CHAMPIONS LEAGUE 2022-2023
RESULTAT, MÅLSKYTTAR - SÄSONGEN 2022-23>

Grupp E

25 oktober 2022

CSFCs spelarbetyg

RB Salzburg   1 -

 

 

CHELSEA    2 - (0-1)

Salzburgs laguppställning

Köhn; Dedic, Pavlovic, Bernardo, Wöber; Gourna-Douath, Seiwald, Sucic, Kjaergaard; Adamu, Okafor

avb: Mantl, Walke, Van Der Brempt, Piatkowski, Baidoo, Kameri, Ulmer, Simic, Diarra, Sesko

Manager: Matthias Jaissle

Målgörare

0-1
1-1
1-2

Mateo Kovacic, 23
Junior Adamu, 48
Kai Havertz, 64 (Pulisic)


CHELSEAS INSATS


7+

Mycket bra, högklassig första halvlek. MEN man får inte missa så många jättechanser och göra motståndarmålvakten till hjälte.

Viliket de omgående i andra fick betalt för. Det går inte att hålla på att missa alla chanser, det räcker ju med en slumpmässig kontring.

Sämre i anda halvlek när Chelsea släppte in Salzburg i matchen med både mål och spel faktiskt.

Chelsea gjorde som i lördags och bjöd in Salzburg i matchen på slutet.

Hur kunde den här matchen ens bli jämn?

Men vilka mål Kovacic och Havertz gjorde.


    SPELARE OMDÖME

BETYG
1-10

1 Kepa Arrizabalaga * Inga större svårigheter i första, en enkel boll. Inte mycket att göra på kvitteringen. Hade mer att göra i andra med några säkra och någon riktigt bra räddningar också. Höll på att göra bort sig dock när han gick ut och närmast knockades istället för att få tag i bollen. Det var lite blandat idag. 6+
14 Trevoh Chalobah Mycket bra första halvlek där han framförallt defensivt höll Okafor ofarlig. 7-
6 Thiago Silva

Fältherren i första. Men stötbröt högt upp och skapade kontringen till kvitteringen. Tills han läste nicken när Kepa knockades och slog bort bollen på väg in. Fick ett plus ändå för några viktiga ingripanden i slutet men gjorde i alla fall två misstag i matchen varav ett var dyrt.

6+

33 Marc Cucurella Energispelare och mycket rörlig. Flera bra brytningar. 6+
23 Conor Gallagher * Som han rev och slet och var överallt. Mycket stark match. Onödig varning när han sköt efter en klar avblåsning. 7
8 Mateo Kovacic Vilket mål, vilken balans och teknik. Styrde mitten som han ville efter en lite trögare start första 10-15. Var det hans knä som gjorde att Potter tog av honom tidigt? 8-
5 Jorginho Kom in i det och kunde få till lite lugn på mitten. Åtminstone till slutet. 6+
10 Christian Pulisic Pigg, aktiv och vann många frisparkar. Fick ett friläge men fick aldrig riktigt ordning på bollen. Gick kanske ned lite väl lätt i flera dueller. Assist till Havertz. En spektakulär rundpall i jätteläge med kvarten kvar. 6+
29 Kai Havertz I högsta grad inblandad i Kovas mål. Nära nicka in ett lite senare men kunde bara toucha bollen och inte styra den. Visade sin fina teknik många gånger men kanske borde han vara mer självisk också. Vilket mål han gjorde, wow. 7+
17 Raheem Sterling Gör jobbet lojalt men känns som han blir lite isolerad på kanten. 6
9 Pierre-E Aubameyang Nära mål men en reflexräddning stoppade hans nick. Borde verkligen gjort mål när Kai frispelade honom ensam med mv. Eller på övertiden i första. Eller i början av andra. Med så många stora chanser och bara missar, vi kan inte ge bra betyg bara för att han är där. Eller? 6+
  ---    
12 Ruben Loftus-Cheek In för Kovacic. 68 OK insats men ingen glans. 6
18 Armando Broja In för Aubameyang 75 Alldeles för osynlig. Till han på övertiden klev fram och dödade en del tid. 6
28 César Azpilicueta In för Pulisic. 75 Märktes inte heller mycket under sin kvart. 6-
22 Hakin Ziyech In för Gallagher 88 För kort tid för betyg.  
19 Mason Mount In för Sterling. 88 För kort tid för betyg.  
CHELSEAS BÄNK


Bettinelli, Mendy, Loftus-Cheek, Broja, Mount, Zakaria, Chilwell, Ziyech, Azpilicueta, Chukwuemeka

* efter namnet betyder gult kort. ** två gula=utvisning. <*> utvisning, direkt rött
> före första namnet i varje lagdel indikerar siffermässig formation som vi tror, t ex 3-4-2-1, 4-3-3 etc

OBS. Detta är helt subjektiva åsikter och handlar inte om att hänga ut spelare eller tvärtom, utan ett försök att från en vinkel bedöma vad som syns och ses genom en tv-ruta där vissa delar av spelet aldrig kan bedömas på ett rättvist sätt. T ex hur spelare rör sig utan boll då kameran bara följer bollen, något som kanske straffar mittfältarna mest. Det är också en emotionell reaktion av en supporter i relation till de krav vi anses kan ställas på spelare av den kvalitet som konkurrerar i Chelsea.

 

Matchstatistik CHELSEA

motståndarna

Målchanser-Avslut 15 15
Skott på mål 10 6
Blockerade skott 3 5
Hörnor 2 9
Målvaktsräddning 5 8
Ribba/stolpe 0 0
Bortdömda mål/straffar - -
Utvisning - -

Bollinnehav %

66 34
Källa Flashscore

 

Manager Graham Potters INSATS

Fick det mesta utom målskyttet rätt i första. Där måste han varit väldigt nöjd. Men vi förstår inte riktigt bytet av Kova om det inte var hans knä som krånglade.

 

MATCHENS CHELSEA-LIRARE

Mateo Kovacic

 


KORT OM MATCHEN - skrivs live, vilket vi hoppas ursäktar felskrivningar. Korrläses inte.

Ännu en roterad elva med fyra nya spelare på nya positioner. Vi börjar faktiskt undra över det här. Å andra sidan handlar det om resultat och får Potter det och fortfarande är obesegrad efter matchen så är det ju han som har rätt. Intressant blir det och han har ju visat att han är inte rädd eller statisk och kan ändra sig snabbt när något blir fel. En mycket bra egenskap som få besitter.

2 Ett för snålt bakåtpassfångas nästan upp av Kai men målvkaten kastar sig in i honom, får bort bollen och skadar sig. Det där kunde mycket väl också varit en straff. Köhn är uppe igen.

5 Rörigt när Chelsea gång på gång kämpar till sig bollen, Gallagher vinner den till slut och bra pass till Auba som dock får bollen på sig i steget och den sticker iväg från honom. Bra start av Chelsea.

8 Många vunna dueller åt båda lagen. En ger Salzburg hörna. Chelsea får bort den och nästa anfall i händerna på Kepa.

10 Utspel från Kepa som går fel och Salzburg ligger väldigt högt och kan vända snabbt. Blir hörna igen. Sämre än den förra. Salzburg pressar väldigt högt vilket Chelsea bör kunna utnyttja genom att spela förbi dem, men just nu är det Salazburg som tjänar på det. Inte minst genom att de gång på gång ställer sig i vägen och tar spelaren när de blir överspelade.

15 Det har jämnat ut sig och det är ett spel med många avbrott och många bollbyten. Chelseas passningsspel är för svagt. Salzburg får en chans men skottet högt över. Ännu inga målchanser direkt. Chelsea har problem med deras aggressivitet och hur snabbt de kommer in man-mot-man.

22 Tempot har sjunkigt och Chelsea har mer bollkontroll men kan inte hitta några vägar fram.

23 Bra boll in till Kai som inte kan få kontroll men vinner en duell och bollen hamnar hos Kovacic som stillastående sätter bollen i nät. MÅL Påminde om hans Liverpoolmål förra säsongen. Bollen kom via försvararen när Kai spelar på honom så ingen assist.

26 Bra hörna för Chelsea som Auba möter och mv reflexräddar på linjen. Kai kan inte nå fram och få in bollreturen utan den går utanför.

32 Du milde. Chelsea rullar upp dem helt och tre fria, Havertz spelar osjälviskt till Auba som kommer för nära målvakten som kan rädda. Auba dröjde för länge. Det skulle varit mål och Kai borde nog tagit det själv.

34 Salzburg kontrar men tar fel beslut och Okafor skjuter från håll, lätt för Kepa men vilken rusning hem som Gallagher gjorde där.

35 Fin boll in av Gallagher och Kai nuddar bollen men inte tillräckligt för att styra den från mv som får den på sig. Nära igen.

37 Bra försvarsspel av Chalobah som varit bra defensivt hittills. Han har Okafor emot sig större delen av tiden.

39 Bra läge för Kjaergaard, dåligt skott utanför.

44 Havertz släpper fram bollen till Auba då han var offside, men mv hann ned när Auba försökte peta in den. Bra räddning.

45+1 Matchens räddning när Chelsea spelar fram Aubameyang igen. Vi skulle verkligen ha haft fler mål. Det var en kanonräddning. Tyvärr.

Riktigt bra första halvlek av Chelsea men de borde verkligen gjort fler mål. Ett mål räckte inte senast så Chelsea måste försöka avgöra, helst tidigt i andra genom att göra fler mål. Hela laget har varit bra men störst plus går förstås till Kova för målet som var så skickligt och för hur han styrde mitten större delen av halvleken.

ANDRA
Chelsea måste omsätta sina chanser. Ett enda mål räcker inte. Det visade Salzburg senast och de börjar andra med att få till ett hyfsat frisparksläge. Bollen studsar upp på Kovas arm, domaren visar omedelbart att han inte ansåg det var annat än en slump. Salsburgspelarna protestar till sig ett kort. VAR granskar och friar också.

48 Som sagt. Silva stötbryter högt upp och missar. Salzburg kontrar och får in ett inlägg som kommer perfekt till Adamu som nästan snubblar in bollen i mål utom räckhåll för Kepa. Så fick Chelsea betalt för alla sina missade chanser. Effektiviitet mot slöseriet av chanser för Chelsea. Vakna, Chelsea har slängt bort flera matcher även under Potter pga detta.

52 Så en ny stor räddning av Köhn mot Aubameyang, vars boll går på armen. Hörnan räddas på mållinjen, inget mål. Hur många chanser ska Chelsea bränna? Kova nickade, Adamu räddade.

55 Auba spelar fram Puliosic som inte får ned bollen utan får nicka flera gånger och backen hinner ifatt honom och kan blockera skott på mål tillräckligt mycket för att mv ska rädda, igen.

61 Salzburg sätter in sitt största löfte. Sesko. Sucic av.

64 Vilket mål. En boll in mot King Kai vid straffområdeslinjen, han vänder om och sätter den otagbart i krysset. MÅL. Pulisic assist.

67 Sesko vänder om och skjuter men Kepa gör en bra räddning. Varför startade de inte honom? Kanske tur.

68 Ett byte vi inte fattar. Loftus-Cheek in för Kovacic som varit utmärkt. Bäst i Chelsea hittills. Flera hörnor på rad för Salzburg. Lång boll in och Kepa kommer ut och knockas, Silva räddar nicken från Pavlovic som knockar Kepa. Det var en miss av Kepa.

71 Hörna igen men den här gången kan Kepa boxa undan ordentligt, inte stoppad på vägen. Chelsea måste dock höja spelet för de har släppt in Salzburg i matchen nu.

74 Vilken boll från Sterling och in via någon till Pulsiic som snurrar upp sig själv. Gallagher skjuter istället och det blockeras. Vilken miss av Pulisic.

75 Defensiva byten (för tidigt?) av Chelsea. Auba och Pulisic ut för Broja och Azpilicueta.

78 Wöber och Okafor av för Ulmer och Simic.

79 Adamu nästan överfaller Loftus-Cheek och får väldigt ont. Chelseafrispark förstås. Han kommer bytas ut mot Kameri. Adamu gjorde ett mål och räddade ett på mållinjen.

82 Matchen har mojnat ordentligt just nu, men vi känner oss aldrig säkra med en ettmålsledning i slutet med Chelsea så nerverna kommer fram nu.

82 Nästa jättesmäll, den här gången mot Silva som fult tacklas i ryggen när han går upp för att nicka. Silva landar på huvudet. Livsfarligt gjort av Simic som klarar sig från kort. Ser mycket allvarligt ut tyvärr. silva kommer upp och ser ut att kunna fortsätta.

87 Dedic skjuter och Kepa har problem med bollen som studsar ur hans händer när han landar. Hörna. Hänger tvätt på hörnan. Skott utanför, långt utanför och över sedan.

88 Sista bytena. Ziyech och Mount på väg in för Gallagher och Sterling.

89 Sesko skjuter, SIlv anickar undan. Sedan ny hörna för Salzburg och vi är oroade för Chelsea gör som de gjorde i lördags och bjuder in motståndarna att kvittera. Ny hörna. Kepa boxar ut och tar sedan skottet som följer.

Sex minuter tilläggstid.

90+1 Kepa varnas för att han knuffar en spelare som fult gör ned Silva. Kepa är mycket upprörd och domaren hade inte den situationen i sin hand.

Rörigt, nervöst och ineffektivt spel av Chelsea som brode ta hand om spelet och lugna ned det istället för att bara försöka få bort bollarna.

90+6 Kai gör vad vi bad om och sedan gör Azpi samma sak och sparkas ned. Ytterligare tillägg tydligen.

HUR KUNDE den här matchen bli jämn och spännande på slutet? Chelsea var väldigt bra men missade hur många chanser som helst, mindre bra andra halvlek men vilka mål.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOMARTEAMETS INSATS - Sandro Schärer, Schweiz + VAR

BETYG

Det var en fysisk och aggressiv match som han klarade bra tills övertiden då han läste en situation helt fel och kortade Kepa för protest mot hur Salzburgspelaren agerade. Tappade matchen lite på övertiden.

godkända

Betygsskalan är från 1 till 10. 5 är en knappast acceptabel insats. Under 5 är mer än underkänt. 7-10 är bra till utmärkt i världsklass. Sena inhopp betygsätts inte. Enbart Chelseaspelare betygsätts och betygsättni Tiden ute mngarna är personligt omedelbar och subjektiv (därmed kanske lite emotionella direkt efter matcherna, men de speglar ett tyckande inte fakta). För mig handlar det mer om att tycka med hjärtat än kanske hjärnan ibland. För domare finns bara tre grader; underkänd, knappt godkänd och godkänd. Det sistnämnda kanske inte låter så bra, men innebär att inga misstag förekom som jag såg och det är mycket högt betyg. En perfekt domarinsats är när man inte ens tänker på att domaren varit där.