FA CUPEN 2017-2018 CUPFINAL
19 maj 2018

CSFCs spelarbetyg

CHELSEA     Chelsea     vs     Man United   manure
        1                           -                       0            (1-0)

RESULTAT, MÅLSKYTTAR - SÄSONGEN 2016-2017>

Manchester Uniteds start-XI

De Gea, Valencia, Young, Smalling, Jones, Matic, Herrera, Pogba, Lingard, Sanchez, Rashford

avb: Romero, Bailly, Darmian, Mata, McTominay, Lukaku, Martial

Manager: José Mourinho

Målgörare

1-0

Eden Hazard, 22 straff


CHELSEAS INSATS

7-

Taktisk första halvlek där Chelsea vara det vassaste laget till United försökte pusha fram efter målet. Chelsea spelade lite väl mycket på resultatet andra halvan av halvleken, men skickligt försvarsspel inte minst av mittfältet.
En defensiv triumf och fantastisk defensiv. Hade gärna sett lite mer offensiv men vinna var Viktigast.



SPELARE >> OMDÖME

BETYG
1-10

Thibaut Courtois Behövde inte göra någon egentlig räddning i första men fick plocka ned lite. En jätteräddning vid stolproten i andra. Bra på Rashfords friläge också. 8-
César Azpilicueta Glänste inte men höll Lingard lugn på sin kant. Några viktiga blockeringar. 7
Gary Cahill Någon bra rensning men inte så pressad i första då United spelade utan spets. 6+
Antonio Rüdiger Positiv insats igen. Några viktiga brytningar och försök till snabba uppspel. 7
Victor Moses En bra match av Moses, ovanligt nog mer defensivt än offensivt. Young stängde ned honom offensivt men Moses klarade av honom bra i andra ändan. 7-
N'Golo Kanté Så viktig för vårt Chelsea. Är överallt och är han inte där kommer han snabbt dit. 8-
Cesc Fabregas Stod för den mycket fina bollen till Hazard innan straffen. Några viktiga defensiva insatser. 7-
Marcos Alonso Har inte riktigt alert och vaken i inledningen, spelade dock upp sig men hade inte sin bästa match i första. Nära att göra mål och borde kanske gjort det, vilket gav lite extra. 6+
Tiemoue Bakayoko Klart bättre än senast, hans insats idag påminde om Liverpoolmatchen. 6+
Eden Hazard Hans 300e match för Chelsea. Målgörare på straff som han själv vinner efter ett ögonblick av magi i en nedtagning. 8-
Olivier Giroud Höll Uniteds försvar uppe men fick oerhört lite boll att jobba med. Chelsea hittade inte in till honom alls i första varken i luften eller på marken. Otacksamt men han gjorde jobbet även om det förstås inte kan bli högt betyg utan bollinnehav. 6
---    
Alvaro Morata In för Giroud.89 För kort tid för betyg.  
Willian In för Hazard. 90 För kort tid för betyg.  
     
CHELSEAS BÄNK


Caballero, Zappacosta, Chalobah, Barkley, Pedro, Willian, Morata

* vid namnet betyder gult kort. ** två gula-utvisning. <*> utvisning, direkt rött

Matchstatistik CHELSEA

motståndarna

Målchanser 6 18
Skott på mål 3 5

Bollinnehav

33 67
Källa Flashscore

 

Manager Antonio Contes INSATS

BETYG

Hade helkoll på Mourinhos taktik i första. Laget tog uppgiften på största allvar och litade på hans taktik.

6+

 

MATCHENS CHELSEA-LIRARE
Eden Hazard

 


KORT OM MATCHEN - oftast skriven live, vilket vi hoppas ursäktar felskrivningar. Ej korrläst.

Manchester United är favoriter. Detta pga Chelseas avslutande två usla matcher och att Mourinho till skillnad från Conte är en cupräv och van vinnare i sådana här matcher. Vi hoppas dock Chelsea kommer att visa en helt annan form och en hel del mer motivation, vilja och önskan att få revansch för förra årets cupfinal och hur säsongen slutade. För de är skyldiga fansen att göra det. Förhoppningsvis räcker det till att ge Conte hans första cupbuckla någonsin.
Som väntat startar Lukaku på bänken. Chelsea startar också som väntat vilket tyvärr innebär Bakayoko istället för Barkley. Cahill startar och ingen Christensen ens på bänken. Måste inträffat en sen skada. Willian som tappat form är också på bänken.
      (Vi har nu fått veta att Christensen har en ryggskada). Det är samma lag som spelade så bra mot Liverpool.

Känslan är att båda lagen vill känna på varandra med laguppställningen. En fråga förstås är om Herrera kommer att manmarkera och spela plåster på Hazard.

Courtois är förste målvakt att röra bollen. Ett upplock av en lös boll. 1 Båda lagen i ordinarie dräkter, det är alltid trevligt att se att man inte försöker nasa något andra-tredjeställ.
    Alonso görs ned av Herrera. Inläggsläge för Fabregas. 2 Han sätter den rakt till de Gea, inte så bra.
    Så en avblåsning ingen förstod, kan det varit hands på Hazard? 3 VAR används idag så en chans till rättvis bedömning.
    Som väntat en temposvag försiktig inledning av båda lagen som inte vill göra misstag. Så söker Rüdi Moses med en lång boll, men inte tillräckligt lång.
    Kanté stoppar Rashford så görs Giroud ned utan åtgärd. 6
    Chelsea har haft mest boll under de första sju. Dock inget riktigt anfall. Så försöker Bakayoko men Matic maler ned honom. Chelsea behåller boll till Fab tappar den på linjen. Kontring av United. Stoppas av Kanté. United försöker få kort på honom men den var helt korrekt. Vilket också reprisen visade.
    Hazard in i boxen och skjuter överraskande med vänstern i vinkel, de Gea får ut en fot mot stolpen, bra räddning. Sedan blir det Hazard offside i nästa läge. 9
    Bakayoko håller undan men felspel och sedan gör Valencia det. Chelsea börjar om. 11 Sedan offside på Giroud. Mycket offside redan på Chelsea som har ett litet grepp om matchen.
    Bakyoko fälls innanför linjen när bollen går förbi. Kunde absolut varit en VAR-bedömning. Matic krokar ihop honom. 14 Där är problemet med systemet, att domaren måste erkänna att han är osäker och ta hjälp för domare vill aldrig erkänna osäkerhet.
    United oroar för första gången men Chelsea rensar. 15 Sanchez vädjar om straff men det såg det inte ut som, och mindre än förra situationen i deras straffområde.
    Lite överraskande visar siffrorna ett något större bollinnehav för United. Den känslan hade vi inte men det har varit en hel del på mitten kanske. Korta pass hela tiden.
    Lagen markerar ut varandra så att Courtois intet vet vart han ska sätta bollen. 20 Spelet är låst och avvaktande.
    Bra boll till Hazard som gör bort sin back genom en fantasisk nedtagning och in i boxen till Jones hinner ifatt och gör ned honom när Hazard viken inåt framför honom i löpduellen. 21. Straff. Chelseaspelarna och Conte vill ha ut Jones. Han får bara gult dock, kanske tveksamt. Nya frilägesregeln där domaren kan göra ett val att inte visa ut om spelaren bedöms gått på boll...
    Hazard tar den. Hazard fintar bort de Gea och rullar långsamt in bollen åt andra hållet vid högra stolpen. WOW. 22
    United försöker ett par varianter på fasta men Chelsea vaknar till och är med på dem. Så inlägg in och Pogba nickar via Rudi till hörna. 27
    Skott från Pogba såg farligt ut men det var mest för att bollen försvann i solskenet i bilden. Reprisen visar att den var klart utanför. 30 United har dock satsat mycket mer framåt efter målet.
    Moses kämpar mot Matic vilket är lite som att flytta på ett träd. Inkast till United. 31 United har boll och trycker på, väldigt lågt spel av Chelsea, lågt tempo dock. Chelsea spelar säck just nu. Sanchez försöker med att skjuta istället. Långt över. 32
    Chelsea söker inspel. Bakayoko görs ned ett par meter utanför boxen. Willianläge. 35 Fabregas ska ta den ser det ut som. Skjuter i muren. Kanté fångar upp försöket till kontring. Chelsea till attack igen på högerkanten. Chelsea får dock börja om då de röda ställer upp. Alonso seg på ett pass men som tur var är Rüdiger vaken och tar bollen och stoppar den kontringen. Alonso har inte varit riktigt alert ännu.
    Hörna när bollen tar i hörnflaggan och går fel väg. 37 Dubbelhörna. Rakt i händerna på Courtois.
    Tre röda tar ned Hazard och de är mycket upprörda över att hazard får frispark, de såg absolut inte reprisen om vi säger så! Dubbelmacka. 39
    Chelseas första hörna. de Gea sviper undan den. Inkast. 40
    Kul boll, alla trodde den var över linjen men linjemannen visade att de skulle fortsätta spela, men av någon anledning verkar det bli en VAR-diskussion eller ville Oliver bara prata med hetsiga Unitedspelare.
    Chelsea vill spela av halvleken, vilket alltid gör mig nervös. Då brukar fel saker hända.
    Chelsea sjunker lågt och nervöst, framför tvn. United har dock svårt att hitta en väg fram. Frispark när Cahill knuffas av Lingard.
    Stort bollinnehav nu för United, 66% nu, tidigare 53%
    Moses orsakar en frispark när han tar ned Young utanför boxen. 44 I muren till hörna.
    Inlägg till Jones som nickar utanför. 45
    En tilläggsminut. Conte är i fin form på linjen, Mourinho ser mest förvånad ut över hans uppträdande.
    Bra väggspel men sista bollen läses av Unitedförsvaret som kontrar. Pogba fram och jätteläge för Rashford som inte får träff utan Rüdiger kan rensa, oj så viktigt.

Det är ingen stor ledning men rättvis känns det som. Chelsea har dock gjort oss väl nervösa genom att spela lite väl mycket på resultatet. Vi vill ser mer offensiv i andra. Ett mål är ingen ledning att luta sig mot.

ANDRA
Vi lär nog få se Lukaku komma in väldigt snart. Rashford har inte alls vikarierat bra. Matic deras kanske bäste men Alexis har gjort väldigt mycket misstag även om han försöker.
    Tycker nog Chelesas utgångspunkt är lite väl låg men det fungerade ju i första men att låta United ha så mycket spel känns ju mindre skönt för oss.
    Hazard görs ned och blir liggande efter en arm i ansiktet från Smalling. Oliver avvaktade länge innan han blåste av. 50 Bolldropp istället för frispark...
    Pogba försöker men ingen är med på den. Touchade nog en Chelseaspelare så Courtois tog det säkra före det osäkra och skyndade att ta den.
    United känns lite intensivare och lite mer aggressiva i början av andra. Frispark för Young mot Moses. 52 Ute vid boxkanten. Lingard. Courtois får boxa då bollen wobblade fram.
    Chelsea spelar lite stressat på mitten just nu. Känns oroväckande.
    United spelar klart bättre nu och Chelsea är pressade. De måste höja spelet nu. Young skjuter över. 55
    Fab taooar vikk icg farligt men Courtois räddar ett skott som inte är alltför bra. Slarvigt dock av Fab där. Rashford sköt. 56
    Chelsea anfaller och någon, Fab?, sökte frispark just utanför boxen. Spelet vänder snabbt nu. Pogba skjuter åt adnra hållet via Chelseaben. 57 Valencia kortas när hn gör ned Hazard. 58
    Fab söker Giroud som inte riktigt hinner fram, lätt för de Gea att plocka åt sig bollen. 58
    Betydligt högre tempo av United nu och Chelsea kan inte lika lätt bara vänta in dem. Chelsea inte riktigt med i matchen för tillfället vilket oroar förstås. Matic skjuter, långt långt utanför. 59
    Chelsea behöver pressa bättre, United får ta sig fram emot straffområdet alldeles för lätt.
    Hazard hinner upp en boll på linjen, inspelet mot Alonso plockas av de Gea. 61
    Böljande spel men ingen riktig skärpa, av båda lagen. Klart nervöst här framför tvn.
    Alonso vars tajming inte varit bra orsakar en frispark nära långlinje utanför boxen. Blir livsfarlig men Courtois gör en jätteräddning och Alexis stöter in returen, men han är offside. Tack för räddningen dock. Reprisen visar att det är offside men försöken att få straff verkar konstiga. Oliver tar dock till VAR verkar det som, eller... Jo. 64
    Chelsea har dock problem i sitt spel just nu och Conte måste agera på något sätt känns det som. 65 Chelesa bara jagar för tillfället. Är på tok för defensiva. Willian behöver komma in för att hålla boll.
    Bra brytning av Kanté som dock tappar den direkt. Fab avväpnar Alexis.
    Young försöker filma sig till frispark, han är ju duktig på det, när han avsiktligt springer in i Azpilicueta. 67
    Hörna United, Alonso stoppar inspelet. 68 6-1 i hörnor.
    Äntligen en kontring men hazard tas hårt av flera spelare igen. Det är inte man-man-bevakning men det är alltid minst två som rusar mot honom när han har boll. Och som kommentatorn säger; han kan ju inte göra allt.
    Kanté gör en underbar brytning och tar sig fram, lägger bollen underbart till Alonso som försöker hitta lucka mellan benen men de Gea i vägen. Repris visar boll på handen, men den är nära kroppen och Oliver friar, kanske efter VAR. 70 Chelsea var där nära att avgöra.
    Cahill nickar hörnan över. 71
    Rashford fri med Courtois som räddar. Där var United lika nära. 72 Lukaku in för Rashford.
Även Martial in för Lingard.
    Azpi täcker föredömligt skott från Martial och lätt för Courtois. 74
    Conte måste agera nu för att ändra det här, för nu har United också den centralpunkt de saknat. Spelarna börjar också se trötta ut. Jones nickar Giroud i bakhuvudet. Kräver omplåtstring. Av båda. Jones blöder i ögonbrynet och får bandage. 75
    Antar att fler än jag är väldigt nervösa just nu för någon säker ledning är det sannerligen inte
    Kanté kontrar och Hazard tar över, men tre spelare mot Hazard igen och United kan kontra istället fast det stoppar förstås Kanté. Oj vilken insats. 78 .
    Chelsea håller boll vilket inte hänt så ofta i andra. Men börjar om och så en lång mot Moses som Young bryter.
    Pogba lyfter in, Courtois boxar bort. 80
    Matic satsar på ett långskott, hårt pressat och Courtois boxar till hörna. 80
    Chelsea får inte bort men Martials skott blockeras. Av Azpi. 81
    Haz och Giroud ensamma men försvarare snabbt på plats och kanske borde Haz sökt pass tidigare istället för att försöka dribbla förbi. 81
    Hörna för United och jätteläge för Pogba som helt ren nickar en bra bit utanför. Uselt försvarsspel av Cahill som bara hade ögonen på Smalling. 82 Där hade vi nog lite tur.
    Tiotalet minuter kvar och helt klart hjärtattackläge just nu. Tänk om Alonso hade satt den där bollen.
    Ännu inga byten från Conte, oväntat och svårt att förstå kanske. Giroud brunkar ned Smalling. 84
    Kanté bryter boll mot Lukkaku men hazard får inte ned Alonsos hårda boll fram. Dåligt pass. 84
    Alexis skjuter långt utanföroch är väldigt irriterad på något, vem vet vad. Försökte han få det till touch`85
    Moses rensar moch Smalling nickar till Fab och Chelsea kan kontra. Hazard kan inte hitta någon lucka. Till slut till Fab som får gå bakåt utan hjälp av medspelare som är för trötta. Inkast till United och Mata in för Jones. Allt framåt nu. 87
    Fortfarande inget agerande från Conte fast flera spelare verkar gå på knäna, sparar han till en ev förlängning?
    Rüdiger nickade undan när Courtois var på väg ut. United börjar om. 87
    Martial försöker lura Courtois men lägger bollen i nättaket ovanpå. 88
    Morata in för en slutkörd Giroud som haft oerhört lite att jobba med. 89 Han kan ta sin sjunde titel på Wembley om inget händer.
    Hazard förbi Smalling och hörna. 89 Chelsea gör sig ingen brådska av någon anledning ;)
    Fabregas tar den, kort till Hazard som söker inkast.
    Willian in för Hazard. 90
    Willian håller boll, spelar med Bakayoko, Willian i boxen, Bakayoko plockar upp. men United vinner boll innan Rudi resolut rensar upp på läktaren bakom mål. Chelsea får faktiskt inkast på det.
    Oj, 5 minuter tillägg. Det var mycket med det var ju hopnickningen.
    Chelsea lyckas hålla boll och börjar om hos COurtois. 90+3
    Matic nickar över. 90+3
    Rüdiger utsedd till bäste spelare. Inte här men han har varit duktig, vi håller dock tre andra före.
    Moses till hörna. De Gea går upp. Nionde hörnan. 90+4 Courtois plockar ned säkert. Conte lugnar ned Chelsea. Det lär nog bli lite mer än fem minuter tillägg.
    Fint spel mellan Morata och Willian, men en försvarare är snabbare än Willian och petar till hörna. Ingen brådska med att slå den om vi säger så. 90+5. Chelsea byter hörnläggare. Nästan ingen i boxen.

CHELSEA ÄR FA CUPVINNARE 2018

En defensiv triumf. En taktisk triumf och inte direkt bästa spelet, särskilt i andra men att vinna är långt mycket viktigare än att få beröm för spelet.
En hjälteinsats av Chelsea men inte det bästa spelet vi sett. Allra främst sätter vi förstås Hazard, Kanté och Courtois. Även om Rüdiger fick sponsorernas utmärkelse.

 

DOMARTEAMETS INSATS - Michael Oliver
VAR aktivt.

BETYG

Borde utnyttjat VAR när Bakayoko krokades omkull. Frågetecken om Jones skulle haft rött kort men den tolkning Oliver gjorde var nog rätt.
Mest fel var ju att han inte använde VAR när det finns utan tror sig veta bäst i ett läge han inte kan veta bäst. Han gjorde det dock vid Alexis offsidemål så...

godkända

Betygsskalan är från 1 till 10. 5 är en knappast acceptabel insats. Under 5 är mer än underkänt. 7-10 är bra till utmärkt i världsklass. Sena inhopp betygsätts inte. Enbart Chelseaspelare betygsätts och betygsättningarna är personligt omedelbar och subjektiv (därmed kanske lite emotionella direkt efter matcherna, men de speglar ett tyckande inte fakta). För mig handlar det mer om att tycka med hjärtat än kanske hjärnan ibland. För domare finns bara tre grader; underkänd, knappt godkänd och godkänd. Det sistnämnda kanske inte låter så bra, men innebär att inga misstag förekom som jag såg och det är mycket högt betyg. En perfekt domarinsats är när man inte ens tänker på att domaren varit där. /Lindy




Besök csfc-facebook: facebook