FA CUPEN 2017-2018 omg semifinal
22 april 2018

CSFCs spelarbetyg

CHELSEA     Chelsea     vs     Southampton saints
        2                           -                       0            (0-0)

RESULTAT, MÅLSKYTTAR - SÄSONGEN 2016-2017>

Southamptons start-XI

McCarthy, Soares, Hoedt, Yoshida, Bednarek, Bertrand, Romeu, Højbjerg, Lemina, Austin, Long

avb: Forster, McQueen, Tadic, Redmond, Ward-Prowse, Gabbiadini, Carrillo

Manager: Mark Hughes

Målgörare

1-0
2-0

Olivier Giroud, 46
Alvaro Morata, 82


CHELSEAS INSATS

7-

Stundtals riktigt bra spel, framförallt av Hazard och Willian. Sedan höll Contes taktik på att göra bort oss totalt. Som tur var fick spelarna tag i matchen igen och kunde avgöra.



SPELARE >> OMDÖME

BETYG
1-10

Willy Cababellero Hade inte mycket att göra i första, ett lätt skott bara. Några usla utspel som drar ned. Kändes långt från säker i mål. Men då han höll nollan fick han ändå godkänt åtminstone. 6
César Azpilicueta Som alltid någon att lita på. Assist till Moratas mål ger ju plus. 7-
Gary Cahill Stabil tänkte vi skriva och så slår han några enkla pass riktigt dåligt... Gjorde inte bort sig men glänste inte heller. 6
Antonio Rüdiger Några tuffa och härliga brytningar som fick Saints att tänka till. 7-
Victor Moses Fullständigt osynlig första halvtimmen, vet inte ens om han fick röra bollen. Hade en bättre andra halvlek då han deltog i matchen och gjorde några hyfsade saker. 6
N'Golo Kanté Saints satsade lite hårdare på honom än senast, det spelade typ ingen som helst roll. Har nog i år inte fått samma uppskattning som tidigare även om han förtjänat det. 7+
Cesc Fabregas Anonym i första. En fin stickare till Giroud i slutet av första. 6
Emerson Palmieri Några fina inlägg, några fina blockerade inlägg. Visade att han kanske är lite väl enftoad. Vikarierade bra för Alonso trots så lite matchtid hiitills. 6+
Willian En ribbträff tidigt i matchen (hur många träffar i trävirket har han egentligen haft i år?). Pigg. Byttes obegripligt ut tidigt. 7
Eden Hazard Drog igång Chelsea och hade en utmärkt inledning på matchen. Särklass bäst i första. Assist till Giroud. Gjorde allt utom mål. Det märks att han vill vinna FA Cupen en första gång. 8
Olivier Giroud Kom inte alls lika bra in i matchen som senast tillsammans med Morata. Verkade inte riktigt hitta positioner när Hazard virvlade runt med bollen.
Visade fantastiska ballerinafötter när han gör ledningsmälet. Hur lyckades han hålla balansen där?
7+
---    
Tiemoue Bakayoko In för Willian. 63 Bidrog varken hit eller dit. 5+
Pedro In för Fabregas. 75 Gjorde inte något större avtryck. 6-
Alvaro Morata In för Giroud. 80 För kort tid för betyg. men målgörare och nära fler mål. -
CHELSEAS BÄNK

Eduardo, Christensen, Zappacosta, Bakayoko, Barkley, Pedro, Morata

* vid namnet betyder gult kort. ** två gula-utvisning. <*> utvisning, direkt rött

Matchstatistik CHELSEA

motståndarna

Målchanser 17 9
Skott på mål 5 3

Bollinnehav

55 45
Källa Flashscore

 

Manager Antonio Contes INSATS

BETYG

Någon överraskning i uttagningen (skada på Courtois?). Klart bättre start än senast men skärpan saknades trots fint spel av Willian och Hazard.
Vi vet inte om det är order från Conte men Chelsea lägger liksom alltid av åtminstone en period när de tar ledningen och försöker för ofta spela på ynkliga ettmålsledningar. Vilket nästan omgående straffade sig idag. Igen. Men det måste ändå vara managerns ansvar. Minus för att han byter ut en kreativ offensiv spelare i härlig form mot Bakayoko.
Hans taktik i andra höll på att kosta oss matchen. Tappade tydligen helt huvudet och fick försöka rädda situationen igen genom nytt byte. En fullständig taktiskt kullerbytta av en klass (brist på) som vi aldrig väntade av honom. Fick rätt med Moratas inhopp.

5

 

MATCHENS CHELSEA-LIRARE
Eden Hazard

 


KORT OM MATCHEN - oftast skriven live, vilket vi hoppas ursäktar felskrivningar. Ej korrläst.

Chelsea vann förra helgen mot Saints, efter åtta fantastiska minuter. Den som tror att vi vinner lätt idag bara för det misstar sig nog. Southampton går inte bra, men ändå spelade de mer eller mindre ut Chelsea under en timme senast - så lätt lär det inte bli. Chelsea är dock ändå rätt stora favoriter att ta den andra finalplatsen i FA Cupen, mot Manchester United. Vad vi hoppas på är ett Chelsea som går för vinst från första stund och inte på något enda sätt försöker spela på ett resultat som inte innebär minst tre måls ledning.

Några överraskningar onekligen. Ingen Courtois, inte ens på bänken. Cahill istället för Christensen.
Southampton byter till en 3-5-2 uppsättning med både Long och Austin där uppe så det är inget snack om att de inte vill vinna och kanske göra en Wigan. Vinna FA Cupen och bli relegerade! (Wigan som för övrigt är på väg upp i Championship igen).

Som oftast sparka och spring första minuterna och väldigt lite ordnat spel.
    Chelsea är de första som får till ett ordnat anfall, även om det inte leder till mycket. 4 Men lite bollkontroll, lite tanke och intention.
    Hazard vänder upp och skjuter från ca 20m, halvmetern över. 5 Inte illa. Klart bättre start än i senaste mötet.
    En studsboll når fram till Austin som skjuter direkt, men en bra bit utanför. Förmodligen offside också vilket domarna inte verkade se. 7
    Snabb kontring av Chelsea, Hazard för upp bollen, lägger ut den till Willian och han sätter bollen med vänstern i ribban. NÄRA. 7
    Willian når först fram på en boll men klarar inte att vika in utan halkar. 8
    Chelsea är helt klart med i den här matchen på ett sätt som vi inte var på sydkusten. Nära mål två gånger redan, varav en i trävirket. Hazard, Willian har startat piggt särskilt den förstnämnde. Cahill har vi en känsla av får spela som kapten för att få en chans att spela in sig i Englands VM-trupp, fast kanske är det också så att Christensen är lite sliten. Svårt att avgöra för en vid sidan om.
    Giroud med i spelet för nästan första gången, men ingen annan är där uppe och han kan inte få till nicken ot mål utan ville ha någon bredvid. 10
    Hörna Chelsea. Kort och sedan in på första försvarare. Hazard hämtar upp och väggspelar med Fab innan Southampton får ut fötter ivägen just framför mål. 12 Hazard har verkligen startat på en annan växel än övriga.
    Giroud får ned en svår pass men kan inte få till riktig kontroll. I nästa våg fälls Kanté metern utanför boxen av Bednarek. Mycket bra läge något till vänster. 13 Sorgbandsförsedda (för Roy Bentley) Chelseaspelare vid bollen, Willian lär ta den. Muren nära och Willian lyfter den över och i taket på buren. Sprejlinjen försvann direkt och Saints smög fram minst halvmetern eller metern utan att Atkinson såg det. Trots Willians påpekanden.
    Resolut brytning av Rüdi. 16
    Snabb frispark men Willians pass till Giroud är inget vidare. 18 Lite ord utbyts.
    Det fina spelet har avtagit och Southampton är lite mer med i matchen utan att på något sätt hotat. 19
    Skott på mål av Southampton, lätt för Caballero. 25
    Hazard in i boxen och inlägg inåt mot Giroud, som trängd får bollen utanför. 25
    Ställningskrig och vi längtar tillbaka till Chelsa fina inledning.
    De läser ett svagt pass från Fab och lång boll fram med Rüdi är först. 29
    Azpi skjuter, täcks till hörna. 30
    McCarthy ut och tappar bollen men ingen blå där. Willian skjuter på en försvarare sedan. Troligen hands men... 31
    Emersons inlägg till hörna. 32 Den skarvas av Azpi förbi målet, tyvärrdyker ingen upp även om Bertrand var nära att nicka mot eget mål.
    Moses fick röra bollen, ledde bara till ett inkast som han kastar till en rödvit!!! 34
    Giroud i svårt läge försöker han sig på en klackspark till sig själv men sedan kommer en spelare mellan honom och boll. Hans finaste insats hittills. 39 Fint pass av Fab.
    Usel boll ut av Caballero igen men gissa vem reder ut det. Kanté ja. 40 Startade anfallet och ingen är med på inlägget och Moses hinner upp bollen men den vinkas över linjen. Tveksamt. 40 Yoshida varnas för något vi inte såg.
    Emerson i fint skottläge men han är väldigt enfotad och vill absolut inte ta skot tmed högern. Synd. 42
    62% boll till Chelsea, men förutom ribbträffen inga stora chanser.
    Rüdi bryter ånyo ett anfall för Southampton på den kanten när han går högt upp och sveper ut bollen framför Long.
    Chelsea hade förtjänat en ledning i första men ändå inte då pricken över i saknades. Behövs högre tempo och mer jävlar anamma mot mål. Southampton mest intresserade av att försvara.

ANDRA
Som nästan alltid. Högre tempo och bättre skärpa krävs i andra. 9-2 i målchanser, men inget på mål vilket Southampton haft (om än svagt).
    OJ, direkt från avspark. Underbart spel av Hazard och trots att han halkar får han fram bollen till Giroud som trär sytråd mellan flera backar och sedan klämmer han in bollen trots att han trillar samtidigt. Härligt. 46 Mycket skickligt gjort, hur han lyckades stå på benen mot fyra plus målvakt... 28 sekunder in i halvleken! Så ska de startas.
    Blixtrande kontring igen, Willian tar upp bollen sätter den till Hazard som viker in något steg och försöker sätta den vid stolpen men får inte skruv nog och utanför. 48
    Romeu kortas när han gör ned, förstås Hazard. 50
    Bara Chelsea inte börjar med sitt låga försvara ledningen nu för då blir man ju tokig. Fler mål krävs, vi vill se fler mål av Chelsea. Vi vill vinna klart.
    Offside på Austin när han nickar fram Long. 52 Dock en varning till Chelsea att inte slappna av.
    Precis vad vi fruktade, Chelsea har redan dragit ned på tempot.
    En underbar frispelning till Long, Caballero kommer ut stör och Long stöter bollen utanför. 54. Vi blir tokiga på det här med att Chelsa lägger av när de har ynka ettmålsledningar.
    Giroud har fått en ordentligt smäll och till slut blir det avblåst, för offside. Ganska ful tackling av Romeu där Girouds fot hamnar under Romeus ben och viks ned. 56 Mer olyckshändelse kanske men hade inte Romeu just fått kort så...
    Giroud kommer upp, haltar rätt illa men vi tror han fortsätter. 58 Vidare behandling på linjen. Han kommer in.
    Chelsea kontrar genom Hazard till Giroud som inte får koll på bollen, hamnar hos Willian men det bliringet av det. Bättre läge än vad han själv trodde. 59
    Giroud har gjort tre mål mot Southampton för Chelsea. Hans sista mål för Arsenal var mot - just det, Southampton i december! Han har nu varit inblandad i 22 mål på 26 FA Cupmatcher, vilket är rekord.
    Lemina kortad för en attack på, just det Hazard.
    Hazard tas bort från bollen, sedan tar Rüdiger den lätt från dem. Southampton har dock höjt sin intensitet.
    Caballeor boxar ut en hög boll in, Southampton börjar om. 62
    VI får se en repris på läget när Southampton ville ha straff vilket var löjligt. En ren filmning av Long när han backar in i Cahill och får en liten frökenknuff och lägger sig som en fjäder.
    Bakayoko in för Willian. Mycket överraskande och mycket negativt. 63
    Willian går i protest rakt ut i omklädningsrummet, Vi förstår honom. IDIOTISKT byte av Conte. Publiken är lika missnöjda som vi och Willian.
    Hoedt kortas, för tackling på just det Hazard. Vi tror alla deras kort har kommit på "överfall" på Hazard nu. Och det är flera stycken. 65
    Fabregas frispark in nickas ut till inkast.
    Bertrand som var så bra senast är lika dålig idag och missar grovt ännu ett inlägg efter en bra boll från Tadic. 67
    Hörna då Rudi är sist på en boll. 67 Ny hörna. Verkar varit enlätt touch av en blå, kanske. Stoppas av första försvarare, inkast men så en hörna till. Bort av Giroud.
    Chelsea har fallit in i den där passiviteten som alltid blir när Conte beordrar att de ska försvara en ledning. Om han lämnar Chelsea är detta det vi minst av allt kommer att sakna från hans ledarskap, att han vill stänga matcher med ynkliga ettmålsledningar. Trots att det gång på gång visat sig att det fungerar inte i engelsk fotboll.
    Hazard och Giroud samspelar och finurlig boll fram till Fab som står stilla och inte är med. Sedan en rabona av Hazard in som Saints räddar till hörna. Kort hörna som blir bara inkast. 70
    Fabregas tappar boll och Caballero lyckas rädda fast han knappt ens vet att han gör det. 72 Sedan tacklas han in i mål och tappar bollen. Tog lång tid innan Atkinson blåste för den frisparken. Omdiskuterat men kanske användes VAR utan att vi fick veta det. Bollen kan varit inne men det är tveksamt. Var bollen inne eller inte är omöjligt att säga, i vilket fall som blev det frispark för Chelsea. Caballero har inte övertygat idag.
    Så måste Conte kompensera för sitt idiotbyte och sätta in en anfallare igen, Pedro
    Hazard vänder och skjuter, räddning av McCarthy. Bra av honom. 74
    Pedro in för Fabregas. 75 Det kloka hade förstås varit att behålla WIllian på plan istället för ett dumbyte.
    Hazard snurrar runt och sätter in bollen. Nära självmål men via två rödvita gick den till slut över. 77 Hörnan kort. Moses lyfter in, bort. Emerson skjuter, blockeras. Kanté ensam på vår plan. Tuff pass till Caballero. Bollen mot en offsidestående Hazard men Southampton blir så stressade att de gör inkast av det. Byte Lemina av för Gabbiadini.
    Giroud av för Morata. 80
    Hazard får vänta in spelare och täcks då, han vänder ut och in men får sedan spela tillbaka. 80 Pedro söker sedan Morata men för nsål boll, nickas bort. 81 Så kommer ett nytt inlägg och Morata nickar den i marken och in i mål. 82 Närmast slowmotionsekvens. Ingen markering alls på Morata, backen böjer sig ned. Pass från, ni kan säkert gissa. Azpilicueta.
    Snabbt anfall av Southampton och bollo i stolpen från Austin. 83 Caballero överspelad, liksom Cahill.
    Chelsea kontrar och bollen är på väg in men stannar upp på en försvarare som snurrar runt och får bort den.. 84 Hazard låg bakom och Morata sköt. Otur att den inte gick in, men bollen stoppades upp så mycket av touchen från försvararen att de hann rädda.
    Southampton kontrar men avslutet från Austin går till inkast.
    Morata får läge i vinkel men McCarthy hinner ut och blockera. 86 Nu händer det saker varje sekund plötsligt. Nästan hattrick men otur och bra räddning. Men vilken inhopp av Morata. (Dock för sent för betyg).
    Det har lugnat ned sig betydligt och snart bara tilläggstid.
    Soares inlägg gick inte ut som det såg ut som sedan inlägg som Rudi lätt nickar bort. Fem minuter tillägg. Hazard släpper boll till Moses, svår pass. Moses klackar tillbaka. De borde kunnat göra lite bättre där. 90+1
    Moratas första touch är på tok för hård och bollen ut. I bra läge. 90+2
    Hazard utsedd till matchen lirare på Wembley (och här också förstås) hör vi i högtalarna.
    Lång boll fram, men inkast för Chelsea.
    Pedro försöker kontra men springs ned av Romeu. 90+4. Hyfsat frisparksläge. hazard verkar ta den för en gångs skull. Kort till Pedro, bara fördröj. Azpi till Hazard som slår in bollen och ruskigt nära självmål igen men bollen rakt på McCarthy som lyckas fånga in den. 90+5
   
   
Contes förtjusning i att försöka försvara ledningar och ett fullständigt idiotiskt byte som han sedan fick korrigera på annat sätt höll på att kosta oss finalplatsen. Sedan fick han rätt med Morata. Vi verkligen hatar att Chelsea lägger av med knappa ledningar. Som tur var kom de tillbaka men inte tack vare Conte eller var det tack vare Contes sena byte av Morata (dock ej Bakayoko eller Pedro). I vilket fall som är vi i final i år igen, den här gången heter de röda motståndarna Manchester United.

 

DOMARTEAMETS INSATS - Martin Atkinson
VAR aktivt.

BETYG

Missade några småsaker i första, inget att hänga upp sig på. Gick inte på Longs filmning i början av andra. Fick han hjälp av VAR vid den tilltrasslade situationen med Cabellero i andra? Först i tv-bilderna såg det ju ut som frispark för Chelsea men han dröjde länge med beslutet.

godkända

Betygsskalan är från 1 till 10. 5 är en knappast acceptabel insats. Under 5 är mer än underkänt. 7-10 är bra till utmärkt i världsklass. Sena inhopp betygsätts inte. Enbart Chelseaspelare betygsätts och betygsättningarna är personligt omedelbar och subjektiv (därmed kanske lite emotionella direkt efter matcherna, men de speglar ett tyckande inte fakta). För mig handlar det mer om att tycka med hjärtat än kanske hjärnan ibland. För domare finns bara tre grader; underkänd, knappt godkänd och godkänd. Det sistnämnda kanske inte låter så bra, men innebär att inga misstag förekom som jag såg och det är mycket högt betyg. En perfekt domarinsats är när man inte ens tänker på att domaren varit där. /Lindy




Besök csfc-facebook: facebook