24 maj 2008

Avram Grant sparkad

Chelsea meddelade idag att Avram Grant har fått sparken från klubben. Detta två dagars möten mellan Grant och klubben.

Klubben kommer inte att ytterligare kommentera förrän en ny manager har utsetts. Uppenbart är dock att Grant till skillnad från José Mourinho inte avgick frivilligt, något Mourinho förmodligen mest gjorde för att fixa avsekdspengar åt honom och hans stab.

Spekulationerna om detta har varit långa och pinsamma och det hela var väl ganska uppenbart efter den smärtsamma förlusten i Champions League.

Jag kan inte säga jag var lycklig över Avram Grants utnämning och ännu mindre över omständigheterna kring den. Dock vill jag att det ska sägas att Grant har uppnått långt bättre resultat än väntat. Som jag skrivit på Vital Chelsea har han lärt sig på jobbet. Han har gjort ett allt bättre jobb ju längre han varit manager. Jag hade inte protesterat om han fått ett år till på sig, jag tycker nog han har förtjänat det -men en säsong utan titlar i Chelsea är numera en otänkbarhet tydligen.

Därmed inte sagt att jag anser honom vara en stor manager. Därtill har han en alltför defensiv grundsyn, trots att han själv envist hävdat tvärtom och hans kunskaper som matchcoach är verkligen inte övertygande.

Vems om blir manager är oklart. Ledig är bland annat Michael Laudrup som har nämnts i sammanhangen. Rätt oprövad men ett bra namn. Frank Rijkaard är också ledig och är för mig värsta tänktbara scenario då jag anser honom vara en sämre manager än Avram Grant, en före detta spelare som poserar som manager. Ledig lär också Felipe Scolari bli och antagligen Sven Göran Eriksson. Eriksson är nästan lika mycket ett dåligt namn som Grant. Han är en ännu sämre matchcoach än Grant. Något jag betecknar som verkligen viktigt.

Vi får se när Chelsea har en manager igen. Inget har heller sagts om de assisterande tränarna Henk ten Cate, Steve Clark, Claude Lollichon.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC