AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 18 sp 11 v 4 o 4 f 36 - 21 mål 34 poäng
27-31 december 2011
Vi har för gamla spelare och en för ung manager, - ändå kan vi vinna det hela....
Nu på Facebook. Mer info> | Besök csfc-facebook:>>>

fulhamInför Aston Villa

LÖR:
LAGUPPSTÄLLNINGARNA:

Drogba och Ramires startar igen. Lampard och Torres börjar på bänken. Intressant att notera är att Sam Hutchinson för första gången på åratal är med på bänken igen. Det är en skön solskenshistoria att han kan bära den blå tröjan igen efter att tvingats pensionera sig som idrottsinvalid redan som 21-åring, och som 22-åring kunde göra comeback. Bosingwa startar på bänken efter sin skada och Paulo för sin första ligastart i år, han har gjort bra ifrån sig mot både Tottenham och Fulham så det kan han förtjäna.

Bent börjar på bänken efter sin skada.


1 Petr Cech
20 Paulo Ferreira
4 David Luiz
26 John Terry (k)
3 Ashley Cole
7 Ramires
6 Oriol Romeu
16 Raul Meireles
23 Daniel Sturridge
11 Didier Drogba
10 Juan Mata
Avb: 23 Ross Turnbull, 17 Jose Bosingwa, 27 Sam Hutchinson, 8 Frank Lampard 15 Florent Malouda, 21 Salomon Kalou, 9 Fernando Torres.

Aston Villa:
Guzan; Cuellar, Collins, Dunne, Warnock; Albrighton, Petrov (k), Ireland, Clark, N'Zogbia; Agbonlahor.
Avb: Marshall, Hutton, Bannan, Gardner, Weimann, Delfouneso, Bent.
Domare: Mark Halsey.


---
Bosingwa är spelklar och kommer säkert att starta idag. Även JT är spelklar efter att fått en smäll mot Fulham, vilket dock inte talats särskilt mycket om efteråt. Essien närmar sig friskhetsintyg, AVB tror han kommer att börja matchas in i laget i andra halvan av januari.

Aston Villa är inget skottvilligt lag. Bara Stoke har skjutit mindre hittils i år. De har dock bra bortaform och har bara förlorat två bortamatcher i år. De är dock sårbara på fasta situationer, inget lag har släppt in fler mål på sådana, hela 57%.

FRE:
Alex McLeish varnar sina spelare för att Chelsea kommer att vara ordentligt revanschsugna efter den svaga insatsen mot Fulham. Det tro fasen det, att Chelsea måste skärpa sig. Efter Wigan och Fulham måste det väl ändå vara slut på semesterfotbollen och att Chelseas spelare visar samma skärpa i alla matcher, inte bara i ett fåtal prestigematcher som hittills den här säsongen. Det är ett krav från oss fans. McLeish vill ta fram positiva förebilder från hans dåvarande klubb Birminghams seger mot Chelsea förra säsongen, en match Chelsea förlorade med 1-0 efter att ha skapat trettiotalet målchanser utan att göra mål. Ett skräckscenario för oss Chelseafans. McLeish räknar med både Collins och Bent från skadelistan, Hutton återvänder efter avstängning.

JT, om han startar vilket väl är det troliga, är mot Villa den förste Chelseakapten som uppnått 400 matcher med armbindeln. Han är också den mest framgångsrike med tre ligatitlar, tre FA Cuptitlar och två från ligacupen. Däremot har han inte fått lyfta någon europeisk buckla, som kapten.

Dider Drogba, om han startar vilket kanske är lite mer osäkert då AVB kanske vill matcha in Torres, kan nå en ny milstolpe om han gör mål imorgon. Det blir då hans 150:e mål för Chelsea vilket placerar honom på lika många som legenderna Peter Osgood och Roy Bentley. Bara Lamps med 178, Kerry Dixon 193 och Bobby Tambling med 202 har gjort fler mål för Chelsea. (Drogba har gjort 322 matcher).

Gör Chelsea mål på Villa blir det vårt 100:e under 2011.

Chelsea har spelat 1-1 sex gånger redan i år, de tre senaste ligamatcherna, två matcher i Champions League och så ligacupmatchen mot Everton (som dock avgjordes i förlängningen sedan). Det är vårt vanligaste resultat.

TORS:
Chelsea kommer att genomföra en sen test av Bosingwa för att se om han kan spela på lördag, annars lär Ferreira ersätta. Mikel och Iva är dock på skadelistan (liksom Essien).

Aston Villa som inte vunnit mer än en av sina sex senaste matcher har också problem med backen James Collins som har hälseneproblem efter senaste matchen. Lär testas sent inför matchen. Självmålskungen Richard Dunne lär leda försvaret nu. Shay Given är också skadad sedan tidigare och amerikanen Guizan ersätter igen. Säkert bra för oss då Given är en kvalitetsmålvakt som ofta spelat mycket bra mot oss. Deras formspelare Agbonlahor och Albrighton är dock friska inför matchen.

Aston Villa gillar oavgjort. Sex av deras senaste nio bortamatcher har slutat i det resultatet och Chelsea har spelat tre raka, antar att tipparna redan satt sitt kryss. Villa har inte vunnit på Stamford Bridge på nästan tio år, maj 2002. Klubbarna har mötts ett antal gånger, närmare bestämt 143 stycken! Aston Villa har 55 vinster mot Chelseas 53. Straffar är inte ovanliga, då det varit sex stycken i de fyra senaste mötena lagen emellan, och får vi Mike Dean är det väl givet. Det har gjorts väldigt mycket mål i de tre senaste mötena, 4-4, 7-1, 3-3. Bäste målskytt på Villa är Lamps som gjort fem mål i de två senaste hemmamatcherna. Det är sista chansen för Fernando Torres att förändra ett av de pinsammaste statistiska faktum en spelare någonsin haft. Han har gjort fler ligamål (4) för Liverpool än för Chelsea (3) under 2011! Fast han tillhört Chelsea i elva månader av det året!

ONS:
Senaste nytt är att Darren Bent har återhämtat sig och kommer att spela mot Chelsea. Något som Villafansen säkert hälsar med tillfredsställelse. Själv fruktar jag nog mer formstarke Marc Albrighton.

Tack Wolves för att ni höll Arsenal bakom oss.

Det kan finnas anledning att påminna om motsvarande omgång förra året då vi också mötte Aston Villa på Stamford Bridge, fast två dagar senare. Matchen slutade 3-3 efter att vi tappat ledningen på övertid. Något sådant vill vi verkligen inte se på lördag. Chelsea måste vinna nu, något vi sagt några omgångar. För tyvärr är det ju så numera att inte förlora betyder ganska lite så länge konkurrenterna vinner.

TIS:
På tisdagen är skadeläget inför Aston Villa ovanligt välbefolkat; Essien, Bosingwa, Mikel, Ivanovic är skadade och lär inte komma ifråga inför nyårsmatchen. Ramires är tillbaka från sin avstängning och jag tror vi behöver hans fart i den här matchen.

Senare i eftermiddag får vi hålla tummarna för Wolves som måste ta poäng borta mot Arsenal i den flyttade matchen om Chelsea inte ska hamna utanför CL-platserna. En position som kan bli nog svår att ta tillbaka framöver. Det lär väl handla om van Persie eller inte, även om Wenger säger att han vill vila holländaren, något han säkerligen inte har råd med för tillfället.

Frågan just nu är kanske om Torres ska få starta igen? Jag tyckte han skötte sig bra mot Fulham, särskilt i första när han var den som skapade något framåt. Men Drogba visade när han kom in att hans spelstil är effektivare mot lågt ställda försvar då Torres gärna vill möta försvarare som rör på sig och inte bara står och väntar. Matchens prestation går ändå till Torres för hans nedtagning (både vid målet, men framförallt innan) då han vände om och sköt direkt, tyvärr stod Stockdale ivägen. Annars hade det hyllats som omgångens mål. Sådana är ju marginalerna tyvärr för Torres. Att han spelar bra, skapar chanser räknas ju inte alls längre, det är bara mål som räknas för honom och så länge han inte gör dem kommer media att fortsätta ifrågasätta honom (och kanske vi fans också numer då ärligt talat en del tålamod har förbrukats nu). Torres visade vilja och ambition även om han mattades. Vilket vi kanske borde se mer på än vilka som gör målet. (Fast sä länge det är ett enskilt mål räcker det ju inte vilket säsongen bevisat då vi släpper till så många mål. Torres är knappast den ende i Chelsea som inte levererar framåt). Vi såg ju också hur svårt Sturridge hade mot Fulhams uppställda försvar. Studge är också en spelare som vill utnyttja fart och teknik mot motståndarna istället för att möta en mur.

Aston Villa saknar sina tunga frontmän. Emile Heskey är definitivt borta och det ser ut som om även Darren Bent lär saknas på nyårsafton också då han åkt på bakslag i rehabilitering av tidigare skador.

---
Chelsea har nu släppt in nästan lika många mål (21) på mindre än halva säsongen som vi gjorde på hela säsongen 2005-06 (22) och betydligt fler än 2004-05 (15)! På något sätt sammanfattar det vår säsong tycker jag. Teorin om att man med positiv fotboll gör fler mål än man släpper in får också en smäll när man tittar på vår målrekordssäsong med 103 gjorda, då vi faktiskt släppte in hela 32 mål det året. Vilket alltså är en hög siffra för Chelsea, men ändå inget högt nummer då det är bara 0,84 per match mot nuvarande 1,17.
På 38 matcher, vi kommer att hamna runt kanske 45 om AVB inte får ordning på vårt försvarsspel. Det sämsta på hur många år som helst. Det gamla axiomen om att man bygger framgång bakifrån är nog sannare än AVBs filosofi att man gör det genom att göra fler mål än motståndarna - särskilt när man inte gör fler mål än motståndarna.

Aston Villa fick också bara oavgjort på annandagen, men på något sätt var deras oavgjorda ett betydligt bättre resultat. En mållös bortamatch mot Stoke väger onekligen högre än en oavgjord match mot ett i år underpresterande Fulham som fått storstryk i matchen innan.

---
Andra raka hemmamatchen. Och efter tre stycken 1-1 matcher vi borde vunnit med lite effektivitet och betydligt mindre slarv, så är väl tipset att Villa kommer att få oavgjort också. 1-1. De lär komma till SW6 i avsikt att spela för just det, det tror jag nog vi alla är överens om.

Chelsea har helt spelat bort sig ur titelkonkurrensen som så ofta just den här tiden på året (även om vi fick en liten liten ibjudan att komma igen förra året, i år får vi inte det då det är två lag som är bättre än vi just nu), och vi måste nu koncentrera oss på att hålla Tottenham (i första hand) och Arsenal bakom oss när säsongen är slut. Kanske kan vi få lite kul i någon cup, men Chelseas lägstanivå är för låg för att vi ska kunna konkurrera i år. Där United vinner fast de spelar mindre bra, tappar Chelsea poäng mot svaga lag fast vi är bättre. Där City öser in mål även när de inte spelar riktigt bra där släpper Chelsea in massor med mål och förlorar poäng, även i matcher vi dominerar (förutom inledning och avslutning vanligtvis).

Chelsea har i de tre senaste matcherna i mina ögon skänkt bort sex poäng. Det går inte att konkurrera i toppen med sådana usla resultat. I två av matcherna har det varit rena rama slarvet och uselt försvarsspe - vi har gett både Wigan och Fulham rena julklapparnal. Mot Tottenham var det mer det gamla vanliga, bristande effektivitet som kostade oss.

AVB har visat att han, i gott sällskap för ingen Chelseamanager de senaste åren inte har haft någon som helst lösning på hur Chelsea ska spela mot lag med lågt försvarsspel. AVB trodde lösningen var den iberiska med hög press och snabbt bolltempo.Det verkar inte fungera i Premier League.

Problemet är att Chelsea har inte riktigt spelartruppen för det just nu. Men jag är faktiskt inte på något sätt övertygad om att det är lösningen, om man inte har spelarmaterial som Barcelona, som enda lag i världen har. De matcher Chelsea har imponerat i har varit de där vi kunnat utnyttja det vi har spelarmaterial för, snabba omställninar, kontringar, sprungit ifrån och spelat ut andra lag med rakare bollar, längre bollar., vilja och kontrollerat försvarsspel. Matcher där Chelsea inte tvingats föra spelet, för ärligt talat, inte ens under Mourinho imponerade vi i den sortens spel. Vi har bara gjort det under några magiska månader under Ancelotti då samma spelare visade den sorts effektivitet som Citys spelare har visat under den här hösten. När målen bara ramlade in utan att vi behövde skapa tjugo chanser för varje mål. Och med facit i handen verkar det nästan mera varit en slump och enormt självförtroende än en spelmodell som fungerade.

AVB började imponerande, men har tappat en hel del inte minst genom rätt uselt hanterande av motgångar i media där han visat sig väldigt stingslig och konfronterande. Han har gjort väldigt mycket mer rätt än fel, men resultaten har inte kommit. Nu måste han göra något som ingen annan Chelseamanager heller har lyckats med, hitta en lösning mot uppställda försvar som bara inväntar Chelsea och isolerar anfallsspelets tempo som en mörk vakuumsäck. Chelsea är det lag i ligan som gör motståndarmålvakterna bäst av alla. Detta är kanske en för tuff uppgift, och ännu har AVB, liksom Ancelotti, Scolari, Grant inte visat sig ha någon som helst nyckel mot detta (Hiddink behövde inte möta det spelet lika mycket som de andra managerna gjorde, förutom kanske i hans enda förlustmatch mot Spurs). Därtill har AVB släppt efter på det som var vårt adelsmärke, försvarsspelet, vilket kostat oss massor av poäng i onödan och när anfallsspelet inte genererar mer mål särskilt ofta än vad försvarsspelet kostar oss så är resutlatet det vi ser idag, ett Chelsea som får kämpa vilt för en Cl-plats till nästa år. Om vi nu inte tar och vinner Champions League istället och får den gratisplatsen som en gång ett rött lag gjorde - fast mot betydligt sämre motstånd än vad Chelsea idag måste möta i vår. Och ärligt talat, med det spel som framförallt de spanska bjässarna visat upp i år är inte ens förhoppningarna enormt stora på en titel i CL redan nu med ett lag statt i föryngring och med spelmodeller som bara funkar ibland.

Jag avundas inte AVB uppgiften, men han måste lösa den. Och jag är absolut inte säker på att lösningen finns i Romans plånbok. Det gjorde den inte med Sheva, det har den inte gjort med Torres. Chelsea bästa köp under Romans tid har varit mellanprisspelarna (då räknar jag Drogba ändå som en dyr spelare, fast han kanske på flera sätt varit Romans bästa köp under de här åren). Men Makeleles, Cechs, Coles (och Drogbas självklart även om hans prislapp på 26m varit klart högre än de andras) inflytande har varit enormt under våra guldår. Lampard också fast han kom lite tidigare och självklart JTs, men han har ju alltid varit här.

Mata och Sturridge är vårt bästa medel just nu, men bägge trivs bäst i vårt omställningsspel, inte mot uppställda försvar, där är Drogba och hans förmåga att få fast bollen i anfallen fortfarande vårt starkaste vapen.

Nu möter vi Aston Villa, ett lag vi ofta har svårt mot och den här gången är det dessutom ett Villa vars manager vill att de ska spela ett mer försvarsbetonat spel. De har spelare för kontringar, så räkna med en liknande game-plan från McLeish som Martinez, Jol och även Rödtopp presenterat mot oss. Hur tänker AVB hantera det problemet?

 



Lindy

Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter. Vi publicerar gärna dina åsikter. Se mer >>>

epost
CSFC