28 september 2006

STARTEN

Det har kommit en del kommentarer om Chelsea dåliga start i Premier League. Ursäkta?!

OK, vi kommer inte att slå rekordet i att gå obesegrade igenom en helt säsong plus en del matcher till i år heller. Men det är också det enda vi kan vara säkra på att vi missar.

Tio minuters okoncentration och lat attityd innebar att vi även i år förlorade borta mot Middlesbrough. Men för övrigt har allt gått som planerat och ibland lite bättre. Vem kunde tro att vi skulle kunna besegra Liverpool med bara tio man på plan i nästan en halvlek? Oavgjort var den tanke som låg närmast just då.

I Champions League har vi startat med två starka segrar. Visst är kanske Levski Sofia inte det bästa laget i gruppen, men de var långt ifrån ofarliga. Med en annan målvakt än Petr Cech hade Levski kunnat göra flera mål. (Även om Chelsea också borde gjort fler, Levskis målvakt fick verkligen tjäna ihop sitt dagtraktamente).

Spelet har inte varit bländade ännu, men det är väntat med den extremt korta försäsongen. Chelsea har egentligen bara kunnat träna en enda vecka med alla spelare på plats. Därtill är det flera spelare som ska spelas in i Chelseas spel och trupp. Men effektiviteten har det inte varit fel på. Vi har vunnit allt utom de där minutrarna i Middlesbrough. Försvarsspelet har fungerat utmärkt även när halva försvaret försvinner i sjukdom och skada strax före avspark.

Största glädjen har dock två spelares framfart gett. Två spelare som lyft sitt spel minst en klass sedan förra säsongen. Det är Michael Essien som genomgående varit bäste spelare hittills oavsett om han spelat offensivt eller defensivt på mittfältet. Essien har varit strålande.

Den andre är Didier Drogba som sent om länge levt upp till sitt rykte från Marseille. Efter att knappast varit den spelare som José sett i honom och skaffat sig ett rykte om dykt alltför lätt och filmat, har en ny Drogba utvecklats. Det började sista månaden på förra säsongen när han var trött på skitsnacket i brittisk press och tydligen bestämde sig för att visa dem. Och det har han gjort. Han spelar helt enkelt i en ny klass nu. Han gör plötsligt massor med mål och vilka mål han gör. Det mot Liverpool kommer att leva länge i våra minnen. Ett hattrick mot Levski var inte heller dåligt. Men även i det övriga spelet bidrar han på ett sätt som han inte riktigt gjorde förut. Han är mer aktiv och han står upp mer, trots att han får en hel del stryk i duellerna. Han har helt enkelt varit magnifik. (Det faktum att han nu slipper dubbelbevakningen från förra året hjälper ju, försvaren måste idag sätta den på Sheva och man mot man är Drogba starkast).

En annan spelare jag vill framhålla är Wayne Bridge som varit alldeles utmärkt på vänsterbacken trots konkurrensen från Ashley Cole inte bara i landslaget utan också i Chelsea nu. Bridge får inte spela alla matcher men har varit bra i alla han fått spela och ännu bättre i många. Igår mot Levski gjorde han några små misstag i defensiven, men i de flestas ögon har han hittills varit bättre än Cole.

Petr Cech är tillbaka. I den form som gjorde honom till PLs bäste målvakt debutsäsongen. Förklaringen till det inte lika suveräna fjolåret fick vi somras när det avslöjades att Cech spelade hela förra säsongen med en skulderskada och dessutom skadade den andra skuldran sista månaden. Efter VM opererades han och han är tillbaka i allra högsta grad. Det måste vara underbart för en försvarare att ha en sådan målvakt bakom sig. Cech är åter världens främste målvakt tillsammans med Canizares och Buffon.

De övriga är som väntat, utmärkta. Endast Lampard letar efter sin form. Liksom Shevtjenko som också håller på att anpassa sig till engelsk fotboll. Men han får de chanser han behöver från JM. Engelsk fotboll är snabbare än italiensk, den är mer fysisk och tempot är hela tiden högre.

Ballack är det nyförvärv som snabbast kommit in i Chelsea. Hans passningsspel är utsökt och skottet är helt i klass med Lampards, fast lite snabbare. Boulahrouz har också varit utmärkt på högerbacken och ger Ferreira ordentlig konkurrens.

Det ser på det hela taget utmärkt ut och det kommer bara att bli bättre. Härligt.

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC