9 augusti 2019

    Inför Premier League 2019-2020

"Premier League säsongen 2018 -2019 vinns av Manchester City, eller.... nä den vinns säkerligen av City även om Liverpool måste utmana in i målsnöret med tanke på vad de spenderat"
      Det skrev vi inför förra säsongen: Vi skriver samma sak i år, men reserverar oss inför tanken att City kanske kommer att satsa mer än någonsin på Champions League vilket kan ge Liverpool en öppning. Annars ser vi City som bättre än förra året och Liverpool som något sämre även om Oxlade-Chamberlain kan räknas nästan som en ny värvning efter sin skadefrånvaro.
    Båda lagen har har de största och bästa trupperna, det måste vi erkänna då Chelsea, United, Arsenal är i ombyggnadsprojekt medan Tottenham har försökt hitta spets efter frivilligt avstått värvningar under förra säsongen.
    City har betalat mer än för någon annan spelare tidigare för Rodri, men det är ändå bara en ersättare för Fernandinho så det säger mer om marknaden. Liverpool förlitar sig på återkommande skadade spelare och spelare på väg upp. De har dock en något tunnare trupp än City. Som det visade sig förra säsongen, ibland är det klart lättare att vinna Champions League än Premier League. Charmen med cuper jämfört med kvalitet över en hel säsong. När Chelsea vann Champions League slutade vi sexa i ligan.

Vår topp-4: Manchester City, Liverpool, Tottenham, Chelsea (men hoppas Chelsea kan ta sig förbi Tottenham även den här säsongen).
Därefter kommer Arsenal, Manchester United, Leicester, Everton, Wolverhampton.
Ut åker: Newcastle, Sheffield United och Norwich.


ArsenalAston VillaBournemouthBrightonBurnleycardiffChelsea

Crystal PalaceEvertonLeicesterLiverpoolMan CityMan U

NewcastleNorwichSheffield UTottenhamWatfordWest HamWolverhampton


City vann ligan med mycket liten marginal förra säsongen. Utmanade in i det sista av Liverpool. Det finns tyvärr inte anledning att tro att det blir annorlunda i år även om många kommer att tippa omvänd ordning då folk gärna tror att en cupturnering som Champions League ska rankas lika högt eller högre än en serieseger. Vi tillhör inte dem. Ligan kommer alltid först. City vinner dock med fler poängs skillnad i år, tror vi.
    Sedan lär det vara öppet fält mellan de vanliga misstänkta; Chelsea, Tottenham, Manchester United och Arsenal. Alla utom Chelsea bör ha bättre trupper än förra säsongen efter att värvat, delvist friskt. Liverpool har dock inte övertygat då de bara värvat två unga spelare för framtiden. Vi trodde nog de skulle ta chansen och bredda truppen till Citys nivå.
    Chelsea har inte fått värva och har tappat Premier Leagues bästa spelare. Förhoppningsvis och vi har stora förhoppningar kommer det till stor del kompenseras av ett ungt, hungrigt och jagande lag som ser väldigt spännande ut med en manager vi tror mycket på, både kort- och långsiktigt (det sistnämnda känns nästan som ett fult ord när man tänker Chelsea, men det är nya tider nu).
    Vi är alltid optimistiska om Chelsea även om vi den här säsongen sänker ribban lite och inte siktar på ligatiteln. Vi hoppas på någon cupvinst och så tror vi faktiskt att topp-fyra kan sluta exakt som förra året. Många kommer att säga emot oss men vi anser att det faktiskt är ett fullt realistiskt tips. Även om vi nog ändå tror det blir fjärdeplatsen den här gången, men det är en stor succé med tanke på förutsättningarna.
    I botten hamnar nog två av nykomlingarna och så misstänker vi att både Brighton och Newcastle kommer få det svårt. Newcastle har tappat Benitez och han har varit deras räddning i flera säsonger nu då ägaren vägrar satsa utan bara tar ut pengar från klubben. De har också tappat sina bästa anfallare, lånet Rondon och Ayoze Perez. Vi ser inte nyförvärvet Joelinton som deras räddning. United ryckte i Longstaff men misslyckade Steve Bruce är en kompetent manager men ingen Benitez. Bruce har en mycket tuff uppgift om han ska klara Newcastle kvar i Premier League. Han har inte heller fansen med sig och det hjälper ju inte heller.

I början av sommaren var alla s k experter vi läste fullständigt överens om att Chelsea blir som bäst sexa, de flesta hade dem som sämre - några hade Chelsea närmast som nedflyttningskandidat och Lampard skulle få sparken (detta var innan han ens fått jobbet). Det märktes en del klubbsympatier i dessa tips om vi får säga så.
    I tips just nu innan starten liknader de flesta experters faktiskt vårt; de har börjat tro på Chelseas projekt och håller oss som fyra efter City, Liverpool och Tottenham. Trots alla värvningar som United och Arsenal gjort. Det är dock vår uppfattning att Arsenal framförallt är ett bättre lag i år trots viktiga tapp även för dem, Ramsey, Cech och Koscielny var viktiga spelare på plan men kanske ännu mer viktiga i omklädningsrummet som det brukar heta.

Att förlora Eden Hazard och Sarri skulle bli dödsstöten för vår klubb. Det var häpnadsväckande hur eniga de sk experterna var för ett par månader sedan. Faktrum var att inte ens en sportskrivare knuten till att bevaka Chelsea trodde på Chelsea!!! Det ska bli oss en enorm glädje att köra ned säsongens resultat i deras halsar i maj.
MEN även om Chelsea skulle missa topp-4 kommer vi inte att döma ut säsongen utan titta på enskilda spelares framsteg för vi har nu en av de yngsta trupperna i Premier League, en av de yngsta tränarna och alla från ledning ned till yngsta supporter är medvetna om att Chelsea har sökt sig in på en helt ny väg, oprövad under Roman Abramovich hittills.

Kommer Chelsea vara ett sämre lag i år utan Eden Hazard. Svaret är ett Kategoriskt NEJ! Faktum är att Chelsea troligen kommer att vara ett bättre lag i år. Kommer vi sakna hans mål och assist, utan någon som helst tvekan men som Premier League även statistiskt bevisat de senaste åren görs målen (och de görs fler än vanligt) av fler spelare än förr. Inget lag har idag en målgörare som fullständigt dominerar; inte ens Liverpool eller Arsenal, eller Aguero (en av de största). Men i tider av sociala medier och någon form av idoldyrkan av den allra mest skadliga sorten, får tydligen lag inte längre existera. Det handlar bara om namn på enskilda. Alla klubbar ska ha Galacticos. Klubbar och fotbollslag ska vara ett verktyg för en enskild spelare som medierna kan fokusera på. Trots att utvecklingen klart bevisar att så inte är fallet. (Något som även Real Madrid på försäsongen har fått uppleva, de har namn men ännu inget lag - serien har dock inte startat än men vi tror inte Real vinner La Liga i år heller, de har bättre chans i Champions League).
    Är konkurrsensen tuffare, Självklart, konkurrensen ökar varje år och lag bortom topp-6 närmar sig. Chelsea kan inte förstärka genom köp så Chelseas utveckling måste komma inifrån och från vad vi sett i träningsmatcherna finns den möjligheten.
    Ser vi till hur lagen har förstärkt i sommar kommer mittskiktet i ligan förmodligen att se ut ungefär som vanligt, men kvalitetsmässigt kommer de att vara väldigt mycket bättre. Leicester tror vi är de som kan utmana mest, men varning för Wolves, Everton och Watford.
    Det finns en stor optimism i klubben just nu och en stolthet som vi sällan sett över vår akademi och att en av våra egna äntligen leder klubben. Det snackas skit om oerfarenhet hos Lampard och det är inte värt syret det tar upp. Antingen kan man bli en bra manager eller inte och oddsen, erfarenhetet och alla bevis som finns i fotboll säger att jobbet handlar inte helt om erfarenhet. Hade det gjort det hade ett övervägande antal av de managers som rankas högst just nu ens fått jobba i korpen. Lineker uttryckte det helt rätt; antingen har du det eller inte". Vi är 100% övertygade om att Lampard har det!
    Det som verkligen oroar dock är skadesituationen som är den svåraste Chelsea haft på hur många år som helst. Så många långtidsskadade och viktiga spelare skadade har Chelsea aldrig haft. Å andra sidan - när de är tillbaka kommer situationen för Lampard verkligen att bli ljusare. Kanske lyfter CAS transferförbudet och klubben kan värva i januari också. Chelsea har en stor krigskassa om vi säger så för värvningar nu och kan vi sälja några spelare till så blir den ju bara bättre. Med Drinkwaters lån till Burnley minskar också lönekostnaden något, även om det nog kompenseras av Callum Hudson-Odoi om han skriver på det nya kontraktet. David Luiz hade också en saftig lön som försvunnit, så ekonomiskt har Chelsea nog aldrig stått starkare än nu.

Alla våra konkurrenter utom Liverpool har värvat och för väldigt mycket. Alla har de spenderat över 60m pund på en enskild spelare. Ändå...Chelsea kommer att stå sig bra i konkurrensen.

MANCHESTER CITY
City har förstärkt med en utmärkt back-up till Fernandinho, i Rodri. Citys rekordvärvning. Däremot hade de nog kunnat förbättra sin defensiva uppställning även om Joao Cancelo utan tvekan kommer att ge Kyle Walker mer konkurrens än vad Danilo gjorde. Stones var rätt usel förra säsongen och vi undrar om han kan ersätta Kompany. City har en fantastisk bredd i sin trupp och de Bruyne är nu skadefri. Silva och Aguero stannar ju en sista säsong. Spelare vi alltid drömde om för Chelsea. Kompany var knappast den bäste försvararen men oj så viktig för laget City. Där tror vi det kan kännas, andra frågan är förstås. Är det ligan eller Champions League som gäller för dem den här säsongen?
    De har tappat Leroy Sané då hans skada i Community Shield visade sig vara långt värre än det först såg ut. Fast med den trupp de har ska det inte vara avgörande på något sätt.

LIVERPOOL
Liverpool räknar unge Rhian Brewster och tillbaka från svår skada Oxlade-Chamberlain som närmast nya spelare. Annars har de inte doppat tårna på marknaden. Vi tror nog att de hade behövt förstärka sin trupp något för att kunna utmana City i ligan. Cupmässigt kan det gå bättre och frågan är om tuppkammen från CL-vinsten har förblindat dem något. En CL-säsong där allt verkligen gick deras väg, både i egna och andras matcher.
    Deras värvningar är för framtiden i Sepp van Berg och Harvey Elliott.
    Fast hade vi varit Jürgen Klopp hade vi varit väldigt nervösa om Sadio Mané blir långtidsskadad. Det vet Klopp och då Mané dessutom spelat extremt mycket matcher de senaste åren med klubb- och landslag kommer Klopp att matcha in honom försiktigt den här säsongsstarten.

TOTTENHAM
Har värvat för första gången på länge (varför pratas det så mycket om att det är närmast en katastrof för Chelsea att inte kunna värva när Tottenham redan bevisat att det inte behöver vara det, visst, Chelsea förlorade Hazard men det är ju ingen spelare i världen nästan som kan ersätta honom och definitivt ingen värvningsbar). De har värvat stort, de har värvat bra och de har (ännu inte) förlorat Christian Eriksen som vill till Spanien.
    Ndombele är en stor värvning för dem och förmodligen tänkt som en form av ersättare för Eriksen som ju vill bort. De har släppt sina wingbacks och kan fortfarande tappa Alderweireld så frågan är hur deras försvar står sig jämfört med tidigare. Lo Celso är en intressant spelare men vi tror han kommer att behöva tid för anpassning.
    Om de inte är bättre än förra säsongen har de misslyckats. Frågan är om Dele Allis form från förra säsongen går att vända eller om han brunnit ut? Tottenham har dock haft en positiv försäsong och det brukar märkas, inte minst i inledningen av serien. Ryan Sessegnon är vi lite mer tveksamma till, han var ett enormt löfte och Tottenham har jagat honom i flera år men han imponerade inte i Fulham förra säsongen. Pochettino är dock ju känd för att kunna få ut mycket av unga spelare.

ARSENAL
Arsenal har värvat intressant och smart, särskilt värvningen av Nicolas Pepe som kostar 72m pund men som är på avbetalning med ynka 20m pund up-front som det heter, vilket innebär att kostnaden spreds ut ovanligt länge. Han kan vara sommarens värvning i England och inte bara ekonomiskt sett.
    Ceballos är ett lån om än väldigt intressant, även om man häpnar över låneavgiften om 15m pund.
    Ändå, det är ju försvaret de alltid behöver förstärka. De köpte Saliba men lånade tillbaka honom. På deadline-day gjorde de dock två viktiga försvarsvärvningar. Först och främst Kieran Tierney från Celtic. Ung lovande vänsterback, men också skadebenägen och just nu skadad. Sedan värvade de David Luiz vars erfarenhet kommer att bli väldigt viktig för dem, men ärligt talat - just försvarsspelet är inte Luiz's styrka och det börjar märkas att han är 32.
    De ryckte i Zaha men ansåg sig inte ha råd med honom och ändå lade de nästan samma pengar, vilket var ungefär dubbelt så mycket som ryktet sa att klubben kunde lägga, på Pepe! Oväntat då Zaha också uppfyller de så ofta önskade kraven om home-grown. Tydligen är det dock så att Lille har accepterat betalning över många säsonger istället för att begära hela betalning direkt som Palace ville ha för Zaha. Palace spelade också hard-ball med Everton över Zaha, frågan är därför nu om nästa klubb som försöker blir Chelsea i januari (om förbudet lyfts).

MANCHESTER UNITED
United har värvat en del ungt och ryckt i massor av spelare som de inte fått tag i. Samtidigt som både Lukaku och Pogba har visat att de vill inget hellre än bort från klubben. Lukaku lyckades i sista stund ta sig till Inter.
    Knappast en idealisk situation för ett lag som hoppas komma tillbaka till topp-4.Vi undrar också hur många rubriker Martial kommer att orsaka om att han vill bort igen. Alexis Sanchez, var står han egentligen. Han var bra i Copa America men....
    Det spekuleras i att både Pogba och Sanchez ändå försvinner innan de andra ligornas fönster stänger 2 september.
    De har som varje år sedan Ferguson lämnade, spenderat enorma pengar på nya spelare och hittills har de misslyckats varje gång.
    Speedkulan Daniel James som vi gillade skarpt i Championship och Wan-Bissaka är värvade. Harry Maguire värvad för rekordbelopp och ingen på denna jord kan övertyga oss om att han är värd de pengarna men han är hemvävd och därmed kostar han mer än bättre spelare. United har nu sex mittbackar. Det lär ge Solskaer en del pusselbekymmer.
Herrera till PSG (han behövs väl inte som plåster längre då Hazard lämnat för Spanien).
    United kan bli ett stort frågetecken i år och vi tror de kan utmanas bakifrån.

EVERTON tippas alltid ta steget upp och utmana. Kanske blir det nu men... nja. Deras värvning av Moise Kean är dock oerhört intressant.
    LEICESTER är vårt tips till att utmana United om sjätte platsen. Även om de tappat Maguire men ärligt talat tror vi att Leicester kan ta det tappet även om de inte hann värva in Tarkowski som de nog ville ersätta med.
    WOLVERHAMPTON hade en stor förstasäsong men andraåret är så gott som alltid klart mycket svårare för en överraskande nykomling. De andra lagen går inte på samma saker igen. Även om Sarri gjorde det. Så frågan är om de kan upprepa sin succé eller förbättra den. Så med all respekt för Nunes, vi tror inte Wolverhampton är bättre i år än förra året. De har dock gjort några riktigt fina värvningar så vi ska ska säga osvuret är bäst. Inte minst Cutrone som de fick billigt! De ska också hantera Europa League vilket få lag klarat av utan europeisk erfarenhet tidigare.

Managers i farozonen: Ole Gunnar Solskjaer, Graham Potter, Steve Bruce, Eddie Howe för sparken och läser ni möjligen Expressen så inbillar de sig att Lampard också åker. Vilket bara visar att de inget kan utan bara tror. Detta är andras tips men United har ju tagit över Chelseas tron som minst tålmodiga klubb för managers. CSFC tror dock att Potter kan klara kontraktet med Brighton trots en svag trupp, de hade dock två hyfsade värvningar sista dagarna i Maupay och Mooy.

Ut tippar vi SHEFFIELD UNITED, NORWICH och NEWCASTLE även om de sistnämnda har köpt lite men tappat mer som vi ser det, och Bruce kontra Benitez, det är för att prata Z-språk (vilket vi egentligen skäms över att göra men) en Fiat mot en Ferrari. BRIGHTON under Graham Potter ligger också ruskigt illa till. Förmodligen även BURNLEY trots Drinkwater under hösten. De har inget vidare trupp och har inte förstärkt tillräckligt. BOURNEMOUTH och CRYSTAL PALACE Kommer också att tillhöra bottenskiktet men vi tror att WEST HAM och SOUTHAMPTON lyfter sig upp ur det från förra säsongen.

Tredje nykomlingen ASTON VILLA a har värvat tolv spelare för runt 130m pund. Fulham gjorde något liknande förra säsongen och floppade, så det är ingen garanti för överlevnad. Det känns dock som Villa vet lite mer vad de behövt och gått in för att värva. Fast Dean Smith och John Terry har oerhört mycket arbete framför sig i att spela ihop en så förändrad trupp.

***

Chelsea är inte favoriter till någonting och ändå ser vi fram emot den här säsongen som en av de allra mest spännande någonsin. Inte för titelskäl utan för att det här är en säsong som är identitetsförklarande för oss, det är en säsong där våra förhoppningar om att det som är bra i Chelsea kommer att uttryckas på plan, det är en säsong där förnuft tar över från orimliga krav. Det är en säsong som trots ett hemskt skadeläge i inledningen lovar att bli ovanligt intressant. Det är också en säsong som ställer högre krav på oss supportrar än någonsin. Nu måste vi verkligen ställa oss bakom Chelsea då de valt en av våra egna, de har valt en linje vi länge velat se. Vi har massor med talang och om inte redan i år kommer det att betala sig även i stora framgångar. Men framförallt är det ju ett Chelsea vi verkligen identifierar oss med. Ett Chelsea som är blått uppifrån och ned, nedifrån och upp och där hjärtat alltid är: Always Proud to be Blue!
    Chelsea kommer att överraska många negativister redan den här säsongen och nästa år med den kassa klubben har och med så många unga spelare som då fått viktig och ovärderlig erfarenhet - då ska Chelsea på allvar utmana City och Liverpool.

***

Vi hoppas också innerligt att införandet av VAR äntligen höjer den engelska domarstandarden som inte är mycket bättre än den svenska idag. Ingen engelsk domare var bra nog för VM till exempel (ingen svensk heller för övrigt). Vi får dock räkna med en hel del gnäll inte minst från sportskrivare och s k pundits som är de som hatar VAR mest av alla. Vi som gillar rättvis fotboll välkomnar det och allra mest får vi ju skylla den låga standarden på domare att vi längtar efter det. Dock som sagt, det lär gnällas en del och det kan ta hela säsongen innan det börjar flyta bra. Oroande är dock att domarbasen, som vi anser är en ren fåne, Mike Riley hävdar att England kommer att tillämpa regelverket på ett annat sätt än i Europa!!! En form av domar-Brexit tydligen.
    För vi har också en hel del regeländringar där justeringarna av tolkningarna kring hands är det som nog oroar oss mest. Vi såg redan i dam-VM hur fel det kan bli och hur det kan komma att utnyttjas av spelare som kommer att sikta in sig på att lägga bollen på händerna istället för att försöka ta sig förbi försvararen. Just den har dock Riley flaggat för kommer engelska domare att hantera mer som förr och titta på avsiktligheten trots att regelverket tagit bort den hänsynen numer.

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook
Twitter:@CsfcInfo

CSFC