Chelsea Swedish Fan Club
6 augusti 2023

    Inför Premier League 2023-24

Manchester City har tappat väldigt viktiga spelare men de har också värvat bra spelare, men kanske finns det en chans för något lag att ta sig förbi dem i år. Dock grundtipset måste bli Manchester City som mästare igen.
    Sedan blir det väldigt mycket svårare. Det kan mycket väl bli att inget av lagen som tog sig till Champions League förra säsongen inte gör det den här säsongen. Liverpool misstänker vi blir främste utmanare till City. Kanske. Newcastle kommer vara med i bilden men nog gick saker och ting lite väl bra för dem förra säsongen? Arsenal hade en strålande säsong men vi tror att båda de lagen som inte spelade europaspel förra säsongen får det väldigt mycket tuffare i år då de ska spela i Champions League och frågan är om de har trupper för ett sådant schema? Det är stor skillnad att behärska både ligaspel plus spel framförallt i Champions League mot att bara koncentrera sig på inhemskt spel.
    Manchester United ser ut att värvat vettigare än på länge och massor förstås som alltid. Erik ten Hag övertygade som manager så de bör vara med i kampen.
    Tottenham och Chelsea är lag i total ombyggnad och omöjliga att bedöma egentligen.
    Chelsea får nog sikta in sig på en plats i övre halvans mellan-skikt, vi har mycket svårt att tro på något bättre. Särskilt som Chelsea nu aktivt har förstärkt de lag vi framförallt skulle konkurrerat med om en Champions Leagueplats genom de oförsvarliga försäljningarna av Kai Havertz och Mason Mount. De har också förstärkt Manchester City även om vi kanske ser försäljningen av Mateo Kovacic som lite mer förståelig än de andra.
    I tjugo års tid har vi helt trott på att Chelsea tar en Champions Leagueplats. Det har inte blivit så varje år men nästan alla åren. Den här säsongen vågar vi inte tro alls, vi hoppas förstås att Chelsea som inte har något alls europaspel ska kunna komma igen och ta en CL-plats. Det är dock en förhoppning nu, inte en tro. Det realistiska optimistiska tipset är att Chelsea kanske kan ta en plats i Europa Conference League, kanske Europa League. (Å andra sidan har vi inte vunnit den förstnämnda turneringen ännu så varför inte när vi ändå ska bygga nytt).

SÄSONGEN BÖRJAR OM EN VECKA med en tuff match mot Liverpool som kommer vara bättre i år än förra säsongen, 13 augusti. En väldigt tuff inledning men åtminstone på Stamford Bridge.

Arsenal  Aston Villa  bournemouth  brentford  Brighton   Burnley  Chelsea
Crystal Palace  Everton  Fulham   leeds  Liverpool  Man City  Man U
newcastle  nottingham  souathampton  Tottenham  West Ham  Wolverhampton

I ingen ordning alls.

MANCHESTER CITY
Har tappat Ilkay Gundogan, Riyad Mahrez vilket är ett jättetapp men Kovacic är ingen dålig ersättare. De har också flera lovande spelare som Pep Guardiola matchat fram försiktigt. De måste ses som huvudfavorit till titeln igen även om det alltid finns risk för baksmälla efter en sådan enormt fin säsong som den trippelvinnande. De kommer sakna Kevin de Bruyne i säsongsinledningen men det bör inte störa dem alltför mycket med den trupp de har. De är fortfarande favoriter men känns inte lika obevekligt oövervinnerliga som förra säsongen. Frågan är kanske om motståndarna hittar ett motmedel mot den den norska virvelvinden Haaland. Går det när han får den service som City ger honom?
    Viktigast värvning: Josko Gvardiol

LIVERPOOL
Liverpool underpresterade förra säsongen. De behöver föryngra och förnya sig och kanske har de inte gjort det i den utsträckning vi trodde de skulle. De har släppt några äldre spelare men de har ett åldersgap mellan unga och äldre som även Chelsea kommer ha problem med, då för få spelare i sina bästa år är i klubben. Salah är ett år äldre och det var uppenbart hur mycket han saknade Mané. Nu har även Firmino (och Fabinho) lämnat och det var spelare som vi tror är viktigare för Liverpool och Klopp än vad de själva vill erkänna. De har förstärkt sin svagaste lagdel ordentligt med Mac Allister och Szoboszlai. De ska dock ha spelarmaterial att kunna utmana City om City inte går lika bra som under våren.
    De verkar också fått igång Nunez som börjar se ut som den spelare de trodde de värvade. Hur lång tid kommer dock Klopps nya mittfält och trupp behöva för att fungera ihop utan ikonerna Henderson och Milner? Det ska inte underskattas att de lämnat. Van Dijk är sannerligen inte en spelare han var för fyra år sedan även om han är ny kapten.
    Viktigast värvning: Dominik Szoboszlai

TOTTENHAM
Nästan lika illa skött klubb som Chelsea. De har haft samma managerkaos och ger nu ändå rätt oprövade Ange Postecoglou chansen. Många ifrågasätter det, vi tror det är ett klokt val. Han har inte samma rykte som t ex Pochettino men får han med sig spelarna på sina idéer kan det bli rolig fotboll från Tottenham. Däremot kommer Kane-frågan att besvära klubben hela kommande säsong misstänker vi och liksom Chelsea är det en klubb i ombyggnad som nog inte når absoluta toppen. Truppen är inte så bra och lite åldersstigen. Mycket hänger på vilken start de får, en skakig start och gnället kommer snabbt igång mot managern.
    Att tappa Harry Kane ser oundvikligt ut, men är långt ifrån i skrivande stund att det blir så, men oj vad det kommer betyda mycket utom för managern som får en chans att bygga ett lag istället för en grupp kring en centralpost. De kommer nog bakom Chelsea den här säsongen.
    Viktigast värvning: James Maddison

ARSENAL
Arsenal har spenderat enorma pengar på att förstärka i sommar och de har förstärkt så bra att vi efter lite grann tidigare räknat bort dem nu ser dem som en möjlig titelutmanare igen även om de nu också måste spela i Champions League vilket kräver en hel de som de är ovana vil. Med förra säsongens trupp hade de fått det svårt men nu har nu värvat riktigt bra och tyvärr har Chelsea valt att förstärka dem och försämra Chelsea. Men med klassvärvningar som Kai Havertz, Declan Rice och Jurrien Timber har de förstärkt ordentligt som vi ser det och kanske är de Citys närmaste utmanare. Ändå har truppen bredd nog för både Europa och tre inhemska tävlingar? Kanske.
    Arteta bygger om sitt mittfält ordentligt. Måste erkänna att det ser väldigt intressant ut men det klart utökade spelschemat och kraven kommer ta fokus och energi. Frågan är hur mycket, de kan dock inte avfärdas ens som titelutmanare igen även om de rasade ihop i slutet av förra säsongen.Däremot kan vi inte förstå jättevärvningen av David Raya. De har ett lätt spelschema i starten på papper och det kan komma betyda mycket.
    Viktigast värvning: Declan Rice

MANCHESTER UNITED
Ett visst mått av ägarkaos och en inte alltför stor kassa, beroende på FFP-regler, inte brist på pengar. Sades det!     De hade en högst begränsad kassa sades det och måste sälja massor. De har inte sålt men redan köpt långt förbi den kassa de påstods ha. City, Chelsea, PSG även Everton är klubbar som granskas av FFP men tydligen aldrig United. Ten Hag har spenderat upp mot 400m pund sedan han kom. (Ja Boehly har spenderat klart mer men ändå. Boehly har också sålt en hel del.).
    Ändå har de lyckats bli laget som alltid, (få talar om det men inget lag spenderar mer än dem utslaget över flera år) köpa massor med spelare. Det har de allitd gjort. Däremot har de haft väldigt svårt att bli av med spelare.
    Köpen känns dock, tyvärr, mer genomtänkta än tidigare. Vi kommer absolut aldrig önska Mount som valde pengarna före Chelsea lycka till. Erik ten Hag gjorde ett väldigt bra jobb förra säsongen och har spenderat på rätt ställen, mestadels. Men har haft svårt att frigöra ännu mer pengar genom att sälja de spelare han egentligen inte vill ha kvar. Kan bli lite fågel eller fisk. Där finns kvalitet men också svagheter, vi tycker nog de hade en del flyt förra säsongen och förstärkningarna räcker inte för att de automatiskt ska ses som en kandidat till att utmana om titeln, däremot klar CL-kandidat. Är Onana än bättre målvakt än de Gea, kanske. Med fötterna absolut men det är också en målvakt som varit ett problem överallt. Højlund är ett intressant löfte. Men försvaret ser inte bättre ut. Deras försvar ser inte särskilt säkert ut. De har kvar Maguire. Får de skador får de problem. Kommer de lyckas värva Amrabat?
    Viktigast värvning: André Onana

NEWCASTLE
Vi anser de överpresterade genom ett fantastiskt bra försvarsspel och en dålig säsong för flera väntade toppklubbar. Vi tror de får svårt att upprepa Champions Leagueplatsen nu när de dessutom ska spela Champions League med en inte alltför bred trupp. Klubben är dock väldigt välskött numer men ännu är truppen inte riktigt där den behöver vara för att riktigt ses som en topp-4-klubb. Vi är inte helt imponerade av deras transfersommar hittills, även om vi gillar Tonali.
    Viktigast värvning: Sandro Tonali

********

CHELSEA
Vad ska vi säga?
Vansinnesaffärer där vi förstärkt våra främsta konkurrenter och som inte har ersatts av färdiga spelare utan vi kommer ha nästan ett U23-lag den här säsongen med undantag av några få erfarna spelare som Silva, och Kepa. Vi har ett svagt mittfält som vi ser det, eller ska vi kalla det riktigt oerfaret. Truppen ser häpnadsväckande obalanserad ut. Än så länge, några veckor kvar på fönstret för panikvärvningar av Boehly. Hans specialitet.
   Vi kan dock inte säga att vi litar på ledningen, vilket säkert är grunden i att vi inte är lika optimistiska som vanligt.
    Värvat har klubben ändå gjort i stor utsträckning även om några inte anländer förrän 2026.
    Nkunku tror vi är en bra värvning men om han är bättre än Havertz som gått, det tror vi inte. Vi blir dock gärna positivt överraskade. Jackson har sett bra ut i träningsmatcherna och särskilt gillar vi att han tycks hittat rätt med Mudryk men vi kan inte döma från träningsmatcher. Den läxan har vi lärt för länge sedan.
    Vi ska nog inte förvänta oss en bättre ligaplacering än 6-8, kanske 5-7. Kanske kan vi överraska lite i någon av de inhemska cuperna. Chelsea "slipper" ju europaspel vilket kanske är bra med tanke på det sisofysarbete vår nye manager Mauricio Pochettino har framför sig. Sommaren har dock sett bättre ut än vi fruktade.
    Många av Englands så älskade kallade pundits tror faktiskt Chelsea kan slåss om en topp-4-placering. Vi hoppas de kan mer än oss men allt beror nog på hur starten blir.
    Vi hoppas verkligen vi har fel och att Chelsea och Pochettino överraskar oss. Inget skulle göra oss gladare men vi känner en viss pessimistisk realism inför säsongen. Det vore att ljuga att säga något annat. Vi har en tuff start mot Liverpool men sedan ser spelschemat rätt bra ut på papper för oss och en bra start leder ofta till mycket bra senare också.
    Däremot, vi har ett oerhört spännande lag för framtiden. Framtiden är dock inte här ännu. I år måste en helt ny grund byggas men talang, kreativitet och framtidshopp finns det om Chelsea. De har också gjort en del mål i sommar. Vi har också ställt oss bakom Pochettino som balanserat sin ungdomsgrupp på turnén, vunnit en buckla och stått upp mot Boehly (så mycket det går att göra med en så oberäknelig ägare).
    VI SER FRAMÅT EMOT MED SPÄNNING men ställer inga orealistiska förväntningar.
    Viktigast värvning: Christopher Nkunku.

******

SE UPP MED
Aston Villa imponerade stort förra säsongen och har förstärkt både ledning och spelartrupp. Och det riktigt bra. De kanske inte utmanar om topp-fyra men absolut om topp-6 eller 7. Dvs europaplatserna. De har värvat Pau Torres, Mo Diaby och Yuri Tielemans bl a.
    West Ham har släppt Rice, vilket vi faktiskt tror är bra för klubben. Nu kan de bygga mer av ett lag, inte ett verktyg för en stjärnspelare, något som borde passa Moyes bättre. De måste dock få till rekryteringen efter flertalet dyra missar på sistone. Klubben har hittills varit totalt handlingsförlamade på marknaden och är i skrivande stund den enda klubb som inte värvat alls. (Även om de sägs vara nära Edson Alvarez). De tappar också Scamacca och börjar nästan se ut som ett bottenlag om inget förändras i en klubb som tycks drabbats av en intern maktstrid trots Europa Conference-titeln.
    Brighton har åter tappat viktiga spelare men det är nog Englands mest välskötta klubb och de har alltid lyckats hitta ersättare för flyktade spelare. Även om tappet av både Mac Allister är tungt. De har inte heller Colwill som återvänt till Chelsea. Moises Caicedso framtid är ännu fullt öppen men klubben vägrar ens diskutera en vettig prislapp och räknar med att han blir kvar. Får se om Boehly vansinnesöppnar plånboken de sista dagarna och värvar honom, men vi undrar om det. Det kan dock förändra för Brighton.

******

NEDFLYTTNINGSRISK
I botten handlar det säkert om nykomlingarna. Luton (som valt linjen att värva okänt och försiktigt) och Sheffield United (de har tappat sina tre bästa spelare och imponerade inte i värvningarna trots Traore från Häcken). Kanske Burnley men vi tror de kan bli överraskningslaget den här säsongen. De imponerade verkligen i Championsship förra (dock, flera av deras absolut främsta spelare förra säsongen har återvänt till sina moderklubbar, som Maatsen och Tella). Bournemouth är ett stort frågetecken trots höga ambitioner i managerbyte och annat. Wolves är ett annat frågetecken, de verkar släppt alla ambitioner. Liksom Everton som nog får kämpa den här säsongen också. Vi undrar över Crystal Palace om de tappar fler spelare. Nottinghams obetalda skulder och ekonomiska trubbel borde inte påverka men vi har sett det förr hur sådant går rakt igenom en klubb.

SOM ALLTID kan allt vändas upp och ned då transfers fortfarande kan ske och vara avgörande för klubbarna.


Lindy