Chelsea Swedish Fan Club
1 juli 2024

    Chelsea Swedish Fan Club, CSFC.SE, framöver

Chelsea Swedish Fan Club tog inte ledigt men drog ned på bevakningen under perioden från säsongsavslutningen till nya säsongen startar nu idag.
    Om några dagar börjar spelarna komma tillbaka från stränderna där de flesta tycks mest poserat för fotograferna och sina sociala medier för att starta försäsongsträningen och förbereda sig för försäsongsturnén med träningsmatcherna i USA (vi struntar i deras påståenden om att det är någon slags tävlingsmatcher och någon slags buckla som vinns, de är träningsmatcher). Spelare som deltagit i EM samt Copa America och de få spelare som får delta i OS för Chelsea undantas förstås, de kommer tillbaka långt senare och måste matchas in försiktigare då de måste få lite vila först.
****

Idag startar också våra nya Head Coaches sina jobb.
    Enzo Maresca ska ta över från Mauricio Pochettino som gjorde sig mycket populär bland spelarna och vann över många fans med den starka säsongsavslutningen innan han tvingades bort. Jaja, de säger det var ömsesidigt men om man inte ger något ett val i hur de ska sköta sitt jobb är det inte ömsesidigt, det är sparken med avgångsvederlag oavsett vad som sägs.
    CSFC var redo att tro på chans på Champions League-kvalificering säsongen 2024-25 efter den avslutningen och att Pochettino hade fått tid bakom bältet. Nu ska Enzo Maresca göra en nystart och förmodligen utan mer än minimalt marginellt inflytande på spelaraffärerna. Vi måste sänka ambitionsnivån. Särskilt som i skrivande stund saknar truppen erfarenhet, det är den yngsta truppen i Premier League och ingen vet egentligen vad som händer framöver. Tosin Adarabioyo är ny, det vet vi redan men någon Thiago Silva är han inte även om han är en habil Premier Leaguespelare. Kommer ännu en erfaren försvare in? Förmodligen inte då övriga värvningar mest verkar vara i andra delar och ungdomar, om vi ska tro rykten och gjorda affärer.
      En del rykten säger att Pochettino fick gå för att Chelsea inte nådde Champions League. Det kommer vi förmodligen inte göra den här säsongen heller. Inte om ledningen fortsätter att sälja erfarenhet och framförallt bara värva oerfarenhet som kommer att bli som bäst om 6-7 års tid. Inte den här säsongen. Det finns många unga spännande spelare i Chelsea, men de är nästan alla i samma ålder och inte i den ålder då spelare har både talang och erfarenhet och kunskap. Dvs när de är som bäst vilket för nästan alla är någonstans mellan 26 och 30 års ålder.
      Vi är klart nervösa till ryktena om att Maresca är kraftigt inflexibel när det gäller tiki-takafotboll som vi inte gillar särskilt mycket, eller possesionsfotboll som det numer kallas. Det oroar. Men självklart ska han få chansen att visa vad han går för, men vi ska inte ljuga för oss själva. Chelsea har tagit ännu ett steg tillbaka och startar ännu en gång om. Även Guardiola har helt förstått att vinnande lag skapas bakifrån med bra försvar, inte bara genom att hålla boll hela matchen. Vilket Chelsea ännu inte har som vi ser det.
    Den stora uppgiften, frågan är dock om Maresca kan få Chelsea att spela som ett LAG. De har massor med talang, på tok för mycket egon men vill inte spela som ett lag. Pochettino var på väg mot att få till det men då sparkas han (ömsesidigt som de kallar det). Påminner mycket om flera landslags insatser i EMs gruppspel.

Så klara frågetecken för Chelseas herrlag framöver, igen!
Långt mindre frågetecken för mästarinnorna i Chelsea Women men deras konkurrenter har förstärkt. Och det var ju tufft nog förra säsongen, den vanns på målskillnad.

Ny Head Coach är också Sonia Bompastor som kommer till ett vinnande lag som redan är väl inne och mycket starkt genomför en generatonsväxling. En mycket spännande utnämning. Att säga att hon kommer till dukat bord är för mycket att säga. Hon är en annan tränare än Emma Hayes och ingen av spelarna känner ju någon annan Chelseatränare än Emma Hayes. (Det har ju inte varit svängdörrar och katapultsituationer i Chelsea Women).
    Ingen ny spelare har annonserats, (trots att fönstret varit öppet en vecka), det har dock kommit i gång flera intressanta rykten i slutet av förra veckan. Vi vet inte om det finns planer på fler värvningar men det vore ju underligt om inte Sonia Bompastor har önskemål om någon spelare, särskilt som Chelsealegendaren Fran Kirby lämnar och lämnar ett stort hål efter sig. Sam Kerr, Mia Fishel och Aniek Nouwen är på väg tillbaka från långtidsskador, det är dock högst osäkert om någon blir spelklar till premiären. Svitkova och Abdullina återvänder från lån men är kanske spelare som söker sin framtid på annat ställe framöver.
    Ett väldigt spännande rykte även om vi inte vet hur trovärdigt det är, är ryktet om att Chelsea ska vara villiga lösa ut Aitana Bonmati från sista året på hennes Barcelonakontrakt för 2,5m pund. En i särklass hög summa för damfotboll där Mayra Ramirez hittills är världens dyraste värvning men jämfört med herrfotbollen är det inte ens drickspengar. Intressant är också ryktet om Lucy Bronze men hon blir 33 i oktober och även om hon fortfarande är en väldigt bra spelare är det svårare att se att Chelsea tittar åt det hållet.

*****

CSFC.SE drog ned sin bevakning efter säsongen. Vi har ökar den igen men vår tidigare målsättning att ge någon form av nyhet, nästan alltid skvaller om spelare in (och ut), dagligen går vi ifrån nu. Vi kommer inte lusläsa allt och redovisa det vi hittar bara för att redovisa något varje dag. Även om vi aldrig kommer kunna undvika rent skvaller och påhitt.
    Vi kommer försöka värdera ryktena noggrannare, lite som vi gjort under "semesterperioden". Vi kommer undvika rykten som kommer från medier som Fichajes, Le10Sport, FootballInsider som är notoriskt opåltiliga och oftast rent påhittade. Därmed följer också mängder av rykten från fansajter framför allt i England som älskar att förmedla rykten på brittiska självutnämnda transfer"experter". England har ett jätteproblem med att tro att pundits och sk experter vet mer än de som gör jobbet. Se bevakningen under EM där medierna redovisar vad folk tycker mer än vad som skett på fotbollsplanen. Den skillnad förutom lite kosmetik som kommer märkas är alltså att ryktesspalten kommer vara mindre yvig och kanske ha mer substans framöver nu när Silly season även officiellt öppnat idag. Det kommer dock fortfarande tyvärr vara Silly Season och inget är något man ska tro på innan klubben bekräftar det.
    Vi ökar bevakningen så att säga för Chelsea Women. Deras matcher kommer framöver redovisas på samma sätt som herrmatcherna. Dinosaurierna hatar oss nog för det, men ärligt talat har det varit roligare att följa Chelsea Women än Chelsea FC förra säsongen. 

***

Premier League startar 17 augusti. Chelsea inleder dagen efter mot mästarna i Manchester City, hemma på Stamford Bridge. Conference League lottas 5 augusti.
    Women Super League som övergår i ny administration, Newco, vi vet ännu inte helt vad det kommer innebära mer än att FA lämnar över till självständig administration i en organisation som påminner om hur FA och Premier League fungerar, börjar först långt senare med tanke på OS. Deras säsong startar först 21-22 september. Vi har inte fått datum för när spelschemat släpps.

***

Oerhört mycket av det som sker i Chelsea, från hur de äkta fansen trängs undan av ekonomiska skäl för turistfans (som vi själva kanske ska betraktas som, då vi ju inte är Londonbor, även om vi älskar Chelsea lika mycket), hur de rycker undan stöd för dessa fantastiska fans som reser med klubben på varje bortamatch, hur de rensat ut personer med lång tid i klubben, säljer akademispelare med Chelseahjärta och allt bara handlar om tjäna pengar på supportrarna och bevisa sin egen tes utan att lyssna till andra. Vi hatar det. Vi kan inte gilla BlueCo, Boehly, Beghdadi, Clearlake och vad de nu heter, det går bara inte. Än så länge har de bara förstört.
    Ändå har vi kommit fram till att utan Chelsea i livet blir det fattigare, tråkigare. Vi gillar sannerligen inte allt i dagens moderna fotboll men vi tvingas ju acceptera det. Allt det och skötseln av klubben hamnar ändå bakom det faktum att Chelsea betyder alltför mycket för oss för att bara överge. Det är känslor, det är stolthet, always be produ to be Blue, över bra spel och vunna matcher även om fotbollen och dess engagemang i de egna fansen försvunnit till så stor del. Det är besvikelser över när vi ser att de inte gör sitt bästa, och vi ser sådant oavsett hur de försöker förklara bort det. Fotboll var ett sätt att leva, idag är det affärer.
    Att Chelsea på många sätt är en cirkus är vi vana vid sedan länge, åtminstone tillbaka till Ken Bates tid. Cirkusen snurrar dock allt snabbare och ändå finns det en glimt av hopp att även dagens ägare ska fatta, någon gång. Innan CSFC är borta förhoppningsvis.
    Chelsea är vår klubb och vi kommer Always be proud to be Blue - även om det ibland utanför plan känns väldigt svårt. Så vi fortsätter så länge vi orkar och har råd. När alla unga lagerhållna värvningar vuxit till sig kan framtiden se bra ut, om de inte vissnar på vägen. Vi kan dock inte ha större förhoppningar på kommande säsong än vi hade inför den förra.

Lindy