FA CUPEN WOMEN
FINAL
RESULTAT, MÅLSKYTTAR - SÄSONGEN 2022-23>
Wembley

14 maj 2023

CSFCs spelarbetyg

CHELSEA W    1 -

 

 

Manchester United W    0 - (0-0)

Manchester United Ws laguppställning

Earps, Batlle, Blundell, Toone, Zelem, Galton, Ladd, Le Tissier, Turner, Parris, Russo

Subs: Baggaley, Mannion, Riviere, Boe Risa, Cascarino, Nallsund, Garcia, Thomas, Williams

Manager: Marc Skinner

Målgörare

1-0


Sam Kerr, 68        (Harder)


CHELSEAS INSATS


7-

Startade sömngångaktigt som alltid tyvärr och kom inte riktigt in alls i matchen i första halvlek. Riktigt svagt. United var bättre på allt, framförallt i vilja och motivation samt taktik lite mer oväntat. Chelsea kom undan med andan i halsen efter redan 20 sekunder då offside och VAR räddade dem. Chelsea stod inte att känna igen och skapade nästan inget farligt i första halvlek. (Förutom en stolpträff sent).
---
Väldigt mycket bättre i andra, särskilt efter bytena. Chelsea tog då äver och vände matchen.


Bra i övr
    SPELARE OMDÖME

BETYG
1-10

30 Ann-Katrin Berger Hade en jätteräddning i första. 6+
15 Eve Perisset Flera fina aktioner. En riktigt bra match. 7-
18 Maren Mjelde Dominant i försvaret i första. 6+
16 Magdalena Eriksson Blandade och gav lite. Några bra ingripanden men också några billiga misstag. Styrde backlinjen bra.6+
21 Niamh Charles * Kom inte fram i offensiven men bra defensivt. Nära orsaka en straff dock. 6
8 Melanie Leupolz Viktig för balansen på mitten. Fick en tidig skada som hon nog kände av sedan. Byttes ut. 6
22 Erin Cuthbert Hade ingen lyckad första halvlek. Var i fel position och slarvade bort bollen på tok för mycket. Hade inte sin bästa match men hon ger ju aldrig någonsin upp. 6
17 Jessie Fleming Bra positionsspel.Slet ordentligt utan att få ut särskilt mycket. 6
10 Lauren James Visade prov på vad som kanske är damfotbollen bästa bollteknik. Men tenderar att försvinna i matcherna också lite för mycket. 6+
11 Guro Reiten Osynlig i första. Kom inte alls loss. Klart bättre i andra. Låg bakom Kerrs mål, härlig boll till Harder före det. Den gav plus. 6+
20 Sam Kerr Fick inget att jobba med i första utom några offside- och ut på kant-lägen. Men när hon får dem. Hon är unik, kan gå utan att få en boll hur länge som helst men är alltid påkopplad och alltid farlig när hon får minsta lilla chans. Spelade osjälvisk också flera gånger, satte upp Ingle för vad som borde varit mål. 8-
  ---    
26 Pernille Harder In för Leupolz. 57 Vilket inhopp, assist och matchvändande inhopp.Nästan dyrbart misstag på övertid dock höll nere toppbetyget något. 7+
8 Sophie Ingle * In för Fleming. 57 Bra inhopp men missade ett jätteläge Kerr satte upp henne i. Tog ett onödigt kort. 6
7 Jessica Carter In för Charles. 72 Stärkte upp defensiven när hon kom in. 6
26 Kadeisha Buchanan In för James. 88 För kort tid för betyg. -
       
CHELSEAS BÄNK

 
Musovic, Ingle, Carter, Svitkova, Kaneryd, Harder, Buchanan, Abdullina, Cankovic

* efter namnet betyder gult kort. ** två gula=utvisning. <*> utvisning, direkt rött
> före första namnet i varje lagdel indikerar siffermässig formation som vi tror, t ex 3-4-2-1, 4-3-3 etc

OBS. Detta är helt subjektiva åsikter och handlar inte om att hänga ut spelare eller tvärtom, utan ett försök att från en vinkel bedöma vad som syns och ses genom en tv-ruta där vissa delar av spelet aldrig kan bedömas på ett rättvist sätt. T ex hur spelare rör sig utan boll då kameran bara följer bollen, något som kanske straffar mittfältarna mest. Det är också en emotionell reaktion av en supporter i relation till de krav vi anses kan ställas på spelare av den kvalitet som konkurrerar i Chelsea.

 

Matchstatistik CHELSEA

motståndarna

Målchanser-Avslut 7 12
Skott på mål 3 6
Hörnor 0 2
Målvaktsräddning 6 2
Ribba/stolpe 1 0
VAR-Bortdömda mål/straffar 0 1
Utvisning - -

Bollinnehav %

46 54
Källa Flashscore

 

MATCHENS CHELSEA-LIRARE
Sam Kerr

 

Manager Emma Hayes' INSATS

Hon har otroligt svårt att få Chelsea att börja matcherna ens på godkänt sätt. Fick effekt på bytena i andra.

 


KORT OM MATCHEN - skrivs live, vilket vi hoppas ursäktar felskrivningar. Korrläses inte.

Chelsea har haft en klart tuffare väg fram till finalen än United. Men det spelar ju ingen som helst roll idag. Chelsea gjorde en svag ligacupfinal så vi har stora förhoppningar om att det ska bli bättre idag. Vi är lite oroliga över ovanan att starta matcherna svagt som Chelsea Women visat upp hela säsongen. Personligen hade vi velat ha Musovic i mål, som vanan är vid herrarnas cupspel där man brukar rotera målvakten. Att Harder börjar på bänken är lite oväntat men kanske ändå inte med tanke på den form som anfallarna visat på sistone och Harder är nyss återkommen från skada, men vilken inhoppare det är.

***
1 Det tog 20 sekunder och sedan gjorde bort sig i försvarsspelet och United gjorde mål. Som tur var dömdes det bort direkt och konfirmerades av VAR. När ska Chelsea Women börja spela fotboll när matcherna börjar?

4 Kerr löper sig fri men en sen avblåsning indikerar att hon kan varit offside.

6 Unitedspelare springer ihop i ett anfall. United har öppnat klart bättre än Chelsea. Flörmodligen väl medvetna om att Chelsea startar uruselt i normalläget och idag också.

8 Leupolz nere och behöver behandling, det ser inte helt bra ut men Hayes får en chans att väcka sina sovande spelare. Det är dock Denise Reddy som skäller mest ;)

11 James tur att löpa offside.

12 Berger plockar bollen och kastar snabbt ut men tyvärr stannar Charles upp och det blir ingen kontring.

14 Cuthbert slarvar och det blir en farlig kontring. Mycket bra försvarsspel av Mjelde och till slut en enkel boll för Berger.

Chelsea fortsätter slarva och ger United chans på chans, de ser skärrade ut och vi som trodde det var Chelsea som hade rutinen av sådana här matcher.

17 Mycket fin aktion av James och varför Bluindell klagar över frisparken är obegripligt. Nära boxen långt ned mot linjen. Reiten eller Perisset, det blev den senare, Magda nickar men bollen orkar inte ens ut över linjen. Magda fick backa till bollen så det är ju nästan omöjligt att nicka med kraft och precision.

19 Hayes är ionte nöjd på linjen. Tempot är högt i matchen och United har lyckats stänga ned Chelseas press och deras spelvägar. Klart övertag för United fortfarande även om Chelsea börjar ta sig in i matchen.

Tempot har sjunkit och lagen är klart försiktigare i sitt spel, båda två just nu.

32 Berger får ut en hand och gör en jätteräddning fst hon är på väg att trilla bakåt. Men nog såg det ut som offside innan. Hon fick en sträckning där. Det var Turner som inte fick kraft nog på den bollen som tur var. Bollen touchas av Mjelde och ändrade bana. Time-out igen och Hayes har en hel del att säga.

37 Galton fri framför mål men styr bollen högt över.

41 James lobbnickar och Earps tvingas till att matcha Bergers jätteräddning. Hon får bollen i stolpen. Det var en löpning och spel in av Kerr som satte igång situationen.

45 Bra av Fleming men sedan passar hon i blindo. Tre tilläggsminuter.

45+ Parrios vill ha straff men förseelsen startade utanför, men VAR tittar nog på det. Charles var på henne både utanför och innanför. Men det blir frispark för den första kontakten som domaren dömde för. Nick över av Turner.

Chelsea ska vara glada över resultatet i halvtid för Unite dhar varit klart bättre och haft de absolut vassaste chanserna. Även om James var nära att ge Chelsea ledningen sent i halvleken. Emma Hayes måste uträtta stordåd i sitt halvtidssnack för det här duger verkligen inte. Hon måste få in Reiten och Kerr mer i spelet.

ANDRA
49 Bra anfall av Chelsea men Flemings pass är svagt ochnär hon får tillbaka bollen ger hon bort den. United fortsätter vara aggressivare och pressar bättre än Chelsea.

49 Lite farligt av Reiten och Kerr för första gången, snabb kontring när Mjelde dessutom missar men Russo skjuter på håll och enkelt för Berger.

52 Reiten ikamp igen med Beattlie och slår ett inlägg lite i blindo som Kerr inte kan nå. Batlle vann kamperna helt i första men Reiten börjar visa sig nu.

53 Offside för United där de drabbas av besltuspanik och inte vet vad de ska göra i boxen. Det hade ju inte blivit mål men det är tur för Chelsea att deras effektivitet är så svag.

54 Slarv igen och Galton kommer nästan helt fri men störs av Perisset som tar sig över, lätt för Berger men hon gillar inte hur Chelsea släpper fram de röda.
Tempot har gått upp igen. Chelsea ska göra byten.

55 Charles missar och jätteläge igen för United men Perisset är den som nickar bort. Hon kortas när hon ägnar sig mer åt brottning (Charles alltså). Hörnan resultlös.

57 Harder och Ingle in. Fleming och Leupolz ut.

58 Jätteläge för Harder som dock inte får till benen och måste vrida runt för att skjuta, lått för Earpsi mål. Härlig boll in av Kerr.

60 Harder nere för räkning när Turner klappar till henne. Det borde VAR ta en titt på. Domaren missade det helt. Williams in för Parris.

64 Ruskigt dålgit spelsinne av domaren när Cuthbert görs ned och Kerr har bollen men domaren blåser av.

65 Harder kommer loss men passningen mot kerr är svag och United får bort den. Den touchas av mv vilket delvis förklarar det.

68 MÅL MÅL MÅL. Underbart pass av Reiten till Harder som hittar Kerr som helt fri med målvakten inte gör något misstag. VILKET MÅL OCH VILKEN MÅLGEST dubbelsalto av Kerr.

72 Hayes säkrar upp med Carter för Charles. Charles låg på kort och hade några mindre bra ingripande, var helt klart trött också. Det syntes.

78 En boll går fram till Harder men hon kan inte hitta någon att spela. United gör ettpar offensiva byten. Toone och Blundell ut för Garcia och Mannion.

77.390 åskådare men det är inte riktigt fullsatt men alla biljetter såldes tydligen även om några valde bort matchen till slut.

80 James kortadats, vis åg inte för vad. Bra försvarsspel av Carter. Kerrr gör sig fri spelar mot Harder men Ingle är mellan och skjuter en bit över. Ingle borde dock låtit Harder få bollen. Det borde varit mål.

84 Batlle gör det väldigt bra (hon borde Chelsea värva) men Russo missar och Williams skott täcks.

Perisset nere och behöver behandling, Är det knät? Hon kommer dock upp och rör sig utan större problem. Hon har gjort en riktigt bra match.

Skinner har gått ned på trebackslinje och satsar allt framåt. Kan öppna upp för Chelsea som kan ställaom snabbt. Ingle kortas för att sparkat bort bollen, så otroligt onödigt.

88 Buchanan in för James som försvunnit ur matchen. Defensivt byte förstås. Tre mittbackar påplan nu. Eriksson den av dem som rensar.

Sex minuter tillägg, det var oväntat mycket.

90+1 Thomas in för Ladd, ännu ett offensivt byte. Chelsea måste hålla mot nu och utnyttja omställningar.

90+2 Mjelde vinner en löpduell mot Thomas, Inkast. Harder sparkar ut den igen. Och så slarvar United bollen över linjen själva. Chelsea har inte direkt någon brådska med sitt inkast.

90+3 Inlägg som går till inspark via en röd nick. Berger gör sig ingen brådska.

90+4 Kerr offside, sen avblåsning. Cuthbert gör en bra brytning som stoppar upp anfallsförsöket men United bryter tillbaka mot Harder. Bra försvarsspel av Buchanan ger United en hörna. Mjelde får undan den trots en kraftig knuff. Inkast. 90+6

90+6 Vilket läge det blir för United efter kalabalik. Berger och Chelsea Buchanan får undan bollen. Berger gjorde dock ett felbeslut när hon försöökte enhandstoppa bollen men revanscherade sig där.

CHELSEA ÄR FA CUPMÄSTARE FÖR TREDJE ÅRET PÅ RAKEN, femte gången på åtta år.

Wembley är blått.

Ingen kan klaga på spänningen i matchen, snarare hjärtattackläge i 90 minuter på så många olika sätt.

 

 

 

 

DOMARTEAMETS INSATS - E Heaslip + VAR

BETYG

VAR och offsidemål direkt, linjedomaren tog det och VAR bekräftade. (För United) De missade dock när Turner klappade till Harder.

godkända

Betygsskalan är från 1 till 10. 5 är en knappast acceptabel insats. Under 5 är mer än underkänt. 7-10 är bra till utmärkt i världsklass. Sena inhopp betygsätts inte. Enbart Chelseaspelare betygsätts och betygsättni Tiden ute mngarna är personligt omedelbar och subjektiv (därmed kanske lite emotionella direkt efter matcherna, men de speglar ett tyckande inte fakta). För mig handlar det mer om att tycka med hjärtat än kanske hjärnan ibland. För domare finns bara tre grader; underkänd, knappt godkänd och godkänd. Det sistnämnda kanske inte låter så bra, men innebär att inga misstag förekom som jag såg och det är mycket högt betyg. En perfekt domarinsats är när man inte ens tänker på att domaren varit där.