6 oktober 2006

SPELARELITEN

Spelarsammanslutningen FIFPro har idag namngivit de 55 bästa fotbollsspelarna i världen, alla utom en spelar i Europa (Ze Roberto i Santos). Bland dessa ska bästa målvakt, försvare, mittfältare och anfallare utses.

Listan innehåller inga större överraskningar även om jag kanske saknar en del namn. Men det kanske är personliga favoriter. Sverige har inga namn på listan. Vilket inte är mycket att diskutera, även om kanske Henrik Larsson hade haft en chans hade han valt att stanna kvar i storfotbollen.

Nästan skandal är det dock att Michael Essien inte är nominerad efter sin insats i VM och African Cup, särskilt som Zinedine Zidane som slutat spela är med på listan.

Chelsea har ändå 9 (!) av de 55 spelarna. En hyfsad utdelning.

De är; Petr Cech, en av fem nominerade målvakter. Ashley Cole och John Terry tillhör försvarna. Frank Lampard, Michael Ballack och Claude Makelele tillhör kandidaterna för mittfältet och längst fram har vi Didier Drogba och Andrej Shevchenko samt Arjen Robben.

Inte illa.

----

Chelsea har också utnyttjat landslagsuppehållet till omfattande arbeten med gräsmattan på Stamford Bridge. Förra året hade klubben inte ett enda tillfälle att kunna underhålla gräsmattan förrän i februari-mars vilket ledde till att mattan blev så ruskigt dålig. Nu ska det förhoppningsvis bli bättre denna säsong. Men liksom Råsunda har Stamford Bridge problem med sin gräsmatta, delvis pga solen har svårt att nå den. I arbetena nu förbättras bl a dräneringssystemet som utökas från det som gjordes vid den stora omläggningen 2003.

De stora klubbarna i Europa lägger ju numera om sina gräsmattor minst en gång per säsong, ibland till och med två gånger. Tipsextraårens leråkrar är ju ett minne blott i Premier League.Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC