Chelsea Swedish Fan Club
20 maj 2024

    Chelsea åtgärdsprogram för sommaren, om vi får drömma och önska

Vi är mer än nöjda med placeringen. Den är bättre än vad vi hade väntat oss. Och långt bättre än vad vi trodde var möjligt bara för någon månad sedan.
Vi tippade Chelsea som åtta. Säsongsavslutningen ger oss hopp framöver. Det finns dock en hel del att rätta till.
Vägen dit var dock fylld av frustration och besvikelse. Vi har framfört den besvikelsen och vår kritik här på CSFC.SE och står helt för den. Ett positivt tecken är att ägarna verkar fattat att de kan mindre än de tror och låter mer kompententa människor ta över. Hoppas vi men vi är inte alls säkra på att så är fallet.
    De har dock raserat så mycket under de här två åren att det är svårt att föstå. Inte minst bland de som inte märks men som brinner, brunnit för klubben men som hjärtlöst rensats ut. Det förlåter vi inte.
    Till slut blev Chelsea ett lag som inte vek ned sig utan spelade ut matcherna, där matchcoachningen blev vettig och fungerade och där spelarna spelade för Chelsea och inte bara för sig själva.
    Det finns klart hopp om nästa säsong. FÖRUTSATT...

 1. Värva en erfaren meriterad duktig spelare-ledare till försvaret. Absolut Prio Ett. Minst en.
  Och ännu har vi inte hört tillräckligt intressanta rykten om detta, snarare tvärtom. Det är nästan enbart andrahandsspelare som inte är bättre än vad vi har eller unga oerfarna som kopplas till Chelsea. 74 insläppta mål totalt är riktigt dåligt och ska Chelsea konkurrera måste de lära sig försvara sig bättre.

 2. Värva bättre medicinsk personal som kan ta hand om spelarna. För nuvarande medicinska team klarar inte jobbet efter Boehlys utrensningar. På det området verkar Chelsea stoppat huvudet mer i sanden än på de flesta andra. Det var kanske inte så smart att sparka dr Biasco och de som hållit Chelsea mer skadefria än de flesta andra klubbar, tills Boehly kom.

 3. Sparka den sportsliga ledningen Winstanley och Stewart som  tycks tro att Chelseas uppgift är att bli någon form av farmarklubb typ Brighton (ursäkta Brighton men så är det). Chelsea ska sportsligt konkurrera om titlar, inte ägna sig åt spelarutveckling av lagerhållna ungdomar på idiotiska långtidskontrakt som  gör att de inte behöver ta sista steget och drivkraften inte finns där (Som tur är har de långtidskontrakten förbjudits och får inte längre skrivas).
  Det är inte bara den sportsliga ledningen som är problemet. Ägare som tror de kan något de inte vet ett skvatt om är ett problem, men det går ju inte att åtgärda. Men att de har en VD för Chelsea som erkänner att han inte ens tycker om fotboll - det är ett problem som är lätt att rätta till.

 4. Se till att behålla Conor Gallagher framförallt och Trevoh Chalobah, (gärna Maatsen också men det lär nog inte gå. Vi har förståelse för att han vill lämna som han blev behandlad och som det har gått för honom i Dortmund). Det är inte akademispelarna med Chelseahjärtan som ska lämna. Istället ska man klippa banden med de nyinköpta till långtidskontrakt som inte ser ut att kunna ta steget upp. Ta förlusterna. Det finns även andra spelare som inte platsar men som kostar som gärna får lämna. Vi har lite äldre spelare som är utlånade som vi helst ser säljs eller skänks bort så de åtminstone inte belastar lönesaldot.

 5. Skaffa gärna en målgörare. Vi ser gärna Victor Osinhem i Chelsea, om det går att lösa utan ekonomiska krumbukter och försäljning av spelare vi vill ha kvar. De hade tur förra sommaren då den ende som de sålde som väl lyckats helt ut är Kai Havertz (CSFC har fortfarande svårt att förlåta den försäljningen) och så har spelarna i Milan skött sig rätt bra. Visst saknar vi en ren målgörare, en riktig central anfallare men Chelsea har ändå gjort bra mycket mer mål den här säsongen än förra (mer än dubbelt så många, 104 inkl cuperna, 38 i ligan förra året inga i cuperna) så där är inte det stora problemet, det är där bak.

 6. Se till att åtgärda disciplinproblemet. Kanske kan det skyllas på en ung trupp men det kan ändå inte ursäktas att Chelsea dragit på sig en bit över hundra gula kort (109 stycken) och att klubbens kapten nu är avstängd de tre första matcherna nästa säsong då han ådragit sig två utvisningar för att han inte kan kontrollera sitt humör och gett efterslängar och spelat så våldsamt att han svikit laget två gånger trots att han bara spelade i elva matcher den gångna säsongen. Kanske är inte James rätt spelare för att vara kapten. En kapten måste vara ett föredöme, inte bara en väldigt bra fotbollsspelare. Men det är en annan och inte särskilt viktig fråga.

 7. Sluta köpa unga spelare för lagerhållning om de inte är rena fynd till rätt pris. Och 50+ miljoner pund för 16-17-åringar är inte rätt pris. Inte när laget behöver erfarenhet också. Vi har just nu den i särklass yngsta truppen i hela Premier League så vitt vi vet inför nästa säsong. Äldst när Silva och Bettinelli lämnar är Sterling på 30. Den behöver inte bli yngre och med nya lånereglerna kan inte alla lånas ut. Vilket inte är idealiskt utan snarare ett problem.

 8. Sälj av spelare, dra ned truppen och minska kraftigt antalet lånespelare över 22 års ålder.

 9. Få ordning på ekonomin. Vi vill inte höra mer tjafs om poängavdrag vilket vi tyvärr fruktar att vi kommer få leva med hela nästa säsong också.
  Ännu mindre vill vi uppleva att vi får poängavdrag.

 10. Få fart på planerna för en ny arena och presentera dem för fansen. Blir det en ombyggnad, förmodligen. Men hur kommer den se ut? Var kommer Chelsea spela under tiden? Hur länge?

 11. Skulle rätt manager dyka upp, då som först kan det bli intressant men då ja-sägarna i sportsliga ledningen inte klarar av tuffare självständigare managers som t ex Thomas Tuchel är frågan akademisk. Det finns dock just nu ingen anledning annars att byta utan ge Pochettino mer tid. Ny utvärdering framåt jul. För hösten måste matcha vårsäsongens avslutning för att vi ska vara nöjda. Vi kan dock inte se att det finns någon tillgänglig och med avslutningen på säsongen och de saker han lyckades rätta till finns ingen anledning att byta manager bara för att byta.
      (Detta innebär inte att vi inte har kritik mot Pochettino på vissa områden, för det har vi, framförallt på hans oförmåga att få till försvarsspelet särskilt på fasta situationer och den dåliga matchcoachningen under nästan hela säsongen. Vi anser dock att sista månadens taktiska förändringar och insats ger honom rätten till en fortsättning. Och Ancelotti, Guardiola, Klopp, Alonso, Zidane, Tuchel lär inte vara aktuella så....)

 

ALWAYS PROUD TO BE BLUE

*******

På damsidan vill vi bara ha rätt manager att efterträda Emma Hayes, om det är möjligt?
    Blir det Sonia Bompastor? Vi lär inte få veta före CL-finalen.
    Några äldre spelare behöver ersättas och vi kommer sakna Fran Kirby oerhört men det känns som damerna har generationsväxlingen helt under kontroll. Konkurrensen är dock hårdare än någonsin nästa säsong. WSL är helt utan konkurrens bästa damligan i världen.


Lindy