CHELSEA SWEDISH FAN CLUB
csfc    LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
10   Chelsea FC 20 sp 8 v 4 o 8 f 34 - 31 mål 28 p

csfc    LIGAPLACERING,      se även Resultat Chelsea Women för målgörare
1     Chelsea W 9 sp 7 v 1 o 1 f 29 - 11 mål 22 p

18 - 24 dec 2023

NÄSTA MATCH: 6 jan 24 kl 18.30 - PRESTON- FA -
NÄSTA MATCH WOMEN 14 jan 24 kl 14.00 - WEST HAM - FA -

Nyheter v-52


NYÅRSAFTON 31:
Pochettino har bekräftat att han bänkade Nkunku (med flera) för att rotera spelare så de ska hålla sig fräscha. Vi vet inte om det är rätt eller fel men det ständiga roterandet särskilt i fyrbackslinjen ger inte direkt laget stabilitet som de med all oönskad tydlighet visade mot Luton.

LÖRDAG 30:
Ett effektivt Chelsea för en gångs skull men bra var de absolut inte. Hur de nästan tappade en stensäker seger, det är så svagt. Vi är dock mycket tacksamma för vinsten. Cole Palmer visade än en gång att han är årets värvning för Chelsea, ändå en av de billigare.

Både Badiashile och Lavia har skadekänningar och vilas för säkerhets skull.

Petrovic; Gusto, Disasi, Silva, Colwill; Gallagher, Caicedo; Madueke, Palmer, Jackson; Broja.
    avb: Bettinelli, Bergström, Sterling, Fernandez, Mudryk, Nkunku, Maatsen, Gilchrist, Matos
    Nkunku och Mudryk på bänken? Mudryk gick av med en mindre skada så det kan vi förstå, men... Sterling också bänkad och ändå får Jackson starta.

FREDAG 29:
Det är bekräftat att Romeo Lavia är skadad igen, det lär dock inte handla om någon längre skada utan mer en smäll. Det finns en liten chans till spel i helgen.
    Mudryk haltade också av och det kommer tas ett sent beslut om han kan spelas.
    Befogad varning för Luton gavs på presskonferensen. Luton är inte den slagpåse man trodde från början på säsongen, särskilt inte på Kenilworth. De har stått upp väldigt bra mot topplagen, varav Chelsea inte är ett, den här säsongen på siatone. Liksom Chelsea har de dock haft väldigt svårt att behålla ledningar.
    Pochettino erkänner att Chelsea haft det svårt mot lag som spelar med hjärtat, som kämpar hela matchen och ser det därför som en utmaning för hans omogna lag. (Som senast var det yngsta Chelsea någonsin ställt på fötterna).
   
   
Som väntat har Nicolas Jackson tagits ut i Senegals trupp för afrikanska mästerskapen. Turneringen börjar 13 januair och spelas fram till12 februari. Senegal är försvarande mästare så de förväntas gå långt. Vi vet inte när Jackson åker men morgondagens match är nog den sista han deltar i för Chelseas del på ett bra tag.

TORSDAG 28:
Romeo Lavia hoppade in och visade lovande takter. Nu kommer det rapporter om att han kan skadat sig under sitt inhopp. Han lär fått problem med låret och hade känningar efter matchen. Vi kan bara hoppas att det inte är allvarligt. Hans frånvaro till nu har berott på en vristskada.

Luton hemma är ett helt annat motstånd än det Luton som startade Premier League så inget kan tas för givet på lördag. Men oj vad trevligt det vore med att få avsluta det rätt hemska 2023 med två raka vinster och bryta vårt usla bortafacit med bl a fyra raka förluster.
    Vi ser små, mycket små medger vi, tecken hos Chelsea även om vi undrar en del över Pochettinos val. Nu kommer Sterling och Palmer tillbaka från avstängning, Vi gillade vad vi såg av Romeo Lavias debut. Petrovic är vi redo att säga är en förbättring i målet, Mudryk blir alltmer den spelare det talades om och Nkunku är en klar förstärkning även om vi absolut inte är lika övertygade som Poch att nr 10 är hans bästa roll. Tänk om försvaret dock kunde undvika att göra sina tavlor, att Poch inser att Colwill är en mittback (han är bättre än Badiashile) och sluta stuva om försvaret till varje match även om vi kan förstå när det sker pga skador. Men så var inte fallet mot Palace. Vad Poch ska göra åt gåtorna Caicedo, delvis Enzo och framförallt Jackson - där har vi inga svar utom att vila den sistnämnde till någon form av självförtroende och utnyttja honom som inhoppare istället.
    Vägen är dock mycket lång att vandra och någon vändning av säsongen vågar vi absolut inte säga att vi har sett även om hemmasupportrarna kan varit lite gladare på sistone.

ONSDAG 27:
Chelseas startelva var bara 23 år och 21 dagar gammal i snitt.

Chelsea är Chelsea, det sämsta Chelsea vi sett på nästan 40 års tid. Spelarna klarar inte de allra mest basala saker som att spela till domaren blåser och markera spelare i straffområdet.
  Chelsea vann dock men mycket mer var det inte.
  Det ger dock hopp om ett bra resultat på lördag mot Luton. Vi hoppas också på Nkunku som anfallare och Madueke in i laget, Jackson behöver vila för att få tillbaka självförtroendet.

Chelsea har utmärkt statistik mot Crystal Palace. De har vunnit elva av de senaste ligamötena. Kommer det här laget att ändra det?
    Att Jackson startar ser vi mer som ett resultat av att Chelseas trupp är decimerad än att han förtjänar det. Roligt däremot att Christopher Nkunku får göra startdebut.
Petrovic; Gusto, Disasi, Badiashile, Colwill, Caicedo, Gallagher (k), Mudryk, Nkunku, Maatsen, Jackson
    avb: Bettinelli, Bergström, Silva, Gilchrist, Lavia, Matos, Castledine, Madueke, Broja

Chelsea har förlorat 44% av sina matcher den här säsongen. Anmärkningsvärt hur de kollapsar i matcherna är det faktum att Chelsea är enda lag som inte legat under i halvtid när de förlorat. Ännu ett tecken på att ett omoget och oerfaret lag inte är ett vinnande lag trots hur Boehly låtit bygga om klubben sedan han kom in i bilden och trodde unga spelare till lägre löner på mycket långa kontrakt var någon form av lösning till framgång. Gissar att den teorin kan avfärdas nu.

Lesley Ugochukwu kom tillbaka från skada och drog på sig en skada mot Wolves, han lär inte kunna delta mot Palace. Det ser ut som han drog upp sin lårmuskelskada igen.

Cole Palmer och Raheem Sterling avstängda på grund av onödiga gula kort. Inte direkt vad Chelsea behövde inför en match som måste vinnas, i princip alla matcher måste vinnas om den här säsongen ska kravla sig upp till godkänt. Men man kan bara vinna den första och sedan fortsätta. Skadelistan är väl som vanligt 8-10 spelare ytterligare.

Mauricio Pochettino erkänner att jobbet som manager för Chelsea varit tuffare än han någonsin kunde inbillat sig. Antar Graham Potter och Frank Lampard hade exakt samma upplevelse.
    Han är så missnöjd att spelarna fick inte träningsfritt på juldagen. Vi fans undrar om de någonsin borde få ledigt.

Chelsea är nu sju poäng från nedflyttningsplatsen. Tolv poäng från en Europaplats, och en match mer spelad. Efter kvällens match har halva säsongen gått och precis som under Potter börjar vi nu fråga oss om några framsteg skett. Fler förluster än vinster. Vi har förförts av spelet vid tillfällen, men förfärats långt oftare. Vi ligger en placering sämre än vad vi slutade förra säsongen men har bara hälften så många poäng. Lite positivt är kanske att vi bara har gjort tio mål mindre än på hela förra säsongen.
    Kan Pochettino rida ut det här? Kan han reda ut det? Kommer han få handla spelare för några hundra miljoner och hålla tummarna för att det ska lösa problemet? (Enbart om vi kan sälja spelare värda kanske 1/2- 2/3-delar av vad som värvas, vilket nog är tveksamt efter bulkköpen som gjorts. De är ju inte så att spelarköpen ökat i värde, vilket bar alämnar de egna produkterna som räknas som ren vinst vid försäljning.)

Traditionen säger att det krävs 40 poäng, åtminstone 38 för att inte flyttas ned. I år är det så pass kaosartat där nere att kanske räcker det med 34 poäng. Det är kanske Cheleas räddning. Men hur ett bottenlag i Premier League ska kunna värva spelare bra nog för att vända detta, det kan vi inte se även om det finns pengar i klubben och vi är inte alls då pressade av FFP-regler som vissa medier älskar att påstå. Därtill har Chelsea varit för "duktiga" på att sälja spelare.

ANNANDAGEN 26:
Mauricio Pchettino är trängd mot väggen även om ingen på allvar tror han riskerar att få sparken. Ha när dock tvingad att gå till försvar för Chelsea på ett sätt som är långt ifrån övertygande. Som nu när han går ut och säger att Chelseas hemska facit av dålig disciplin beror på oerfarenhet. Vi håller inte med. Det beror på omogenhet snarare. De kan inte hålla sin frustration över sina dåliga personliga prestationer i schack, men det är inte oerfarenhet, det är långt mer barnslig omogenhet. Och det går inte att försvara även om vi förstår att Pochettino måste försöka. För till syvende och sidst är det ju hans ansvar. Han har försökt prata med dem, kanske dags att pröva något som känns mer - som att bötesfälla dem ordentllgt för onödiga kort. Varje gult kort för snack och bortsparkade bollar borde kosta minst en veckas lön. Inte några överslätande ord till förmaning och ursäkter, det är dags att spelarna tar sitt ansvar för vad dagens Chelsea är, eller rättare sagt inte är.

JULDAGEN 25:
Apropå dålig disciplin. Chelsea är åtminstone mästare på det, vilket förmodligen kommer kosta klubben då ligan börjar tröttna på det och det kan bli böter för Chelsea, åter igen. Chelsea tog ju till och med ett kort på bänken. Vi såg inte då vem som fick det gula kortet men det visade sig vara Marcus Bettinelli som just kommit tillbaka från skada.
  Chelsea ådrog sig sex gula kort (även om det till Sterling var högst tveksamt), vilket gör att kluibben kommer straffas då det är så många att det är ett automatiskt regelbrott. Liverpool har gjort samma sak och det kostade dem 25.000 pund.

Besvikelserna radar upp sig. Det är liksom en sak när ens lag spelar dåligt och inte kan konkurrera. Men vi ser ju att kvalitet och kapacitet för så mycket mer finns där, men de envisas med att göra billiga försvarsmisstag som kostar dem poäng och matcher, men värst är nog hur otroligt begävade de är på att missa frilägen. Mer än någon annan klubb. Redan i halvtid mot Wolves var de uppe i 36 missade frilägen den här säsongen, som inte ens är halvvägs. Chelsea kunde spelat Wolves av banan men fel inställning just efter paus och alla dessa missade lägen som borde varit mål med bättre anfallare. Då blir det tvärtom, bara ännu en besvikelse och mycket litet hopp om att annandagen kommer bli bättre. Det finns så mycket frustration och inte bara hos oss, det måste också vara orsaken till den usla disciplinen som orsakade två avstängningar till Palace-matchen och så många kort den här säsongen. Som Jackson som snackat till sig sju gula kort. Han borde inte få ut lönen på en månad för det. Det finns absolut inga ursäkter för att ta kort för bortsparkade bollar och tjafs med domarna.
    Christopher Nkunkus inhopp däremot ger oss hopp. För han gjorde mer rätt än alla offensiva spelare i Chelsea tillsammans trots att han inte ens spelade en hel halvlek. Så nära två mål dessutom. Ävenom det av målkameran stannade vid bara ett.
    Han är det enda som just nu ger oss hopp om att vi ska kunna vinna över Crystal Palace på annandagen. Vi är ockå försiktigt positiva över Petrovics utveckling. Han kunde inte göra mycket på målen men han sköter utspelen bättre och gör räddningar minst lika bra som Sanchez, frågan är mest varför han fick vänta till Sanchez blev skadad innan han fick chansen.
    I England kommer presenterna i dag. Hoppas jultomten Santa Claus kommer med lite moral och ryggrad till Chelseas spelare och kanske större mål så de kan träffa målet ibland. De viker ned sig på tok för lätt. Och alla ursäkter om ungt och oerfaret lag börjar nu falla snabbare än barren på en torr julgran.

Inget lag i Premier League har förlorat fler matcher än Chelsea under året 2023. Chelsea har förlorat nitton matcher, vilket är bottenrekord som bara kan matchas av några få lag i andra länders ligor. Chelsea har missat 36 av sina 57 stora chanser (big chanses) oftast frilägen den hrä säsongen. Också sämst av alla.

Som någon sa, aldrig har någon betalat så mycket pengar för att göra ett lag så dåligt.


   

 

Rykten, notiser m m, v-52


NYÅRSAFTON 31:
Efter hans iskalla mål, så skickligt när han sulade målvakten och fintade bort två backar, mot Luton kallas Cole Palmer numer Cold Palmer.

The Sun hävdar att Chelsea vill värva Artem Dovbyk från Girona. (Man Citys systerklubb). Ukrainaren har elva mål och sex assist på 18 matcher. Han tros ha en prislapp om 39m pund. Han ses som en möjlig ersättare till Armando Broja som en del tror kommer lämna Chelsea.

Manchester City sägs rycka i Ian Maatsen som inte förlängt sitt kontrakt och som klubben därför vill sälja och som Pochettino vägrar spela i hans naturliga position (vänsterbacken) trots att Chelsea har problem på den sidan och hellre spelar Levi Colwill ur position.

Italienska rykten hävdar att Tottenham öppnat formella förhandlingar med Chelsea om att värva Conor Gallagher. Det vore ett nytt vansinne av Chelsea om det skulle vara sant. Men med våra ägare och ledning förvånar snart inget.

LÖRDAG 30:
Tipparna. BBC tror fortfarande inte på Chelsea. De säger 1-1 mot Luton. Deras gästtippare (York-fan) tror 3-1 till Chelsea.
    Sky hyllar förre Chelseaspelaren Ross Barkley och menar att han spelar sitt livs bästa fotboll. Luton vinner med 1-0.

Det här får ni tolka själva. Ett fan skickade en födelsdagshälsning till Victor Osinhem som junior, i en Chelseatröja. Osinhem svarade med emojis, inklusive en böneemoji. Se här>>

Mauricio Pochettino gillar sina argentinare och vi har flera gånger sett honom jämföra Chelseaspelare med gamla Argentina-idoler. Nu är det Cole Palmer han jämför med Angel di Maria, förhoppningsvis den som di Maria som spelade i andra klubbar än Man U, för där var han ingenting. Se mer>>

Chelseaägarnas BlueCo fortsätter ha ett starkt intresse av att gå in med en minoritetspost i Sporting Lissabon.

FREDAG 29:
Evening Standard, en tabloidblaska vi inte tror mycket på, säger att Chelsea är öppna till att sälja Noni Madueke redan. De hävdar också att Chelsea jagar Brugges norrman Antonio Nusa (inget nytt rykte) och Leipzgs Benjamn Sesko (inte heler helt nytt men sällan framfört).

Vangelis Pavlidis är det senaste ryktet om spelare till Chelsea. 25 årig anfallare i AZ Alkmaar. Han har strålande statisitk, 27 mål på sina 27 senaste matcher. Han lär kosta 21m.

Ajax är den senaste klubben som vill ha Ian Maatsen. De tror prislappen ligger på 32m pund.

TORSDAG 28:
Inom avdelningen; Hur man förstör en ung spelare, har Daily Mail efter Alfie Gilchrists får minuter mot Palace slagit upp honom stort, överst på webben i skrivande stund, som den nye John Terry. Förhoppningsvis står Gilchrist med båda fötterna på jorden och tar inte till sig sådant.
Läs mer här>>

Mauricio Pochettino hade Conor Gallagher som straffläggare i matchen mot Palace, men hade sagt till kaptenen att om han inte kände sig tillräckligt säker skulle han ge den till Madueke (som slagit in en straff tidigare i cupen). Madueke var ju stensäker.

Ett spanskt rykte vi absolut inte tror på eller på något enda sätt skulle tänka oss att tro på är att Chelsea ska ha erbjudit Reece James till Real Madrid i utbyte för Federico Valverde som Poch sägs vara desperat över att få värva (varför?, det är ingen dålig spelare men så bra är han inte).

ONSDAG 27:
Dominic Solanke lämnade Chelsea som akademispelare under ett moln och konflikt över övergången med Liverpool som fick avgöras av tribunal. Nu rätt många år senare har han äntligen hittat form och sig själv, och självklart dyker därför rykten om att han ska lämna Bournemouth för att återvända till Chelsea. Väl värt att ta men stor skopa salt.

Viktor Gyökeres avfärdar alla rykten om att lämna Sporting Lissabon. Han trivs i klubben och ser ingen anledning att lämna.

Trevlig läsning om vår målvakt Djordje Petrovic (olika stavning av hans förnamn finns men som alltid väljer vi den engelska). Läs mer här>>
    Det är för tidigt, väldigt för tidigt att börja bedöma men vi tycker Petrovic ser riktigt lovande ut.

Som alltid i engelsk och svensk sportmedia är allt fokus på Man United. De är det stora krislaget, fast de har noll bevis för det. Visst ManUre har spenderat mer än Chelsea om vi slår ut transfers över lite fler år, men de är också många poäng före oss och slog oss i en ren skämsmatch där Chelsea vek ned sig totalt för några veckor. Vi vill inte ha titeln, men nog måste Chelsea vara PLs sämsta lag i relation till resurser och spelarkvalitet? Någonsin????
ManU visar åtminstone lite karaktär där Chelsea visar noll. Önskar vi aldrig behövt skriva det, men vår tro på Chelseas bortskämda ungdomar är så låg att vi kan knappt ens mäta den. Chelsea kids frustrerar oss något så oerhört genom att ge glimtar av vad de kan men sedan vägrar fullfölja. De bara tar gula kort som om det vore något att sträva efter.

Tipparna: BBC tror på 2-1 till Chelsea. Hans gästtippare säger 1-1 (Everton-fan).
    Skys Lewis Jones tror på 1-1.

Nu när Marc Cucurella börjar leva upp till förväntningar är spanska Sevilla intresserade av att värva honom. Chelsea förväntas sätta en hög prislapp på honom även om han inte kommer spela igen förrän mitten av mars efter sin skada och operation.

Han vill stanna, är på väg tillbaka från skada men nu sägs det att Real Madrid är tveksamma då de tycker att Kepa Arrizabalaga inte är tillräckligt dominant i luften. Så just nu är oddsen att han återvänder till Chelsea i sommar, vilket kan förklara att Chelsea inte direkt jagar en ny målvakt just nu. Kepas kontrakt gäller till 2025 med Chelsea.

ANNANDAG JUL 26:
Ökande rykten om Bayer Leverkusens nederländare Jeremie Frimpong. 23 år på högersidan där Chelsea plötsligt ser tunna ut efter James skador och Gustos varierade insatser. Han skulle kosta 40m € och Real Madrid lär också vara intresserade. Frimpongs styrka är som wingback och han har defensiva svagheter. Kanske inte vad Chelesa som läcker mål bakåt kanske mest borde intressera sig för, även om de är lika usla framåt. Men en högerbacks första uppgift är ändå att försvara.

Nya rykten om Estevao Willian som Chelsea ska vara intresserade av. 16-åringen kan inte ansluta förrän 2025 och själv vill han helst till Barcelona. Men då Barca kört sin ekonomi i botten och riskerar till och med uteslutning ur Champions League för hur de skött sin ekonomi kan de inte lägga något bud. Särskilt inte som Palmereiras vill ha extrema 60m pund för honom.

West Ham är mer och mer övertygade om att de kommer kunna värva Ian Maatsen i januari, om vi ska tro dessa brittiska sportskrivare som börjar alla sina rykten med; "det har sagts till mig..."

Ivan Toney som det har varit mycket tyst om ett tag nu (alla tycks vara övertygade om att det blir Arsenal han väljer, eller att Brentford faktiskt inte kommer sälja honom före sommaren) blir spelklar 16 januari. Han bör kunna komma i form snabbt då han varit avstängd, inte skadad. Nu inbillar sig vissa att Toney kan välja Chelsea för att han där kan få nummer nio (han har 17 i Brentford). CSFC har mycket svårt att tro att Toney kommer till Chelsea, han tickar inte många av de boxar vi tror Boehly kräver av en spelare. Han är dyr, vill ha en hög lön, är över 22 år (27) och ingen stjärna man kan hänga marknadsföring på. Plus ingen vill väl ha nummer nio i Chelsea, det är ett nummer med uselt rykte.

JULDAGEN 25:
CSFC har en tid nu framfört teorin om att Chelsea är sina egna värsta fiender med tanke på misstag, missar och tabbar som spelarna står för mellan bra saker som inte ger resultat. Nu håller Mauricio Pochettino med CSFC om detta. Läs mer här>>

Chelseas bortafans jublade när Nicolas Jackson byttes av plan i Wolverhampton. Det är inte snyggt men vi förstår verkligen fansen. Inte bara missar han allt, inkl att ta emot en bra boll i friläge, han har nu tagit åtta gula kort. Mer kort än mål och alla utom ett för snack till domaren. Det är något vi inte kan ursäkta, missarna går väl att ursäkta men inte att han tar kort efter kort för att tjafsat med domaren och ofta i situationer han inte ens själv var inblandad i. Han är som en bortskämd treåring som inte får som han vill. Och hans utbrott förstör inte bara för honom utan för hela Chelsea. Han har redan en avstängning och är nära sin andra längre avstängning.
    Nicolas Jackson försvinner snart också till afrikanska mästerskapen. Chelsea har dock bara honom som försvinner till dem, andra klubbar är värre drabbade. Förhoppningsvis är några av dem våra motståndare under den perioden, för att spelare försvinnr för ett mästerskap mitt i säsongen är något som måste övervägas när man värvar spelare.
    Vi blev inte gladare över att en av de allra bästa spelarna under hösten tog en avstängning för att sparkat bort bollen. Sterling fick en avstängning för kort för filmning, men det kan vi diskutera. Sterling har en tendens att filma, det är sämsta sidan av honom men det kortet var absolut ingen klar filmning. Han är likväl avstängd för det och Chelsea har inte råd att förlora fler matcher. Varje gång vi ser något positivt i det här laget förstör de för sig själva och fansen. Det är inte underligt om fansens tålamod inte bara börjat utan har tagit slut med de bortskämda spelarna som förstör för alla och envar.

     

 <<50 år med Chelsea, 14 mars 2020>>

Biljettinformation; finns även under CSFC>>
Köp ALDRIG biljetter från Viagogo = blufföretag

 
En liten guide för Chelsearesenärerna >>
(finns också under rubriken CSFC/Chelseaguide)

Lindy

Målsättningen är att ni ska aldrig behöva läsa någon tidning eller annan webbsajt för att få era Chelsea-nyheter,
inkl skvaller, medielögner, påhitt, åsikter och väldigt mycket fakta och resultat.


CSFC.SE