15 september 2022

    Inför Women Super League 2022-23

Vi blev "lurade" på en premiärmatch på Stamford Bridge mot West Ham Women på grund av tragiska omständigheter. Drottningens bortgång stoppade hela premiärhelgen och Chelsea börjar nu borta mot förväntat mycket starka nykomlingen Liverpool.

Chelsea Women är regerande mästare. De har varit de senaste årens absoluta suveräner men ligasegern förra säsongen satt väldigt långt inne och slutade med en enda poängs överläge till Arsenal. Det var tredje raka ligasegern för våra tjejer.
      Mycket jämnare kan det inte bli kanske men det blir det nog ändå för vi tror det är nästan hugget som stucket mellan fyra lag och några lag till kommer kunna ställa till obehagliga överaskningar för toppkvartetten. Chelsea kommer vara favoriter, men inga överlägsna sådana för konkurrensen kommer bli stenhård och med så pass få matcher som spelas, bara 22 stycken. WSL blir bara bättre och bättre och tuffare och tuffare. Det gör att Chelsea till skillnad från spanska och franska konkurrenter och även tyska kan koncentrera mindre på Champions League, de har helt enkelt inte råd att prioritera Europaspel.

ArsenalBirmingham Brighton Chelsea Everton Leicester
Liverpool Man City Man U Reading Tottenham West Ham

Toppfavoriter, i vår ordning är: Chelsea Women, Arsenal Women, Manchester United Women, Manchester City Women. De kan komma i nästan vilken ordning som helst när spelet väl är igång. Vi är också mycket nyfikna på nykomlingarna Liverpool som bör kunna bli konkurrenskraftiga och stanna upp. Everton har en riktigt bra trupp men de underpresterade liksom deras herrlag oerhört förra säsongen. Vi tror dock att Emma Hayes leder Chelsea Women till ännu en ligaseger även om vi misstänker hon är något lite mer intreserad av Champions League.

Förra årets sluttabell>>

********

CHELSEA
Regerande mästare och favoriter till att vinna i år igen, men inga jättefavoriter. Så hård är konkurrensen.
    Chelsea har värvat fem nya spelare och tappat Jonna Andersson. Melanie Leupolz är gravid och vi vet inte ens när barnet ska födas, än mindre när och om hon satsar på elitfotboll igen även om vi hoppas det för hon är något av en favorit med sitt kompromisslösa spel. (Det var alldeles i början av mars vi fick veta om hennes graviditet så det borde ske ganska snart eller? Pappa lär ex-Reals Sami Khedira vara.) Hon är stentuff. Tyskland saknade henne i EM.
    Från svensk synvinkel är förstås värvningen av Johanna Rytting Kaneryd den mest spännande. Det ska väldigt roligt att se henne i WSL där hennes explosivitet, person-mot-personspel, hennes speed och oräddhet. Vi är stora beundrare av henne och det ska bli mycket kul att se henne. Vi blir dock inte överraskade om hon kommer användas som wingback.
    Eve Perisset gjorde ett riktigt bra EM och kommer utan tvekan förstärka backlinjen. Kadeisha Buchanan vet vi för lite om men hon kommer med ett solitt rykte, är man ordinarie i Canada är man bra. Kännarna hävdar att de är de starkaste värvningarna och är två klara förstärkningar.
    Katerina Svitkova var West Hams bäste spelare förra säsongen och kommer bredda truppen och mittfältet. Kanske den som är tänkt att ersätta Ingle även om Svitkova spelat mer offensivt. Mest intresserade är vi förstå dock av Kaneryd som kan bli en motsvarighet till Reiten på andra kanten.
    Av försäsongsmatcherna ser det ut som om Emma Hayes förbereder Erin Cuthbert till att bli Ingles första ersättare framöver.
    Maren Mjelde är tillbaka efter sin svåra knäskada och är också en förstärkning.
    Jelena Cankovic från Rosengård är Chelseas sena värvning. Serbiskan har varit Allsvenskans bäste spelare de senaste säsongerna och det ska bli intressant att följa henne.
    Det finns några unga lovande spelare och Chelsea Women gör som Chelsea alltid gör, försöker låna ut dem så de ska få speltid.
    Det vi i skrivande stund undrar mest om är Lauren James som fick spela mindre än väntat efter skador förra säsongen och vars tröjnummer nu togs av Rytting Kaneryd? Vi hoppas det bara var en form av rockad i truppen. Hon fick i alla fall tröjnummer 10 och har spelat och målat under försäsongen och tagit sig in i landslaget så vi kanske ska sluta oroa oss.
    Zecira Musovic har ett tungt ansvar nu efter Ann-Katrin Bergers chockbesked om att hennes lymfcancer återvänt. Vi hoppas på det bästa för Berger som nu är under behandling.
    Mest kommer vi förstås sakna Ji So-Yun som återvänt till Sydkorea. Jonna Andersson har återvänt till Sverige.
    Emma Hayes har som spelfilosofi att spara spelare i säsongsinledningen, vilket förra året höll på att kosta massor. I år möter vi inget topplag i de första omgångarna och vi misstänker att EM-spelarna kommer matchas försiktigt i säsongsinledningen i år igen. Hayes vill toppa sitt lag i säsongsavslutningarna och det har ju visat sig vara en mycket framgångsrik strategi. I år kommer tappade poäng bli ännu dyrare med tanke på hur stenhård konkurrensen är. Vi håller ändå Chelsea som favoriter till att vinna igen, även om vi som sagt misstänker att större fokus kommer läggas på Champions League. Förhoppningsvis inte på ligans bekostnad, utan på ligacupens istället. Den kan vi avstå även om det är roligt att vinna allt.
    Chelseas riktiigt stora plump i protokollet förra året var inte förlusten i Ligacupen till Manchester City. Det var det usla spelet i Champions League där man åkte ur på ett sätt som vi inte uppskattade. Det fanns kanske ursäkter, men det var inga bra ursäkter. Vi tror Champions League är ett stort mål för Emma Hayes den här säsongen.
    Vårt tips: Champions igen, men det blir väldigt tufft igen och det mesta hänger nog på hur spelet i CL går.

MANCHESTER CITY
Har tappat tre+ av sina absolut bästa spelare, Lucy Bronze och Keira Walsh till Barcelona och Georgia Stanway (Bayern) men har förstärkt med utländska värvningar som ser väldigt intressanta ut. Lauren Hemp hade inte ett så bra EM som vi hade tippat henne ha, men vilken kvalitetsspelare hon är. Hade vi önskat en Ctyspelare till Chelsea är hon den. Det var innan Ellen White mycket oväntat lade av med fotboll tre veckor innan säsongen ska starta. Även Jill Scott som varit utlånad lägger ned sin karriär. Liksom målvakten Karen Bardsley. Även Caroline Weir har lämnat för Real Madrid och Janine Beckie för Portland i USA.
    De sålde yckelspelaren Keira Walsh för rekordsumman 400.000 pund på transferfönstrets sista dagar, till Barcelona. (Det sägs, vi vet inte, att Bronze och Walsh var ett par så det är kanske inte underligt att de gick till samma kubb). City vägrade sälja tidigare i sommar så personliga önskemål kan betytt mycket.
    Manchester City åkte också överraskande ut ur kvalspelet till Champions League, med enda målet mot Real Madrid. Det sätts också en del frågetecken för deras manager Gareth Taylor även om det är svårt att förstå efter den vår de gjorde senast.
    De har värvat intressant, deras sista värvning blev West Hams Hasegawa men mest uppmärksamhet har Australiens Mary Fowler dragit, men grundtipset är nog ändå att United nu kanske kan ta sig förbi. Bättre chans har de i alla fall aldrig haft.

ARSENAL
Arsenals största värvning var nog ändå att Vivianne Miedema skrev nytt kontrakt och fortsätter i klubben. Vi kan inte riktigt frigöra oss från att de överpresterade lförra säsongen men de kommer absolut utmana Chelsea lika mycket som Manchester City och United. Beth Mead utsågs till EMs bäste spelare. Hon fick verkligen till allt i den turneringen, men vi ser ändå Miedema som en viktigare nyckel för Arsenal den här säsongen. Mead är bra men långt från bäst i Europa. Deras sena nyförvärv var Lina Hurtig som förstärker deras anfall, inte minst i huvudspelet.
    Jonas Eidevall hade en fantastisk första säsong. Vi kan inte låta bli att tycka att han är en pratmakare efter lyssnat till honom under EM, så vi får se om han kan leva upp till förväntningarna. Förväntningar som till ett minimum innebär en titel, inte bara nästan. Vinner de Ligacupen?
    De slapp en bortamatch mot Manchester City då premiärhelgen ställdes in. Det var de nog rätt tacksamma över för det hade kunnat ge en mindre lyckad start.
    Vårt tips: Tvåa

MANCHESTER UNITED
Inget skulle förvåna oss mindre om Man United tar en CL-plats, av de tre som finns. Vi tror de är redo för det och de har några väldigt bra spelare. Chelseatalangen de lurade iväg innan Chelsea ens fick skriva kontrakt med henne, Alissa Russo var den som med Mary Earps i mål utmärkte sig allra mest i EM. När Casey Stoney ruttnade på hur de blev behandlade av United fick de in en väldigt bra manager i Marc Skinner.
    De har också värvat Nikita Parris från Arsenal. Som kommer ge erfarenhet och ledarskap.
    Just idag blev det klart att de förlorar även viktiga Jackie Groenen som lämnar för PSG.
    Vårt tips: kvalplats till CL, trea alltså

Som vi skrev ovan varnar vi för att även andra lag kommer kunna ta poäng i den jämnaste av alla damligor. Liverpool är oskrivna ännu och Everton har spelarmaterial för att utan tvekan kunna överraska trots förra säsongen.

I botten får nog Birmingham och Leicester det svårt. Kanske kommer West Ham också dras in där. West Ham har tappat Hasegawa, Leon och Svitkova. Aston Villa kan få det knepigt även om de tagit in Rachel Daly från England, där hon spelade vänsterback. I Villa ska hon tydligen spela anfallare!

Lindy