CHELSEA SWEDISH FAN CLUB
csfc    LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
10   Chelsea FC 20 sp 8 v 4 o 8 f 34 - 31 mål 28 p

csfc    LIGAPLACERING,      se även Resultat Chelsea Women för målgörare
1     Chelsea W 9 sp 7 v 1 o 1 f 29 - 11 mål 22 p

1 - 7 jan   2024

NÄSTA MATCH: 9 jan 24 kl 21.00 - Middlesbrough - LC Viaplay
NÄSTA MATCH WOMEN 14 jan 24 kl 14.00 - WEST HAM - FA -

Nyheter v-1


GOTT NYTT 2024

SÖNDAG 7:
Sam Kerr har dragit på sig en korsbandsskada under träningslägret i Marocko och är borta resten av säsongen. Det var synnerligen dåliga nyheter.

Romeo Lavia hann inte mer än komma tillbaka innan han blev skadad igen. Samma sak nu med Christopher Nkunku som är skadad igen. Det är dock inte hans knäskada som är problemet ut något med höften.
    **Skadan ska inte vara allvarlig och han kommer inte att bli borta länge.

LÖRDAG 6:
Det tog en timme innan Chelsea ens vaknade men som de då gjorde det med tre mål på elva minuter. Inte mycket till fotbollsmatch men de elva minuterna räckte gott och väl. Nästa omgång väntar.

Pochettino spelar igen Hela havet stormar med backlinjen och ger bland annat Alfie Gilchrist sin startdebut i Chelsea.
Petrovic; Gilchrist, Disasi, Colwill (k), Gusto; Enzo, Caicedo; Sterling, Palmer, Mudryk; Broja
    avb: Bergström, Bettinelli, Silva, Maatsen, Williams, Gallagher, Golding, Madueke, Washington

Spelarna som ska delta i afrikanska och asiatiska mästerskapen har börjat ge sig av. Några åker lite senare än andra. Chelsea förlorar bara Nicolas Jackson till mästerskapen, andra lag har det värre. Förhoppningsvis går Egypten långt så vi slipper Salah i matchen mot Liverpool sista januari. (För spelarna är det inte bra då klubbarna mer och mer måste börja planera för att förlora spelare upp till fem veckor mitt i säsongen, det gör ju afrikanska och asiatiska spelare klart mindre attraktiva för klubbarna).

FREDAG 5:
Från presskonferensen:
Spekulationerna om att Chilwell eller Chukwuemeka skulle kunna spela mot Preston kan avskrivas. Ingen av dem är med men Poch säger de kan bli aktuella i nästa vecka.
    Lavia är fortsatt borta med sin nya skada och det är tveksamt om Badiashile kan spela. Nkunku är också borta från matchen men kommer vara med i truppen.
    Pochettino kommer inte rotera kraftigt, någon eller några spelare kanske prövas men annars tar han matchen som han skulle tagit en PL-match.
   
Chelsea har tagit tillbaka ett lån (än så länge) men om det finns någon som helst trend första dagarna på transferfönstret är det att onormalt många lån har återkallats till sina moderklubbar. Vilket är en oroande tendens, inte minst för en klubb som Chelsea som lagerhåller unga spelare som därmed inte får speltid.

Djordje Petrovic är nominerad till Månadens Räddning för sin räddning i matchen mot Luton. Cold (Cole) Palmer är nominerad för Månadens Mål i samma match, det andra han gjorde när han sulade målvakten och fintade bort två försvarare innan han iskallt satte bollen i nät.

TORSDAG 4:
OFFICIELLT
Det är nu även officiellt att Alex Matos lånas ut till Huddersfield där vi hoppas han får ordentligt med speltid. Tigers ligger i botten på Championship så förhoppningsvis får mittfältaren/anfallaren det.

Viaplay visar Chelsea mot Preston på V Sport på lördag.

Emma Hayes ser Maika Hamano och Catarina Maccario som nya värvningar efter deras skador. Hon antyder dock att Chelsea kanske tittar på en ny försvarare för att ersätta långtidsskadade Aniek Nouwen. Chelsea W åkte i dag till Portugal för varmväderträning inför omstarten av säsongen nästa helg mot West Ham i FA Cupen, därefter följer ju en oerhört viktig match mot Manchester United innan säsongen vänder. (Intressant nog har Chelsea hemmamatcher mot Man U, Man City och Arsenal på våren innan de avslutar säsongen borta mot Man U, då är förhopopningsvis titeln redan ordnad).

Chelsea fortsätter med tveksamma sponsorer när de nu ska promota kryptovalutor genom en ny ärmsponsor (och träningströjor) från nästa säsong. BingX heter företaget som lär vara djupt förankrade i ryska kryptokretsar. De förhandlar ju också med saudiska företag om ny tröjsponsor för nästa säsong. Money talks med de nya ägarna.

ONSDAG 3:
OFFICIELLT
Chelsea har återkallat Andrey Santos från lånet i Nottingham där han aldrig fick chansen att visa vad han går för. Vi gissar att han kommer lånas ut igen. Frågan är vart. Vi vet att Newcastle sägs vara intresserade av en värvning men det bör Chelsea inte gå med på. Fast vem vet vad Chelsea gör och tänker numer.
    **Santos kan enbart lånas ut till en engelsk klubb då nya regler bara tillåter sju lån utomlands och den kvoten är fylld av Chelseaspelare varav de flesta är spelare Chelsea helst vill sälja.

OFFICIELLT
Josh-Kofi Acheampong har skrivit sitt första proffskontrakt. 17-åringen är en akademiprodukt och spelar försvar.

Romeo Lavia har av Daily Mail utsetts till Chelseas största talang. 19-åringe belgaren har ju liksom Cold Palmer bakgrund hos Man City. Han gjorde nyss sin debut efter lång skada och det såg väldigt lovande ut, men så skadade han sig igen. Läs mer här>>

Carney Chukwuemeka och Ben Chilwell är tillbaka i lättare träning med laget. Det innebär inte att de är spelklara men för Chilwell åtminstone innebär det nog att han kan komma i spel lite fortare än vi förväntat oss. Vi tror inte någon av dem kommer vara aktuell den närmaste veckan eller så.

TISDAG 2:
Chelsea Women förbereder sig för returen till cup- och ligaspel nästa helg med ett läger i Marocko. De åker på torsdag. Nästa motståndare är West Ham som är aktiva på transfermarknaden redan, den 14e januari.

Vansinnesryktet att Chelsea överväger att sälja Conor Gallagher kritiseras av precis alla som uttalat sig om det. Chris Sutton är den senaste i den här artikeln.>>

MÅNDAG 1:
Chelseas nästa motståndare Preston förlorade till Middlesbrough i deras match nyårsdagen. Inget vidare genrep för dem inför lördagens cupmöte. FA Cupen blir viktig för Chelsea liksom ligacupen då det är en möjlighet till framgång och glädje, samt europakvalificering. Vi har dock inte fått bekräftat ännu om Viaplay kommer visa matchen även om det ryktas att de ska göra det.

Chelsea avslutade 2023 med två raka vinster, en till och med på bortaplan. Året som helhet har varit rätt förfärligt men förhoppningsvis kan de segrarna och en överkomligt motstånd till helgen i FA Cupen få ordning på saker och ting.
    Försvaret måste bli bättre, inte minst på fasta situationer och inlägg. Anfallet var effektivt mot Luton men det har vi inte kunnat säga många gånger under 2023.
    Chansen finns fortfarande till Europaspel i någon av de mindre cuperna men den är inte särskilt stor om inte en dramatisk förbättring sker. Det skulle inte heller skada och skadorna blev färre och kortvarigare.
    Vi har en ligacupsemi att se fram emot i en vinnbar matchserie mot Middlesbrough.

Idag öppnar också silly season. Silly season är det egentligen året runt numer men den här månaden kan saker och ting faktiskt ske. Transfers kan göras.
    Pochettino har redan pratat om att förstärkningar krävs. Innan dess måste nog dock en ny policy komma på plats där inköpen är vettiga både till pris och sunt förnuft. Att lagra unga oerfarna spelare är ingen hållbar idé. Inte ens ekonomiskt även om vi nog kommer få se ett Chelsea som säljer mer spelare än tidigare. Många värvningar som gjorts känns mer som investeringar ekonomiskt än investeringar i sportsliga framgångar. Men utan sportsliga framgångar kommer inte de bästa spelare att vara intresserade av Chelsea.
    Vår CSFC-prio ett det här transferfönstret är att förlänga kontraktet för Thiago Silva. Han vann alla sina dueller, gjorde tio rensningar och blockerade två farliga skott. 88% av hans passning, inkl sex långpass, hittade sin adressat. I matchen mot Luton. Han var dessutom den som allra mest visade sin avsky mot hur Chelsea tappade matchen och nästan förlorade poäng. Sådan inställning gillar vi.

Vi hoppas på ett Gott Nytt 2024 och lite grann känns det som en liten form av omstart nu då ingen ligamatch förrän 13 januari. Först Preston i FA Cupen, sedan första semin mot Middlesbrough i nästa vecka.


   

 

Rykten, notiser m m, v-1


SÖNDAG 7:
Det här ser vi som ett löjligt rykte. Jordan Henderson som satte sitt rykte på spel helt när han valde pengarna i Saudiarabien lär ångra sitt val ordentligt trots en påstådd lön om 700.000 pund i veckan. Nu kommer rykten om att Chelsea kan vara intresserade av honom. Sälja Gallagher för att värva Henderson - världen är upp och ned i Silly Season.

Nathalie Björn som var på väg till Real Madrid ser ut att hamna i Chelsea istället. Hon spelar just nu för Everton men vi vet ju att Hayes tittat på att förstärka försvaret då Nouwen är långstidsskadad och Abdullina utlånad.
    **Sportbladet säger det är klart men Chelsea har inget sagt. Hon lär kosta hela 1,6m kronor vilket är mycket högt inom damfotbollen.

Det kändes helt fel när Kai Havertz gick till Arsenal. Det känns också väldigt fel nu när Timo Werner ska spela för Tottenham resten av säsongen. Lån med köpoption.

LÖRDAG 6:
David Datro Fofana som verkligen inte övertygat (vi har aldrig fattat den värvningen) i Union Berlin kommer allt närmare ett nytt lån till Sevilla istället om vi ska tro ryktena. Bäst vore ju en försäljning men då så många va Chelseas lite äldre lånespelare floppat under sina lån får Chelsea svårt att sälja dem.

Bayern München ska ha lagt ned försöken att värva Trevoh Chalobah.

West Ham ska också lagt ned tankarna på att värva Armando Broja.

FREDAG 5:
Sevilla är intresserade av David Datro Fofana som just nu är utlånad till Union Berlin. För att det ska bli affär måste Chelsea först avbryta lånet i så fall.

Mauricio Pochettino sa under presskonferensen att Chelsea har inte ännu tagit några som helst beslut angående övergångar i januari.

Chelsea bytte ut 60% av den medicinska personalen i somras. Som vi ser har det haft absolut noll effekt och vi har snarare haft fler skador och långvarigare skador än någonsin. Ändå sticker Chelsea huvudet i sanden och påstår sig vara nöjda med dem och skyller på att de måste vänja sig vid Pochettinos annorlunda träningsmetoder. Idioti, om nästan hela personalen är ny kan ju inte Pochettinos träningsmetoder vara ett problem för dem att ställa om till då det inte har något annat att jämföra med. Läs mer här>>

Då Chelsea drar fötterna efter sig, inte oväntat från allt vi sett senaste 1,5 åren, har Fluminense erbjudit Thiago Silva kontrakt nästa säsong.
    Vi vet att Silva trivs väldigt bra i London och båda hans söner spelar i akademin, vilket säkert påverkar hans val. Vårt val är förstås att Chelsea förlänger hans kontrakt med ännu ett år. Även om vissa tv-kommentatorer numer bara ser hans fåtaliga missar och inte allt han bidrar med. Men det säger ju mer om kommentatorerna än Silvas kvalitet.

Chelsea sägs vara mycket nära en övergång för serbiska IMTs Milos Lukovic som gjort tio mål på 19 matcher. Han är 18 år gammal. Det påstås att han sedan kommer lånas ut till Strasbourg. Det är nog tveksamt då Chelsea fyllt lånekvoten till klubbar utanför England. IMT sägs dock nobbat första budet om 4m pund.

Ian Maatsen sägs vara överens om de personliga villkoren med Dortmund.

Napoli är den senaste intressenten för Trevoh Chalobah, men bara om deras förstaval inte blir av. Förstavalet är Genoas Radu Dragusin som Tottenham också vill ha.

Inters Alessandro Bastoni kostar 60m € och sägs intressera Chelsea. Ännu en mittback i ryktessvängen alltså.

Chelseas intresse för Nices Jean-Clair Todibo lär nog få svalna ett tag. Det är högst osannolikt att han säljs i januari.

TORSDAG 4:
Tipparna: BBCs Sutton tror Preston klarar 1-1 mot Chelsea på lördag men att Chelsea sedan vinner omspelet borta. Hans gästtippare tror dock på 2-0 till Chelsea.

Wrst Bromwich, Sunderland och Hull, alla i Championship är intresserade av att få låna Andrey Santos som återvände från ett misslyckat lån hos Nottingham i går.

Sportskrivarna i England och Sverige envisas med att forfarande vara helt okunniga kring fakta runt FFP-reglerna och menar att Chelsea tvingas sälja Conor Gallagher på grund av FFP-reglerna. Chelsea har visserligen underskott som är besvärliga då Chelsea saknar sportslig framgång och därmed ekonomisk framgång sedan Boehly tog över - men medierna struntar samtidigt i det faktum att ingen klubb har mindre differens mellan intäkter på försäljningar gentemot utgifter på inköp av spelare, vilken är en grund i FFP-reglerna. Exakt vad som är verkligheten vet väl bara Chelsea själva men att påstå att Chelsea måste sälja är en alldeles för lat förenkling av något som knappast ens experterna förstår sig på.
    CSFC vågar inte ens säga vad som är vad, men vi tvivlar på att det är FFP-reglerna som tvingar Chelsea sälja spelare, snarare det faktum att vill de köpa spelare då måste de göra plats för dem i intäkt/utgifts-kolumnen och i lönekostnaderna. Chelsea har inget tvång att sälja spelare, särskilt inte akademiprodukter i sig. Lönekostnaderna har Chelsea skurit ned mycket kraftigt genom försäljningar av höginkomsttagare, och även lån ut av sådana. Nästan alla nya kontrakt verkar ha en lönetrappa med en ovanligt låg lön som ska kompenseras av bonusar och kontraktslängden. Men som sagt, bara klubbarna själva verkar veta hur det står till i relation till FFP-reglerna, det finns dessutom olika sådana; inhemska och gentemot Uefa.
    CSFC kan bara lita på att klubbarna vet hur de ska sköta det hela, hur obegripligt det än verkar, men en sak vet vi - vi tar inte uppgifterna i media om att Chelsea är tvingade till försäljningar på särskitl stort allvar (men självklart kommer inköp av kostnaden av sådana att påverka och tvinga fram försäljningar, som för precis alla klubbar).

ONSDAG 3:
Vi har inte sett det bekräftat ännu men Chelsea ska också ha återkallat Zak Sturge från lån i Peterborough.

Blir det Roma eller Tottenham (vi visste inte de var ute efter honom) för Trevoh Chalobah. Däremot ser det inte ut som en försäljning utan snarare lån. Chalobah som varit borta nästan hela säsongen lär snart vara spelklar igen.
    Bayern sägs fortfarande vara intresserade.

Ett rykte för saltkaret tror vi. Newcastle vill värva, inte låna (de får bara låna en spelare från varje klubb och de har redan Lewis Hall på lån) Andrey Santos som haft en riktigt dålig tid i Steve Coopers Nottingham. Vi vet inte hur Espirito Santo tänker om Santos men att Chelsea funderar på att ta hem Santos är helt klart. Newcastle lär jagat Santos innan han valde Chelsea, som värvade honom för 18m. (Rättelse, vi lurades av ett media att övergångssumman var lägre)

Ett rykte vi inte hört förut är Wolfsburgs David Odugo. Det är dock en yngling mest tänkt för lagerhållning i Chelsea då han är 17 år, försvarare.

Dortmunds jakt på Ian Maatsen är ett lån. Något Chelsea bara sägs vara intresserade av om det skrivs en bindande köpoption i låneavtalet. Som ger Chelsea runt 25m pund.
    Vilket vi förstår då Maatsens kontrakt går ut i sommar så det vore ju riktigt dumt att låna ut honom för en struntsumma och sedan tvingas släppa honom gratis (nästan gratis då utbildningskostnad tas ut).

Tidigare sades det att Conor Gallagher inte skrivit på ettt förlängt kontrakt då Chelsea krävde åtta år i det. Nu får inte Chelsea längre skriva sådana kontrakt så nu sägs det att Gallagher kräver mer pengar. Att han vill ha mer betalt än sitt gamla kontrakt är väl solklart då han idag är första namn i laguppställningen nästan. Finns inte en spelare i världen som tagit sådana steg framåt som accepterar samma lön som i ett tidigare närmast ungdomskontrakt. Vi förmodar att allt bluster om att Chelsea funderar på att sälja bara är extrema påtryckningar från en illa skött klubb mot en egen spelare för att acceptera ett sämre kontrakt än han förtjänar.

Antonio Silva som det började komma rykten om igår. 20 årig försvarer i Benfica för extremt höga prislappen 87m vill inte till Chelsea. Han vill till Real Madrid. Som sagt, attt vi pga dumheten hos våra ägare och sportsliga ledning inte är i närheten av CL-spel kommer stoppa många ev värvningar närmaste åren.

Fabrizio Romano, en av extremt få vi litar på i transferfrågor, säger att Alex Matos har en läkarundersökning hos Huddersfield under dagen. Det handlar förstås bara om ett lån säsongen ut, ingen försäljning.

Extremt opålitliga spanska Fichajes å sin sida säger Chelsea fortfarande vill ha Dusan Vlahovic till idiotpriset 60m €.

Armando Broja har några veckor på sig och kommer få mer speltid i att försöka övertyga Mauricio Pochettino om hans framtid i Chelsea de närmaste veckorna. Fortsätter det gå lika illa som hittills kanske ryktena om Broja till West Ham kommer bli verklighet.

Ingen förstår fortfarande ryktena om att Chelsea sägs vilja sälja Conor Gallagher mot managerns, fansens och hans egen vilja. Men det saknas inte rykten om eventuella köpare. Tottenham nämns oftast, Newcastle därnäst och nu ska Everton försökt lägga sig i också men ingen verkar tro mycket på det ryktet.
    Väldigt stor del bakom det här ryktet är att det varje gång det tas upp sägs bero på att Chelsea måste sälja och helst då en dyr egen produkt. Detta för att klara FFP. Däremot verkar så gott som absolut ingen alls egentligen ha en enda klar idé om huruvida Chelsea klarar FFP-reglerar eller inte - det är typ bara något som medierna har bestämt sig för att de inte gör då de köpt hej vilt och inte haft några sportsliga framgångar som ger intäkter sedan Boehly m fl tog över.

Ryktet säger att Chelsea kommer få besked om det blir poängavdrag för ekonomiska oegentligheter under förra ägarna, en undersökning om de brutit mot reglerna de senaste åren kommer inom två veckor. Chelsea måste lämna in sin ekonomiska rapport senast 14 januari. Chelsea är inte enda klubben som undersöks. Mest illa ute för just relationen omsättning och spelarköp de senaste åren är Nottingham. Man City och Chelseas tidigare undersökningar pågår fortfarande och kommer fortsätta.

TISDAG 2:
Ett nytt rykte är att Chelsea (och förstås Man U) vill värva Benficas lovande försvarare, Antonio Silva, 20 år. Benfica vägrar dock sälja under utköpsklausulen om 87m pund och som de insåg när Chelsea värvade Enzo går det att klämma engelska klubbar i kris på hur mycket som helst tydligen.

Dortmund ska vara i förhandling om att värva Ian Maatsen. För 17,5m. Den låga summan beror till stor del på att han sitter på utgående kontrakt till sommaren.

Galatasary vill avbryta Hakim Ziyechs lån då han mestadels varit skadad. De bedömer honom som ineffektiv.

Att Chelsea är intresserade av Nices försvarare Jean-Clair Todibo vet vi, men det intresset lär inte leda någonstans. Han vill spela i Champions League och Chelsea är inte i närheten av att göra det. Lite överraskande sägs Tottenham vara hans första val trots flera klubbars intresse.

Paulo Dybala, 30, har en jättebillig utköpsklausul om 13m €, vilket gör att många klubbara sägs vara intresserade av Roma-anfallaren, inkl Chelsea. Klausulen kickade in i går och gäller bara för en flytt utanför Italien.

Chelsea Womens nästa motståndare West Ham har värvat bra genom att värva USAs landslagsspelare Kristie Mewis. På gång sägs också australiens Katrine Gorry vara, hon lämnar Vittsjö.

MÅNDAG 1:
Chelsea Women tittar på att värva Montpelliers 23-årige försvarare Maelle Lakrar efter skadorna på Nouwen och Bright.
    De vill också låna ut 18årige Aimee Claypole för att hon ska få behövlig speltid. Vi vet dock inte vilken klubb som är aktuell. Hon skrev proffskontrakt med Chelsea i november.
    **Det talas också om lån för Hannah Hampton då Chelsea är ovanligt välförsedda på målvaktssidan.
    Chelsea förhandlar också med Sam Kerr om förlängt kontrakt. Samma sker säkerligen med Fran Kirby också. Båda har kontrakt som går ut i sommar.

Spekulationerna kommer öka nu när transferfönstret är öppet och det kommer ske förändringar i Chelsea. Vi tror det blir några, få, nya spelare och ett antal som försvinner.
    Vem som kommer in vågar vi knappt spekulera i. Vi tvivlar på Osinhem eller ens Toney. Vi tror inte heller på Gyökeres. det är alltid svårare att värva bra spelare mitt under säsongerna, klubbarna är långt mindre villiga att släppa sina spelare. VI har massor av försvarare när alla är skadefria men försvaret är kanske ändå vår sämsta lagdel. Åtminstone den som presterar sämst. Vi klagar massor på effektiviten men faktum är ju att Chelsea har gjort hyfsat med mål ändå. Fast satte de en bättre procent av alla chanser de skapar skulle vi varit klart bättre för oj vad målchanser anfallarna har sumpat under första halvan av säsongen.
    Ut försvinner säkerligen Malang Sarr, vi tror Trevoh Chalobah också försvinner trots att han är skadad och har varit så rätt länge. Ian Maatsen har inte förlängt sitt kontrakt och därmed vill Chelsea nog sälja honom. Samma om Conor Gallagher fast hans kontrakt går ut senare. Det är dock en spelare varken fansen eller managern vill sälja, utan det är klubbledningen och penganissarna som vill sälja honom. Han ger en bättre vinst då det är en egen produkt med en rätt hög prislapp och många intressenter. Det blir nog dock uppror på Stamford Bridge om ledningen säljer honom mot allas vilja. Det har också börjat pratas om att Armando Broja kanske säljs.
    Bra vore om några av lånen Chelsea har ute som Lukaku, Ziyech med flera av de lite äldre kunde bli övergångar men det är nog att hoppas på för mycket. Kanske till sommaren.
    Räkna med överraskningar, men om de blir lika överraskande och positiva som värvningen av Cole Palmer får vi ju bara tacka och ta emot.

     

 <<50 år med Chelsea, 14 mars 2020>>

Biljettinformation; finns även under CSFC>>
Köp ALDRIG biljetter från Viagogo = blufföretag

 
En liten guide för Chelsearesenärerna >>
(finns också under rubriken CSFC/Chelseaguide)

Lindy

Målsättningen är att ni ska aldrig behöva läsa någon tidning eller annan webbsajt för att få era Chelsea-nyheter,
inkl skvaller, medielögner, påhitt, åsikter och väldigt mycket fakta och resultat.


CSFC.SE