25 maj

Den här artikeln skrevs egentligen för några veckor sedan men jag kände att jag var tvungen att låta den mogna. Dock, det som jag tyckte då tycker jag fortfarande så.... men något tillägg efter FA Cuptriumfen.

Den underliga säsongen 2017-18

Det här var, blev en underlig säsong. En av de konstigaste vi upplevt.

Vi har varit med om värre säsonger, senast 2016. Vi har varit med om ännu mindre roliga säsonger (för många för att nämna men 80-talet kommer ifråga).  Vi har varit med om överraskande bra säsonger, vi har varit med om en säsong som var lika dålig ligamässigt som ändå slutade med enorm glädje genom cupvinst och Champions League. Men det här är den konstigaste säsongen någonsin

Chelsea har blandat så högt och så lågt. Varit fullständigt omöjliga att bedöma och inkonsekventa på ett sätt som vi vant oss av med sedan länge. Ibland har Chelsea förtjänat att vara usla men ännu mer ofta inte förtjänat att faktiskt förlora matcher och poäng. De har varit strålande bra i vissa matcher men inte fått ett enda dugg med sig. Ofta i samma matcher. Vet inte hur många matcher vi sett i år då Chelsea gjort en riktigt bra halvlek och en som inte varit i närheten av bra!
      Men förmodligen har inget lag i fotbollen varit mer ineffektivt. Vilket är den enkla förklaringen till ligaplaceringen och även varför vi åkte ur Champions League och Ligacupen samt var på håret att åka ur FA Cupen mot Norwich.

Vi har sett Chelsea skapa otroliga mängder av målchanser och inte göra mål. Då vinner man inte. På det sättet är ju fotboll ett otroligt enkelt spel. Den som gör flest mål vinner.

Vi har nog aldrig heller sett ett Chelsea som har blivit hårdare straffat för sina misstag. Det börjar kännas som varje försvasmisstag inneburit mål för motståndarna och tappade poäng. Och det är sannerligen inte facit för andra lag, varken i toppen eller botten. Vi kallar det flyt eller oflyt oftast och för säsongen vi lämnat bakom oss är oflyt ordet i väldigt många matcher. För så usla som medierna påstått har Chelsea inte varit, men som sagt - det handlar om att vinna också. Fast vi har sett några fantastiskt oförklarliga plattmatcher; Watford, Newcastle med flera.

Vi har upplevt en säsong där nästan varje dag har handlat om att vår manager ska lämna. Snacka om att skapa ett omöjligt arbetsklimat och tryck utifrån. Att vår bästa spelare ska lämna. Att våra nästan bästa spelare ska lämna. Att vi bara köpt in fel spelare. Allt har varit skit, åtminstone för dem som tror på allt som står på sportsidor hos vissa medier. I Sverige älskar vi att prata om drev när någon uppmärksammas negativt. Det har pågått ett drev mot Conte och Chelsea hela säsongen som varit större än någonsin, inklusive Mourinhos bottennappsäsong fast då handlade det mer om honom än klubben.

Vi har upplevt en säsong då alla vill slå mästarna och inga vill slå oss mer än medierna. Att påstå att Chelsea, Conte och spelarna har behandlats objektivt och schysst i medierna är som attt påstå att Donald Trump inte ljuger.

ANTONIO CONTE
Dead Man Walking!
Ja, från dag och förlusten mot Burnley som kom som en riktig chock, men som säkerligen delvis berodde på övermod och en motståndare som hade något att bevisa. (Lite som Chelsea hade mot United i FA Cupfinalen). Mentalt var Chelsea inte med när säsongen startade kändes det som.
    Och ja, det är inte rättvist.  Även om man ibland är superirriterad på honom. Han gjorde ett fantastiskt jobb förra året. Det har han inte gjort den här säsongen. Det skulle bli svårt sa han, det blev än svårare. Inte minst för att konkurrenterna hade blivit så mycket bättre, särskilt City förstås men även United och Liverpool förbättrade sig klart.
    Vi vet inte varför han valt den linje han gjort. Men tror han gjort det för han är så engagerad, så målinriktad att han inte ens fattar hur och i vilken situation han satt sig i med medierna, och Chelseas ledning. Han gjorde sig helt enkelt till ett attraktivt mål för alla de som vill ta ned någon.
    Han gjorde nästan allting rätt förra säsongen. Som han förvandlade Chelsea, som han tände Chelsea, som han gjorde oss till mästare och vi uppträder redan som det aldrig hänt. Fanstastiskt arbete, bara Mourinhos första säsong 2004-05 kan jämföras men det var från en högre nivå än vad Conte hämtade upp Chelsea från. Konkurrensen var också annorlunda då.
    Men han har också gjort många misstag i år.  Många som han absolut inte kan skylla ledningen eller misslyckade transfers för även om det varit hans första reaktion alltför många gånger. Han verkade ibland glömt att en managers första och viktigaste jobb är att utveckla de spelare han har att jobba med.
    Vi stöttade honom totalt när Diego Costa-sitautionen började. Idag är vi kanske lite mer undrande vem som faktiskt hade fel i den.  I vilket fall som  var den något som skadade Chelsea väldigt mycket. Mer än vad vi förstod förra sommaren. Vi hade behövt Costa i år oavsett allt annat. Tillsammans med Morata, även om Costas säsong i Atletico inte varit överdrivet bra. Affärsmässigt gjorde Chelsea ingen skada på affären men den som driver fotbollsklubb för att tjäna pengar, tja de har det nog svårt.
    Vi vet inte vilket inflytande Conte har haft på transfers. Själv har han gnällt som en bandhund kring det.  Vi tror oss tolka vissa saker. Bakayoko var en Contevärvning, Drinkwater var det absolute inte. Förmodligen inte Barkley. Rüdiger= kanske. 
    Morata trodde vi var en Contevärvning men nu undrar vi om han inte ville ha ,Lukaku som väldigt många av oss Chelseafans fortfarande inte är intresserade av att se tillbaka i Chelsea (tlll skillnad från Kevin de Bryne och Mo Salah) Många kortsiktiga Chelseasupportrar hatar Morata och det är inte rättvist, men det är väl kanske samma människor som blev otroligt besvikna av hur Torresvärningen blev. Morata kan, men han har problem i PL då han inte är fysisk nog. Han är inte heller fysiskt nog för det spel som Conte tycks föredra men en centralanfallare som ska spela tillbaka och fördela. Han har haft knepiga skador och en personlig situation som påverkar. Alla, särskilt inte anfallare lyckas heller direkt i PL. Drogba gjorde det sannerligen inte men se som det blev sedan. CSFC har dock inte gett upp på Morata, vi undrar dock om inte Morata har gett upp på Chelsea och allt gnäll han fått från våra supportrar. Kanske är han den de Bruyne som inte managern skrämt iväg utan som supportrar, de som påstår sig stödja vårt lag, har skrämt bort.
    Värvningen av Bakakoyoko  började ok. Vi inbillade oss (ordet är rät, inbillade) att han var en bättre yngre Matic. Eller skulle bli! Det har han absolut inte på något sätt varit. Han må vara en Contevärvning men han är den sämsta värvningen Chelseas gjort de två senate åren.  Rüdiger är helt rätt,han har varit långt bättre än engelsk press gett honom credd för. Christensen har förtjänat sitt genombrott.
    Ett stort problem är dock att bara två spelare i Chelsea har varit bättre än förra året. Det är Marcos Alonso och Willian. Även om båda svajare på slutet. Övriga har varit sämre.  Många av dem riktigt mycket sämre, som Thibaut Coeourtois som inte längre kan anses vara en av de bästa målvakterna i världen utan bara enriktigt bra målvakt. Plus allt kontraktstjafs som får en tröttna. Azpiliucueta håller standarden.  Kanté håller sannerligen standarden. Eden Hazard vägrar ta det där steget vi alltid vill han ska ta. Han kommer inte att bli världsbäst. En anledning är att han helt enkelt inte är självisk nog. Han har inte rätt ambition. Han är ingen skrytpelle, gaphals som många som säger sig vara bäst. Långt från en som tänker mer på sitt varumärke än att prestera. Han har en gudabenådad talang men har inte det ego som verkar måste gå med det. Han är dock ändå en världsspelare och kanske den bäste vi någonsin haft. Han vill bara inte bli den sorts ego som de som är absolut högst upp. Han är också lite av inspirationsspelare, men visade några gånger under säsongen att han kan även driva laget. Allra tydligast syntes det i FA Cupfinalen där hans vilja att vinna den dominerade det blå laget.
    Chelsea borde inte varit så dåliga som i år. Vi var inte så dåliga att vi skulle förlorat mer än hälften av de matcher vi förlorade, men det sista som fanns förra året kom aldrig ut.
    En anledning kan vara att Contes taktik är ofta feg. Särskilt i andra halvlekar då han är väldigt Catenaccio Italiensk. En ledning ska försvaras, oavsett om laget  inte kan göra det.  Det ska fegas istället för att gå framåt och fortsätta göra det spelarna är bra på.
    Sedan kan man ju inte skylla ineffektivietetn på honom. Det är ju spelarna.

Contes behandling av Michy Batshuayi förvånar,  hans behandling av RLC till förmån för att slänga iväg 40m pund på för en spelare som få faktiskt förstod varför han skulle till Chelsea (Bakayoko), hans behandling av Drinkwater, även Barkley även om skador spelar roll och Luiz förvånar också (Även om väldit få verkar fatta att Luiz faktsikt varit löjligt skadedrabbad i år så det handlar inte om en utrfrysning).

Bland det värsta har dock det ständiga gnällandet på ledningen över transfers har varit. Ja, han fick inte de spelare han ville ha. Men ärligt talat var det ens möjligt att få dem. Det blev bara en trasig skiva som upprepades med hack hela tiden för att urskuldra sig och bidrog till att irritera oss ordentligt på honom. Vi fattade det budskapet redan första gångerna, det behövdes inte upprepas i 40-50 matcher.

PROBLEMET DÄRUPPE

Vilket leder til ett stort problem i Chelsea.  Managern har inte tillräckligt inflytande över spelaraffärer utan en styrelse och ledning utan reell fotbollskunskap har den.
    Vi behöver verkligen en stark, fotbollskunnig person i den exekutiva ledningen. Inte bara affärsfolk och jurister.

SPELARNA
Bara två spelare har varit bättere i år än förra året. Några har hållit en väldigt hög standard, framförallt Ngolo Kante och César Azpilicueta.
Några har varit klasser sämre, som Courtois, Moses, Cahill större delen av säsongen.
Några har varit där men ändå inte vilket visar att karriären börjar ta slut; Fabregas t ex, Pedro. Fabregas är som ett julgransljus. Han glänser otroligt ibland men ibland vill man bara gå fram och skruva på det för att det ska lysa. Pedro erbjuder speed men alltför sällan har vi spelat på den egenskapen.
Några började bra men sedan hände inget, Morata. Det finns ursäkter som vi redan sagt.
Två har varit bättre i år än förra året; Marcos Alonso och Willian.

LEDNINGEN
En riktigt illa omtyckt Michael Emenalo har lämnat men ledningen har inte ens brytt sig verkar det som. Han var, trots alla sina brister och intresse för att bara tjäna pengar på spelare, en av de få i ledningen som ändå hade fotbollskunnande i någon form.

Många pratar om att Chelsea behöver en starkt fotbollsförankrad sportdirektör som ska stå för vad Chelsea vill med sin fotboll och det tror vi på. Men inget verkar hända. På sistone har Michael Ballack nämts, Gianfranco Zola har nämnt och några andra som Julian Belletti. Personer med fotbollsbakgrund som spelare, fans och media kan respektera. Se hur viktiga de forna spelarna är i andra klubbar, inte minst i Bayern. De borde vara ännu viktigare i ledningspositioner i en klubb som Chelsea som bevisat att kontinuitet på managerposten inte avgör all framgång.

Istället har Chelsea närmast redan börjat bry sig om det enda viktiga framöver är nya stadionbygget. Det knäckte Arsenal och vi oroar oss redan för att det är viktigare än fotbollen för Chelsea. Förutom de fyra år i exil det tvingar Chelsea till. Chelsea behöver en större stadia ingen tvekan om det, men det får inte ske på det sportsliga och det börjar redan verka som det händer.

ROMAN
Vi har aldrig sett Roman mindre på Stamford Bridge än den här säsongen. Är det skillsmässan från Darja eller har han som alla våra hatare sagt, börjat tappa intresse. Är det affärsmässiga skäl, eller det som dök upp på sistone med visumkrångel och funderingar på att bosätta sig i Israel? Vem vet, men ibland känns det inte som skutan har haft en kapten i år, särskilt under våren. Vi har ändå så otroligt mycket att tacka Roman för så det är mest en oro hos oss som får oss att undra.

NYA SPELARE
Få spelare som kom in får högt betyg. Antonio Rüdiger är undantaget förstås.  Alvaro Morata, juryn är fortfarande helt klart ute men han måste skaffa sig en bättre fysik för att klara PL.  Många hatar honom och skyller mycket på honom, men det är inte helt rättvist. Olivier Giroud var en hit och för en som aldrig fattade varför han blev behandlad som han blev i Arsenal var det ingen överraskning. Giroud har aldrig fått den credd han förtjänat och även om han är lite begränsad har han fungerat väldigt bra i Chelsea och gett det han kan ge och som vi sökte.
    Bakayoko är en jättemiss. Zappacosta har gjort bra saker men ändå inte övertygat. Höger wingback känns som den stora frågeteckenpositionen inför nästa säsong. För vi vill nog gärna att Chelsea fortsätter spela med wingbacks.
    Drinkwater har inte fått en enda riktig chans, Inte heller Barkley, även om skadesituationen tyvärr spelat roll där. Vi tror mer på honom nästa säsong då han har en försäsong att bygga vidare på.  Så vi tänker absolut inte döma ut de spelarna.  Men känslan är ju att de köptes utan att Conte ville ha dem och därför vägrar han använda dem. De har inte fått skuggan av en chans av Conte.

BRA JOBBAT
Andreas Christensen har fått chancen som vi ville, han tog den och han kommer att bli vädligt viktig för Chelsea i framtiden. Han mattades mot slutet men det var väntat då han fick spela väldigt mycket mer än vi trott innan säsongen.
    Men han är en ende. Conte har skeppat iväg Ruben Loftus-Cheek, Batshuayi, Kenedy som alla gör succe på annat håll.

SPELARE SOM STAGNERAT
Moses är inte vår bästa höger wingback. Eller är han det men inte bra nog, klart sämre än förra säsongen och mer avslöjad defensivt i år.
    Gary Cahill är inte längre startspelare i Chelsea även om han avslutade säsongen på plus.

SPELARE SOM FÖRTJÄNAR CHANSEN
Kenedy, hade han spelat på andra kanten hade han varit given i CSFCs lag. Tyvärr spelar han på den kant där vi har Alonso och Emerson ser ut att kunna ha en bra utveckling framöver.
Ruben Loftus-Cheek måste komma tillbaka och få speltid. Michy Batshuayi blev stor succé i Dortmund och även om han missade mycket gjorde han ändå rätt mycket mål i Chelsea också. Hoppas VM blir viktigt för honom.
     Tammy Abraham förtjänar chanser men med Morata, Giroud, Bats.... väldigt tuff konkurrens även om ingen av de ovanstående ännu helt levt upp till förhoppningarna. Kanske behöver han ett lån till för efter att Carvalhal tog över Swansea försvann mycket av hans speltid.
    Mason Mount har varit sensationell i sin utveckling i Vitesse, men han spelar också i en position där vi verkligen kan prata om konkurrens. Ett lån till en PL-klubb känns kanske mer som rätt steg än att tvinga in honom in i Chelseafansen vansinnigt höga förhoppningar om succé för en av våra egna.

FRAMTIDEN
Conte har fortfarande en framtid i Chelsea, men han måste sluta gnälla och börja samarbeta med ledningen. Han måste också sluta favorisera spelare som är flppar. MEN mest av allt måste han sluta FEGA ur i andra halvlek i alla matcher där Chelsea har ledningen. Chelsea klarar inte av det spelat. De kan inte stänga matcher  och ärligt talat ska de fan i mig inte stänga matcher, de ska avgöra matcher.
  Kan Conte acceptera det har vi inga problem med att han fortsätter i Chelsea. Men om han tror det är den fillsofi han vill jbba efter, då kanske det ändå är bättre om än dyrt med ännu ett managerbyte - bara det sker omgående, det vill säga snarast och fortare än fort så den nye är på plats inom dagar.
    Osäkerheten kring manager kommer att påverka allt just nu. Inga spelare vill ju gå till en klubb där de inte vet vem som är manager när försäsongen börjar. Vi har redan handikapp på transfermarknaden med att Chelsea missar Champions League som är löjligt viktigt för vissa spelare.

Chelsea ska absolut inte sälja Eden Hazard även om han inte kommer att bli världens bästa spelare. Det räcker rätt bra att vara en av världens bästa. Men han är vår bästa spelare och vi ska bygga laget kring honom inte trots honom. 
    Courtois, ärlit talat jag bryr mig inte om vi kan värva någon som vill utvecklas. Courtois har inte utvecklats på åratal och vi byter honom gärna mot Oblak. Få Chelseasupportar tror på Courtois engagemang i vår klubb. Han har några riktiga floppmatcher bakom sig, som mot Barcelona. Caballero började bra men sviktade mot slutet, men kan säkert fortsätta som andremålvakt.

Det viktiga är dock managerfrågan, följd av en fotbollsdirektör och på transfersidan msåte vi sluta värva nästan-spelare för att verkligen försöka få in de riktigt bra, även om man får två-tre av de första för vad en av de sista kostar. Sluta värva b-spelare. Värva spelare som verkligen förbättrar Chelsea. De är inte många. Kanske fem-sex som går att köpa, fler är de inte och det är betydligt fler klubbar som jagar dem.
Truppen är ok, men toppen är det inte just nu

Vem vet, för att citera eller parafrasera Winston Chruchill. "Chelsea is an enigma wrappled in a riddle"  även för oss som levt med och följt klubben i närmare femtio år. Vi vet dock mer än de som står utanför och bara har tyckande om Chelsea att bidra med.

Lindy

 



Målsättningen är att ni ska aldrig behöva läsa någon tidning eller annan webbsajt
för att få era Chelsea-nyheter,
inkl skvaller, medielögner, påhitt och väldigt mycket fakta och resultat.

Besök csfc-facebook: facebook
Twitter: CsfcInfo
Vi lyssnar gärna till nya röster, skriv, säg något, tyck något, hävda något!
     
CSFC