AKTUELL LIGAPLACERING
5 Chelsea FC 12 sp 7 v 1 o 4 f 25 - 17 mål 22 poäng
26 november 2011
Vi har för gamla spelare och en för ung manager, - ändå kan vi vinna det hela....
Nu på Facebook. Mer info> | Besök csfc-facebook:>>>

Varför är vi där vi är?

Chelsea har det svårt nu. Svårare än någonsin under Romans ägarskap, så det är nu vi måste visa att vi är TRUE BLUE.

Men vi ska aldrig bara vara okritiska, nyttiga idioter som inte vågar stå för vad vi tror på. Vär kärlek till ett fotbollslag är kanske lite löjlig i vissas ögon, men det är i andras den sannaste kärlek som finns. Människor byter partners, men man byter nästan aldrig någonsin fotbollslag.

För många av våra supportrar är dagens situation ny. För oss gamlingar är den en mycket obehaglig påminnelse om vårt förflutna och vi kan ventilera vår besvikelse och våra frågetecken, men det innebär inte för en mikrosekund att vår kärlek till vårt lag inte består. Fan kommer ur ordet fanatism. Glöm aldrig det. Förbli BLÅ. Förbli Chelsea Fans.

----

Jag har fått ett mejl från Mattias Pettersson som då och då bidrar med kloka saker här på sajten. Han hade några frågor som jag vill dela med er och besvara inför er alla. Som jag ser det. (Glöm aldrig att CSFC behöver fler röster, delta gärna).

De (några kända svenska Chelseasupportrar inom sportjournalistkåren) hade hört rykten i England och ville prata med Mattias om det:

"De hade hört att de ledande spelarna (JT, Lamps, Cole, Cech m fl) inte var nöjda med AVBs sätt att spela. De tyckte att det ägnades alldeles för lite tid till försvarsspelet samt att han envisas att spela 4-3-3 oavsett matchbild.

Detta påstods alltså redan efter United matchen och hur det gått efteråt vet vi ju nu...

Torres var naturligtvis även en het potatis och samma spelare påstods vara bakom Drogba då de tyckt att Torres haft en frizon och fått förtroende utan att prestera. Dessutom hans ibland klumpiga kommentarer som lett till undersökning från klubben, och som nu i senaste landslagsuppehållet "det är svårt att bo i London ".

Vet inte vilket ben jag skall stå på riktigt, då AVB senast sa att det inte finns nån plan B." Jag tror på mitt sätt att spela samt mina spelare..."

Att AVB är en fulländad tränare råder det inga tvivel om, men nu är det dags att titta över vårt sätt att spela samt att välja den som skall spela framför backlinjen då den spelaren kommer bli vår absolut viktigaste spelare framöver.

Mikel blir inte bättre än så här så honom vill jag inte se där, Meireles är OK men inte Chelsea bra på nåt sätt, Romeu ... skall vi prova ?, Essien när är du tillbaka och när är du Essien bra igen?

Josh och Lampard vill jag ha högre upp i banan och Luiz lär vi väl inte få se framför Alex och JT ...

Det som kändes så förbaskat bra har liksom blivit kattskit på en gång. Jag hoppas verkligen att vi visar tålamod nu samt skaffar oss en eller två spelare i januari. Det absolut viktigaste är dock att vi släpper iväg ett flertal då jag vet att en stor trupp där många ej får spela är som gjort för skitsnack och grupperingar då det går dåligt. Tror du Anelka, Kalou mfl tycker AVB är bra?

Om ryktena ang Cahill är riktiga så måste en mittback också få gå, så min fråga till dig får bli, är det Alex?"

MITT SVAR:

AVB blir kvar. Åtminstone ett tag till, men tvivel har väckts och det är aldrig bra för en manager. Roman ska i torsdags gett honom fortsatt stöd och jag tror helhjärtat på att Roman vill satsa långsiktigt på AVB. Roman är beredd att ta ett år utan bucklor och troféer. Jag tror inte alls att Chelsea måste vinna något i år. Det är medias vanliga skitsnack. Vi får dock inte missa Champions Leaguekvalificeringen.

Men, tyvärr finns det ett men här. Det kan inte fortsätta så här. Särskilt inte som AVB ganska tjurskalligt har avvisat all form av stöd och hjälp av till exempel Guus Hiddink. Det är hans andra stora felsteg som jag ser det. Hans första är vad Mattias kallar hans brist på plan B. AVB är helt klart oerhört pressad just nu oavsett vad han säger till media. Hans plan fungerar inte, förmodligen därför han hade inte spelarna för den och han har alltför rigoröst försökt implementera den. AVB har helt enkelt varit ganska osmidigt, åtminstone utåt. Vad han är inåt klubben är svårare att säga. De rykten som nämns är jag inte alls säker på är sanna, trots att vi vet att Chelseas gamla garde har åsikter och har gjort livet väldigt svårt för minst en tränare tidigare. För mig är det ganska mycket medias försök att återigen pressa in rykten på personer som de passar in på. Jag tror spelarna inser att en förändring är både nödvändig och önskvärd, inte bara för roligare spel. Men de är inte heller idioter och det retar dem nog väldigt mycket att AVB hittills vägrat adressera försvarsspelet, som är under all kritik. Jag har inte sett så dåligt försvarsspel i Chelsea på säkert 20 år som nu. Vi har haft sämre lag under de åren, men inte sämre försvarsspel. Det MÅSTE åtgärdas. NU!

Om det inte åtgärdas, om Chelsea åker ur CL och jag måste erkänna att jag tror det är minst 50% chans att vi gör det. Om Chelsea inte tar sig upp på CL-plats senast efter julen. Då tror jag att managern i januari heter Guus Hiddink oavsett vad det kostar Roman att lösa ut AVB. (Det talas om 20m pund plus övergångssumman). Inget jag vill, men Chelsea är en klubb som ärligt talat inte har råd att chansa. Ett av de fyra svåraste jobben i fotboll.

Jag uppfattar AVB som rent tjurskallig när det gäller sin modell. För mig är det inte ett positivt tecken. Så får andra prata hur mycket de vill om att det är bra om en tränare står för sin väg, sin filosofi, sin övertygelse. Religion är nog bra, men blind tro är inget att leva efter.. För mig är det en oförmåga att anpassa sig; till spelarmaterialet, till engelska ligan (som är väldigt annorlunda än den portugisiska). Jag gillar hans idéer, men har en mycket djupt rotat övertygelse om att lag byggs bakifrån. Som Mourinho gör.

Jag kan inte komma ihåg senast när Chelsea släppte in så här många mål. Och i slutet av matcherna vilket ger en grund för de som hävdar att Chelsea idag är sämre fysiskt tränade än nästan någonsin. Men när det hände vet jag att det hände inte på grund av uselt försvarsspel så mycket som att vi då inte hade samma kvalitet i laget. Jag tror Cech snart kommer att ha ett tungskydd också, för att inte bita tungan av sig och säga det han verkligen vill säga till försvaret. Och det är inte alltid försvarets fel. Luiz gör sina jättetavlor, men också fantastiskt försvarspel däremellan. Inte minst är han en av de bästa man-man-försvararna vi ser just nu i PL. JT har varit bra i år, inte snack om annat, men några snubblingar har totalt förstört för honom - och laget. Han är dock inte särskilt snabb och jag kan förstå de som säger det är dags för honom att stiga åt sidan, även om jag inte håller med för hans ledaregenskaper är värda minst ett par sekunder på plan. OM han f år spela där han ska spela och inte som en offensivt nedre mittfältare. Den höga försvarslinjen skadar dock mest våra ytterbackar som förväntas stanna kvar där uppe för länge, de hinner inte tillbaka vilket framförallt Bosingwa fått kritik för, men även Ashley Cole nu. Det är dock inte deras fel, de är bägge bland de snabbaste ytterbackarna i ligan. Men spelmodellen kräver att de trycker framåt, även vid spelvändningar istället för att säkra bakåt vid sådana. Se hur Ashley spelade dubbelåret. Han hann med bägge delarna, nu gör han det inte för alla lag utan undantag vet hur de ska såra Chelsea numera. Bollarna går absolut inte centralt utan riktas alltid bakom våra ytterbackar, även min hund inser det.

Jag är oroad över hur AVB hanterar det här. Jag är 100% bakom honom fortfarande, men hade jag varit han hade jag tacksamt tagit emot hjälp från Guus Hiddink som en mentor. Där ser jag en osäkerhet i AVB som inte gagnar Chelsea. (se Nyheter) Och Chelsea är viktigare än någon manager, någon spelare, till och med någon ägare - vi har överlevt några nu. Chelseas försvarsspel är under all kritik och det måste åtgärdas. För mig heter svaret, spela alltid Alex och JT centralt och ha en kvick snabb bollskicklig spelare i den så kallade Makelele-rollen. Han heter förstås David Luiz. Jag r övertygad om att han skulle vara en sensation där och jag är inte längre ensam, men AVB vill inte se det så.

Chelseas "gamla garde" är väldigt kunniga. JT tar alla tränarkurser han hinner med då hans dröm är att bli manager i Chelsea i framtiden. Lamps har tagit flera men lutar åt en annan mer affärsmässig karriär idag. De är kloka, det är väl värda att lyssna till och den manager som inte lyssnat till dem har åkt ut på öronen (läs Scolari, delvis Grant). För JT måste situationen vara väldigt jobbig då AVBs spelmodell inte alls passar honom. Se hur otroligt bra han var mot Sverige i en annan spelmodell (England var rätt usla i den matchen framåt annars hade det handlat om stora siffror då Sverigetyvärr lltid numer aär rätt usla nrä Zlatan spelar) och han har varit bra, med vissa grova olyckor, den här säsongen. Men spelet passar honom inte alls. Klart han har åsikter, det ska han ha. Jag tvivlar på att Lamps tillhör kverulanterna men då ryktet uppstod under den del av säsongen då han inte hade hittat in i spelet... Idag är han klippan det vacklande Chelsea fortfarande vilar på. Vår bäste målgörare och i det anonyma nästan felfri i matcherna. Vilket inte framhålls för alla tänker bara på honom som killen som kommer in i boxen och gör mål. Men titta noga på Lamps även i det här spelet. Cech måste hata att bli lämnad ensam med motståndarnas anfallare hur många gånger som helst i varje match, och han får minsann ingen som helst credd för alla räddningar han gör. Han har gjort ett antal rent fantastiska räddningar som hade han hetat Neuer eller Hart hade gett honom enorma hyllningar av Erik Niva. Nu är det nästan bara Bosse Petersson (som alltid uppskattar målvakter) som ser det i Viasat. I mina ögon är det bara Hart som ens är i samma klass som Cech, och då talar vi om en spelare som nu spelar med ett flertal skydd. Jag själv gav upp som målvakt efter fått fingrarna avsparkade.

Självklart tycker Drogba att Torres särbehandlats. Det är också så. Drogba har utan tvekan fått stå tillbaka för 50m-värvningen. Torres har särbehandlats och han har fått ett enormt stort stöd av oss Chelseasupportrar och han var på väg att börja infria det tills han fick totalt hjärnsläpp och sedan dess har han varit rätt medelmåttig. Drogba är bäste center idag. Vilket också visar sig i att han får spela. Torres som har tappat självförtroendet har börjat skylla på att han inte trivs i London, trots att han sa tvärtom i våras. Jag måste erkänna att jag börjar ge upp på Torres. Ännu ett felköp kanske. Jag skulle inte protestera om han säljs till Malaga i januari, om ersättaren heter Cavani eller Neymar. Och jag struntar i pengar, de är ju ändå inte mina. Nåt är fel hos Torres och ursäkterna börjar bli tunna (trots att jag hatar att möjligen ge Niva rätt där). Att Torres som flera andra spanskspråkiga spelare i England tycks tro att man kan säga vad man kanske tycker till spanska medier och tro att ingen uppmärksammar det, ja det hjälper inte hans situation. (Detta gäller särskilt argentinare). Torres var på väg, men förstörde det med sitt hjärnsläpp. Hade han inte uppträtt så urbota dumt tror jag att han hade varit tillbaka. Men vissa människor har ibland en self-destruct knapp.

Mitt tredje stora problem med AVB är hans bristande tro på Alex. Trots att han varit kanske bäste mittback i de få matcher han fått spela. Han fick en frilägesutvisning mot Fulham och har straffats för det. Han borde starta varje match från nu till jul bredvid JT. Jag är en stor beundrare av Alex som jag anser får en mycket styvmoderlig behandling.

AVB har slängt ut babyn med badvattnet. Hur dumt är inte det? Han har offrat försvarsspelet för sin dröm om anfallsfotboll. Själv kan jag inte se hur det ena kan utesluta det andra, men i Chelsea har det gjort det. Det har inte gjort det i Barcelona som på papper har sämre försvarare än Chelsea.

Meireles har varit lika bra i Chelsea som i Liverpool, där han var bäste spelare i våras. Han är dock en utility-player som man säger och har ingen självklar roll. Han klarar de flesta mittfältsroller, offensivt och defensivt. Hans omdöme är inte alltid klockrent, men just nu föredrar jag honom som holding midfielder istället för Mikel. För jag har gett upp om Mikel nu. Han kommer aldrig att ta sista steget. Han är för trög och framförallt retar jag mig på hans otroliga ovana att ge motståndarna fördel 15 m framför straffområdet. Jag har inte statistiken men jag tror att minst 10% av alla mål som motståndarna gjort på oss beror på att Mikel antingen tappat bollen i det området eller framförallt orsakat frisparkar där. Mikel utvecklas inte när det gäller spelintelligens och han har fortfarande inte gjort ett ligamål. Något jag tror han är ensam om i Chelsea, tillsammans med Petr Cech.

Jag ser inte just nu en plats för Josh McEachran och jag vill att han lånas ut till Swansea eller spelas. Swansar är bästa klubben för ett lån för honom. DÄr har han en manager som tror på honom och en uppenbar roll att fylla så han får spela. Lampard är med Mata hittils vår bästa spelare trots en svag inledning. Han håller. Mata har mattats, men nästa år kanske han är vår Silva.

Luiz, jag och numera flera med mig pratar förgäves om att han kanske passar i en annan roll. Jag tycker jättemycket om honom, men hans misstag kostar. Och han är och kommer alltid att bli en spelare som gör misstag lika väl som de fantastiska sakerna. Därför, håll honom borta från straffområdet!

Alex hänger på repet och jag förstår om han vill gå till Juventus i januari. Särskilt som jag är rätt övertygad om att Cahill kommer. Inte för att han är bättre, utan för att han är engelsman och hans egna uttalanden tyder absolut på att affären verkar nästan klar.

Kalou och Anelka spelar inte i Chelsea nästan år. Jag kan bara hoppas att Chelsea inte är idioter och säljer Kalou till Arsenal där han skulle passa bättre in. Anelka, ja, jag trodde han skulle gå redan i somras. Jag tror han vill stanna och han har helt klart sagt ifrån att Chelsea varit hans bästa tid som fotbollsspelare, men han har inte riktigt en plats i ett Chelsea med Sturridge, Drogba och Torres. Och med Lukaku på väg inför nästa säsong.

Vad det gäller att köpa spelare är jag mycket osäker. Jag är absolut inte intresserad av panikköp av spelare som nästan kan göra det. Ska vi köpa ska vi köpa spelare som utan tvekan ska kunna gå rakt in i laget. Jag tycker fortfarande Modric eller Sneijder är de intressantaste namnen. Köp för framtiden det kan vi ägna åt i sommar. Jag tror dock att Gary Cahill kommer. Jag ser inte honom direkt som en startspelare, men han är bara 25 år och engelsman. Det sista är viktigare än vad vi kanske vill erkänna. Vår backlinje börjar faktiskt bli lite ålderstigen med JT och Ashley i en ålder som börjar med en trea, och Alex och Bosingwa i närheten. Ferreira ser jag bara som sista reserv i backlinjen och hade han inte suttit på ett så bra kontrakt som han gör hade han nog gärna återvänt till Portugal för att spela någon säsong till där.

Jag tvivlar på att vi kan rubba City. De ser ut som Chelsea gjorde 2004-05 när vi vann ligan. I det närmaste obesegrade. De har allt just nu. Den i särklass bästat truppen och just nu bästa laget. Plus de har det där otroliga flytet som gör att de ser nästan oävervinnerliga ut. Men Chelsea borde absolut kunna sluta tvåa. Och med flyt och formtopp kunna vinna både en, två och kanske till och med tre cuper.

Bara AVB slutar sticka huvudet i sanden och erkänner att vi har ett försvarsproblem, och än viktigare åtgärdar det.

VI ÄR DOCK CHELSEA OCH VI KOMMER ALLTID IGEN

***André Villas-Boas försvarar sin höga försvarslinje som jag skriver om på Nyheter v-47. Läs mer: >>

 



Lindy

Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter. Vi publicerar gärna dina åsikter. Se mer >>>

epost
CSFC