13 februari 2007

3 år obesegrade

58 matcher i ligaspel! Tre år!

Det är nu tre år sedan något lag slog Chelsea på Stamford Bridge i seriespel. rekordet inleddes redan av Claudio Ranieri som otroligt nog fått nytt jobb, nu i bottenlaget Parma i Italien.

Ranieri är en av de trevligaste människor du kan träffa, men som fotbollstränare hålls han absolut inte högt i denna spalt. En tränare som inleder sin sejour med hävda att laget inte ska ha något eget spel utan bara anpassa sig till motståndarna får inget stöd här. Hans coachning av laget mot Monaco i Champions League ger honom också stora minuspoäng. Vi hade varit i final med en manager som inte skulle "protestera" mot ledningen. Däremot är jag glad att han varade säsongen ut, det innebar att Svennis Eriksson hamnade i bakvatten och att Chelsealedningen upptäckte José Mourinho istället. Förutom de som har pengarna är JM den enskilt viktigaste personen i Chelseas omvandling från charmiga förlorare (ungefär som Tottenham försöker framställa sig själva numera) till vinnare. (Och Niva, Bank, Lundh och pojkarna - det är fan så mycket roligare att vinna än att förlora, tro mig!)

Fem matcher återstår innan vi tar rekordet från Liverpool. Ett ca femton år gammalt rekord.

Vän av ordning kan säga att Chelsea har blivit besegrade på Stamford, det stämmer - men inte i seriespel på tre år! (Charlton har vunnit på straffar i Ligacupen och Barcelona har vunnit en match i Champions League. Inte så mycket med tanke på antalet matcher som spelats, närmare hundra.)

Nu har vi inte någon seriematch hemma förrän i mitten av mars. Dessförinnan är det en massa cupmatcher. På lördag möter vi Norwich eller Blackpool, vilket lag det blir avgörs ikväll. Vi har Ligacupfinalen mot Arsenal nästa helg i Cardiff. Vi ska till Porto för första 16-delsmatchen i Champions League. En spännande månad där varje match verkligen betyder något. Därefter tar vi upp jakten på Manure igen. Och då har de (förhoppningsvis) inte kvar Henke heller.

Det har också meddelats att Frank Lampard inte kommer att utnyttja den mycket konstiga UEFA-regeln om att man kan köpa ut sig ur kontrakt som den svenska duon ligger bakom. Däremot säger agenten att han vill att Lampard ska tjäna vad han är värd, och det går inte att säga emot. Lampard är värd - massor. För oavsett vad oinsatta svenska sportjournalister säger, han är Premier Leagues bäste mittfältare. Bara gravt leverskadade kan säga annat. Lamps är ende engelsman som kommer högt i omröstningarna i Europa, även om Terry också hör hemma där. Rooney är på väg. Vad vi tycker om Ickle Stevie visar filmklippet till vänster.

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC