3 november 2006

DÅLIGA FÖRLORARE

Matcherna mellan Barcelona och Chelsea har utvecklats till 2000-talets gladiatormatcher. De hetaste, de tuffaste och förmodligen de bästa matcherna som spelas mellan klubblag.

Media har inte varit sena att förstärka detta med falska rykten, lögner och normal rapportering. Men nu börjar det bli löjligt. Det absolut senaste innan matchen var att den här gången hade Barcelona förstört sin plan för att försvåra för Chelsea - och planen var onekligen sämre än Stamford Bridge.

För stämmer det tidningarna skriver måste Barcelona vara tidernas sämsta förlorare. Att stora lag är dåliga förlorare är inget ovanligt. Det kommer liksom med att vara bäst - när man då får på näsan har aktörerna väldigt svårt att acceptera det. Inget bra lag i världen har någonsin förlorat mot ett lag som spelar bättre, eller hur? Särskilt Barcelona har aldrig gjort det. Varken mor Chelsea eller Real Madrid!

Men Deco och Motta är liksom Rijkaard och Neeskens i ledarstaben förmodligen de barnsligaste, fjantigaste förlorare jag stött på i modern fotboll - och då räknar jag in Zlatan Ibrahimovic, en annan kändis som har svårt med motgångar.

Vi har genomlidit hur Rijkaard försökte påverka Anders Frisk som domare. Något som domarrapporten styrker hur han två gånger försökte prata med Frisk. Denna gång sprang han rasand ein på plan för att göra upp med en domare som hade stöttat hans eget lag i hela matchen! Nästan ingen har tagit upp detta, utan det är bara Chelseas sex varningar som tas upp. (Mourinho påpekade Friskhändelserna och pekades ut som världens fotbollsfiende nummer ett och fick till och med böta för att han sagt sanningen om Frisk och Rijkaard.)

Sedan dess har slaget rasat i tabloidblaskorna, som AS, Sun, News of the World och Expressen. För att nämna några. Rena lögner har målats ut och skrivits upp utan minsta faktakontroll. Spelare luras att uttala sig om osanningar och allt för att piska upp stämningen. Barcelonas publik är inte heller jordens bästa, som kastade flaskor och annat på Chelseaspelarna och ledarna i tisdags tyder på. För att inte tala om hur de bemöttes på flygplatsen i våras. Men det är klart släpper man in 98.000 människor och bara 3.000 håller på det gästande laget så blir stämningen kanske lite uppskruvad, särskilt när hemmafavoriterna inte motsvarar förväntningarna.

Det finns ingen skenheligare klubb i världen än Barcelona. Så har det alltid varit. De har lyckats sälja en image av en klubb som står över alla andra moraliskt, etiskt och fotbollsmässigt. När den bilden krackelerar får de problem med sig själva.

Fakta har aldrig haft mycket med myter att göra, men låt oss titta lite på Barcelonas myter och jämföra dem med fakta.

Barcelona anses ju vara den främsta företrädaren för Katalonien och deras frihetskamp och kampen mot Franco under den spanska fascismen. Vilket knappast är sant. Espanyol var den klubb som bildades av den katalanska fraktionen i Barcelona, inte BFC som från början var Spanienvänligt. Fast idag har vi fått bilden att Espanyol stod på Francoregimens sida, vilket är falskt. Barcelona uppträdde aldrig någonsin aktivt mot Francoregimen, men då Real var Francos lag och Real är ärkemotståndaren drog folk sina egna slutsatser. Real kan dock knappast beskyllas för att vara Franscolag, bara för att denne var en supporter.

Barcelona har alltid hävdat att de är för fina för att sälja sina tröjor till reklam. Ändå har Barcelona i många år haft reklam på sina tröjor, bara inte så uppenbart som alla andra lag. Inte förrän idag när man upplåter platsen till Unicef - detta efter att flera års förhandlingar med förtryckarregimen i Peking sprack. Men hela tiden har man haft en logotyp för Nike som är dubbelt så stor på Barcelonas tröjor som på andra lag Nike sponsrar. De har också reklam på ärmarna för en tv-station.

Nu efter att fått stryk av Chelsea och bara klarat oavgjort hemma, och de borde förlorat bägge matcherna hade de inte haft tur (och viss domarhjälp- ett ämne vi återkommer till) - hävdar de att det bara beror på att Chelsea inte spelar fotboll som de vill ha det. La joga bonito för att använda ett fullständigt utsliten reklamuttryck som av någon anledning används för att beskriva Barcelona. Vilket självklart är bullshit. Barcelona spelar inte vackrare eller finare fotboll än andra lag. Lika lite som Brasilien gör det.

Den största skillnaden är att de har Ronaldinho, som när han är i form kan göra fotboll till konst. För övrigt är det ett gnällgäng som leds av den oerhört gnällige Deco som alltid ska hacka på engelsk fotboll och Mourinho (antagligen för att JM inte ville ha med honom till Chelsea!?), Gio van Bronckhorst som erkänner att han baktalar Chelsea för att han spelat i Arsenal och Tiago Motta som bara är en gnällig fan. Inte heller särskilt duktig spelare, men som de säger i Barcelona nu när Henk ten Cate tagit över Ajax. Han var hjärnan, Rijkaard är bara ansiktet. Och det är Rijkaard som väljer Motta istället för Edmilson och som spelar Gudjohnsen som toppforward, en position alla Chelseasupportrar vet att han inte passar i.

Att Barcelona har domarna med sig är ingen värdering, det är rena fakta. Ta till exempel förra säsongens inledning där Barcelona påfallande många gånger fick straffar när de behövde det. Och alla som följer La Liga och inte är helt blåögda vet ju att Real, Barcelona alltid gynnas, ofta även Valencia. Mot Recreativo Huelva i helgen gjorde Gudjohnsen en svandykning i bästa Inzaghistil, och fick straff istället för den varning för filmning han borde fått. Något Mourinho påpekade och genast utpekades han som den stora stygga vargen -igen. JM kan onekligen vara provocerande, och han vill vara det. Men bara för att han säger sanningen ska han väl inte straffas varje gång? UEFA med Fat Cat lär dock redan försöka straffa honom för att påpekade fakta före och efter matchen.

Spanien har de sämsta domarna av alla de stora ligorna. Synd bara att UEFA utser domare som alltid särbehandlar dem i europaspelet också. Titta t ex på hur lag som spelar mot Barcelona får kort och utvisningar emot sig.Och jämför det med det stundtals brutala spel som Barcelona hade mot Chelsea, inte minst Marquez som ändå inte fick någon varning medan Chelsea fick sex varningar varav de flesta för, ja just det, inte oschysst spel utan för snack - trots att det för de mesta var Barcelonas spelare som omringade domaren och försökte påverka denne med snack.

Skenheliga Barcelona försöker nu utmåla sig som det lag som försökte spela fotboll senast. Detta trots att de förutom målen bara hade två bra målchanser mot Chelsea 4-5 chansen, chanser där åtminstone Ballack borde ha satt en av sina två jättechanser - men Barcas bäste spelare var kanske Valdes i matchen. Med Messi som bara blir bättre och bättre även om hans diminutiva storlek gör det svårt för honom mot lag som Chelsea som även kan spela fysisk fotboll. Men i mina ögon är Messi snart en bättre fotbollsspelare än Ronaldinho, inte minst för att Messi är effektiv och spelsmart på ett helt annat sätt. Lite som en dribblande Lampard.

Lampards konstmål. Vilket mål det var. Alla målen var vrålsnygga, men Lampards mål var ett sådant mål att hade det gjorts av Ronaldinho hade tidningarna aldrig slutat att skriva om det. Det får Zlatans vinkelmål mot Ungern att se ut som en slumpträff. Dessutom hade Zlatan en väldigt mycket bättre vinkel. Lampard var bara en halvmeter från linjen när han med otrolig finess lyfter bollen över Valdes och skruvar in den över linjen. Det är ett mål som förmodligen inte kommer att kunna göras om. Kommentatorerna försökte få det till touch på Barcaförsvaren men inget tyder på det när man noggrant kollar reprisbilderna. Bollen går rent, oberörd in i mål. Frågan är hur många spelare som kan göra om den bollen utan motståndare i vägen?

I december tror jag slutspelet i Champions League ska lottas. Jag sätter gärna en blankt skinande tia på att Chelsea självklart kommer att lottas så vi möter Barcelona igen innan finalen. Vi är ju de fula gubbarna hos UEFA, Barcelona de fina - och the Fat Cat har ju redan antytt att Chelsea ska straffas för att domaren inte hade kontroll över en tät, intensiv och otroligt bra fotbollsmatch. Snälla Beckenbauer, ställ upp i valet så vi slipper the Fat Cat i UEFA framöver.

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC