14 april 2009

Domarskandal redan innan matchen

Vi vet alla att Michel Platini hatar engelsk fotboll, men vi visste inte att han tydligen till varje pris föredrar Liverpool.

Men UEFAs val av domare till kvällens match visar en enorm brist på hänsyn och fingertoppskänsla.

UEFA har valt den spanske domaren Luis Medina Cantalejo. En riktigt kortviftare och visselkonsertist. En domare inblandad i ett flertal skandaler kring underliga domslut, inte minst ett Graham Poll-beslut i en europeisk klubbmatch där han visade två gula kort till samma spelare utan att skicka honom av plan.

Liverpool har väl ungefär lika många spanska spelare, ledare och reserver som vilket Primera Liga-lag som helst. Att då välja en spansk domare är minst sagt underligt och det kan få stora konsekvenser.

Vi kan räkna med massor med kort då Cantelejos genomsnitt är 8 (åtta) gula kort per match. Och detta i den betydligt mindre fysiska spanska ligan där så kallat intelligent spel närmast uppmuntras. På iberiska halvön betyder intelligent spel det vi norrut kallar ohederligt spel med filmningar som främsta exempel. Det vill säga att utnyttja varje möjlighet att påverka domare och spelet oavsett hur det ser ut eller är i god ton med den moral de flesta av oss vill se i fotboll.

Jag kan inte se det som något annat än en skandal att UEFA väljer en spansk domare i en match av den här betydelsen och med ett lag med en så oerhört stark spansk bas som Liverpool som ena laget.

Nu kommer det inte att hindra att Chelsea vinner. Vår största fiende var underskattning och övertro efter utklassningen på Anfield. Det bekymret botade den defensiva kollapsen mot Bolton i andra halvlek i lördags. Nu är alla spelare varnade och Chelsea kommer att spela fotboll ända in på övertiden och inte låta Liverpool få ta över matchen utan motstånd som Bolton fick.

Innan lördag kunde jag tänka mig en scouservinst, men Chelsea gör mål och hade gått vidare. Nu tror jag Chelsea vinner, trots att jag misstänker massor av tveksamma domslut och otillbörligt gynnande. UEFA förnekar sig aldrig. På det sättet gör de ju en inte besviken. Lottningen var oerhört tveksam i sig och sedan det här. Undrar vad de tänker hitta på om Chelsea har chans att slå ut Barcelona. Det måste vara Michel Platinis allra värsta mardröm - och han kommer att få uppleva den trots sina intriger och böjande av reglerna.

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC