3 januari 2007

HEDMAN DEBUTERAR, SPELAR INTE?

Precis som denna spalt förutspått i flera veckor räknar man i England nu med att Magnus Hedman kommer att få spela FA Cupmatchen mot Macclesfield på lördag.

Det lär också bli comebackmatch för skadade John Terry som bara i förra veckan opererades i Bordeaux för ett diskproblem i ryggen. Han är redan spelklar efter den lyckade operationen.

Chansen för Hedman lär komma för att Henrique Hilario har fått spela för många matcher på senaste tiden. Det är nog inte hela sanningen. Det finns ytterligare tre faktorer som säkert spelat roll.

Först att det är en match mot ett på papperet väldigt mycket svagare motstånd. Även om Macclesfield som låg sist i seriesystemet viid lottningen sedan dess spelat mycket bra, särskilt i det tunga matchandet i julhelgen. Så bra att managern Paul Ince som skojat om att själv försöka ta en plats i sitt lag mot Chelsea nu tar avstånd från de planerna. Chelsea lär därför matcha flera reserver och försöka få fart på de spelare som ännu inte levererat som önskat, typ Shevchenko, Ballack, Kalou och Shaun Wright Philips. Den sistnämnde gjorde dock en bra insats mot Aston Villa igår, bättre än Kalou i mina ögon trots att SWP var den förste som fick byta. (Undantaget Boulahrouz som skadades i första halvlek, det är tur att Terry kommer tillbaka).

Det andra skälet är att Hilario har inte imponerat även om Mourinho utåt ställt sig bakom honom. Framförallt har Hilario svårt för att dirigera försvaret. Kanske är det en språksvårighet bakom det, men det är den del av hans insats som varit sämst. Något den lite mer rutinerade Hedman inte bör ha problem med. Hans språkkunskaper är också bättre.

Att Terry är tillbaka är också en fördel för Hedman som faktiskt därmed har chansen att genom en fullt igenom stabil insats mot Macclesfield (dvs helst hålla nollan och inte ge några osäkerhetstecken) kan spela till sig möjligheten till fler matcher. Detta genom sin rutin och förmåga att kommunicera med försvaret. Att han är i fysisk form är det nog ingen fråga om.

Sena nyheter säger dock att Hedman skulle testats mot QPRs reserver idag (i en match även Terry skulle testas i) , men Hedman spelade inte matchen. Officiellt säger inte Chelsea varför. Ryktet säger han är skadad - så vi lär få se.

----

Annars har julhelgen varit en besvikelse. Tre oavgjorda matcher mot så pass dåligt motstånd är inte godkänt. Möjligen kan man säga att det var godkänt att inte släppa in mål på Villa Park, men ärligt talat. Villa var ruskigt dåliga framåt. Chelsea hade nästan tio gånger fler målförsök än Villa i matchen och missade grovt tre chanser som borde resulterat. Värst var Drogba som i inledningen av matchen missade öppet mål från nära håll.

Villamatchen var också första matchen i ligan i år som Chelsea gick mållösa av planen. Det var vi enda lag om tills igår.

Vi kan skylla på skadorna och raset i försvaret, men nu får vi hoppas på att eländet är slut. Att skadorna slutar, Drogba spelar småskadad liksom Carvalho.

De flesta spekulerar i att Chelsea ska förstärka, men frågan är med vad. Som Gary Linekar påpekar bör Chelsea förstärka med spelare som är vana vid engelska ligan för att kunna få snabbt resultat, vilket det handlar om. Och det måste vara med spelare som får delta i cuperna. Sådana spelare är inte lätta att hitta. Spekulanterna talar därför mest om Micah Richards, som säkert är en spelare Chelsea gärna skulle vilja ha men priset Man City begär är löjeväckande 18-20 miljoner pund. Därför talas det mycket om Sol Campbell från Portsmouth, Birminghams Matthew Upson eller roligare Jonathan Woodgate som tillhör Real Madrid och bara är utlånad till bottenlaget Middlesbrough.

Om Chelsea lånar ut SWP eller troligare Lassanna Diarra återstår också att se.

Mitt eget grundtips är att det blir inga spelarförändringar under januari. Möjligen återkallas Michael Mancienne som gör succé i Queens Park Rangers.

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC