Chelsea FC

KLUBBMÄRKEN

Chelsea har under sin historia haft fem stycken olika klubbmärken.

CFC 1

Detta är Chelseas första klubbmärke. Det visar de berömda Chelsea Pensioners som gav klubben dess första smeknamn.

Detta märke bars aldrig på några tröjor men fanns med på programblad på fyrtiotalet.

CFC 2 När Ted Drake blev manager i Chelsea 1952 var bland det första han gjorde att ta bort Chelseas gamla smeknamn och klubbmärke. Det här var ett övergångs-klubbmärke som bara fanns säsongen 1952-53 för att knyta an till det nya smeknamnet "The Blues".
CFC 3

Det mest berömda klubbmärket användes under 33 år. Designen var inspirerad av symbolen för The Metropolitan Borough of Chelsea.

Lejonet kom från Earl Cadogans vapensköld. Earl Cadogan som också har titeln Viscount Chelsea var ordförande i klubben. Staven kommer från vapenskölden för Abbot of Westminster som omfattade området Chelsea. Rosorna representerar England och fotbollarna är väl självklara.

Chelsea började inte ha klubbmärke på tröjorna förrän 1960 så detta var det första som funnits på Chelseas tröjor. På tröjorna förekom variantioner av märket, som efter FA Cupvinsten då även FA-bucklan och en stjärna kompletterande klubbsymbolen.

CFC 4

1986 gjorde Ken Bates och Chelsea en ny klubbsymbol. Den huvudsakliga orsaken var designrättigheterna för den växande marknaden med merchandising (dvs tröjor och mycket annat). Det fanns tvivel om Chelseas rätt att använda de designelement som använts tidigare och som egentligen ägdes av andra.

Designen förekom i flera versioner på tröjorna, bland inom en cirkel eller en sköld (den bästa). Även färgerna varierade något.

Symbolen användes i 19 år men blev aldrig riktigt populär bland de supportrar som växt upp med den gamla lejonsymbolen.

CFC 5

Till Chelseas hundraårsjubileum beslöt klubben därför att gå tillbaka till en design som påminde om den gamla.

Den presenterades i november 2004 och började användas från och med maj 2005.

Designen är baserad på den gamla men som ni ser är den lite annorlunda även om designelementen är desamma.


Chelsea Swedish Fan Clubs design är från 1970 med vissa mycket små justeringar när det gjorde digitalt. Som ni ser nedan bygger designen på lejonhuvudet i Chelseas gamla klubbmärke som gällde 1970. Symboliskt som en del av Chelsea.

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC