AKTUELL LIGAPLACERING
3 Chelsea FC 4 sp 3 v 1 o 0 f 7 - 3 mål 10 poäng

15 september 2011
Vi har för gamla spelare och en för ung manager, - ändå kan vi vinna det hela....
Nu på Facebook. Mer info> | Besök csfc-facebook:>>>


Inför Manchester United

Torres startar, som vi väntade, annars är det samma uppställning som spelade mot Sunderland för Chelsea, 4-3-3. Lukaku tillbaka på bänken, intressant möjlighet till inhopp. Mest förvånad är jag över att David Luiz inte startar!
United med ett tvåmannaanfall hemma som vanligt, ett anfall som skadat oss på sistone så det krävs skärpning och koncentration mot dem. Särskilt från start. Mer förvånande för mig är att Giggs inte startar, men han kommer säkerligen att hoppa in.

1 Petr Cech
17 Jose Bosingwa
2 Branislav Ivanovic
26 John Terry (k)
3 Ashley Cole
7 Ramires
16 Raul Meireles
8 Frank Lampard
23 Daniel Sturridge
9 Fernando Torres
10 Juan Mata
Avb: Ross Turnbull, 4 David Luiz, 6 Oriol Romeu, 12 John Mikel Obi, 15 Florent Malouda, 18 Romelu Lukaku, 39 Nicolas Anelka.

Man United (4-4-2): De Gea; Jones, Smalling, Evans, Evra (k); Nani, Anderson, Fletcher, Young; Rooney, Hernández.
Avb: Lindegaard, Fabio, Carrick, Park, Giggs, Valenica, Berbatov.


--
Jag vet inte om det är sant, men jag har en känsla av att jag har aldrig sett en spelare bli bedömd så orättvist som Fernando Torres. Visst, han har inte levt upp till sin prislapp, om någon mer än Messi och möjligen C Ronaldo kan, men än är det gott om tid. Men oj så orättvist han blir behandlad. Visst han värvades med rykte om sig att vara en målskytt och där han han sannerligen inte levererat. Men har han varit dålig?
Absolut inte. Jag kan inte tycka det hur mycket Chelseafan jag än är. Ändå utmälas han i media som dålig, enbart på det faktum att han inte gör mål för tillfället. Men se hur han spelar och har spelat, inte i alla matcher men i rätt många. Vi bortser från vårsäsongen då hela Chelsea haltade sig fram som en fyrtaktare som bara fungerade på tre cylindrar. Torres var utmärkt på försäsongen, som lagspelare. Och han har varit utmärkt stora delar av säsongsinledningen också. Det syns att självförtroendet inte riktigt är där för det sista som en målskytt behöver har saknats, det där ryggradsagerandet som kommer med självförtroende, se på Rooney just nu i motståndarlaget. Men oj vad mycket annat Torres har bidragit med. Eller är jag för positiv mot honom?
Nej, jag tycker inte så och jag tycker inte Torres blir behandlad för den fotboll han presterar utan enbart för att målskyttet inte fungerat.Jämför med hans ersättare i Liverpool, Andy Carroll som visserligen har gjort något fler mål tror jag, men inte spelat i närheten lika bra. Det skiljde 15m pund i prislapp å andra sidan var Torres en etablerad spelare, Carroll är långt ifrån den positionen ännu. Därtill säljer Torres tröjor och souvenirer som mer än väl motsvarar prisskillnaden. Men samma diskussion kring Carroll är bra mycket mer lågmäld. När Torres kom hade vi extrema förväntningar utan att tänka på att han aldrig var fysiskt 100% förra året efter sin knäskada och operation. Skillnaden är uppenbar mot den här säsongen där han visat att kvickheten fortfarande finns där, men som ofta påpekats - han behöver också ett helt annat understöd än det Chelsea är vana vid att ge forwards som Drogba och Anelka. Torres eventuella succé beror faktiskt också på de andra spelarna, i det skiljer sig Torres mer från Drogba som är en helt annan forwardstyp som mittfältet bara behövde lyfta upp bollen till. Torres behöver sina bollar vid fötterna och gärna i en lucka där han kan göra bort försvarna och utnyttja det han är bra på.

Så det finns ingen jag unnar att bli matchhjälte mot United mer än Fernando Torres. Även om Vidic inte spelar, och Torres förhållande till Vidic har under åren varit lite grann som Drogbas mot Senderos och andra Arsenalförsvarare under åren.

---
Vi är vana vid att lag underpresterar efter en Champions Leagueomgång. Faktum är att det är så vanligt att vi nästan kan börja ta det för givet. Se på Arsenal, Leverkusen bland lag som spelade på lördagen. Nu spelade både Chelsea och United i veckan så det innebär att inget eller bara ett lag kommer att underprestera, och bägge lagen hade skakat om ordentligt i sina startelvor, som vi brukar se dem, i veckomatchen. Det var dock bara Chelsea som spelade riktigt bra i veckan och vann. Vet inte om vi kan tolka något in i det, mer än vad jag tycker var oerhört viktigt; att AVBs nya spelmodell syntes tydligare i den matchen än någon tidigare oavsett spelare.
---
Mycket snack om mindgames som vanligt när något lag möter Ferguson, fast i verkligheten har AVB inte nappat och Ferguson har istället uttryckt sig med ovanligt stor respekt, kanske för att han ännu aldrig mött AVB annat än utanför en toalett i Nyon på managermötet häromveckan.

Också mycket snack om Torres och många skribenter har känt sig manade att uttala sig och ge sina åsikter. Ian Ladyman och Louise Taylor, Guardian (se Nyheter+) ger några vettiga vinklar på det hela. Själv anser jag att det självklart handlar om självförtroende, viktigare för strikers än för några andra spelare (tillsammans med målvakter). När han gjort ett par mål, ett räcker inte utan de måste komma lite grann i ett stim) då lossnar det. Väldigt få, nästan ingen har dock haft vett nog att se till hur Torres verkligen har spelat på sistone. Han har varit riktigt bra, men utan mål och det är som om strikers kan bara få godkänt betyg om de målar. För mig var ett oerhört övertygande ögonblick i matchen mot Leverkusen (där jag tyckte han var bäst på plan!) när han var i läge att kruta själv men valde det bästa alternativet för laget Chelsea, och passade Mata för ett helt givet mål istället. En egoistisk och självförtroendesökande målskytt hade nog tagit chansen där och kanske missat då det fanns försvarare mellan Torres och mål. För Torres egen skull hade det kanske varit bästa alternativet om han gjort mål där, men för Chelseas del var det klart viktigare att han valde det bästa alternativet för klubben. Och klubben Chelsea kommer väl ändå alltid först för oss, vem som avgör matcherna är mindre viktigt än att Chelsea vinner.

Nu saknas Vidic som Torres haft mycket kul med under åren, men det är som reklamen hävdar; det kan hända när som helst....

---
Årets tuffaste match? Absolut.

Det är det väl alltid, ingen match är någonsin tuffare i ligan är Manchester United på bortaplan.

Ferguson har i fredagens media också noga påpekat att han fortfarande i allra högsta grad ser Chelsea som en titelutmanare trots att så många redan efter fyra omgångar tycks tro att ligan avgörs mellan Manchesterlagen, personer som fullständigt förrträngt hur förra säsongen startade då Chelsea efter fem omgångar hade 21-1 och enbart vinster. (25-2 och sex raka vinster om vi räknar in CL). Sedan de överraskande övertidsförlusten i ligacupen och bortaförlusten mot City med uddamålet. Just uddamål påpekar Ferguson är vad som avgjort mellan Chelsea och United de senast sex-sju säsongerna, så räkna inte med någon målfest. Ferguson varnar inte för Chelsea av artighet (om han gör något av det skälet), han vet bättre än de flesta tyckare vad fotboll handlar om och vilka som utgör ett reellt hot till hans lags stora favoritskap i år. Så han är väldigt snabb att påpeka att Chelsea säkerligen trivs utan pressen som ställs på tygstadslagens axlar just nu.

Även om Chelsea är det lag som ändå har lättast av alla för United. Visst förlorade vi 2-1 förra året efter massor med problem och efter att skänkt United ett jättebilligt mål i första minuten av matchen, men någon övertygande seger var det ändå inte för dem trots tvåmålsledning. och året innan var siffrorna desamma till Chelsea. Så kanske kan man som vissa gör, bestämma vem som vinner ligan efter vem som vinner den här matchen...nja, det vore nog lite väl enkelt även för boulevardpressen att påstå det i femte omgången.

United har också de två senaste säsongerna varit enormt mycket starkare på hemmaplan vilket de återigen visade i veckan. De har långt kvar till Chelseas hemmarekord, men för mig finns det inget svårare än United på bortaplan, och då är ändå Chelsea det lag som lyckats bäst där i Premier Leagues historia.

I år har dessutom United lite grann mot sin vana startat Premier League på ett fantastiskt sätt, nästan lika imponerande som Chelsea startade förra året! Särskilt imponerar självklart 8-2 mot Arsenal, även om det finns mängder av förklaringar till just det resultatet. Men det som imponerat är spelet som varit ovanligt kvickt och enligt den nu erkända barca-modellen; pass and move. Ferguson har matchat ovanligt många ungdomar också. Något jag tror kommer att ändras lite på söndag, då rutin säkert kommer att prioriteras något mer. De har dock fortfarande enorm tur som jag ser det, men visst har deras spel utvecklas sedan förra året då de vann ligan mer på Chelseas svaghet än för att de var så särdeles bra. Att sedan poängmarginalen blev rätt stor, 9, innebär ju inte att just det faktumet ger en korrekt historiebeskrivning då Chelsea ju gav upp efter matchen på OT senast.

Som alltid hoppas jag slippa Howard Webb som domare. Även om jag i all ärlighet måste erkänna att han var inte fullständigt rödmålad i förra årets ligafinal oss emellan. men vi har ju sett honom i andra matcher där medlemskortet verkar varit med i fickan i lika hög grad som det gula kortet. Hoppas ni noterat att domare Howard Webb blivit framröstad som Uniteds bäste spelare genom tiderna. >>>

Jag tror Uniteds laguppsättning mot Benfica i europagenrepet inför veckans viktigaste match ger vissa fingervisningar. Giggs och Park startade och med tanke på den skada de två brukar orsaka oss förväntar jag mig att de absolut spelar på söndag. Jag hoppas på de Gea i målet då hans självförtroende väl är lika skakigt som Torres verkar vara ibland, en Torres som jag absolut räknar med startar. Lindegaard hade en riktigt bra match i onsdags, men jag tror inte han är Fergusons förstaval ändå. Tidningarna tror Lindegaard ställer till laguttagningen för Ferguson. Inte för en sekund. Jag är övertygad om att de Gea står oavsett en (den enda hittills i en viktig match, bara två FA cupmatcher f ö) bra insats av dansken mot Benfica. Ferguson är inte den som vajar som en sportjournalistvindflöjel. Och inte mig emot då de Gea må ha gjort flest räddningar i PL hittills, statistik räknar inte kvalitet på räddningar.

Vidic och Ferdinand saknas (även Fabio och Cleverly men det är mindre viktigt), vilket inte skadar våra chanser. Även om vi tyvärr lär sakna Drogba som säkert hade kunnat riva upp enorma hål i Uniteds ändå oerfarna mittförsvar på söndag. Men Anelka visade storform i tisdags, liksom Torres visade att han ändå är på väg nu när AVBs nya spelmodell börjar sätta sig lite mer. Mata ser jag som given startspelare just nu. Ferguson är äldste räv i hönsgården, men han har ännu aldrig mött AVB och dennes taktik, och då den ännu inte fungerat fullt ut lär även United känna en viss osäkerhet vad de kan vänta sig.

Jag tror också Uniteds favorit David Luiz startar. Han har gjort mål på dem, men också orsakat både mål och kontroverser. (Han är ju självklart en bra mycket större favorit, på rätt sätt, hos Chelseafansen, inte minst för sin personlighet).

Viktigast av allt är att Chelsea 1/ begränsar Rooneys framfart 2/ inte släpper in något tidigt mål som sänker laget som senast på Old Trafford. Som tredje väldigt viktiga att framhålla väljer jag, effektivitet. Vi lär inte få lika många målchanser som mot de andra lagen så chanserna måste sitta den här gången, och gärna tidigt i matchen då det kommer att skärra Fergusons lag. Särskilt om han spelar ungtupparna vars tuppkam kanske blev lite stukad i Lissabon. Lilla Ärtan lär säkert få spela då han gjort mål i tre av de fem matcherna han spelade mot Chelsea förra året, sådana fakta brukar inte Ferguson bortse från.

Jag hoppas också slippa se så många av den enda nymodighet som AVB infört som jag direkt ogillar, de korta hörnorna, i den här matchen. Jag tror inte mycket på sådana, om de inte kommer mycket överraskande, vilket de inte gör när två spelare ställer sig och väntar vid hörnflaggan.

Senast United förlorade på Olf Trafford, där de också gjort mål i så gott som samtliga matcher sedan dess, var mot Chelsea i april 2010.

Vad ska vi oroa oss för? Självklart att United är ett väldigt bra fotbollslag och förmodligen bättre än förra året, deras trupp är definitivt bättre och de är mindre skadekänsliga. Men även United är i ett ombyggnadsskede även om de haft hela sommaren på sig att jobba på det till skillnad från Chelsea som bytt manager, spelmodell och spelare. Visst alla lag byter spelare, så även United som den här sommaren satsat på etablerde spelare medan Chelsea satsat mer på framtiden. Kanske har Chelsea ett ombyggnadsår framför sig, men stommen är så rutinerad och kunnig att det borde Chelsea klara och ändå kunna konkurrera. Vi har visat tendensen från förra året att inte vara med i början på matcherna, men inte alls så illa som förra året. Men försvaret är inte lika imponerande som förr, kanske beroende på att även försvaret har haft många skiften och ingen uppställning har ännu spelat två matcher i följd, det är dock ingen som helst ursäkt för att somna in och släppa till som de har gjort i slutskedet av matcherna. Ett kardinalfel som kostade oss massor förra året och som kostade oss ett mycket onödigt baklängesmål mot Sunderland. Och vi vet alla att United är förmodligen världsbäst på att göra mål på fergietime, så skärpning, koncentration i 90+ minuter är helt enkelt ett baskrav inför söndagen. Glöm inte plus, för oavsett vem som dömer, räkna med tilläggstiden.

Den mycket namnkunniga kvartetten som bänkades av olika skäl i veckan förväntas starta på söndag, dvs JT, Lampard, Anelka (som gjorde ett suveränt inhopp) och Ramires (avstängd). Det är dock inte lätt att lista ut en AVB-startuppställning just nu.

AVB har inte förlorat en ligamatch som manager på 17 månader. Å andra sidan tycker jag nog inte han mött så kvalificerat motstånd någon gång som han gör på söndag. André Villas-Boas som också vill tnoa ned betydelsen av söndagens match, och han har ju helt rätt i att ligan inte avgörs på söndag. Men bragging rights betyder mycket för oss supportrar André och särskilt mot de röda.

Läs mer om Fergusons rätt usla facit mot Chelsea: >>>


Lindy

Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter. Vi publicerar gärna dina åsikter. Se mer >>>

epost
CSFC