19 maj 2007

FA Cup Champions

Chelsea vann sista finalen på gamla Wembley för sju år sedan. Vi vann också den första finalen på nya Wembley idag. Detta efter ett fint mål efter snyggt ett-pass-spel mellan Lamps och Drogba. Drogba satte sedan tån på bollen och lyfte den känsligt förbi den utrusande van der Sar i 116 minuten. Fyra minuter före förlängningens slut.

Första halvlek var en gäspning mellan två lag som bara stod och jabbade mot varandra. Det enda som åstadkoms stod Chelsea för, men pulsen steg knappt ens märkbart. Andra halvlek var betydligt bättre med chanser för bägge lagen. Fortfarande stod Chelsea för de vassaste chanserna. Robben som byttes in i halvtid, lite överraskande mot Joe Cole som hade varit en av de få kreativa i första halvlek, var alldeles utmärkt tills Man U's resoluta och hårda spel tog musten ur honom, eller blev han skadad? Han var sig inte lik efter det och fick gå ut igen i förlängningen.

Fortfarande tog lagen ut varandra. Rooney var dock klart bättre i andra än i första halvlek. Däremot var Englands bäste spelare, enl omröstningarna, Christiano Ronaldo rent ut sagt usel under hela matchen. Säkrast var bägge lagens mittlås även om Essien gjorde något enstaka misstag och Man U's borde varit mer på tårna vid målet. I Chelsea gjorde Makelele som vanligt en gedigen insats och visade att han fortfarande bör vara kvar i vår klubb. Villarreal jagar honom då Maka bara har ett år kvar på kontraktet och vill ha en två-årsförlängning. Chelsea har erbjudit ett år.

Det tungt skadedrabbade Chelsea var inte favoriter, men de var det mest motiverade laget då säsongen för övrigt inte slutade så bra som det såg ut. Men mig veterligt är vi det enda laget i Europa som ändå lyckades få två rätt tunga titlar. Av de skadade skrev dessutom Ricardo Carvalho på ett nytt femårskontrakt igår på sin 29-årsdag. Förhandlingar fortsätter om förlängningar med Terry, Lampard och Robben.

Sir Alex och Man U's kapten Ryan Giggs visade sig vara dåliga förlorare. Man U hade faktiskt en boll över linjen i förlängningen, men enbart därför de foulade Petr Cech och skjutsade honom över linjen med bollen genom att slänga sig på honom. Giggs hävdade det var mål fast det var uppenbart foul. Domaren Bennett gjorde inte saken bättre genom att inte blåsa varken för det ena eller det andra utan bara hävda att spelet skulle fortsätta. Ett beteende sir Alex skyllde på JMs mindgames genom att påpeka att han hoppades på en match utan filmningar och han därigenom satte domaren under press. Ynkligt eller hur? Sir Alex ville också få det till att det skulle varit straffspark, en åsikt han onekligen är rätt ensam om.

FA Cupen är den enda stora titel José Mourinho aldrig hade vunnit så både för honom och spelarna var det självklart en stor upplevelse. Och en rättvis sådan eftersom Chelsea trots allt var det lag som åstadkom mest. Man U's största spelare var eftermiddagens stora besvikelser. Domare Bennett tillät Scholes en hel del, liksom han tillät Vidic och Ferdinand att syssla med saker som mer hör hemma på brottningsmattan än en fotbollsplan. Men i det stora hela var det en ren och schysst match, även om Chelsea samlade på sig varningar i absurdum sista minutrarna, för maskning.

JM sa förresten så här efter matchen: "Jag frågade mina spelare om de tyckte att vi skulle gå ut på plan idag och ha kul - eller om de ville ha kul efter slutsignalen. De ville ha kul efteråt. Det var därför det blev en tråkig taktikmatch."

Och apropå all uppmärksamheten kring familjen Mourinhos lilla yorkshireterrier sa han: "Hunden har lämnat landet. London är säkert igen, alla kan andas ut."

Leya hade också stort stöd på läktaren med banners och t-shirts som förklarade att hon var oskyldig.

Carling Cup- och FA Cupmästare. Det är ändå inget dåligt facit på en säsong där vi nådde nästan ända fram i alla tävlingarna men slutade tvåa i ligan och föll på straffar i CL-semifinalen. Tack och lov blev det inte straffar i denna matchen - jag är lite osäker på vår kvalitet där med tre suveräna straffskyttar som Ballack, Shevchenko och Carvalho borta.

---

På ryktessidan sägs mittfältaren Steve Sidwell från Reading vara i princip klar på fri transfer och brasilianske försvararen Alex från PSV på väg in för en dollar!

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC