CHAMPIONS LEAGUE 2022-2023
RESULTAT, MÅLSKYTTAR - SÄSONGEN 2022-23>

Play-off 8-dels final : II, 0-1 i match I

7 mars 2023

CSFCs spelarbetyg

CHELSEA   2 -

 

 

Dortmund    0

- (1-0)

Borussia Dortmunds laguppställning

Meyer, Wolf, Süle, Schlotterbeck, Guerreiro, Emre Can, Salih Özcan, Brandt, Bellingham, Reus, Haller

Avb: Kobel, Unbehaun, Reyna, Dahoud, Hummels, Modeste, Malen, Meunier, Passlack, Rothe, Bynoe-Gittens, Coulibaly

Manager: Edin Terzic

Målgörare

1-0
2-0

Raheem Sterling, 43   (Chilwell)
Kai Havertz, straff 53


CHELSEAS INSATS


7+

Bra start men sedan fick Dortmund matchen dit de ville innan Chelsea avslutade halvleken mycket starkt. Det kunde blivit mer än ett mål i första.

Den här matchen hade allt och segern fullständigt rättvis även vi kanske hade lite tur med att straffen togs om, den var dock korrekt dömt.

Vilken match det var och vilken insats Chelsea gjorde. De kunde dock hållit ned de onödiga korten som är tunga att dras med framöver.


    SPELARE OMDÖME

BETYG
1-10

1 Kepa Arrizabalaga * Vilken räddning Kepa gjorde på Reus frispark. En riktigt bra räddning på närskott i andra lite efter timmen. Onödigt gult kort. 7+
33 Wesley Fofana Verkade lite tagen av matchens vikt. Solid men inte mycket mer. Drog på sig en livsfarlig frispark. 6
26 Kalidou Koulibaly En riktigt stark insats igen. Han växer varje match just nu. 7
32 Marc Cucurella * Energi har han, överallt är han på gott och ont och han gjorde flera brytningar som var bra. En av hans bästa matcher i Chelsea. Tog ett onödigt gult för snack sent på övertiden. 6+
24 Reece James Anonym start men kom sedan igång ordentligt. 7-
21 Ben Chilwell * Flera fina inlägg. Assist till Sterlings mål. Hade en väldigt bra match, även defensivt. 7+
8 Mateo Kovacic Ett jättearbete på mitten, men skjuta det kan han inte något vidare. (Han gör bara konstiga fantastiska mål, inte när han kanske förväntas göra dem). 7-
5 Enzo Fernandez Oväntat anonym insats i första. (Eller gjorde han jobbet mot Bellingham undan kamerorna? Vi tror det och ger plus) 6+
17 Raheem Sterling Lyckades inte med något. Hade inte något rätt alls, han snubblade, var offside, missade boll, tappade enkla bollar över linjen etc - tills han gjorde mål. Orsakade två mål att bli bortdömda för offside, tajta båda två i repriserna. 7-
29 Kai Havertz Hade en i stolpen. Mycket bra första halvlek, rörlig och oroade hela tiden. (Hade också ett offsidemål, på Sterling före, bortdömt). Brände en straff och satte den i stolpen, men fick slå om och var iskallare än iskall och satte den likadant men i mål. 7+
11 Joao Felix Det mesta offensiva kommer runt honom. 7-
  ---    
23 Conor Gallagher In för Felix. 67 Ett riktigt bra inhopp. 6+
10 Christian Pulisic In för Sterling. 82 För kort tid för betyg.  
12 Ruben Loftus-Cheek In för Kovacic. 82 För kort tid för betyg.  
20 Denis Zakaria In för Fernandez. 87 För kort tid för betyg.  
       
CHELSEAS BÄNK


Bettinelli, Bergström, Pulisic, Loftus-Cheek, Chalobah, Mudryk, Zakaria, Ziyech, Gallagher, Hall, Chukwuemeka

* efter namnet betyder gult kort. ** två gula=utvisning. <*> utvisning, direkt rött
> före första namnet i varje lagdel indikerar siffermässig formation som vi tror, t ex 3-4-2-1, 4-3-3 etc

OBS. Detta är helt subjektiva åsikter och handlar inte om att hänga ut spelare eller tvärtom, utan ett försök att från en vinkel bedöma vad som syns och ses genom en tv-ruta där vissa delar av spelet aldrig kan bedömas på ett rättvist sätt. T ex hur spelare rör sig utan boll då kameran bara följer bollen, något som kanske straffar mittfältarna mest. Det är också en emotionell reaktion av en supporter i relation till de krav vi anses kan ställas på spelare av den kvalitet som konkurrerar i Chelsea.

 

Matchstatistik CHELSEA

motståndarna

Målchanser-Avslut 13 14
Skott på mål 4 3
Blockerade skott 2 6
Hörnor 5

3

Målvaktsräddning 3 2
Ribba/stolpe 2 (en straff som fick slås om, vet inte den räknas...) 0
Bortdömda mål/straffar 2 0
Utvisning - -
xG - förväntade mål 2,07 0,99

Bollinnehav %

60 40
Källa Flashscore

 

Manager Graham Potters INSATS

Hans konstiga byten driver oss tokiga. De är feg och i våra ögon ofta felaktiga och fel spelare som tas av. Men det lyckades ju. Och han ska ha all credd för inställningen och viljan och att han slutade experimentera för mycket och satsade på det som passar spelarna bäst.

 

MATCHENS CHELSEA-LIRARE

Kai Havertz

 


KORT OM MATCHEN - skrivs live, vilket vi hoppas ursäktar felskrivningar. Korrläses inte.

Elva minuter sena och därmed förskjuten matchstart. Borde knappast betyda något men vem vet. Dortmunds buss hade svårt att komma fram. Det är inte första gången gästande lags bussar inte kommer fram i Londontrafiken. De står dock ovanligt länge i spelargången känns det som av bilderna att döma.
Dortmund kommer hit med tio raka segrar i bagaget och är i topp med Bayern i Bundesliga.

***

James och Koulibaly av de startande spelarna är kortbelastade och får vila från en ev nästa match om de drar på sig kort idag.

1 Kova gör en otroligt konstig hörna. Vad tänkte han på. Oattackerad slår han bollen till hörna från 25-30m ut.

2 Chans för Sterling men han vet inte vad han ska göra och det blir bara strunt av det. Han hade tur att han ändå var offside.

3 Det har smällts av pyroteknik från tyskarna och sikten är begränsad på Stamford Bridge. Julian Brandt är nere och behöver tydligen byta. Lårmuskeln. Gio Reyna in i för honom.

5 Frisparken dras långt av Chelsea och över Kouli som är den bortre spelaren.

6 Kai springer ned en BVB-spelare på Kepas långa boll. Sedan skapar Chelsea en bra chans. Felix kommer dock i dålig vinkel efter en härlig fint. Mv kan täcka till hörna. Han tar också ut Felix. Kouli kom upp på hörnan men kunde inte styra sin nick på mål utan en bra bit utanför.

8 Underbar boll av Felix till Kai som skjuter i steget samtidigt som han fälls. Det är en knuff i ryggen. Kunde varit straff där. VAR borde tagit en titt.

9 Nu är det Felix som är nere och behöver behandling, han steg snett och halkade illa utanför linjen. Strax efter en delikatess av Kova som spelar fram Felix som dock inte kan löpa för fullt.

10 Bra inlägg av Chilly, sedan kolliderar Cucurella tror jag med Bellingham. Blir tramp på tårna men Bellingham håller sig om knät av någon anledning.

15 Bra start av Chelsea även om de inte varit riktigt nära. Det mesta av det farliga händer runt Felix. Kai har gjort flera bra löpning och Kouli övertygar i försvaret så här långt. Jamesoch sterling helt osynliga och lite för lite Chilwell också. Dortmund håller boll och drar ned tempot, hjälpta av för många felpass av Chelsea. Klumpig fällning av Fofana och bra frisparksläge för Dortmund, ca 22 m ut. Reus ska ta den. Tjafs om att Felix står fö nära . Suverän frispark och en ännu bättre räddning av Kepa. En kanonräddning är det. Chelsea får sedan bort den följande hörnan, men bollen kommer tillbaka då den går för långt till Dortmunds mv. De senaste minuterna klart till Dortmund.

20 Chelsea kommer inte åt bollen just nu, förlorar duellerna. Frisparkarna går på tok för mycket Dortmunds väg. Dortmund har två man på Felix

24 Reyna håller undan Kova men passet inåt hittar ingen adress som tur var. Nä, så här lär Chelsea inte vinna och gå vidare. Det är klart. Dortmund har matchen exakt var de vill ha den. De har bollinnehavet och passningarna i överlägsen statistik.

26 Can faller ordentligt när han hoppar på Kais rygg och denne böjer sig ned och viker undan.

28 Första fina inlägget från James och bollen går ut till Kai från försvaret och Kai skjuter. I stolpen och ut. Du milde. Vet inte hur många trävirkesträffar Chelsea haft på sistone.

31 Frkispark in och Kepa boxar ut istället för att plocka bollen.

32 Bra cross till Chilly som lägger in på volley, bollen hamnar hos Kova som skjuter en cykelspark, dock den bra bit över.

34 Sterling spelar som han aldrig sett en fotboll förut. Han ska vara så rutinerad men har inte gjort en enda sak rätt ännu. Nu tappar han en enkel boll över linjen.

36 Hörna Chelsea. Såg farlig ut men blev det inte.

38 Sterling sticker och ser offside ut, skjuter, kanonräddning av mv. Kai sätter returen via ribban i mål. Flaggan kommer upp. Bortdömt. Samma som i Dortmund, ett bortdömt mål och en träträff. Det var ingen jätteoffisde men överkroppen över linjen och större delen av foten.

40 Frispark in och två jättechanser. Mv räddar första, den andra från Felix blockeras. Första läget var kanon från Kouli men bollen tar på hans vad och går bakåt. Det verkligen vill sig inte för oss.

41 Süle varnas för maskning.

41 Jätteläge för Chilly som har tid på sig men skjuter direkt skevt och eländigt i steget.

43 MÅL. Chilly gör en underbar aktion och bollen hamnar hos Sterling som gör en rundpall först, får en ny chans och sätter den i mål. Han har inte gjort nåt rätt hittills men mål är ju så rätt. Fotboll är ett fantastiskt spel ibland.

45 Bra inlägg igen av James som kom igång sent men bra. Dortmund fick bort bollen till hörna just framför Kai. Hörnan utanför av Kova som vi ju vet inte är någon skytt. Fast det var faktiskt Kai som var sist på bollen då han försökte styra in den.

Tre minuter tillägg.

45+3 Vilken brytning av Chilwell när Dortmund tråcklar fram bollen.

Dortmund lyckades styra matchen helt dit de ville men Chelsea lyckades i andra delen av halvleken skapa flera högkaratiga chanser. En stolpträff och ett tajt bortdömt (korrekt) offsidemål, innan Sterling fick ordning på sig själv och sina fötter. En kanonräddning av Kepa på en mycket bra frispark. Matchserien är helt jämn nu. Det kan sluta hur som helst men Chelsea har gjort mål.

ANDRA
Nu måate Chelsea hålla tätt. De får inte släppa in något onödigt mål typ på en kontring eller ge bort frisparkar i farliga lägen igen. Nu måste båda lagen göra mål vilket kommer ändra matchbilden.

46 Chelsea vill ha straff för hands. Det är klart hands men hur bedöms den av VAR. Dortmund sätter igång spelet snabbt och VAR hinner tydligen inte ta en titt. Så domaren stoppar spelet för att avvakta straffcheck. Möglicher strafstoft står det på tavlan. Domaren ska titta själv på monitorn. Det var Chilwell som slog inlägg och Wolfs hand är ute. Måste bli straff. Ja, det blir det och vi har fått veta att Kai Havertz är ny straffläggare i Chelsea. James dock den som går fram. Kai har nu bollen men det är väldigt mycket tjafs från Dortmund i försök att störa.

50 Nervöst nu. Kai andas tungt. Fintar bort mv genoma tt stanna upp och sätter den i stolplen. Man tror inte sina ögon. VAR kollar straffen och den kommer att slås igen - Där hade Chelsea tur men de måste ju sätta bollen den här gången. Både blå och gula var snabbt inne.

53 Kai gör exakts samma sak och slår den så nära stolpen medan mv går åt andra hållet. Hjärtat höll på ett ge upp när bollen gick så nära stolpen.

55 Chilly blockerar ett tungt skott från Bellingham.

58 Bellingham är mycket nära efter att bollen studsat mycket vänligt för honom. Bollen just utanför från 7m.

59 Underbart pass från Kai friställer Sterling som istället för att låta bollen vara sätter fram en tå och skickar den över linjen. Hans bollbehandling idag har varit modell två träben. Men han har ju gjort mål

60 Can skjuter med studs men lätt för Kepa.

63 Fin aktion av Felix men passet till James svagt.

64 Dortmund tar in unge engelsmannen Bynoe-Gittens, ut Özcan. Offensivt byte.

64 En riktigt bra räddning av Kepa på närskott från Wolf. Sedan en grov fällning och frispark i Chelseas box till Chelsea. Kepa kortas för att han flyttar bollen. Så onödigt.

67 Felix byts ut, konstigt byte igen av Potter. Gallagher in. Ett defensivt byte. Potter är verkligen feg i sina byten. Matchen är verkligen inte vunnen och vi förstår Felix' missnöje över att behöva gå av.

70 Vi går nu in i de nervösa sista tjugo och Potter väljer att spela på att försvara istället för gå för att avgöra matchen. Ska Potters feghet ändra matchen. Det ser så ut för Kai och Sterling verkar inte veta hur de ska agera nu.

71 Gallagher ordnar en hörna. Chelsea gör sig absolut ingen brådska. Bra slagen men inte till någon blå.

73 Süle skjuter, rätt långt utanför men såg farligt ut i fel vinkel.

74 Chelseahörna som nästan hamnar hos Kouli men han får inte tag i bollen. Chelsea stoppar upp Dortmund på mitten.

75 Sterling kan inte hålla sig på rätt sida. Löper offside. Spelar Gallagher som sätter bollen i mål men offside. För andra gången i matchen.

Såg solklar ut men när stillbilden kom var det med centimetern han var offside.

77 Malen in för Haller. Offensivt byte förstås.

77 Enzo varnas för en sen tackling. Ett hyfsat frisparksläge, ca 27m ut. Inlägg Enzo rensar. Det var nog tur för Chelsea var oorganiserade där.

79 Gallagher får ett knä i skinkan. Inte skönt. Havertz får veta hur Potter tänker sig han ska spela nu först efter inbytet av Gallagher.

80 Sista tio och Pulsiic ska in. För vem? Kepa maskar viket inte är en bra idé när man har en varning.

82 Pulisic in liksom RLC, för Kova och Sterling.

Makkellie tillåter klart mer fysiskt spel nu än i första halvlek.

85 Så blåser Makkelli för en rätt billig frispark på Gallagher på Reyna. I mycket bra läge tyvärr. Bollen går förbi alla och en blå rensar till inkast på Ds halva.

86 Ny frispark för Dortmund när B-G och James brottas. Den frisparken kunde likaväl gått till Chelsea.

87 Chelsea tar in Zakaria för Enzo som inte vill gå av där det är närmst, får hjälp av domare och motståndare.

89 Dortmund trycker ned Chelsea ordentligt. Bellingham nickar över in i nättaket.

Det är nervigt nu. Även om ett mål bara, leder till en förlängning. Vi vill dock inte ha förlängning.

90 Pulisic kommer från offside och lyckas ändå missa att skjuta på mål helt ren.

Sex minuter tillägg.

90+1 Chelsea vinner boll men inspelet är svagt och Kai får hämta den vid långlinjen. Sedan knuffar Wolf väldit avsiktiligt Chilly i ryggen och så fick vi ett ordentlig gruff också. Kort till WOlf men också Chilly för att han tog bort bollen från frisparksläget.

90+3 Bellinghams inlägg plockas av Kepa. Det var inte tänkt som skott på mål.

90+4 Misstag av Fortmunförsvafrare och Pulisic tar bollen men förlorar den när han bara försöker driva tid ut mot flaggan.
Snedspark av Fofana och det blir till hörna efter några bollar pga det. Hörnan bort men Can plockar upp. Fullt med folk och Wolf nickar på egen spelare. FÅr tillbaka bollen och skottet lätt för Kepa.

90+5 Chilly görs ned utanför boxkrysset. Wolf är där och bråkar igen. Det var en höfttackling från honom också. Chilly blir sittande en stund. Mer tilläggstid. Då crar Cucurella på sig ett onödigt kort, för snack tror vi. Chelsea bara fördriver tid och kan sedan bryta och PUlsiic får en gratisboll men har lite problem att hantera den. Bellingham slår ned James och det är en riktigt ffarlig tackling som kan ge knäskador. James kommer dock upp. OCH MATCHEN ÄR SLUT: CHELSEA ÄR VIDARE TILL KVARYSFINAL.

 

 

DOMARTEAMETS INSATS - Danny Makkelie, Nederländerna + VAR

BETYG

Det var smått otroligt mycket frisparkar i Dortmunds favör. Blåste sönder första halvtimmen men ville väl sätta tonen på matchen. Mer tillåtande i andra. Hade rätt mycket VAR-hjälp idag.

godkända

Betygsskalan är från 1 till 10. 5 är en knappast acceptabel insats. Under 5 är mer än underkänt. 7-10 är bra till utmärkt i världsklass. Sena inhopp betygsätts inte. Enbart Chelseaspelare betygsätts och betygsättni Tiden ute mngarna är personligt omedelbar och subjektiv (därmed kanske lite emotionella direkt efter matcherna, men de speglar ett tyckande inte fakta). För mig handlar det mer om att tycka med hjärtat än kanske hjärnan ibland. För domare finns bara tre grader; underkänd, knappt godkänd och godkänd. Det sistnämnda kanske inte låter så bra, men innebär att inga misstag förekom som jag såg och det är mycket högt betyg. En perfekt domarinsats är när man inte ens tänker på att domaren varit där.