Chelsea Swedish Fan Club
21 september 2023

    Inför Women Super League 2023-24

En väldigt sen start för WSL i år självklart beroende på det sena VM som har spelats. Det har varit ovanligt få träningsmatcher också vilket gör vissa saker svårare att bedöm. Men nästa helg drar ligan igång. För Chelseas del med ett derby mot Beth Englands och Drew Spences Tottenham på Stamford Bridge.

Arsenal  Aston Villa    Brighton bristol Chelsea Everton
leicester  Liverpool  Man City  Man U Tottenham  West Ham 
    

Chelsea Women är favoriter till att vinna Women Super League igen, men vi ska nog inte tro vi är så stora favoriter som medierna vill ha det till. Arsenal framförallt har värvat väldigt mycket och bra och gör en mycket stor satsning på att ta sista steget. Faktum är att med de tapp Chelsea har fått bland spelare och även på damsidan en lite väl stor satsning på unga spelare för framtiden tror CSFC att Arsenal borde ses som favorit före Chelsea. Däremot räknar vi bort, lite chansning, förra årets utmanare Manchester United. Detta då de ska spela Champions League för första gången men framförallt för de tappat två av sina bästa spelare och var nära att tappa även sin världsmålvakt Mary Earps. Förre Chelseatalangen Alessio Russo har ju gått till Arsenal och Manchester United har inte ersatt henne fullt ut även om de värvade VMs skytteligavinnare.
    Motståndet även från lagen under de senaste årens toppskikt har förbättrats så kanske blir serien ännu jämnare än vi någonsin sett tidigare för det finns utan tvekan minor att gå på för topplagen. Med tanke på hur jämn vi tror serien blir har inget lag råd med mer än en enda mina.
*****

ARSENAL
Vi har redan nämnt värvningen av Alessia Russo. De har också värvat Canadas Cloe Lacasse som gjort en kanonstart på säsongen och Amanda Ilestedt. De har förstärkt sin tränarledning med Renee Schlegers och gjort fler värvningar. (De jagade också Mary Earps och kommer nog fortsätta göra det i januari även om de inte kunde värva henne nu trots att hon sitter på utgående kontrakt och inte velat förlänga med Man United).
    Arsenal har startat säsongen och mycket överraskande redan åkt ur Champions League i andra kvalomgången, mot Paris FC (dit Chelsea lånat Alsu Abdullina). Det var nog rätt chockartat för storsatsande Eidevall och Arsenal.
    Det kommer också göra deras fokus på WSL än starkare då vi misstänker att till exempel Chelsea har mer än ett öga mot Champions League trots allt. Förra säsongen nådde de semifinal.
    De lyckades tyvärr (då vi ville se henne i Chelsea) värva Kyra Cooney-Cross på Deadline Day i en affär som kan sluta på 250.000pund trots att hon satt på utgående kontrakt. De har storsatsat som vi ser det på transferfronten i sommar och måste ses som en mycket allvarlig utmanare om inte till och med en favorit den här säsongen, särskilt då de har ett lättare spelschema också.
    Viktigaste värvning: Alessia Russo

CHELSEA
Chelsea har som ovana att starta serien svagt. Det får inte ske den här säsongen om de ska kunna ta en femte rak titel. Det oroar oss, för de har också som ovana att vara klart sämre efter alla landslagsuppehåll och liknande.
    Tappet av Magdalena Eriksson och Pernille Harder är stort, mycket stort. Av den enda träningsmatch vi sett hade försvaret det svårt, men Jess Carter spelade inte då och vi räknar med att hon kommer i konkurrens med Buchanan vara det centrala mittlåset tillsammans med Bright (som inte heller spelade träningsmatchen) den här säsongen.
    Chelsea har värvat Ashley Lawrence och hon ser ut att helt klart bli en förstärkning. Övriga nyförvärv har vi kanske sett mer för framtiden men Sjoeke Nuskens såg väldigt intressant ut på mitten. Vi är nyfikna på Catarina Macario som ännu inte spelat, Mia Fishel hade dock svårt att fylla skorna där framme i träningsmatchen mot italienska mästarna Roma.
    Chelsea får mycket beröm för sina värvningar i sommar men vi vill gärna avvakta lite med bedömningarna även om Lawrence är toppkvalitet.
    Vi är dock oerhört förvånade över att Chelsea bara spelat en enda träningsmatch, sedan har de haft ett läger i Portugal men med tanke på hur svagt Chelsea startat säsongerna fruktar vi matchrost mot Tottenham.
    Däremot kan vi inte förstå hur Emma Hayes ser på målvaktssidan. Chelsea har fyra landslagsmålvakter även om bara Zecira Musovic kan sägas vara landslagsetta. Vi tror också hon kommer vara etta i Chelsea, men hon kommer inte stå alla matcher. Konkurrensen är mördande med Ann-Katrin Berger, Nicky Evrard och Hannah Hampton. Två unga målvakter, Zecira i mellanskiktet och Berger som veteranen. Vi vet inte ens om de kan registrera alla fyra. På Deadline Day lånade de dock iväg Nicky Evrard till Brighton. Den klubb Chelsea tycks göra flest affärer med. (Detta trots att hon nyligen utsetts till Belgiens bäste damspelare).
    Chelsea Women är laget som verkligen vet hur man vinner matcher, vilket gör att vi hoppas de kommer ta en femte rak titel. De får dock inte som vanligt, vilket även Emma Hayes varnat för, starta säsongen (och efter uppehållen) så svagt som de tenderat göra de senaste säsongerna och gjort det onödigt spännande.
    Viktigaste värvning: Ashley Lawrence

MANCHESTER CITY
City är vårt tips för att utmana Chelsea och Arsenal. De hade en svag säsong förra då de startade den väldigt dåligt men kom väldigt starkt på slutet. De har ett riktigt bra lag och en bra trupp. De har hämtat in Jill Roord från Wolfsburg men tappat viktiga Haley Raso till Real Madrid. De har tagit tillbaka Jess Park från Everton där hon var på lån. Vi är dock förvånade över att de inte satsat mer med tanke på vad Arsenal, Manchester United och Chelsea har värvat.
    Viktigaste värvning: Jill Roord

MANCHESTER UNITED
De har tappat Alessia Russo och ligans bäste ytterback Ona Batlle,. De har värvat Hinata Miyazawa som vann skytteligan i VM men räkna med att hon behöver en viss omställningstid till den tuffare fotbollen i WSL. (Förre Chelseaspelaren Maria Thorisdottir har också lämnat för Brighton). De förlorade också sent i fönstret Vilde Bøe Risa till Atletico Madrid. Ett intressant nyförvärv är Geyse från Barcelona. De lyckades också sent i fönstret få in Irene Guerrero från Atletico Madrid. De var väldigt aktiva på Deadline Day och tog in flera bra spelare som vi får se hur de anpassar sig. Bl a Gabby George från Everton för 150.000 pund. Vi tror ändå nyckeln till deras säsong ligger i hur de kan reagerar på att spela i Champions League. De har fått stentuff lottning mot PSG i sista kvalrundan som spelas i mitten av oktober. De breddade verkligen sin trupp sista dagen med fyra starka värvningar.
    Viktigaste värvning: Hinata Miyazawa

ASTON VILLA
Varningslaget. De är på väg att ta sista steget till toppen. De har redan Rachel Daly som vann skytteligan och de har också värvat Ebony Salmon som spelade i Englands VM-lag, från Houston Dash. De har ett vasst anfall på gång. De har tagit Kirsty Hansen från Man United och nederländska landslagsmålvakten Daphne van Domselaar.
    Viktigaste värvning: Daphne van Domselaar

BRIGHTON & HOVE
Förbättringslaget. Efter kämpat i nedflyttningszonen i flera säsonger har de nu en ny manager, Melissa Philips, och har gjort flera väldigt fina värvningar som Vicky Losada, Pauline Bremer. De fick också låna Nicky Evrard från Chelsea innan fönstret stängde samtidigt som de värvade en annan målvakt, Sophie Baggaley från Man U.
    Viktigaste värvning: Vicky Losada

**

I övrigt hoppas vi att det oskick som slagit igenom inom damfotbollen (och börjat inom herrfotbollen) försvinner. Något Chelsea absolut utnyttjat. Detta att målvakterna plötsligt behöver omsyn och vård i andra halvlek för att ge coacherna tid att dela ut instruktioner. Det är osportsligt och vi hoppas något kan göras åt det. Domaren måste ju alltid blåsa av när det är målvakten som behöver omsyn.

Lindy