30 juli 2022

    Inför Premier League 2022-23

Premier League kommer sluta exakt som Premier League förra säsongen, 2021-2022.
    Skillnaden kommer dock var mindre förutom mellan ettan och tvåan, den kommer vara något större.
    Manchester City vinner före Liverpool, före Chelsea, före Tottenham. Det kommer dock bli klart tuffare för Chelsea att behålla tredjeplatsen den här säsongen än förra.
    Sedan kommer Arsenal utmana, och det intressanta kommer att handla om West Ham och hur högt kan Newcastle nå? Mindre intressant men hänsyn måste tas till om hollandiseringen Erik ten Hag genomför i United kommer ge effekt. Det kan nog börja bra, men det ten Hag kräver kommer inte i längden att räcka.
    Hade jag varit spelare, vilket jag absolut inte är hade jag kunnat satsa en bra slant til usla odds på att City vinner. Däremot tror jag att Chelsea, Tottenham och Arsenal kommer vara närmare Liverpool än tidigare. Även om jag inte skulle spela på det. En liten sedel på Chelsea har det blivit, enbart som lojalitetsspel. Hoppas gör man alltid även om tron på det är svår att underbygga just nu men saker kan förändras.

SÄSONGEN BÖRJAR OM EN VECKA, lördagen 6 augusti kl 18.30 mot Everton på bortaplan. OK, Crystal Palace sätter förhoppningsvis Arsenal på plats kvällen innan.

ArsenalAston VillabrentfordBrightonbournemouthChelseaCrystal PalaceEvertonFulham
leedsLeicesterLiverpoolMan CityMan Unewcastlenottingham

souathamptonTottenhamWest HamWolverhampton


MANCHESTER CITY
Transfersäsongens vinnare är utan tvekan Manchester City. Både i kvalitet och finansiellt. De har värvat oerhört bra och gjort det till väldigt bra pengar. Överlägsna på det området. Det enda som kan hindra dem från att vinna Premier Leaue igen är om nyförvärven tar lång tid på sig att acklimatisera sig.  Läs Haaland, men även om han gör en Lukaku till en början har City material nog att klara det. Haaland har dock startat väldigt bra. Det tog honom 11 minuter att göra sitt första mål om än i en träningsmatch. Trots att de släppt iväg flera mycket kompetenta spelare, inte minst Sterling. De har dock frigjort en hel del löneutrymme också. Vi är också nyfikna på Alvarez som vi vet för lite om, men tror mycket på.

LIVERPOOL
Liverpool har tappat Sadio Mané och här tror vi det kommer påverka dem långt mer än vad andra kanske tror. Mané var väldigt viktig för Liverpool.I våra ögon till och med mer än Salah. Vi tillhör de som fortfarande sitter på staketet som det kallas vad det gäller Darwin Nunez. Vi kan för lite och vill se honom prestera innan vi utnämner honom till en fullgod ersättare för vad Liverpool tappar, även om han är en helt annan typ spelare. Han kommer också kräva en annan spelstill i Liverpool vilket kan vara på gott och ont, gott då det ger dem ökad flexibilitet, ont då den kan skära sig med det Klopp under många år nu utvecklat. Kanske är det dags att Liverpool åker på sin Lukaku. Fast Liverpool har de senare åren lyckats ovanligt bra med sina värvningar så risken är väl att Nunez verkligen bir en förstärkning. Diaz kom ju in strålande i det hela, liksom Jota innan honom och Thiago kom igång lite trögare men starkt i våras. Övriga Liverpoolvärvningar ser vi som framtidsvärvningar.

TOTTENHAM
Tvåa på värvningslistan är sensationellt nog Tottenham. De har värvat väldigt bra. Tror vi. Snåla Levy har vidöppnat plånboken för Conte och gett honom mycket goda förutsättningar inför säsongen. De har också en manager numer som vi fruktar, Antonio Conte är en besvärlig fan, men duktig, riktigt duktig. Hade han inte jagat iväg Diego Costa från Chelsea hade han kunnat vara en av våra legendarer. Det kostade honom jobbet men framförallt kostade det honom laget att upprepa ligavinsten. Så länge det fungerar mellan honom och Tottenhams supremo Daniel Levy finns det oro för dem, och vi möter dem nästan direkt. Brytpunkten mellan Conte och ledningen brukar dock komma mellan 12-18+ månader och dit är det en lång väg ännu.

ARSENAL
Arsenal har också värvat väldigt bra. De överpresterade dock enormt förra säsongen till de sista veckorna. I år måste de också spela europeiska cuper så det kommer bli långt svårare för dem att hålla standarden uppe. Trots en bra värvningssommar. Att de slapp Europaspel gynnade dem väldigt mycket förra säsongen. De har dock kanske en bra säsong framför sig, men tipset är ändå att det blir en femteplats. De lyckades med allt mot Chelsea i träningsmatchen, de är inte i närheten så bra i verkligheten.

CL-rejset förblir ett femlagsrejs. Tror vi. En liten reservation för United ändå, de har material för att lägga sig i och vi har sett nya managers få snabbt genomslag.

WEST HAM
West Ham
har äntligen förstärkt sin trupp, men kommer inte heller riktigt på allvar att utmana om CL-platser. Däremot är vi absolut inte övertygade om hur de har värvat. De har breddat mer än spetsat. Scamacca är intressant värvning, storförvärvet Aguerd har börjat säsongen med att tvingats operera en vrist.

MANCHESTER UNITED
Deras fans är extatiska och de skrivs upp oerhört i engelska medier efter fina resultat på försäsongen. Vi ser fler frågetecken ännu än utropstecken.
Manchester United
försöker bli nederländska landslaget. Vi tror inte på dem, men de kommer oroa. De har en lång uppförsbacke till de är tillbaka så de kan konkurrera om CL-plats. Erik ten Hag är duktig men han är väldigt enögd, han vill tydllgen bara ha nederländska spelare runt sig och han kommer kollidera oerhört med Uniteds bäste spelare, Christiano Ronaldo. Om denne inte lyckas komma bort från klubben som han vill innan fönstret stänger 1 september. De Gea kommer rädda dem i massor av matcher, men nej, vi fruktar inte United. Hur löjligt svårt Chelsea än brukar ha mot dem av någon mystisk anledning. Dansken Eriksen har visat trist lojalitet mot Brentford som räddade hans karriär, men ärligt talat. Han betydde massor för Brentford men han var rent svag i Tottenham på slutet, han var inte en jättesuccé i Inter heller och vi tror inte han kommer bli avgörande på något sätt för United. Han kommer glänsa i stycken men hur kommer han fungera med Fernandes som var svag förra säsongen efter en mycket stark debutsäsong. De har ännu inte lyckats ordna sin första prioritetsvärvning av Frenkie de Jong som absolut inte vill lämna Barcelona för United. Erik ten Hag är en disciplinär som manager. Likt Conte. Sådana mikro-managers brukar ha en kortare livslängd i klubbar om de inte direkt levererar vad de lovar. Konflikter ligger alltid i luften då. Det ska bli intressant att se hur det fungerar i en stjärn- och spelarstyrd klubb som Man United även om Ferguson sägs varit det också, men Fergie hade framgångarna bakom sig för att vara det, han kom inte in i klubben som sådan. United och ten Hag har fått massor med uppmärksamhet och alla sägs vara positiva - men är de det om resultaten inte följer? Är de i närheten av toppen efter VM kan vi börja diskutera dem.

NEWCASTLE
Vår stora nyfikenhet gäller Newcastle, men de kommer inte utmana om CL-platser. Deras värvningar är svagare än vi hade väntat oss med deras resurser. De har än så länge haft problem med att få loss de spelare Eddie Howe vill ha. Så i bästa fall om deras transfers de sista veckorna lyckas ser vi en Conference League-plats som bäst.

********

CHELSEA
Vi är mer än vanligt osäkra på Chelsea. Vi vet inte riktigt var klubben är på väg. De har inte imponerat på försäsongen. Mycket långt ifrån det, det har sett förfärligt ut i många delar förutom i de avslutande matcherna mot Udinese där de spelade ett a-lag i ena och ett slags reservlag i andra. Vi intalar oss att en usel försäsong inte säger något om hur säsongen ser ut. Vi skulle dock ljuga om vi sa att vi inte är oroliga. Transferpengar har funnits men spelarna Chelsea ville ha, ville till andra klubbar och vi har inte sett Chelsea förlora så många försök att värva som i sommar. Ännu kan saker hända på den fronten, men finns spelarna?
    Ett uppriktigt, och brutalt, sätt att se det är att Chelsea för första gången på länge fått stryk på transfermarkanden då den absoluta majoriteten av de spelare som Chelsea velat ha har valt andra klubbar eller valt att stanna. Rykten är inte fakta, men vissa rykten är ju mer trovärdiga än andra. Kanske är det bara en chimär därför det varit många fler rykten i sommar och mer offentliga, men nog är det oroande att spelare som de Ligt, Kounde, Raphinha, Dembele, Aké ev fler som vi "vet" att Chelsea lagt konkreta bud och spelare de visat stort intresse för (Lewandowski? Kimpembe? Skriiniar?) på valt att inte komma till oss eller stanna där de är. Det handlar alltså inte om pengarna enbart då Chelsea lagt högst bud på flera av dem, utan det måste vara något annat och vi har inget svar vad det beror på. Vi tvivlar på att det är pga vår manager, eller våra nya ägare. Även om det kan påverkat. Det är också trots allt bara en enda säsong sedan vi vann Champions League, vi kan nästan alltid garantera spel i Champions League - ändå har vi i sommar blivit bortvalda?! Bristande scouting? Eller bara ovanlig osanna rykten i svängen?
    Försäsongen har varit svag och på de punkter som var svaga redan förra året; göra mål och hålla tätt, inte minst i slutet av matcherna. Det oroar oss.
    Vi tror dock på talangen i klubben och tippar oss trea igen. Drömmen förra sommaren var ju att Chelsea den här säsongen skulle kunna utmana, men verkligheten klev in och förstörde den drömmen. Å andra sidan, vi är så stolta över klubben. Hur många andra klubbar hade klarat det Chelsea tvingades gå igenom vad politiker och allt annat som hände så bra?. Vi är ännu lite osäkra på de nya ägarna men självförtroende har de ju som amerikaner och vi gillar det mesta vi hör, inte minst om att de tar efter Liverpools Fenway-group som ägare och absolut inte andra amerikanska ägare i England. Vi har förlorat nästan hela försvaret (om vi tappar även Azpilicueta och Alonso), vi har nya ägare som har svårigheter med att anpassa sig och hur mycket vi än tror på Tuchel avslöjade han en del "svagheter" förra säsongen, som hans oförmåga att få Chelsea att hålla nollan/ledningen matchen ut, att utnyttja målchanserna och anpassa spelare till hans spelfilosofi. Chelseas totala oförmåga att spela mot låga försvar oroar. Vi har inte råd med elva oavgjorda mot mitten- och bottenlag igen, det var 22 förlorade poäng. Sex förluster är också minst en eller två för många för att vara nära att utmana.
    Det väldigt positiva är att klubben nu satsar på managern istället för spelarna så att säga. Tuchel har fått stort stöd av Boehly och Clearlake, de nya ägarna, och får bygga sin trupp som Tuchel själv vill. Även om Chelsea av olika skäl inte fått loss de spelare han kanske allra helst ville ha. Tuchels löfte on att förstärka men absolut inte sluta satsa på våra egna spelare - och det är ord vi hoppas Chelsea lever upp till för vi har en del otroligt intressanta unga spelare. De verkar också förstärka akademin igen där de varit mer lyckosamma med sina värvningar.
    Sterling och Koulibaly är bra värvningar, de visade det verkligen mot Udinese, men silly season har också visat hur mycket vad spelarna vill spelar oerhört stor roll och Chelsea kunde inte riktigt konkurrera om de största namnen som flyttade på sig, som Haaland, de Ligt, Lewandowski, Kounde, Raphinha. Koulibaly hade en utmärkt debut men Sterling har haft problem att hitta in i spelet än så länge.
    Vi gillar inte heller att stora egna löften ser ut att försvinna även den här säsongen för de inte ser vägen fram i klubben, något som inte är positivt alls. Vi ser ett om än inte slut men klar avtrappning på Chelseas hittills ändå rätt framgångsrika lånemodell. Spelarna vill hellre lämna permanent än på lån.
    Vi är ändå optimister och tror Chelsea kan kämpa till sig en tredjeplats.
    Så vore det ju ruskigt tacknämligt om vi slutade förlora cupfinaler på straffar! Särskilt när vi varit det bättre laget. Chelseas oförmåga att göra mål kanske kan hjälpas upp av Sterling, men Chelsea måste också lära sig spela bra och vinna matcher de ska vinna utan att släppa in sena mål. Den hårdhet Chelsea hade under Mourinho saknas helt idag. Det ser vi som ett mentalt koncentrationsproblem, kanske till och med ett fysiskt problem snarare än kvaliteten på spelarna. Det är ju pinsamma poängförluster mot lag vi ska slå som spelat roll senaste säsongen. Särskilt hemma. Det minsta vi ska begära är att Chelsea spelar bättre hemma än borta. Laget måste bli jämnare, det räcker inte med att spela väldigt bra i de stora matcherna. De måste spela väldigt bra mot de sämre lagen också. Så vi skjuter upp drömmen om att utmana City till nästa säsong, men hoppet lever ju ändå om Chelsea får en bra start och verkligen är med vid VM-uppehållet. Helgperioden har tyvärr varit riktigt svag i två års tid nu.
    Vi har dock en lite tuff inledning och möter vår kanske starkaste konkurrent om en CL-plats bakifrån redan i andra omgången, det vill säga Tottenham som vi (tyvärr) tror mycket på. (De andra fyra första matcherna är på papper klart lättare). Vi har den allra största respekt för vår senaste guldtränare, Antonio Conte. (Premier League är verkligen platsen för världens bästa managers, finns det någon i någon annan liga som slår sig in mellan, absollut inte, ej i ordning, Guardiola, Klopp, Tuchel, Conte?) Redan i andra matchen kommer vi få en kraftig indikation om hur styrkeförhållandet mellan oss blir, och som vi ser det är Tottenham något längre fram i sina förberedelser pga ägarbytet försenade spelarförändringarna och försäsongen för Chelsea. Å andra sidan slog vi ju dem hur många gånger som helst i början av året.
    Chelseaa spelade som Chelsea verkligen kan i sista träningsmatchen mot Udinese igår, förutom Mendy som ärligt talat varit svag under hela försäsongen. Det oroar en del, även om vi har en väldigt bra andremålvakt som inte fått spela förutom en del i andra matchen mot Udinese då han var utmärkt. Chelsea var dock otroligt ineffektiva igen med alltför många missade jättechanser. Det oroar inte, det sänder katastrofvarningar. Det hade kunnat bli mycket större vinstsiffror. Varning dock, man ska aldrig dra några säkra slutsatser från träningsmatcher.
    Det kan mycket väl bli värvningar efter säsongsstarten för Chelsea, vilket aldrig är riktigt bra särskilt inte när säsongens avbryts redan inom några få månader för VM. Det är mer en fråga om vilka som går att få loss så sent, det är inte längre a-laget så att säga som är på marknaden. Chelsea behöver i skrivande stund en mittback till höger, kanske även en högerback/wingback. Vi behöver en anfallare om Tuchel inte satsar på Broja. Kanske en mittfältare och där finns kanske ett bra namn tillgängligt, Frenkie de Jong men enligt medierna är det nu Krig mellan Chelsea och Barcelona så... Det är en värvning som aldrig kommer hända även om de Jong sägs vara intresserad. Vi vet inte heller om Chelsea är riktigt intresserade.
    Viktigt är också att vi har lite mer tur med skador. Skadorna på James och Chilwell, även Kanté var för skadedrabbad, var för oss den enskilt största orsaken till att förra säsongen blev lite för skakig ändå. Det oroar oehört att Chilwell bara spelat minimalt med tid på försäsongen.
    Kommer vi sakna spelarna som lämnat? Självklart men mindre än vad vi tippas sakna dem. Koulibaly kommer ersätta Rüdiger på ett utmärkt sätt. Det enda som oroar är hur snabbt han anpassar sig till ett helt annat tempo än i Serie A. Av det vi sett kan han bli bättre än Rüdiger. Christensen var inte samma klass som Rudi och där har vi unga spelare och kanske kommer någon till in. Sorry Andreas men du kommer inte bli saknad. Särskilt inte efter du bangade vid FA Cupfinalen. Svårast att ersätta blir Azpi om han lämnar. Hans hjärta och kaptenskap betyder massor, till och med mer än den kvalitet han alltid gett som spelare. Nästan aldrig någonsin dålig. Å andra sidan, att behålla spelare som vill lämna är sällan lyckat.
    Det är inte bara att värva, får man inte spelare man är fullständigt övertygad om gör laget bättre är det att föredra att låta bli att värva, ta ett steg eller ett halvsteg bakåt och satsa på ungdomarna och de som verkligen visar vilja att förbättra sig och inte bara är i klubben för de goda lönerna. Två av Chelseas absolut bästa spelare är ju just nu faktiskt två av de allra sämst betalda, Reece James och Mason Mount. De har inte blivit vad de är för lönens skull.
    Chelseas problem är snarare att inte tillräckligt många spelare har lämnat vilket stoppar vägen fram för de unga spelarna (ja även för värvningar då FFP-regler och lönekostnader spelar roll) då Tuchel mer eller mindre är tvingad att behålla spelare på höga löner i truppen som han inte har användning för. Spelare som Tuchel egentligen inte vill ha i truppen kostar Chelsea mellan 500.000-700.000 pund i veckan i löner, värda kanske upp till 180m. Det sistnämnda är svaret på varför de inte redan är borta då klubben behöver få igen pengar för dem. Ändå! Att hålla dem kvar i hopp om försäljning är rätt lönlöst, då inga köpare finns, bättre att köpa ut deras kontrakt och låta ungdomarna få chansen. Resten av fönstret måste fokus läggas på att bli av med överflödet lika mycket som att hitta spelare som vill till Chelsea. Av ovan skäl men också för att minska oron, gnället i omklädningsrummet från spelare som inte får speltid. För finns det något mer själsdödande än att läsa alla dessa artiklar om spelare som vill lämna för att de inte får spela så mycket som de vill? Särskilt VM-år. (Hur många spelare får spela så mycket som de vill, egentligen? Det är säkert mindre än hälften, kanske bara en tredjedel i hela toppfotbollen då klubbarna måste ha starka trupper).
    Chelsea får enbart, enligt de nya reglerna, ha åtta spelare över 21 års ålder på lån. Vi har redan några stycken i den ålder på lån och flera som lånades ut förra säsongen och som behöver hitta nya klubbar permanent. Detta kommer bli ett stort pussel för Chelsea. Chelsea hade 33 spelare på lön förra säsongen, flertalet var dock under 21. Redan nu är åtta spelare utlånade, varav majoriteten dock är under 21 år.

******

NEDFLYTTNINGSRISK
I botten handlar det säkert om nykomlingarna plus Leeds som förlorat sina två i särklass bästa spelare. Ett lag som överlevde sin andra säsong med mycket liten marginal har inte råd med det. Ingen av nykomlingarna har förstärkt på ett sätt som får oss att tro på dem. Inte Fulham och inte Bournemouth. De har kompetenta managers men inga mirakelräddare. Inte heller Nottingham. Nottingham har dock värvat för >100m pund så de satsar åtminstone. De har värvat ett dussin spelare redan men tappat Spence (lånet från Middlesbrough som gått till Tottenham). Hur ska de få ihop ett lag med så många ändringar? Det låter närmast omöjligt, särskilt som de redan hade ett lag som tog dem upp. Nu kanske samtliga av dem byts ut, hur kommer klubben kunna hantera det? Kanske är det bara för att vi vet för lite om spelarna de värvat, det kan ju vara fynd bland dem. Lingard som de gav ett jättekontrakt är det mest kända namnet. Taiwo Awoniyi är deras dyraste värvning, från Union Berlin.
    Några överraskningar står nykomlingarna alltid för tidigt under säsongen, men det är ingen cup utan en 38-matcher lång liga. Frågetecken kommer ställas om Brentford som inte ser ut att stärkt sin trupp markant och vi vet hur svår andrasäsongen är för nya lag. Tappet av Eriksen kommer nog märkas, han gav dem en nytändning när de var på väg ned. Flera rycker i Toney också. Southampton är också mycket svårbedömda, de är ju ojämna även i bästa fall. Everton ser inte heller ut att vara ur sina problem om vi ska döma av resultat på försäsongen. De har inte heller värvat anmärkningsvärt och tappat sin bäste spelare. De hoppas på lån av unga Chelseaspelare.
    V undrar också en del över Wolverhampton, inte minst då Jimenez är skadad igen och de inte inte värvat överygande.

Som alltid kan mycket sena värvningar ändra på tips och tilltro, beroende på vilka spelare som mer oväntat kommer och lämnar. Fönstret stänger inte förrän 1 september så en hel del kan förändras. Det är en hel månad till av rykten, spekulationer och besvikelser. Det tar dock tid att få spelare att anpassa sig så för många blir tiden fram till VM nästan som en försäsong vid sena värvningar.

Nytt för säsongen, av flera mindre saker kanske, är att Premier League och England nu också kommer ha fem avbytare i matcherna. Något Tuchel verkligen välkomnar. Inte minst då Chelsea blir en av de klubbar som kommer ha flest spelare med i VM där de slits ytterligare. Vi hade flera landslagsskador redan förra säsongen.

Lindy