1 Chelsea FC 16 sp 13 v 1 o 2 f 34 - 11 mål 40 p

0                        -                    1              (0-1)

Pickford, Kone, Djilobodji, O’Shea (k), Jones, Denayer, Kirchhoff, Van Aanholt, Borini, Defoe, Januzaj.

avb: Mannone, Larsson, Khazri, Love, Asoro, Maja, Honeyman

CHELSEAS INSATS

6+

Ingen stor match av Chelsea mot ett lag som inte var särdeles intresserade av det där med fotboll i första. Utan bara ville få ett resultat. Åter är det individuell skicklighet som avgör. Försvaret helt oprövat. Godkänd andra halvlek men målen borde kommit också. En annorlunda mycket öppnare match i andra då det blev lite fotboll av det.

Italiensk match om vi får kalla den det, ett mål och så spela av den.... Tuffare utmaningar väntar. Vi klagar dock på att chanserna inte utnyttjades bättre i andra. Vi borde haft fler mål.

SPELARE >> OMDÖME

BETYG
1-10

Thibaut Courtois Behövde inte röra bollen i första halvlek. Bra räddning på Januzajs friläge. Avgörande räddning på van Aanhols jätteskott på övertid, holländaren trodde det var inne och ärligt talat var det känslan framför tvn också. Det ger honom MoTM. 7+
César Azpilicueta Har nog aldrig sett så lite av Dave i en match, men det berodde ju inte på honom utan på Sunderland. Lite mer att göra i andra och gjorde det felfritt. 6+
David Luiz Se ovan. Mest såg man honom vid frisparkarna. 6
Gary Cahill Se ovan. Gjorde en riktigt bra brytning i andra. 6+
Victor Moses* Då Sunderland låg så lågt fanns inte utrymme för hans löpande längs kanten. Mycket mer framträdande i andra och nära mål också. 6+
N'Golo Kanté En ovanligt lugn dag för Kanté då Sunderland knapp ville över mittlinjen i första halvlek. Tog helt hand om sitt område i andra. 7-
Cesc Fabregas Väldigt skickligt taget mål. Tala om prickskytte. Styrde Chelseas spel och varierade kort och långt så mycket han kunde. 7+
Marcos Alonso Några hyfsade inlägg. Lite mer anonym i andra. 6+
Pedro* Hans spelkvaliteter fungerar inte så bra mot lag som bara står och väntar. Nära vid ett tillfälle men det var offside. Fick lite mer utrymme i andra. Inte hans typ av match. 6
Willian Mer med i matchen än Pedro, men han är ju bäst när han kommer med boll, inte när han får stå och vänta på den utanför ett uppställt försvar. Bra frispark. Assist till målet. 7-
Diego Costa Höll hela försvaret aktivt alldeles själv kändes det som. Ännu en bra match av Costa. Borde dock gjort mål i andra halvleks inledning. Verkade vila sig lite i matchens slut... 7+

BETYG

Had redan från start förväntat sig matchbilden och hade uppenbarligen gett order om att Chelsea skulle variera mer än i första mot WBA. Men

7+

MATCHENS CHELSEA-LIRARE
Thibaut Courtois

KORT OM MATCHEN - oftast skriven live

Eden Hazard har skadekänning sedan WBA-matchen och han vilas för säkerhets skull ikväll. Han slapp resan till nordöstra England och stannar hos familjen i London. Klokt agerat av Conte känns det som. Fabregas startar istället för Matic igen. Matic dock med på bänken, liksom Zouma för första gången sedan svåra knäskadan. Chelsea bör ju ändå kunna slå Sunderland med den elva som ställs på benen. En vinst skulle betyda tio raka men ännu viktigare att vi lämnar Arsenal hela sex poäng bakom oss innan halva säsongen ens är spelad.

Sunderland startade matchen piggt och försökte verkligen ta matchen till Chelsea. De hade ett bra inlägg inom de första fem, men sedan började Chelsea styra och ställa, framförallt genom Fabregas. Som spelar en mer offensiv roll än Matic.
    Första hörnan till Chelsea i sjunde minuten. Ger inget utom frispark för Sunderland när Kanté är lite väl ivrig att vinna boll.
      Vi påminner om att fem Chelseaspelare riskerar avstängning mot Crystal Palace. Kanté är en av dem.
    Sunderland väljer lite som WBA att försvara sig väldigt lågt och Chelsea söker luckor som ännu inte dykt upp. 10
    Då tempot är såsigt hinner Sunderland få tre-fyra man på Costa så fort bollen närmar sig denne. Väl medvetna om vad han lyckades man-mot-man senast.
    Sunderland slår ifrån sig och det kommer nog att handla om tålamod idag också. Fabregas styr spelet och varierar långt och kort. 14
    Det väldigt mycket inkast i den här matchen om vi ska döma från de första femton minuterna.
    Bra försök av Costa att direktspela Kanté efter att denne passat honom men den lille fransmannen hinner inte fram i straffområdet. 16
    Bra inlägg av Alonso när han kommer loss på kanten men förre Chelseaspelaren van Aanholt rensar undan. 17
    Chelsea försöker bjuda upp Sunderland i plan men de är väldigt försiktiga offensivt.
    Lång frispark av Fabregas som söker Luiz som såg ut att ta frisparken men istället rusade in i straffområdet. Såg onekligen intränat ut. Hörna. 19 Lätt för målvakten.
    Våldsamt jubel när Sunderland får sin första hörna. 20
    Courtois tar hand om den och snabb kontring som slutar med frispark när Costa görs ned. Sunderland verkar onekligen ute efter att irritera honom. Bollen var inte ens i närheten när Borini, en annan fd Chelseaspelare knuffar omkull honom. (De har även Djilobodji i startelvan och Marcos Alonso har ju spelat för Sunderland, så många gemensamma punkter).
    Närmare 75% bollinnehav för Chelsea. Lite ensidigt men inga chanser.
    Januzaj får första bra chansen i matchen, men han kan inte vinkla in bollen utan den går utanför. 26
    Costa gör ett försök på ett Alonsoinlägg. Skjuter direkt på volley men bollen samarbetar inte alls utan det blir en spektakulär miss istället för ett härligt mål. Men rätt att försöka så att Sunderland inte vet vad som kommer.
    Så försöker han vända bort försvararen, men då han alltid har mer än en på sig hinner den andre dit istället. 27
    Costa håller försvaret sysselsatta men Pedro och Willian är lite väl osynliga. Annars är Fabregas bäste spelare första halvtimmen.
    Tyvärr är fulstreamen hopplös, som de nästan alltid är. Men det är inte heller mycket till fotboll att titta på. Sunderland försöker långt mindre än vad WBA gjorde i helgen. Ändå inga vassa chanser. Som underhållning behöver den här matchen desperat mål.
    Pedro nära, men i offside så det spelade ingen roll. 34
    Ännu inget skott på mål från Chelsea, än mindre från Sunderland. Och det är inte godkänt faktiskt. 37
    Bra pass från Fabregas men det tar på hälen på en försvarare och når inte Costa. 38
    Ny lång frispark. Luiz och Fab åter vid bollen. 38 Bra men rakt på Pickford som lugnt plockar ned den. Touch i muren visar reprisen.
    Så äntligen lossnar dödläget. Fabregas gör målet. 40 Skott från halvcirkeln som går precis utanför Pickfords räckvidd vid stolpen. Första skott på mål av något lag. Och onekligen ett kvalitetssådant. Willian assisterade.
    Defoe kortas när han sparkar ned Fabregas.
    Costa nickar utanför. 45 Fabregas pass förstås. De två hittar verkligen varandra, eller rättare, Fabregas hittar verkligen Costa.
    Costa görs ned bakifrån i halvcirkeln. Kort givetvis till syndaren i röd-vitt.
     Luiz är sugen igen, som alltid på att ta den, men kanske borde Fab få den. Willian tar den. Halvmetern utanför boxen. 45+2 Centimeter över mål.
    En match som är nästan som karbonkopia av matchen mot WBA, fast sämre i alla delar. Undantaget målet förstås. Sunderland försöker knappt ens anfalla, men de försvarar sig inte lika skickligt som WBA heller trots att Chelsea bara haft ett skott på mål. Chelsea försöker dock spela lite rakare. Som tur har vi fått ett mål vilket innebär att Sunderland måste börja försöka spela fotboll i andra halvlek.

ANDRA
Januzaj får en chans i inledningen av andra men Courtois räddar bra. 47 Hörna. Måste vara tufft att vara målvakt och lyckas hålla koncentrationen så man är på alerten i en match där han knappt ens fått göra en inspark innan han gör en kanonräddning.
    Victor Moses försöker lirka in bollen i krysset, men den går utanför. 48
    Det är redan öppnare första fyra minuterna i andra än hela första halvlek. Ett mål gör verkligen skillnad i vissa matcher.
    Willian tempoväxlar och lurar försvaret. Tar sig in i boxen och skjuter, bollen tar i ribbans överkant. 51
    Bra skott som Pickford räddar vid stolpen. 52
    Där borta Costa gjort klart bättre. Han blir helt fri, inte offside men Koné lyckas tränga ned honom och han går omkull i straffområdet. Där borde matchen avgjorts. 54
    Det har hänt fem gånger så mycket första tio som i hela första halvleken. Det är nu en öppen match med massor med chanser. Mest för Chelsea.
    Costa görs ned tycker han, och det såg misstänkt ut. Moses assisterade. Det kunde varit straff visar reprisen. 55
    Pedro offside, inte med mycket. Men det visar hur matchen öppnat upp.
    Larsson kommer in för Kirschoff. 57
    Vi får hoppas på fler mål från Chelsea så de avgör matchen. En ettmålsledning är ju just bara det.
    Moses går in i plan och lossar. Precis utanför. 60
    Willian skjuter men utanför, lite för långt utanför i Hazardläge. 64
    Det är verkligen en helt annan match i andra, bra mycket roligare att titta på om inte annat men Chelseas effektivitet lämnar en del att önska.
    Bra anfall av Chelsea där Fabregas hade bra skottläge men stoppade bollen istället för att skjute direkt. Alonso nära hitta sin spelare men målvakten kommer precis emellan. 68
    Det är helt Chelseas match men Sunderland försöker nu spela fotboll och hitta det där målet som kan betyda så mycket. Chelsea borde verkligen göra mål och släcka deras hopp. 70% bollinnehav.
    Kanté söker svåra inspel, blockeras, får tillbaka bollen och tar sig in själv i boxen och skjuter men Pickford är med på den. 70
    Hörna för Sunderland. Deras trejde mot Chelseas fem.
    Bra försvarat och snabb kontring. som stoppas upp av en dålig passning från Willian som kräver för mycket bollbehandling för att få kontroll av. Tror det var Fabregas. Borini kortad för tröjdragning innan. 71
    Defoe kommer in före Luiz, kunde blivit farligt men bollen utanför. Luiz såg honom inte utan kunde sparkat ned honom. Farligt farligt. 73 Det är så lite som behövs märks ju i sådana lägen när ledningen bara är ett mål.
    Borini nära ett kort till när han knuffar omkull en Chelseaspelare. 74
    Van Aanholt hann precis före Costa på en stickare. 74
    Fabregas skjuter men illa. 75. Pedro ut och Matic in. Mer om att behålla ledningen nu, men Chelsea behöver fortfarande göra fler mål och de har skapat chanserna för det, i andra halvlek.
    Costa spelar loss Willian som dock pressas utåt av Djilobodji och det hela rinner ut. 77
    Missförstånd mellan Matic och Willian. Matic borde skjutit i bra läge. 78
    Dumt av Luiz när han ger Borini en frispark de inte borde fått. Vid sidan av boxen. 81
    Bollen nära komma fram till Defoe, men Chelsea reder ut det. 82
    Dryga tio för Chelsea att hålla undan och allt talar för att de gör det, så kanske borde man bli nervös över ett slumpmål för Wearsidingarna.
    Koné sliter i Costas arm och hade det inte varit i boxen hade det blivit frispark och hade han inte redan haft ett kort hade han fått ett. Lite fegt av domaren. 86
    Chalobah har väntat länge på att få komma in. Inga avbrott på en stund. Costa lättar en boll till Fabregas som skjuter, i friläge. Svagt avslut tyvärr. 88
    Willian ut för Chalobah. Willian ser väldigt trött ut onekligen. 89
    Bra inlägg men Azpi nickar undan til lhörna framför en rödvit. Kort hörna som Chelsea inte är med på. Nicken dock lätt för Courtois. 90+1
    Tre minuter tillägg.
    Brana Ivanovic på väg in, tidsbyte. Lite rörigt Chelseaspel och en klumpig attack av Moses ger dem frispark och honom gult kort. Larsson tar den långa frisparken, Luiz nickar, bollen når ut till van Aanholt och det såg ut som mål men jätteräddning av Courtois. Väldigt bra skott och väldigt bra räddning.

Thibaut Courtois räddade tre poäng för Chelsea på övertid efter Moses onödiga frispark. Hatar ettmålsledningar i alla matcher....

DOMARTEAMETS INSATS - Neil Swabrick

BETYG

Inte svårdömt och inga missar vi upptäckte. Bra match med två halvlekar av olika karaktär. Kanske borde Chelsea haft en straff men uppenbar var den nog inte. Lite feg bedömning i slutet när Koné drog Costa i armen.

godkända

Betygsskalan är från 1 till 10. 5 är en knappt acceptabel insats. Under 5 är underkänt. 7-10 är bra till utmärkt i världsklass. Sena inhopp betygsätts inte. Enbart Chelseaspelare betygsätts och betygsättningarna är personligt omedelbara och subjektiva (därmed kanske lite emotionella direkt efter matcherna, men de speglar ett tyckande inte fakta). För mig handlar det mer om att tycka med hjärtat än kanske hjärnan ibland. För domare finns bara tre grader; underkänd, knappt godkänd och godkänd. Det sistnämnda kanske inte låter så bra, men innebär att inga misstag förekom som jag såg och det är mycket högt betyg. En perfekt domarinsats är när man inte ens tänker på att domaren varit där. /Lindy

Besök csfc-facebook: facebook