för den stackaren och han får göra en del mål och därmed får tyst på medierna är det svårare att se vad som händer efter den här säsongen. Det är nästan tragiskt att se hur han kämpar, ofta spelar han väldigt bra när han får chansen, men målen vill ju inte trilla in. Det gör ont i att se målvakterna göra fantomräddningar, nästan bara för att det är på just Torres chanser, eller än värre att se hur Torres får chansen, börjar tänka och tvekar den där lilla tusendelen av en sekund som gör skillnaden för en striker som gör mål och en som bara spelar bra. Och som medierna verkligen visat oss, bedöms en striker enbart efter hur många mål han gör, om han inte spelar i svenska landslaget förstås.

José Bosingwa, 29, tror jag har spelat till sig en förlängning av sitt kontrakt minst ett år till.

John Obi Mikel, 24, är en spelare jag tror bör lämna till sommaren. Även om det är lika troligt att han blir kvar, men han är inte startspelare nästa säsong. Men jag tror inte på något sätt att det är aktuellt nu i januari. Michael Essien, 29, ja där har vi en spelare som antingen blir som ett nyförvärv för oss eller blir samma tveksamma Essien som vi såg förra våren efter förra skadeomgången. Hans inneboende kvaliteter är det dock föga tvivel om.

Våra nyförvärv i år har varit väldigt bra, ovanligt lyckade omgående i klubben. Inte minst Juan Mata, men nästan lika mycket Oriol Romeu och Raul Meireles kan jag inte alls förstå att Liverpool sålde. De köpte minsann ingen som varit ens i närheten lika bra tycker jag, trots Adams kvaliteter. Självklart är ingen av dem aktuella för någon ny klubb. Romelu Lukaku är ett framtidsnamn, som kom till Chelsea för att lära sig den här säsongen och har matchats därefter.

Salomon Kalou är bara 26, men en spelare som kan komma att lämna i sommar, knappast troligt dock att han lämnar i januari. Det är ytterligt sällan afrikanska spelare som är på landslaguppdrag i ACN köps, inte minst på grund av skaderisken.

Ramires, David Luiz är unga spelare som absolut inte är aktuella för försäljning, trots kritiken som särskilt Luiz fått. Kanske inte helt rättfärdig även om jag kan tycka han ibland brister i koncentration.

Yossi Benayoun 31, däremot är nog en spelare som inte lär bära en blå tröja igen. Jag har varit stor Benyounsupporter, har verkligen gillat den lille israelen, men har blivit klart irriterad på hans bristande lojalitet som han visat upp sedan lånet till Arsenal. Däremot kan jag faktiskt inte se Arsene Wenger, av alla, lägga ut pengar på att köpa en spelare han redan har till låns. Men kanske till reapris i sommar.

LÅN:

Chelsea kommer nog att låna ut Josh McEachran och jag hoppas det blir till Swansea som jag tror är den klubb som ger honom mest och bäst möjligheter till speltid. Aston Villa och Bolton är också intresserade, men de vore i mina ögon sämre alternativ bägge två. Kakuta kan hamna i Ligue 1, och kanske är det bra då han lär få speltid där. Patrick van Aanholt borde lånas ut, men enbart till en klubb där han i det närmaste får garantier om speltid. Holland kanske. Romelu Lukaku kommer inte att lånas ut. Övriga utlånade spelare som Courtois, Kalas, Bruma, Davila, Delac, Benayoun (se ovan) kommer att fortsätta vara utlånade. Och några unga till lär lånas ut som Conor Clifford, kanske Prosenik, även svenske Mitrovic kan bli aktuell för lån, med flera. Problemet med lån är och har framförallt blivit att Uefa betraktar dem då som icke egna produkter, vilket är sällsynt korkat, men det är ju Uefa.

 

Men jag blir gärna överraskad av någon ny spännande spelare som kommer. Som förhoppningsvis verkligen bidrar redan under andra halvan av säsongen så vi slipper den extremt försmädliga nesan att kanske hamna bakom Tottenham i tabellen.



Lindy

 

Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter. Vi publicerar gärna dina åsikter. Se mer >>>

epost
CSFC