Chelsea FC

CHELSEA FOOTBALL CLUB


stamford bridge


Arena: STAMFORD BRIDGE
Chelsea äger också Kingsmeadow Arena där damerna spelar


Stamford Bridge öppnade officiellt 28 april 1877, men var de första 28 åren så gott som enbart använd som en friidrottsarena av London Athletic Club. 1904 övertog bröderna H.A. (Gus) Mears och J.T. Mears arenan och de byggde en modern läktare för 5.000 personer. Mittemot uppfördes en naturläktare av material från tunnelbanebygget i närheten. Ursprungligen planerades en publikkapacitet på 100.000 personer.

Sedan dess har följande större förändringar gjorts: 1930 byggdes The Shed, en terrassläktare, ståplats. 1939 Norra läktaren (North Stand) som revs 1975. Norra läktaren var en öppen terrassläktare fram till 1993 när den stora ombyggnaden av arenan påbörjades.
Ett arbete som fortfarande pågår och 1999 gjordes de senaste utbyggnaderna. Därtill förekommer ständiga ombyggnader av restauranger och annat som det nya museet som öppnade 2011.

Kapacitet: 41,837
Arenan är i princip alltid slutsåld. Kapaciteten har sänkts från bilden nedan pga att vissa platser har begränsat synfält. På Champions Leaguematcher minskar kapaciteten nästan femtusen pga de stora kraven från media och Uefa.

Chelsea har behov av att bygga ut men hittills har de inte fått tillstånd till det vilket innebär att det ständigt pågår en diskussion om att flytta. Klubben söker också en sponsor som kan namnge arenan, även om inget fan värt sin blå själv någonsin kommer att kalla den något att än Stamford Bridge, eller mer vanligt The Bridge.

Idag ingår själva arenan i ett modernt komplex med kontor, restauranger, pubar, hotell och en av världens största souveniraffärer, The Chelsea Megastore.

Här finns Stamford Bridges historia på engelska från Backpagefootball, Ciaran Kelly >

Flygvy över Stamford Bridge>