PREMIER LEAGUE 2022-2023
RESULTAT, MÅLSKYTTAR - SÄSONGEN 2022-23>

csfc    LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
10   Chelsea FC 23 sp 8 v 7 o 8 f 23 - 23 mål 31 p
18 februari 2023

CSFCs spelarbetyg

CHELSEA   0 -

 

 

Southampton  1 - (0-1)

Southamptons laguppställning

Bazunu, Maitland-Niles, Perraud, Bella-Kotchap, Bednarek, Lavia, Ward-Prowse, Elyounoussi, S. Armstrong, Sulemana, Onuachu

avb: Caballero, Walker-Peters, Lyanco, A. Armstrong, Mara, Djenepo, Alacaraz, Diallo, Walcott

Manager: - managerlösa, interim Ruben Selles

Målgörare

0-1

James Ward-Prowse, 45+2


CHELSEAS INSATS


5+

Usel start och det var enligt rapporterna mest tur att de inte släppte in två väldigt tidiga mål. Fullständigt underkänd första halvlek.

Sterling gjorde stor skillnad i andra liksom Havertz när denne fick komma in. (Potters laguttagning idag får ett superstort minus). Men trots jättechanser gör de inte mål.


Bra i övr
    SPELARE OMDÖME

BETYG
1-10

1 Kepa Arrizabalaga * Ska ha gjort en bra räddning under delen vi inte såg. Målet otagbart. Viktig benparad i andra. 6+
28 César Azpilicueta Skänkte målet till Southampton genom att orsaka frispark i vad som för W-P är rena straffsparksläget. Sparkades ned med en spark i huvudet och fick förstås gå av. Livsfarligt spelat av Mara i Southampton som i trängt läge försökte sig på en cykelspark. Vi kan bara hoppas det går bra men det var en av de otäckare nedsparkningar vi sett. 5+
26 Kalidou Koulibaly * Gjorde en mållinjesrensning och kort innan vi kom in i matchen.6-
4 Benoit Badiashile Några inte helt koncentrerade ögonblick. 6-
21 Ben Chilwell Första halvleks främste i Chelsea vilket inte säger mycket. 6+
5 Enzo Fernandez Får godkänt som andre spelare i Chelsea för första halvlek. 6+
8 Mateo Kovacic Hade ett skottläge men det blockerades. 6-
19 Mason Mount Var han med i första halvlek, vi såg honom någon gång i något spelavbrott. Spelade center i andra????? 5
31 Noni Madueke Svag första halvlek. 5
27 David Datro Fofana Pigg, vill en hel del men det saknas också en hel del kunnande i avgörandet. 6-
11 Joao Felix Anonym även om han började visa sig i slutet av första. 6-
  ---    
33 Wesley Fofana In för Koulibaly. 46 Ok insats särskilt efter en så lång skadeperiod. 6
17 Raheem Sterling In för Datro Fofana. 46 Gjorde mer än nästan hela Chelsea i första halvlek på sina första tio. Borde dock gjort mål, kanske tre stycken vid normal utdelning. 7
29 Kai Havertz In för Mount. 64 Bra inhopp. Fick igång anfallet med Sterling. 7-
15 Mykhailo Mudryk In för Madueke. 64 Hans så lovande start i Chelsea har kommit av sig. Självförtroendet?! 5
23 Conor Gallagher In för Chilwell. 84 För kort tid för betyg. -
14 Trevoh Chalobah In för Azpilicueta. 84 För kort tid för betyg. Ett byte pga huvudskada, första gången vi ser ett sådant då det är ett sjätte byte. -
CHELSEAS BÄNK


 Bettinelli, Chalobah, Mudryk, Sterling, Zakaria, Gallagher, Havertz, W. Fofana, Hall

* efter namnet betyder gult kort. ** två gula=utvisning. <*> utvisning, direkt rött
> före första namnet i varje lagdel indikerar siffermässig formation som vi tror, t ex 3-4-2-1, 4-3-3 etc

OBS. Detta är helt subjektiva åsikter och handlar inte om att hänga ut spelare eller tvärtom, utan ett försök att från en vinkel bedöma vad som syns och ses genom en tv-ruta där vissa delar av spelet aldrig kan bedömas på ett rättvist sätt. T ex hur spelare rör sig utan boll då kameran bara följer bollen, något som kanske straffar mittfältarna mest. Det är också en emotionell reaktion av en supporter i relation till de krav vi anses kan ställas på spelare av den kvalitet som konkurrerar i Chelsea.

 

Matchstatistik CHELSEA

motståndarna

Målchanser-Avslut 17 8
Skott på mål 5 5
Blockerade skott 7 0
Hörnor 8 2
Målvaktsräddning 4 5
Ribba/stolpe - -
VAR-Bortdömda mål/straffar - -
Utvisning - -

Bollinnehav %

60 40
Källa Flashscore

 

MATCHENS CHELSEA-LIRARE
Raheem Sterling

 

Manager Graham Potters INSATS

En chansartad laguttagning som tydde på övermod eller nonchalans om vi får tolka det. Något Chelsea inte har råd med eller ens förtjänar att visa.

Var fanns spelidén, linjerna, motivationen - ja allt i första. Trodde Potter det räckte med att ställa ut skorna på hemmaplan mot bottenlaget?

Att säga att vi förstår hans byteststrategi är som att säga att vi förstår kvantumtekniken. Till slut fick han dock in spelarna som skulle spelat hela matchen.

 


KORT OM MATCHEN - skrivs live, vilket vi hoppas ursäktar felskrivningar. Korrläses inte.

Potter vilar James som inte övertygat efter sin skada och Silva. Vi ser hans laguttagning som ganska chansartad och minst gillar vi att han redan bryter upp det lovande samarbetet mellan Havertz och Felix.

CSFC valde bort inledningen av matchen för skidskyttet, något vi aldrig gjort förut vilket kanske avslöjar vad vi tycker om säsongen och prestationerna (bristen på).

Enligt rapporterna rensar Kouli på linjen efter slarv från Badia. 3 Kepa har tydligen också fått rädda redan. Usel start från Chelsea tydligen. Kouli ska sedan varit mycket nära ett rött kort. VAR-kollades. Kom undan med gult. Southampton sedan när mål igen vid 10 minuter. Chelsea är inte ens med i matchen om rapporterna stämmer. Vi var oroliga redan när laget kom och det fanns det tydligen fog för. Övermod och nonchalans från Potter och Chelsea. Vi varnade för Southampton utan manager men med en som vill bli permanent manager vid rodret.

15 Nu är vi med. Får hoppas Chelsea är det också nu för rapporterna vi fått har varit väldigt negativa. D Fofana görs ned och gult kort till Bella-Kotshap. 63% boll till Saints första kvarten. Tur det är långt kvar. Ännu mer tur att Chelsea yckats hålla nollan.

18 Härlig aktion av Enzo, pass till Azpi som inte kan få in bollen nere vid kortlinjen. Inspark.

19 Bella-Kotshap går ned och spelar vild teater tyckte vi, reprisen visar att Felix inte ens rör vid honom utan han skadar sig själv. Snabbt uppe dock så.... det kan inte varit farligt.

Vi har bra seett fem minuter men oj vad rörigtr det känns i Chelseas försvar. Klart mycket mer vilja visad hos de rödvita.

21 Chilly görs ned. Frispark ut mot linjen. Det behövs inte två man vid bollen. Men det är det. Mv kan ta hand om den.

25 Madueke nere med något ögonproblem, verkar fått ett finger i ögat. Det dröjer länge innan matchen kommer igång och då sätter sig Lavia ned och vägrar lämna plan. därtill uppmanad av ledningen. Vad handlade det om? Det var ingen skada utan han var på väg ut och plötslgit bara satte sig ned uppmanad av Selles och ledarna.

28 Fofana pselar fram Azpi som i svag vinkel sätte den i burgaveln. Strax efter fint inlägg av Chilly men mv är vaken och hinner före Fofana.

30 Livsfarligt spelat i försvaret med för kort boll från Azpi och sedan ännu kortare från Badia men som tur var får Chilly en tå på den och ut till inkast. Nonchalant och onödigt. Mudryk värmer redan.

32 Hur blev det inte varnng på Armstrong när han tar livtag och grepp om hals och halslinning på Chilly? Minuten efter är det Chilly som väljer att brottas och visa domaren... Klart irriterad stämning på plan.

Man ser inga som helst linjer eller struktur i Chelseas spel. Om det finns en spelidé och en spelplan har den gått helt bort redan i första halvlek. Det är Soutahmpton som visar all vilja och energi. En riktigt dålig insats av Chelsea och då ska vi ändå sett den bättre halvan av den. 35 Av det vi sett får bara Chilwell och kanske Enzo godkänt.

39 Rörigt i Saints box taack vare Chilly och Fofana, skott av Kovacic som blockeras. Och Felix får inte träff med huvudet på Azpis inlägg, lätt för mv. Felix har varit rätt anonym men börjar komma in i det.

40 Fofana skjuter från långt håll. Lätt för mv. Fofana har varit rätt pigg men det sista saknas.

45 Ward-Prowse får ett underbart frisparksläge av Azpi i sista minuten. Fyra minuter tillägg. Med W-P är detta som en straffspark. Och han sätter den vid främre stolpen. Vilken firsparksläggare han är.

45+4 Armstrong har klarat sig en gång tidigare från en ful tackling, nu gör han det ännu värre och får gult. Vi tycker nog VAR borde kolla också för det var ett rent överfall, ointresserad av bollen. På Chilwell igen. Åter två man vid en frisaprk ute vid kanten, varför?

ALLT kan bli bättre i andra halvlek, och måste bli det. Det här är katastrofalt dåligt och publiken buar mycket förtjänt ut Chelsea.

ANDRA
Kouliabaly och Fofana av för Fofana och Sterling. Dvs Wesley Fofana. 46 Panikåtgärd och en konstig sådan för Kouli var inte sämst därbak och Fofana var nog inte sämst där fram heller.

50 Bra aktion av Sterling men Mount som oförklarligt nog spelar center missade nicken.

52 Badia till Sterling i bra läge men skottet blockeras och blir hörna. Kort variant. Blir lite farlig och Azpi är offside... Vilket tyvärr var rätt.

Sterling har gjort mer än nästan hela Chelsea i första. På tio minuter.

58 Southampton byter in, offensiva byten. Tre stycken.Tog ut flera spelare som var bra i första. Oväntat.

62 Pass från Chilly studsar på Enzo och som tur var slarvar Saints helt bort kontringen. Chilly skjuter åt andra hållet, Sterling plockar upp det täckta skottet. Men sedan en ballong in och mv kan oattackerad plocka ned.

63 Äntligen. Mount av och Havertz och Mudryk in. Även Madueke av.

65 Sterling oroar igen, nu på högerkanten men bollen in hittar ingen blå.

66 Mudryk går på pumpen och Saints kan kontra, Blir som tur var inget av det. Frispark till Enzo till slut. Nästa anfalll av Chelsea tappar Mudryk boll igen. '

67 Kai i bra läge väljer att spela Sterling i bättre läge men det blir inte mål då en spelare slänger sig och får bollen på benet. Det går inte för Chelsea tydligen att göra mål hur bra lägen de än skapar.

70 Löjlig avblsåning. Felix lyfter benet framför mv Bazunus utspark och det blir frispark.

71 Jättefin aktion av Kai till Sterling som otroligt nog missar, nickar men bollen rensas på linjen och sedan missar han även returen som blockeras. Hur Kunde Det Inte Bli Mål Där?

73 Oerhört viktig benparad och räddning av Kepa framför Walcott. Hörna. Så sparkas Azpilicueta ned av Mara som träffar honom i huvudet. Livsfarligt spel och domaren låter det vara. Båren direkt in. Azpi är dock vid medvetande. Gallagher in. 77 Mara fick till slut ett kort förstås. Man får inte försöka sig på en cykelspark när man har flera spelare nära sig. Chalobah ska också in tydligen, eller blir det istället för Gallagher då det är sista bytet. Det är ju naturligare med tanke på positionen. Det var inte avsiktligt på något sätt men dåligt omdöme att ens försöka i det läget.

84 Både Gallagher och Chalobah ser ut att komma in men Chelsea har bara ett byte kvar, är det första gången vi ser ett s k huvudskadebyte. Chilwell av för Gallagher och förstås Azpi för Chalobah. Vi hoppas bara det gick bra för Azpilicueta men det såg väldigt otäckt ut.

85 Havertz försöker sig på en soloräd och gör det hur fint som helst men kan inte hitta en passning och går till slut ned omgiven av fyra.

89 Walcott får firspark men vi undrar om han verkligen fick en hand i ansiktet, domaren blåste dock hans väg.

Tolv minuter tillägg. Känns kort med tanke på hur länge Azpi låg nere innan de kunde ta av honom.

Kepa har tydligen kortas för att han protesterat mot Southamptons maskande. Vilket är stort. Det är bara spelförstörande från Southampton nu, vilket man väl kan förstå om än aldrig gilla eller acceptera.

90+5 Frispark av Felix som mv boxar bort. Bollen hamnar hos Gallagher som skjuter och mv får handen på bollen. Det blev en livsfarlig kontring a la Dortmund på det. Kovacic lyckades med Chalobah få bollen till hörna. Det tar evigheters evighet att slå den. Det borde redan vara ytterligare fyra minuter tillägg men det lär det väl inte bli, det var redan tidigare för kort.

90+8 Perraud tar ned Sterling. Måste kortas. Frisparken i händerna på mv.

90+10 Uselt inlägg av Mudryk som inte alls står att känna igen från första matchen. Är hans självförtroende kört eller vad?

90+12 Hörna, Mudryk drar till på volley. Just utanför. Självklart.

Chelsea måste vara fotbollsvärldens just nu mest ineffektiva lag. xG-siffrorna går väl inte ens att utläsa längre. De får skämmas och Potter måste ta på sig skulden med sin obegripliga matchplan och laguttagning.

 

 

 

 

DOMARTEAMETS INSATS - David Coote + VAR

BETYG

Kommer inte beskyllas för att vara hemmadomare.

knappt
godkända

Betygsskalan är från 1 till 10. 5 är en knappast acceptabel insats. Under 5 är mer än underkänt. 7-10 är bra till utmärkt i världsklass. Sena inhopp betygsätts inte. Enbart Chelseaspelare betygsätts och betygsättni Tiden ute mngarna är personligt omedelbar och subjektiv (därmed kanske lite emotionella direkt efter matcherna, men de speglar ett tyckande inte fakta). För mig handlar det mer om att tycka med hjärtat än kanske hjärnan ibland. För domare finns bara tre grader; underkänd, knappt godkänd och godkänd. Det sistnämnda kanske inte låter så bra, men innebär att inga misstag förekom som jag såg och det är mycket högt betyg. En perfekt domarinsats är när man inte ens tänker på att domaren varit där.