AKTUELL LIGAPLACERING
4 Chelsea FC 3 sp 2 v 1 o 0 f 5 - 2 mål 7 poäng

1 september 2011

silly rykten

Vi har för gamla spelare och en för ung manager,
ändå kan vi vinna det hela....


156 spelare senare, äntligen slut!

Det här har nog varit den mest påfrestande silly season någonsin. För skojs skull började CSFC föra räkning, klicka på länken ovanför Dagens... och se själva vilka spelare som knutits till vår klubb. Summa 156 (ett hundra femtiosex) stycken,, och då har ändå inte vissa namn jag förväntade mig och som brukar kopplas till oss dykt upp, som Srna. Fast Ribery dök upp till slut.

Vissa medier har varit oerhört mer påfrestande än andra. Mitt i Silly Season dök det upp ett ställe som kallar sig Fanatix som nog är det mest påhittiga, lögnaktiga, fantasifulla jag någonsin läst. Lägg ihop Bleacher, Sportsvibe, CaughtOffside, talkSport och para dem med de spanska och italienska fotbollstidningarna och ni börjar ana hurdana de är. Men så skruvat bortom allt sunt förnuft att det faktiskt var roligt att läsa dem på ett perverterat sätt. Inte minst för att de tog sig själva på lika stort allvar som sportbladets krönikörer gör. De här sajterna har varit i fullständig avsaknad av analys, de har inte för en sekund övervägt vlika spelare, positioner och typer som Chelsea faktiskt behövde. De bara satt och hittade på.

Jag gör ingen hemlighet av att det finns en sorts fans jag föraktar mer än några andra, det är de fans som tror fotboll bara handlar om att köpa och sälja spelare. Fans som saknar varje tillstymmelse till lojalitet med spelare och förmodligen med klubben också, så kallade fans som inte uppskattar vad spelare gjort för klubben, som bara vill ha nya oavsett om det är ickefärdiga juniorer eller andra klubbars spelare, fans som kommer att vara borta som vinden om Chelsea skulle börja gå dåligt eller om Roman slutar köpa nya spelare varje säsong. Jag kallar dem playstationsfans för de tror att fotboll är som ett fotbollsspel som kan spelas på en dator eller playstationkonsol. Jag avskyr dem. Lika mycket som jag avskyr de fans som samlas på Sportbladets kommentatorsfunktioner enbart för att snacka skit om andra klubbar och andra fans.(Fast det kommer att upphöra nu när de inte får vara anonyma längre). Vad värre är att jag föraktar dem från djupet av mitt över fyrtioåriga engagemang i Chelsea Football Club, fotball och idrott rakt igenom. De skadar klubben och fotboll precis som huliganerna gjorde, om än på ett helt annat sätt.

Playstationsfansen älskar Silly Season, enda problemet är att de blir aldrig någonsin nöjda. Förmodligen hade Roman kunnat köpa hela Barcelona och fört över varenda spelare till Chelsea och de här fansen skulle ändå gnällt öronen av oss. Tyvärr för min personliga del lyckades de invadera och fullständigt ta över ChelseaVital i sommar, inte så kul. CSFC behåller sin koppling till ChelseaVital men kan inte längre rekommendera sajten på samma sätt som förr även om där fortfarande finns massor av vettiga fans som försöker stå upp emot playstationfansen. Historien har också visat att de vettiga fansen brukar överleva.

Själv tycker jag det enda roliga med Silly Season är de sista två-tre dagarna när spekulationerna är feberaktiga, ryktena vildsinta och det finns en chans på affärer som vi redan tröttnat på. Som Torres i vintras, det var ett par riktigt spännande Silly-dagar. Men resten av denna alltför långa period är mest påfrestande.

Jag välkomnar verkligen AVBs förslag om att Silly Season ska sluta när ligorna startar, och det tror jag all världens spelare också gör. Både de som spelar fotboll och de som spelar på fotboll. jag har alltid funnit det fullständigt obegripligt att en liga kan starta och tre veckor senare kan lagen se helt annorlunda ut. Det är faktiskt rent löjeväckande. Hoppas verkligen AVB får det stöd förslaget förtjänar, men det är ju Uefa vi pratar om så jag är inte optimist. Säg den gång, förutom Champions League som var en ren kopia av den liga som G18-klubbarna en gång föreslog utanför Uefa, som Uefa agerat för fotbollsklubbarnas bästa? Uefa är bara intresserade av landslagsfotboll för det är där de tjänar sina stora pengar. Se bara på Platinis senaste genomfalska förslag om att begränsa arbetsmarknaden (vilket EU redan stoppat en gång), eller hur han hyllar PSGs qatariska nya ägare men föraktfullt uttalar sig om Chelseas och Citys utländska ägare (och då bor ändå Roman i England huvudsakligen)! Låt Silly Season enbart vara öppen under den tid av året ligorna ligger nere, och stäng januarifönstret också. Undantag, för ligorna i norr, som spelar under sommarhalvåret.

Som det är nu är det bara löjeväckande och hör inte hemma i fotbollen som jag ser det. Visst ger förslaget vissa ligor nackdelar, som de som spelar sommarhalvåret i norra Europa, men det är lätt att göra undantag för de fyra-fem ligorna, det är ändå bara ryska ligan som köper mer än de säljer, av dem.

I år har ovanligt många stora och viktiga affärer gjorts efter att ligan startade; de största Mata till Chelsea och Nasri till Manchester City för att bara ta affärer inom/till PL. Så även om Chelsea agerat sent innebär det inte att det borde gå att göra det, som det är nu är det också så att många klubbar som säljer väldigt gärna försöker skjuta försäljningar så sent som möjligt för att därmed trissa upp priset, till deras managers förtvivlan då de i sin tur inte får en chans att ersätta försvunna spelare. Det här skapar oro och väldigt ändrade förutsättningar både för köpande och säljande lag. Det är inte bra för fotbollen och då det inte är en ekonomisk fråga borde det vara lätt att ändra, även om vissa ligor som startar senare kanske får en viss fördel.

Faktum är att så många affärer har gjorts efter ligastarten att jag kan inte ens stå för mitt tips om hur Premier League kommer att sluta. Jag tror fortfarande att det handlar om Chelsea, United och City i topp, fast det kommer att bli ännu hårdare och tuffare än jag någonsin vågade föreställa mig. Däremot kan jag inte längre se Arsenal som fyra, utan den platsen tar säkert Liverpool. Arsenal får slåss med Tottenham och Sunderland, möjligen Everton om en Europa Leagueplats och fortsätter det som det börjat ett tag till för Arsenal är jag långt ifrån säker att de klarar den platsen. Jag gillar inte Whiner Wenger, och bryr mig för övrigt ganska lite om Arsenal (deras fans tillhör inte samma otrevliga kategori längre som andra röda och vita lags)., men jag kan inte förstå Wengers vägran att köpa fotbollsspelare med personlighet och inte bara förmåga att dribbla en boll. Spelare som kan leda ett lag på plan. Handlar det om hans personliga auktoritet eller är han bara helt enkelt världens tjurigaste människa. Har hans omdöme upphört att fungera på en normal nivå? Mertesacker är en förstärkning som jag ser det, Santos är jag mer tveksam till, och sydkoreanen från Monaco förstår jag inte alls köpet av. Benayoun är en spelare jag verkligen gillar och jag sörjer över att han valde Arsenal, och han lär förstärka det lag som är kvar efter Farbegas-Nasri, men inte är han riktigt i deras klass och bra mycket äldre. Men jag kan inte se dem förbättra Arsenal så mycket jämfört med förra säsongen, även om försvaret kanske blir något bättre. Arteta är en riktigt duktig spelare, men har inte varit närheten av den han var för två år sedan om ni frågar mig så jag förstår att Everton släppte honom. Femte plats för Arsenal?!
Stoke gjorde flera intressanta affärer (Jerome, Palacios, Crouch) sista dagen som kan förändra deras situation. Tottenham var för mig förloraren i affärer efter att ligan startat; de tackade nej till stora pengar för Modric och har nu en missnöjd spelare som ska bära laget. Parker är en bra affär, men annars tycker jag de tappat mer än de förstärkt så jag undrar om de kan hålla Sunderland och Everton bakom sig nu. Kanske inte ens Stoke.
I den förmodade botten fick QPR ny ägare och Barton+Young+SWP, som handlat och agerat vilket kan ändra placeringarna för nedflyttade lag, Blackburn lyckades med två viktiga affärer (Dann och Yakubu) som kanske kan rädda dem från att bli det nya tipset för nedflyttning. Mitt tidigare tips: >>>

156 spelare, det är 14 hela fotbollslag som kopplats till Chelsea, och vi har köpt 6 spelare av dem. Det säger en hel del om kunskapen hos medierna som kopplat dem till Chelsea och i några, ganska många, fall kunde man tro att affären faktiskt redan var klar. Och den enda affär som kom lite överraskande var ändå Ulises Davila. Chelseas köp har varit för framtiden, bara tre av dem kommer närmaste tiden att spela i laget, Mata, Lukaku och framöver Oriol. Davila och Courtois har redan lånats ut, och kommer att följas av fler lån från Chelsea.

Då har jag ändå inte ens nämnt hur många spelare Chelsea skulle sälja, enligt media, det har i princip varit alla utom Cech och JT. Bara Zhirkov av dem har lämnat, precis som tippat här på CSFC mycket tidigt. Tipset var också att Bosingwa kanske skulle lämna, och Anelka. Anelka ville inte lämna och det var inte för pengarna, för han hade fått mer i flera av de klubbar han tippats gå till. Han har stannat för att han verkligen tror på det nya projektet under AVB. CSFC tippade också tidigt att Rajkovic skulle få gå pga arbetstillståndsfrågan, och tyvärr fick vi rätt där. Fast som han spelade i försäsongen hade han väldigt gärna fått stanna, särskilt som varken Alex eller Ivanovic övertygat i säsongsinledningen (vilket onekligen öppnar upp för Luiz nu när han är skadefri). Chelsea har också släppt en massa ungdomar, av vilka Borini borde ha stannat, men klubben och han kunde inte komma överens om ersättningen. Den enda överraskningen bland den gruppen är dock Gökhan Töre, som återvände till Tyskland pga hemlängtan tydligen. Jag är kanske också överraskad över att Chelsea lånar ut Yossi Benayoun, särskilt till Arsenal, men det är utan tvekan ett bevis för att Chelsea kanske inte längre ser Arsenal som i första hand en konkurrent om placeringarna längre. Jag ser nog ändå Raul Meireles som en bättre spelare än Benayoun så Chelsea har förstärkt. Han började förra säsongen rätt svagt men var utan tvekan Liverpools bäste under våren tillsammans med Suarez, dessutom har han ett band till AVB som säkert blir betydelsefullt så Chelsea har handlat bra efter att ligan startade med Mata, Meireles (och Davila som redan lånats ut).

Jag är inte på något sätt emot köpande och säljande av spelare. Inte alls, men jag är emot okunnighet, rena påhitt och spekulation. Spelaraffärer är en del av fotbollen, ibland ett snabbt sätt att förbättra sitt lag, ibland nödvändigt för att ersätta spelare eller för att förändra på något sätt. Jag är emot inställningen att fotboll handlar om att köpa och sälja spelare istället för att utveckla lag och spelare, arbetet med spelare, ungdomar, spelmodeller och det som gör fotbollen riktigt intressant. Och som tur var fortfarande är spelets kärna.

Nu var årets Sily Season extra silly på grund av införandet av Uefas så kallade Financial Fair Play rules som är ett skämt som vi inte ska gå in på här, men själva hotet om de här reglerna trissade upp marknaden något enormt då det i princip gör det omöjligt i framtiden för något nytt lag att kunna slå sig in bland de etablerade. Därmed har vissa klubbar utanför toppskiktet idag spenderat stora pengar; som Malaga, PSG, Anzhi, Juventus och Sunderland för att ta några olika alternativ.

Ändå är det för mig inte transfersummorna som är största faran för klubbarna även om de är och blev oerhört inflaterade i år, utan de löner spelarna har lyckats klämma klubbarna på. Det är osunt så stor del av omsättningen Chelsea tvingas lägga på löner, för att inte tala om de klubbar som kommit in i eliten efter oss. Även om Chelsea nu inte betalar de allra högsta lönerna ligger lönenivån i klubben ohälsosamt högt då vi har väldigt många spelare på höga löner.

Löner som också gör misslyckade spelare osäljbara. Se bara vilka problem City, Liverpool och andra klubbar som behövt sälja har haft och har med att bli av med spelare som inte längre ingår i planerna. Klubbar som kanske klarat transferkostnaden har inte en chans att möta de här lönerna och därför blir duktiga fotbollsspelare kvar i klubbarna likt moderna Winston Bogardes, spöken som bara visar sig på träningsanläggningen och i löneutbetalningslistorna. Det är dock till lånande klubbars stora glädje något som vissa kan dra nytta av.

Och vet ni vad, det mest deprimerande är att medierna kommer bara att bli ännu mer frantiska och hetsande och påhittiga i nästa transferfönster. Understödda av de här fansen som tror att säljande och köpandet är lösningen till alla problem ett fotbollslag möter. Däremot kanske priserna håller sig stilla något år pga Uefa-reglerna, men det är långt ifrån säkert.

Ändå är jag så nöjd att det här är slut och som ni ser av listan CSFC har fört, det är ingen måtta på hur spelare kopplas ihop med fotbollsklubbar. Vad ni än gör, tro inte på allt ni läser i media om Chelsea. Det var poängen med att göra hela listan.

Nu kan vi äntligen koncentrera oss på det viktiga, själva fotbollen och att stödja Chelsea FC den här säsongen.

---

Chelseas transfers den här sommaren. >>>
Lucas Piazon räknas inte egentligen till sommarens transfers även om slutliga kontrakt skrevs under sommaren då avtalet gjordes innan listan började och han inte anländer förrän i januari.

__

OBS. Artikeln Nyheter+Rykten uppdateras dagligen även om den inte ligger först på sidan. Använd länken till höger.


Lindy

CSFC

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.