10 augusti 2007

Alex är Chelseas spelare - äntligen

Trots att journalister påstått det i månader har inte PSV Eindhovens mittback varit klar för Chelsea, förrän idag på eftermiddagen.

Alex Rodrigo Dias di Costa som är hans fulla namn kommer att bli ett mycket värdefullt tillskott till Chelsea, men knappast dominerande. Önskar dock han hade kommit ett par veckor tidigare nu när John Terry är skadad. Från att haft en tunn centrallinje i försvaret har vi nu en ruskigt stark grupp med Terry, Carvalho som första namn och Ben Tal Haim och Alex som förstärkning. Både de sistnämnda kan också vid behov spela ytterback. Skönt att slippa se Essien fylla upp positionerna i backlinjen.

Chelsea har ett ruskigt bra lag i år, men massor av kloka förstärkningar. Inte lika dyra eller lika upphetsande namn som andra klubbars, men betydligt mer anpassade till klubbens behov.

Alex'sagan har varit påfrestande jobbig. Någonstans redan för ett par år sedan tog Chelsea över Alex från Brasilien, men då han inte kunde få brittiskt arbetstillstånd lånades han ut till vår samarbetsklubb PSV Eindhoven. Då raka sådana lån inte var möjliga skrevs Alex över på PSV mot en fastställd återköpssumma på en dollar (enligt ryktena).

Då tycker man det borde blivit rätt lätt att få Alex till klubben. Men icke. För arbetstillstånd krävs att man deltagit i 75% av ett landslags matcher de senaste två åren. Ett krav Alex inte uppfyllde, han hade spelat 8 av Brasliens 14 senaste matcher. En formalitet, men inte i dessa terroristdagar.

Så först skulle Alex spela med Brasilien i Copa America, när den tog slut i början av juli fick Alex semester. För fjorton dagar sedan var det dags. Alex anlände till Gatwicks flygplats och fyllde i fel immigrationsformulär. Istället för att anlända som turist skrev han sanningen att han var där för att spela för mighty Chelsea.

Fel, fel fel. Immigrationsmyndigheterna kollade sina datorer och där fanns minsann inte Alex. Det blev finkan på Gatwick medan Chelseas personal försökte lösa problemet. Förmodligen hade Alex kunnat få komma in i landet som turist istället, men vid det laget var han förmodligen mäkta förbannad och valde istället att återvända till Brasilien medan Chelsea fick ta hand om formalia.

Förra onsdagen beviljades Alex den givna dispensen av Home Office och alla väntade bara på att Alex skulle lugnat ned sig och komma tillbaka till London.

Vilket skedde först idag. Han har också genomgått obligatoriska läkarundersökiningen och skrivit på kontraktet med de personliga villkoren.

Så officiellt blev han Chelseas först spelare idag.

Samma dag som enligt spanska medier Royston Drenthe och Arjen Robben skulle presenteras som Reals nyförfärv. Inget av det har skett även om Drenthe ska ha skrivit under kontrakten.

Idag fyller också Ben Sahar 18 år, dagen då han därmed enligt israelisk lag skulle inställa sig för fyra års militärtjänstgöring. Men efter ingripande av parlamentsledamöter och regeringen har Sahar fått skjuta upp sin tjänstgöring till efter karriären. En karriär som fram till januari får fart i Queens Park Rangers, där han debuterade med att göra två mål i en av träningsmatcherna.

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC