14 augusti 2006

VI VINNER ALLT!

Självklart blir det nog inte riktigt så!:-) Vi har ju redan förlorat Community Shield till gnällspikarna från Liverpool. Som vanligt på skitmål, två ordentliga misstag av försvaret. I sig ett oroande faktum, då det hittills varit försvaret som sviktat.

Men matchen kom efter endast 15 dagars försäsongsträning! Att jämföra med de 5-7 månader svenska lag tillbringar i försäsongsräning och ändå varken har kondition eller förmåga. Inklusive matchen som Liverpool vann mer på Chelseas misstag än egen förmåga, för lagen var jämna och hade varsina perioder av matchen. Chelsea skapade dock fler rena chanser, så har Chelsea gjort 4 träningsmatcher! Inte särskilt mycket för att spela ihop ett lag med minskad trupp och fem nyförvärv.

I det stora hela ser det bra ut, mycket mer än bra ut. Faktiskt så bra att jag tror på fullaste allvar att Chelsea har manskap, talang och möjlighet att ta en quadrupel. Det lär de kanske inte göra, men det finns inte mer som säger emot än som säger för.

Chelsea har det bästa lag de någonsin haft. Alla nyförvärven utom Hilario är förstärkningar och trots att två är köpa för tillväxt misstänker jag att de kommer att ta för sig ordentligt under säsongen.

Det är också José Mourinhos största utmaning. Med en trupp som Chelseas kommer självklart gnäll om att inte få spela etc. Inte minst i medierna som gärna tolkar en hostning som en orkan. Eller som gör en Gallas av att man inte får spela där man själv vill. Idrottsmän är ju inte alltid så vuxna av sig. Men som JM säger, det är också en utmaning som han aldrig mött och ser fram emot. Att få en missnöjd spelare att bli en i gruppen, och som de som verkligen känner Chelsea vet vi hur viktigt det är. JM må vara en person utåt, men inåt har Chelsea aldrig varit så harmoniskt och tryggt som med honom som manager och JT som kapten. Det är fakta även om det går emot den skitbild tidningarna och motståndarna vill sprida om Chelsea.

Ändä är det JT som är problemet just nu. Eller snarare försvaret. Alla delar av laget har visat sin kapacitet, om än ej fullt ut på något sätt. Men försvaret är det som har klickat. Visst är Petr Cech skadad, men Cudicini är en fullgod ersättare trots missen mot Liverpool. (Som ändå var mer en försvarsmiss). Försvaret är det som övertygat minst av alla. Och i försvaret har Terry faktiskt varit den som missat mest. Kanske är utnämningen till lagkapten för England något som stört honom, men det går ju över, när han vant sig.

Chelsea har dock ännu inte spelat fransmännen i truppen, förutom Diarra -som alltid övertygade. JM har prövat Ferreira på alla positioner där bak och portugisen har skött sig utan anmärkning överallt. Men med Gallas som mittback, sorry Carvalho och med en Bridge som för förtroende kommer försvarsproblemet säkert bli bättre. Inte minst när de får Makelele framför sig. I träningsmatcherna har Diarra och Essien spelat positionen och även om de är duktiga så var framförallt Riises mål en jättemiss i den positionen, en miss Makelele aldrig skulle tillåtit. Ingen ska kunna gå oattackerad 40-50 m mot Chelsea på en kontring.

De stora "journalistiska" frågeställningarna inför säsongen har varit; förutom bråket med Gallas - som är en storm i ett vattenglas och som kommer att sluta med att Gallas skriver nytt kontrakt. Det är jag övertygad om. De frågorna har har varit Ashley Cole, samarbetet på mittfältet och i anfallet.

Ashley Cole, visst Chelsea var intresserade och har gett två konkreta bud på Cole.. Ett på 16 m pund och ett som förmodligen ligger runt 20 m pund. Det senare är ett ruskigt överpris för en visserligen duktig, men ändå skadebenägen vänsterback. Särskilt som vi har Englands näst bäste på samma position redan och spelare som Lahm skulle komma att kosta mindre än hälften... Som tur var är Arsenal Arsenal och därför har de vägrat släppa honom. De flesta supportrar är mycket glada över det, Cole är en bra spelare - men inte till det priset. Och priset lär ändå sjunka ordentligt under hösten då det är osannolikt att Cole spelar för Arsenal. Den konflikten är till skillnad från Gallas verklig.

Samarbetet på mitten. Det har tjatats till oändlighet om att Lampard och Ballack inte kan spela tillsammans, att de är för lika. Jag var själv en som till en början misstänkte att det kunde vara så. Det gör jag absolut inte längre. Tyvärr skadades Ballack i höften tidigt mot Scousers, men innan dess och framförallt i de andra matcherna visade han att han blir en stor tillgång. Det har inte funnits minsta tecken på att han och Lampard inte skulle fungera tillsammans, men massor med tecken på att de verkligen kommer att göra det. Otroligt precisa passningar och han och Lampard byter av varandra i en offensiv stötande roll. De kommer att fungera oerhört bra ihop ju mer tid de spelar ihop. Ser otroligt lovande ut. Vilket mittfält vi kommer att ha, oavsett spelmodell.

Makelele och Diarra samt Essien är valen för defensiv mittfältare. Makelele kan inte nog överskattas. Diarra är den nye Makelele, det är nästan löjligt så lika de är i sin spelstil. Essien har ett lite större register då han också är offensivt farlig, utom när han skjuter långskott vilket han gör på tok för mycket. Essien i en mer offensiv roll är understöd för Lampard eller Ballack när de inte spelar. Men i den rollen tror jag Mikel Obi Jon som han vill kallas, kommer att vara ännu bättre mot slutet av säsongen. Med tanke på hur lite Mikel spelat senaste säsongen är det fantastiskt vilket löfte han är. Essien lär få jättetuff konkurrens av Mikel. Däremot är han en helt annan spelartyp än Lampard och Ballack. Men vilken tillgång!

Kan man någonsin tala om överflödets förbannelse är det Chelseas mittfältsalternativ. Det sköna är dock att de flesta av dem är väldigt mångsidiga.

Framåt. Sjevjtenko har fått en nytänding. Det märks tydligt. Han är aktivare och mer het än de senaste åren i Milan. Han söker fortfarande Chelseas stil, men när han får kontroll över bollen, Vilken spelare. Och vilket iskallt mål mot Liverpool. Det såg så enkelt ut. Till man såg reprisen och såg med vilken precision han skruvade bollen runt Reyna. Världsklass. Han har också i övriga träningsmatcher visat att han lär bli värd priset Roman betalade, oavsett om det var 29 eller 30 m pund.

Sjevtjenko och Lampard har redan etablerat en mycket väl fungerande samarbete. Något som aldrig riktigt klickade med Crespos löpningar. Det var Sjeva som passade till Lamps mål i Holland och nu hittade Lampard Sjeva med en 40m-passning rakt på bröstkorgen. Snyggt. Och samma tendens har funnits i varje match. Sweet.

Däremot fungerar inte samarbetet med Drogba. Och det känns som om det är Drogbas problem, för när han fått spela ensam i kedjan har han varit betydligt kraftfullare och mer övertygande. Med Sjeva kommer han bort, eller ännu värre kommer han i vägen.

Salomon Kalou är nykomligen som visar klass, men har en del tillväxt kvar. Shaun Wright-Philips gjorde sitt första mål mot Celtic, och snyggt var det också. Mycket behärskat tog han emot bollen, fintade bort backen till vänster, gick höger och slog bollen iskallt in vid stolpen. Han har precis som Robben fått pröva en helt ny roll i Chelseas anfall, något som kan kallas släpande anfallare. Mer central än Chelseas typiska ytterspel. Är inte helt övertygad om det spelet, men det är ju alltid utmärkt att behärska mer än en sorts spelsätt och med detta har Chelsea minst tre i sin arsenal.

JM har förklarat att han vill ha fler versatila spelare, dvs spelare med större repertoar när det gäller spelsätt och positioner och det är vad han prövat nu. Och nog har klubben det. Spelare som Gallas, Ferreira, Essien, Diarra, Mikel, Kalou, kan förmodligen spela överallt utom målvakt utan att göra bort sig. De mer renodlade typerna som Lampard, Ballack, Terry, Carvalho är ju obestridligen bland de bästa i världen på sina positioner. Framåt klarar Sjevtjenko och Drogba att spela flera olika sorters spel. I träningsmatcherna har man prövat 4-4-2 och 4-5-1, men inte så mycket 4-3-3 med renodlade yttrar. Det har varit ett par tillfällen bara där Robben och SWP spelat i sina vanliga positioner.

Vi kommer att få se ett Chelsea som spelar på fler olika sätt i år. Det vi önskar mest av allt är att få se ett Chelsea som behåller det bästa från JMs två första år, framförallt det säkra försvaret och som har ett anfall som är lika målfarligt som mittfältet. Vi tillät Liverpool 8 skott på mål, mer än vi tillät något lag förra året. Signifikativt är dock att den match där motståndarna fick flest sådana chanser, det var förra årets första match i Community Shield mot Arsenal. Så försvarsspelet lär säkert bli minst lika bra som förra året. Lite mer tid bara.

Och tid är det ont om, nu är de flesta spelarna borta på landslagsuppdrag. Hur man nu kan lägga en landslagsomgång så dumt? Så JM har bara tors-lördag att få laget i ordning mot City. Ett City vi traditionellt haft svårare mot än United de senaste åren och nu har de en klassmålvakt, i Andreas Isaksson. Jag tror dock vi fortsätter bygga på rekordet på hemmamatcher utan förlust. Målet är att hålla förlustnollan hela säsongen, det blir då tre säsonger utan hemmaförlust!

Det stora målet är obestridligen Premier League för spelare och tränaren. Det visar klassen mest, inte minst för att det skulle bli tredje raka. För fansen och Roman Abramovitj är målet mer tursamma Champions League. Cupturneringar är sällan rättvisa och det är inte alltid klass vinner.

Fast vi är alla fullständigt samstämmiga i; att vi vill otroligt gärna ha bägge. MINST!! En fyrling är dessutom möjlig.
Vilket vore historiskt.

Chelsea har stora möjligheter att tillfredsställa bägge falangerna. Maj 2007 kommer att bli en härlig månad. Därtill tror jag att truppen kommer att rotera mer än vanligt, inte minst i cuperna som ligacupen och FA-Cupen. Chelsea vill bra gärna bli första laget som vinner FA-Cupen på nya Wembley. Vi vann den sista på gamla Wembley.

----

Konkurrensen. Tja. De flesta hävdar att ligan kommer att bli jämnare i år än de senaste två åren. Jag finner skäl att tvivla. Förmodligen kommer Chelsea att lägga mer facit på Europa, men enda skälet att ligan var jämnare förra året än året innan var faktiskt det att Chelsea spelade b-laget i de tre sista förlustmatcherna! Där ligger poängskillnaden. Chansen är stor att Chelsea tar 100 poäng i år. Om fokus finns kvar. Vinner vi lika tidigt som vanligt, då blir det inte så. Det kommer att handla om koncentration, motivation och förmåga att hålla det. Däremot tippar jag större spelaromsättning än förra året - just av de här skälen.

Manchester United utpekar sig själva till främsta utmanare och många håller med. Men, ärligt talat. De har förstärkt med Michael Carrick från Tottenham, som redan är skadad. De har tappat en av världens främsta målskyttar. Visserligen är Shrek äldre och kan bli bättre, liksom flera av de unga -inte minst Rossi som varit lovande länge nu. Men Solkjaer och Scholes är ännu äldre. De börjar dessutom med Shrek Rooney och Scholes avstängda de första tre matcherna!

Arsenal, nej. Även om deras vårsäsong överraskade enormt. Men de fortsätter tappa spelare och endast Rosicky är ny. Duktig, men ändå. De satsar allt på att sitt lagspel ska fungera men både Reyes och framförallt Cole vill inget hellre än att lämna. Campbell har lämnat, men det är ingen förlust. Fjärdeplatsen är tipset , i viss kamp med Tottenham som sålt bort sin chans redan (Carrick).

Liverpool. Gnällspikarnas lag. Det enda lag som förmodligen förstärkt truppen av konkurrenterna. De har en skicklig om än Svennistrist och väldigt gnällig manager i Rafa Benitez. De har en enastående förmåga att cupspela, dvs koncentrera sig på vissa matcher. Men de lär gå på flera minor i det vanliga seriespelet. I alla cuper lär de dock bli farliga som vanligt. Kanske tvåa.

Övriga utmanare...där tror jag att Tottenham sålde bort sina chanser. Newcastle kan leva upp till sin potential, särskilt om de får loss Martins från Inter. Aston Villa får en bra manager, ny ägare - men var är spelarna? Portsmouth har köpt spelarna, men har de managern (Redknapp)?

---

(Resultat träningsmatcherna: mot MSL All Stars 0-1, ett segt och ointresserat CFC. Feyenoord 1-0, bättre och bra mål av Lampard. Celtic, 1-1, Chelsea klart bästa laget men okoncentrerade. Liverpool 1-2. Chelsea hade flest chanser men var sega från start och gjorde för många avgörande misstag.)

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC