6 september 2007

Roman köper Airbus, blaha blaha

Det handlar kanske inte direkt om fotboll, men det handlar om Chelseas ägare, multibiljonären Roman Abramovich. Och det handlar om hur media agerar.

För knappt tre månader sedan placerade avsiktligt en av Vital Chelseas medarbetare (som CSFC samarbetar med) en "nyhet" om att Roman Abrahamovich skulle beställt en alldeles egen Airbus A380 - den nya superjumbojeten som Airbus just börjat producera. Han sa att Roman skulle ha den som privatjet. Ett av världens största flygplan någonsin.

En ren och skär lögn som han hittade på.

Han gjorde det, för det är en han, fullt avsiktligt för att han ville se hur media agerar och hur media inte kontrollerar fakta utan på fullt allvar publicerar den ena häpnadsväckande lögnen efter den andra. Lögner som dessutom hela tiden växer och får sitt eget liv. Vi har läst dussintals bara den här sommaren om Chelsea.

Sedan dess har den här "nyheten" jäst på olika ställen för att i denna vecka fullständigt explodera i all världens tidningar, inte bara här i Sverige. Med noggranna illustrationer om hur Roman tänker inreda planet. Som han alltså inte köpt, vilket hans stab förgäves försökt tala om för media. Ändå publicerar tidningarna de här artiklarna som är en uppenbar lögn, och som ingen har klarat av att ge någon som helst trovärdighet från Roman Abramovich eller från Airbus.

Kan det bli pinsammare för media?

Detta gjordes som en demonstration om bland annat tidningarna ständigt publicerar den ena lögnen efter den andra om Chelsea. Något som satts i system av tidningarna och när de åker dit, som Expressen och Aftonbladet gjort flera gånger så skyller man på att man hänvisar till en annan tidning som källa.

Då jag har känt till det här sedan ryktet placerades förstår ni säkert att jag har skrattat väldigt gott de senaste dagarna. Låt oss säga att vissa cyniska fördomar har fullständigt bevisats om dagens mediesituation. När jag jobbade som journalist skojade man alltid om den gamla cynismen, kolla aldrig ett faktum, det kan förstöra hela storyn. Detta är numera en sanning!

För övrigt håller jag min bojkott av svensk tidningspress pga dessa omständigheter. Jag tror ingen av er undrar varför längre.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC