Chelsea Swedish Fan Club
12 augusti 2024

    Inför Premier League 2024-2025

Arsenal    Aston Villa   bournemouth    brentford  Brighton     Chelsea   Crystal Palace 
Everton  Fulham   ipswich  leicester   Liverpool    Man City   Man U
newcastle  nottingham   southampton   Tottenham   West Ham   Wolverhampton

I ingen ordning alls. Vi tippar som vanligt Manchester City som etta, men med stor tvekan då Arsenal fortsatt storsatsa på värvningar. City får dock tipset då de har vinnarvanan vilket Arsenal inte visat ännu att de har, de har snarare haft en tendens att sätta krokben för sig själva. Pep Guardiola har dock inte gjort någon sådan där värvning som vi ser som en klar förstärkning. Bakom dem bör flera lag kunna kämpa om de två kvarvarande Champions Leagueplatserna. Förstärkt mest har Manchester United som verkar böra få ordning på det kaos deras värvningsstrategi brukar bjuda på, å andra sidan imponerar inte deras manager Erik ten Hag som ändå fått fortsatt förtroende. Tyvärr räknar vi bort Chelsea från CL-kvalificering då klubben fortsätter satsa på en framtid som ligger flera år framåt istället för på innevarande säsong.
      Det har blivit populär med s k supercomputers som tippar säsongerna. De har inte direkt rosat marknaden som tippare men den förste ut säger som vi, Manchester City före Arsenal. Den tippar dock Chelsea något högre än oss. De tror på en femteplats.

MANCHESTER CITY
De har vinnarkulturen. De har Rodri (som i våra ögon är PLs viktigaste spelare oavsett om engelsmännen röstade fram Foden). De har ligans vassaste målskytt och ett mycket bra försvar. Vilket kanske inte är något man ser som typiskt för ett Guardiola-lag. Vi håller dem som knapp, mycket knapp favorit igen. De har inte förstärkt nämnvärt, en enda värvning Savino som de tagit in från systerklubben Girona (även om han spelade i Troyes senast på lån). De har inte heller övertygat på försäsongen men vi har nog aldrig upplevt att storlagen varit så svaga i de här kommersiella försäsongsmatcherna som mest verkar vara en plåga för dem, särskilt som de bästa spelarna fått vilas efter de stora turneringarna. Att de fick släppa (det var ju spelarens önskan och inte klubbens) Alvarez till Atletico är nog en försämring ändå och vi undrar om de inte planerar att ersätta honom.

ARSENAL
Arsenal har spenderat enorma pengar på att förstärka i sommar och de har förstärkt så bra att vi absolut ser dem som ett ännu bättre lag än förra säsongen. De har dock en förmåga att sätta krokben för sig själva och kan de minimera de dumheterna kan de mycket väl vinna Premier League. De har absolut materialet för det även om vi nog ändå tycker de saknar den där självklara målskytten som ligavinnare brukar behöva. De har ligans bästa försvar och har förstärkt det. De blir mycket svårslagna den här säsongen.

LIVERPOOL
Liverpool har tappat sin karismatiskte manager Klopp men ersatt honom med Arne Slot. Ny manager, ny spelmodell gör dem svårbedömda. Även om Slot bedöms vara den mest Klopplika manager som finns. Mest förvånande är dock att de inte värvat. Det gör dem mycket svårbedömda.

ASTON VILLA
Har förberett sig på Champions Leaguespel mer än vad Newcastle mäktade med förra säsongen. De har breddat sin trupp och gjort flera bra värvningar, bland annat Ian Maatsen från Chelsea. Det är dock bevisat tufft att matcha både Premier League och Champions League. De har byggt klokt som vi ser det och har en manager som imponerar.

MANCHESTER UNITED
Har värvat väldigt mycket och ambitiöst men har kvar Erik ten Hag. De slipper europaspel vilket nog kan gynna dem. De kan bli en klar kandidat för att åter kunna ta en CL-plats. Borde göra det med tanke på hur de har värvat, men vem vet. Klubben är fortfarande i ombyggnad. De har fått mycket skador redan under försäsongen. Risk också för nya interna slitningar mellan coach och spelare som förra säsongen. Deras värvningar har till skillnad från Chelseas gjorts för att förstärka laget redan nu.

TOTTENHAM
Vi vet inte riktigt var vi har dem. De har en andrasäsong med Ange Postecoglou, som är en spännande manager som inte bryr sig särskilt mycket om försvarsspel och vi ser inte att de förstärkt där heller. Det kan bli flipp men det kanske också bli flopp. Som svenskar är vi förstås intresserade av hur det går för Lucas Bergvall. Tottenham är ju nu engelsk fotbolls största svenskklubb. De värvade i helgen förre Chelseaspelaren Dominik Solanke som haft en sen men imponerande utveckling i Bournemouth. En spelare som bör passa dem.

NEWCASTLE
De slipper Champions League vilket de nog inte ville men som kan vara bra för dem då de har en något tunn trupp. På grund av de alltmer oförståeliga finansiella reglerna har de inte heller direkt förstärkt även om utlöst köpoptionen på Lewis Hall har gjorts. Några sena värvningar som är svåra att bedöma har gjorts. Det finns också stor osäkerhet kring om Eddie Howe blir erbjuden jobbet som engelsk förbundskapten. De får dock tillbaka Sandro Tonali snart efter hans vadslagningsavstängning, det kommer påverka dem positivt. De borde vara bättre än förra säsongen nu när de kan koncentrera sig på ligan.

********

CHELSEA, handelshuset
Vad ska vi säga? I år igen.
De flesta av våra konkurrenter, eller av toppklubbarna om vi säger så, har förstärkt. Det har Chelsea inte gjort.
      Chelsea har inte ens ersatt den kvalitet som klubben förlorat. Det är vår uppfattning.
      Allt fokus är på att skapa ett lag som är som bäst om 4-6 års tid, bestående av spelare i nästan exakt samma ålder och (just nu bristande) erfarenhet.
    Truppen är säkerligen Premier Leagues absolut yngsta och minst erfarna. Den har ännu mindre erfarenhet än tidigare. Försäsongen kan bara beskrivas som bedrövlig även om vi kan hitta bortförklaringar till det. De enda som tycks fått godkänt av medierna är de förra säsongen långtidsskadade, och ännu ej 100% återställda, Romeo Lavia och Christopher Nkunku. Noni Madueke har gjort en del mål. Misstagen i att spela ut bakifrån har varit legio och orsakat de flesta motståndarmålen. De har släppt in otroligt många mål. 13 stycken. Men resultaten, än mer bristen på fotbollsspel och skandaler med spelare har inte direkt höjt våra förväntningar. Det är vi dock inte enda klubb att konstatera.
      Managerbytet till Enzo Maresca har ännu inte visat ens tecken på att bli bra, snarare oroar vi oss för ny Sarri-boll. CSFC är inte något stort fan av fotboll som bygger på att man ska spela ut bakifrån hela tiden och bara behålla boll i någon form av tiki-takafotboll. Vi är oroade över de rapporter vi fått från försäsongsmatcherna. De har inte heller övertygat framåt under försäsongen även om Maresca försöker påskina det. Han har inte heller visat något större intresse för försvarsspel och CSFC råkar vara av åsikten att bra lag byggs bakifrån. Vi kan dock inte helt ens skapa en bild av hur det kommer fungerar då så många av de bättre spelarna knappt deltagit i försäsongen. Oroade är vi dock. (Tipset i England är redan att han blir förste manager som sparkas...något vi inte riktigt tror på då Chelsea gav honom ett ovanligt långt kontrakt och inte har råd med ännu en sådan prestigeförlust. Och ärligt är det sportdirektörna som borde sparkas, inte de som fått en omöjlig uppgift.Men i fotboll lyckas de ansvariga alltid hålla sig ansvarsfria.)
    Maresca gjorde mycket bra ifrån sig i Leicester i en något liknande situation då han kom som ny och byggde en ny spelmodell. Vi ska dock inte glömma att Leicester faktiskt var mycket nära att helt kasta bort ett överlägset försprång mot slutet av säsongen. I Chelsea har han en riktigt stor uppförsbacke och hittills ser det inte bra ut, inte alls, men vi ska inte börja bedöma förrän framåt jul. Därtill tvingas han ju av ägare och sportslig ledning att jobba med minst ena handen bunden bakom ryggen så att säga.
      De spännande nyförvärven kommer inte förrän nästa sommar. Chelsea har bara värvat en enda spelare som kan sägas komma med PL-erfarenhet, Tosin Adarabioyo. Dewsbury-Hall har PL-erfarenhet men den är inte imponerande och vi hoppas det är en bra värvning men vi bygger inte några stora förhoppningar på att att han blir en ny Cole Palmer på något sätt. Faktum är att den spelare vi är mest nyfikna på nog är en 18-åring som verkar få vara kvar i truppen, Marc Guiu. Sena värvningen Pedro Neto är intressant men övriga måste först bevisa att de är värda att få spela i Chelsea även om känslan är att många köpts för att bara säljas vidare av Handelshuset Chelsea.
    Chelsea saknar inte bara erfarenhet, de saknar ledare på plan och vinnare. De som funnits i klubben gör ägarna sig av med på löpande band för att ersätta dem med, ursäkta, egotrippade oerfarna unga spelare utan den karaktär som Chelsea tidigare har haft. Försäljningen av Conor Gallagher kan bara beskrivas som rent skamligt beteende från Chelseas usla sportdirektörer Winstanley och Stewart. Det är rätt många före detta vinnare och spelare i Chelsea som idag säger att Chelsea kommer aldrig mer vinna Premier League. Kanske en cup (men vi har ju förlorat varenda final laget varit i för de har vikt ned sig de senaste åren!). Vi hoppas innerligt att de har fel men vågar inte säga att de har det. Maresca tycks utsett Enzo Fernadez till ny kapten.
    Chelsea har (om de värvningar vi tror är klara) extrema 56 spelare i böckerna, seniorspelare. De får bara ha 25 och åtta av dem måste uppfylla home-grownreglerna (dvs ha minst tre år i en engelsk fotbollsakademi). Det går inte att hantera så många spelare, det finns inte plats och det finns inte en chans i helvetet, ursäkta språket, att ge dem chansen att spela, utvecklas och bli de spelare man hoppas de ska bli när de är vuxna och inte bara räknas som seniorspelare.
    Chelsea har målvakter i mängdrabatt men ingen som sägs motsvara Marescas krav, även om några förvirrande engelska sportjournalister påstår att Robert Sanchez kan spela ut bakifrån, de såg absolut inte samma matcher som vi gjorde. För CSFC kan absolut inte hålla med om att Sanchez är duktig på att spela ut med fötterna, snarare tvärtom. Det var sannerligen inte bara skada som gjorde att Petrovic tog över som förstemålvakt. Så kanske blir Chelseas genom tiderna nästan andra svenske målvakt redan tidigt startmålvakt. Magnus Hedman var tredjemålvakt en gång i tiden men spelade inte en enda minut. De har värvat Filip Jørgensen som sägs motsvara Marescas kravbild. Han är född och uppvuxen i Sverige men vi kan tyvärr inte kalla honom svensk målvakt då han valt att representera sin pappas hemland, Danmark (0m nu inte Sverige kan övertala honom att byta igen, vilket de borde försöka då han ännu inte spelat någon a-landskamp som bundit honom till Danmark). Trist då det finns inget CSFC drömmer om mer än att få se en duktig svensk spelare i Chelsea. Vi vet inte om Jørgensen ännu men trots mängden på målvakten finns där ingen som verkar nå ens knähöjd på Petr Cech och vi vet ju hur otroligt viktig han var för Chelseas storhetstid. Det finns kanske utvecklingsutrymme men utan en riktigt bra målvakt når man inga framgångar idag.
     Chelsea ska spela i Europa igen, i Conference League. Det ska de klara av med dagens trupp utan att det ska bli problem i ligan även om det blir rätt många fler matchen. De måste ses som favorit att vinna ECL på förhand. Fast vi ska inte ta det för givet på minsta sätt. Särskilt som Chelsea de senaste åren absolut inte visat vinnartakter.
      Vad talar då för Chelsea? Att många av de unga spelarna har fått en säsong erfarenhet bakom sig. Men framförallt måste Chelsea hålla spelarna friska så vi inte upplever samma hemska skadesäsong som senast.
      För vi saknade verkligen på tok för många av spelarna som kan göra Chelsea till ett topplag förra säsongen. Så nyckeln för Chelsea den här säsongen finns i sjukavdelningen. Kan klubben hålla spelarna på benen och undvika alla dessa extrema långtidsskador vi hade förra säsongen kanske det finns en liten chans att slåss om en CL-plats. Grundtipset är dock att Chelsea slutar som bäst ungefär där de slutade förra säsongen.
    Chelsea börjar med en riktigt svår match, dock på hemmaplan, mot mästarna Manchester City. Med tanke på den svaga försäsongen vågar vi inte ha några stora förhoppningar, men tydligen har inte City heller rosat försäsongen även om de lätt avfärdade Chelsea 3 augusti. Dessutom har det ju visat sig att det är tidigt på säsongerna som City är som mest sårbara.
    Frågetecken: Hur lång tid på sig har Enzo Maresca? Han fick ett ovanligt långt kontrakt, vilket tyder på att han kommer få tid men fortsätter Chelsea släppa in mål som under försäsongen och ligger risigt till redan före jul vet vi vad som kommer hända, kraven på att han sparkas. Och med all rätta för vi kan inte med den inställning som Chelseas sportsliga ledning valt, att inte utgå från spelarmaterialet utan från en inbillad spelmodell och lagerhållning av talang som inte får chansen att utvecklas. Som vi redan sagt dock, det är inte Maresca som egentligen ska hållas ansvarig.

Vi drömmer förstås om att vi ska ha fel om det mesta och att Chelsea inte blir och hamnar där vi fruktar.

Så hoppas vi förstås slippa poängavdrag för överskridande av PSR-regler eller något som hände under Abramovichs tid. Där vet ju ingen vad som verkligen händer. Även City och Leicester sägs ligga illa till för dylikt.

******

SE UPP MED
    West Ham har värvat mycket och bra, de har en bra och väl beprövad ny manager men det innebär också ny spelmodell. De har värvat ambitiöst och får Lopetegui ihop det kan de utmana om Europaplatser.
    Brighton har i våra ögon den kanske mest spännande nye managern. Mycket för att vi förstås vet så lite om tidernas yngste manager Fabian Hürzeler. Frågan är dock om deras unga talanger räcker till, de har tappat erfarenhet. Inte minst i viktige Pascal Gross som gått till Dortmund.

******

NEDFLYTTNINGSRISK
Det sägs att nykomlingarna har bättre möjligheter att stanna kvar än tidigare. Vi är klart tveksamma till det.
    Bäst chans bör Leicester ha. De är en erfaren PL-klubb, men har tappat spelare och manager. Ipswich är en pigg nykomling och de kanske likt Luton överträffar förväntningarna men det ska ändå mycket till om de ska kunna hålla sig kvar. Southampton har också PL-bakgrund och mycket fin ungdomsverksamhet, men vi undrar om det räcker till. Frågan är om Everton och Wolves kan bli indragna i en bottenstrid även den här säsongen. Brentford kan få det svårt men de verkar ju få behålla Ivan Toney som efter varit ett mycket hett namn på transfermarknaden varit iskallt i sommar. Var står egentligen Nottingham? Vi tror nedre halvan kommer se ut väldigt mycket som förra säsongen, även den här säsongen.

***

SOM ALLTID kan allt vändas upp och ned då transfers fortfarande kan ske till 30 augusti och vara avgörande för klubbarna. Hade inte sista dagsvärvningen Cole Palmer blivit den otroliga succéen hade Chelsea hamnat betydligt längre ned i tabellen förra säsongen.

Lindy