13 november 2006

FÖRSTE SVENSKEN

Magnus Hedman åkte idag till London för att skriva kontrakt med Chelsea imorgon. Den förre gnagaren och landslagsmålvakten lade av som spelare för 18 månader sedan, trots en relativt ung ålder för en målvakt. Han är idag 33 år. Mest känd för sin karriär tillsammans med Henke Larsson i Celtic där han gjorde bra ifrån sig under några år men sedan blev utkonkurrerad.

José har gjort klart att av de kontraktslösa målvakter de tittat på ville han ha Magnus Hedman som tredjemålvakt. Han gillade Hedmans teknik och attityd, men Hedman har självklart en bra bit till tävlingsform.

Hedman är den förste svensken någonsin i Chelsea. Så det är ju lite synd att han också är en spelare som med största sannolikhet inte ens kommer att hamna på avbytarbänken för Chelsea.

Han är anlitad som uttalad tredjemålvakt och det är föga troligt att han på något sätt annat än vid skador skulle kunna ens konkurrera med Carlo Cudicini och Henrique Hilario. Han är där enbart för att ge Chelsea full täckning med en målvakt utan kontraktsförpliktelser. Han fick en chans under två träningar, som andra målvakter fått. Hedman tog sin, och är bara att gratulera.

Med normal lönenivå kommer det att vara sju-sju och en halv mycket lönsamma månader för en egentligen pensionerad målvakt. Inga siffror är offentliga men lönen lär bli hyfsad med tanke på det allmänna löneläget i Chelsea, kanske så hög som 10.000 pund i veckan.

Chelsea har haft norrmän (Erland Johnsen blev t o m årets spelare en gång, innan han försvann till Man U), finländare, danskar och islänningar i truppen. Men nu är det den avdankade Hedman som får representera Skandinavien.

Kontraktet är väl det närmaste man kan komma en lottovinst för en svensk fotbollsspelare.

Hedman har nu fått nummer 22 av Chelsea och har fått beröm av José som tycker han är för ung och för duktig för att slutat sin karriär. JM utesluter inte en fortsättning i Chelsea. Och finns det någon som kan ta fram fler kvaliteter ur Magnus Hedman, då är det ju utan tvekan José Mourinho.

---

Graham Poll, domaren med de tre gula korten i VM gjorde en sällsynt usel insats i matchen Tottenham Chelsea. Något som diskuterats och lär diskuteras ett tag till. Fem gula kort och en utvisning på John Terry (hans första någonsin). Han ska också sagt att han gjorde vad han gjorde i matchen för att disciplinera Chelseas spelare.(Ashley Cole har vittnat om detta. Liksom han sagt att när han var i Arsenal tyckte de att domarna var emot dem, men det är inget mot vad han redan fått uppleva i Chelsea). Om det är sant - borde han aldrig någonsin få döma igen. Han ska också svurit och använt öknamn på John Terry enligt senare avslöjanden.

Domarbasen har med ryggradsinstinken skyndat till Polls försvar, Dock passade Poll själv på att leverera en ny usel insats i matchen efteråt och han har tagits bort som domare i månadens stora match, Chelsea mot Man U på Old Trafford den 26 nov. En indikation på att Chelseas kritik mot Poll förmodligen är sannfärdig.

Intressant att Englands andre UEFA-domare, Riley också har varit inblandad i minst sagt tveksamma domslut när det gäller Chelsea.

Det är verkligen dags att börja utbilda domare ordentligt, men framförallt ge dem samma möjligheter att bli bra som spelarna får. Med fullblodsproffs, videouppbackning i efterhand och ett tvådomarsystem. Dagens fotboll har utvecklats något oerhört - det har inte domarna gjort.

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC