11 augusti 2016

    Premier League 2016-2017, utmanarna

Premier League säsongen 2016 -2017 vinns av Chelsea eller Manchester City eller Manchester United eller Tottenham eller Arsenal eller Liverpool eller Leicester eller möjligen av West Ham eller Everton eller...kanske Stoke...

ArsenalBournemouthBurnelyChelseaCrystal PalaceEverton
HullLeicesterLiverpoolMan CityMan UMiddlesbrough

StokeSunderlandSwanseaTottenhamWatfordWBAWest Ham

Ja ni förstår, aldrig någonsin har det varit jämnare eller svårare att förutsäga säsongen som startar på lördag. Även om förståsigpåarna har en överlägsen favorit, men det har vi sett förr. Och därtill finns det tid kvar på transferfönstret som kan ändra förutsättningarna ännu en gång. Det enda jag tror mig våga säga med viss förtröstan om att få rätt är att Hull får svårt att undvika nedflyttning. I övrigt, till skillnad från självutnämnda experter, vågar jag inte säga hur det slutar, jag bara intensivt hoppas att Chelsea visar formen från 2014-15 igen. För kvalitet finns där även om majoriten spelare vägrade visa det förra säsongen.

Jag tror självklart Chelsea kan vinna i år igen. Det tror jag dock alltid och det är inte alltid jag har fått rätt. Som förra säsongen. Jag är dock helt övertygad om att Chelsea kommer att göra en väldigt mycket bättre säsong i år än förra. Det som hände då och varför lär vi kanske aldrig få reda på men konspirationsteoretiker kanske håller med mig om att det nästan kändes som om någon ville bort från klubben för att hamna någonstans där han fick en bra mycket större kassakista att leka med.

* * * * *

En mer objektiv förutsägelse är dock att Manchester City vinner. De hade redan förra året bästa truppen och de har i år en ännu bättre trupp och en bättre manager. De har en enorm tillit till Pep Guardiola och vad man än säger och tycker om hans variant av fotboll så är han en vinnare och med de spelare han har till sitt förfogande måste de utnämnas till främsta kandidat till att vinna titeln. De har spenderat massor, smått otroliga summor men de har spenderat pengarna klart bättre anser jag än deras lokalkonkurrent. Jag är långt mer imponerad av den grupp spelare som Guardiola har värvat och jag tror inte han är klar ännu även om Stones kan varit sista stenen i bygget...
    De har spenderat men för mig är nästan varje värvning de gjort klockren. Inte alla för just nu, (som Gabriel Jesus men han blir nyttig redan i år) men deras trupp blir exceptionellt bra - tyvärr. Största frågetecknet har börjat bli om Joe Hart duger som målvakt. Försvaret är absolut inte av samma kvalitet som resten, men kan Kompany bli skadefri i mer än fem matcher på raken då är det inte heller dåligt med Stones som framtidslöftet Chelsea jagade desperat förra året.
    Leroy Sane kanske är en framtidsvärvning men han har större förutsättningar att lyckas direkt än vad jag någonsin trodde Raheem Sterling skulle ha. John Stones's kapacitet känner vi till även om han inte var så lyckad förra året då han tvingades stanna kvar när han ville till Chelsea. Hade han kommit och fått lära av JT och Cahill hade han varit ett steg längre fram i sin utveckling, det steget kan mycket väl komma nu.
    Deras träningsmatcher kan inte användas som någon indikation på något då Guardiola mer än de andra blandat i sina laguppställningar. Kanske negativt dock då ett lag ofta mår bra av att vinna några enkla matcher innan säsongen drar igång. De är kanske också det lag som kommer att lägga om spelsätt mest, vilket man i England tror kommer att påverka. Ändå, City med tiki-taka eller City från förra året är väl ändå inte så långtifrån varandra. Nyckeln som alltid för City är att undvika skador på sina nyckelspelare; Kompany, de Bruyne, Aguero. Gündogan är redan skadad men kommer att bli frisk och förmodligen ett av de bättre köpen under sommaren.
    Vinner de inledningsmötet mot United i fjärde omgången är det jaga John som gäller för alla andra lag. I England hålls de som andra- många gånger tredjehandsfavorit vilket förvånar oerhört med tanke på hur solitt och seriöst Guardiola har tagit sig an uppgiften och med tanke på truppens kvalitet.

Manchester United har spenderat extrema summor pengar också fast på en mindre grupp spelare, mycket mer prestigemässiga namn men inte lika tydlig lagbyggnadsidentitet som City har värvat med. Det är klart mer flash and bang, fyrverkeri kring hur United spenderat sina pengar. En värvningsstrategi som inte bara handlat om laget utan om klubbens identitet. En elak människa skulle kunna säga att de köpt sig tillbaka supportrarnas lojalitet efter att spenderat idiotiska summor på floppar under ett par år. De har med Mourinho också en bevisad vinnare även om han i allra högsta grad är och kan bli ett tveeggat svärd, men fotbollsfansen i Manchester har glatt vänt kappan efter vinden och tagit den manager de hatade mest till sina "hjärtan".
      Men med de summor de lagt ned och med ny manager också är det närmast tjänstefel eller lika uselt jobb som Mourinho gjorde hösten 2015 i Chelsea om Manchester United inte utmanar om titeln ända in i det sista. PR-kriget har de dock redan vunnit med Mourinho, Zlatan och Pogba bland värvningarna. De kunde dock värvat annorlunda och kanske satsat mer på lagbygget för det som de visat innan säsongen börjar är det inte riktigt imponerande. Men uppmärksamhetsfaktorn kring deras värvningar kommer knappast ens Real Madrid i högform upp i att kunna utmana. Jag tillhör dock de som inte kan tycka Pogba är värd de pengar de betalat. Kanske blir han det, men frågan är hur snabbt han blir det? Zlatan kostade inget i övergångspengar men det är ju inte enda kostnaden. Jag är ännu fortfarande tveksam till hur hans säsong blir. Även om vi är helt på det klara att svenska medier dock kommer att kalla honom en succé oavsett vad verkligheten blir, precis som i EM. Han var usel i Community Shield men gjorde mål och hyllades därmed som bäst på plan (!) - och där ligger hans storhet. Han kan göra mål även när han inte spelar bra, även om även det svek i EM. Jag har alltid undrat hur han ska klara det högre tempot, den tuffare bevakningen i en kvalitetsliga och man får beundra honom för att han vågar ta den utmaningen i den ålder han är i, även om han är ett fysiskt praktexemplar. Starten kan säkerligen bli succé, han brukar starta bra, men säsongen är lång. Och som man alltid säger, hur blir det en regnig vinteronsdag i Stoke upon-Trent på vindiga Bet365?! Han har också som lag en sämre omgivning än han hade i svaga franska ligan och PSG. Mhiktaryan kan bli en nyckelspelare. Ändå måste man med tanke på managern, pengarna de spenderat och förmodligen fortsätter spendera säga att United är andrahandsfavorit till att vinna ligan. Raiola har dock fler spelare i sitt stall som de kanske köper (även om vi misstänker att Balotelli inte blir en av dem).
    Det är mycket snack i England om att Bailly är en ny Ferdinand, Englands mest överskattade spelare någonsin, men det har vi hört så oändligt många gånger efter en försäsong så... Mangala var det förra sommaren. Bailly kanske blir det, men oddsen är inte ens hälften. Var inte Rojos också hyllad på försäsongen förra sommaren, eller kommer jag ihåg fel - de orden vändes snabbt.
    Mourinho är känd som en lagmanager, men det känns nästan som han glömt det och nu försöker bli en galactio-manager. Det kan straffa sig. En riktig nyckelmatch blir derbyt mot City redan i fjärde omgången. Går det illa där, kan Uniteds hopp rasa som en snöboll nedför Kebnekajse. De har dock annars en överkomlig inledning och kan kanske spela sig i form, fast vi trodde något liknande förra sommaren med Chelsea.
    Om Pogba inte kvävs av kraven som världens dyraste spelare ställer så är det anmärkningsvärt. Hans EM-insats var verkligen inget att hänga i julgranen, det fanns dussintals mittfältare som var bättre i EM. Z kommer inte kvävas av krav, hans ego är störst på jorden (förmodligen i universum) så, men han måste prestera på en nivå och med en frekvens som han ännu aldrig har presterat i. Kom inte dragande med Ligue 1 som exempel, se mer på hur han uppträtt i landslagsturneringar och Champions League. Och risken för inbördeskrig i truppen är stor, då Mourinho tillämpar en väldigt konfrontativ ledarstil numera. Han spelar helt enkelt ut favoriter som Z mot t ex Rooney, mot andra spelare. Behandlingen av Mata redan är anmärkningsvärd. Nej, United kräver en perfekt start de första 5-6 matcherna, annars lär det inte bli som de rödas supportrarna tror. Det är också supportrar som i grunden inte gillar Mourinhos spelstil och som snabbt vänder sig emot en manager om det inte blir som de fantiserat om. Det blir catch-up mot andra lag och det har aldrig Mourinho varit duktig på, därför kommer han att tanka Europa League så fort ha kan. Ingen i England gillar ändå turneringen och torsdagsmatcher är det värsta Mourinho vet. Han gnäller redan över att matchen mot Chelsea inte har flyttats pga det. Han har redan klart sagt att målet är Premier League, Europa League finns inte i hans sinnesvärld. Mourinho har dessutom visat mer och mer paranoida tendenser så en dålig start kan väcka extremt många svåra frågor för det lag som England tror vinner. Faktum är att matchen mot City kan avgöra ligan, nästan.
    De har dock en öppning som de knappast kan missa, mot Bournemouth. Så heja Howes. För jag är ingen bra människa och som Mourinho uppträdde förra året drömmer jag om ett fiasko för honom. Vad han gjorde för Chelsea var fantastiskt men han lämnade också en skarp smak av bittermandel efter sig.
    I England hålls Manchester United som den absolut största favoriten. De har också dock en tendens att falla i farstun för stora namn där och glömma bort lagbyggen. Se bara hur de haussar sitt landslag och blir lika förvånade varje gång det inte fungerar.

Sedan blir det svårare. Chelsea kommer självklart att vara en kandidat att vinna och som supporter tror jag att vi kan göra det redan i år. Därför kvaliteten finns där från förrförra säsongen om Conte kan få ut den. Så vi hör till topp-tre-favoriterna.
    Däremot har Chelsea tyvärr inte värvat alls lika bra som t ex City. Eller ens United. Kanté är en kanonvärvning, klockren och han kommer att bli jätteviktig på alla sätt och vis. Batshuayi är mer en värvning för framtiden. Vi kan bara hoppas att någon mer kvalitetsvärvning kommer för ännu kan vi inte ge klubben i närheten av godkänt för värvningarna i sommar heller. Även om de är bättre än     förra året. Det ser dock inte bra ut.
      Den viktigaste värvningen Chelsea har gjort är Antonio Conte som imponerat hur mycket som helst i sommar, både med Italien och hur han tagit sig an uppgiften i Chelsea. Det är dock en tung utmaning han tagit sig an och väldigt kort tid att göra den på jämfört med den tid som de övriga toppmanagerna som Mourinho, Guardiola, Wenger, Klopp, Pochettino, Bilic, Ranieri har haft på sig.
     Nyckeln för Chelsea är hur många av spelarna från 2014-15 som hittar tillbaka till sig själva. Eden Hazard ser ut att kunna bli den Hazard han var då och kanske ännu bättre. Om vi ska döma av träningsmatcherna och då måste vi väl ändå kunna göra en del. Oro finns dock för försvaret, inte minst Ivanovic. De har spelat bättre men vi släpper in på tok för många mål även om vi kanske gjort lite fler också. Courtois måste hitta sig själv igen efter en svag förra säsong som stördes av en allvarlig skada. Willian har tyvärr inte övertygat lika mycket i träningsmatcherna som han övertygade under förra säsongen, men vi hoppas det bara är en slö start och att han känt sig lite sliten efter säsongen och Copa America. Om halva+ Chelsea visar sin riktiga kvalitet blir vi en utmanare igen. Kvalitet som de tydligen inte längre ville visa under Mourinho eller vad som hände. Zouma är på väg tillbaka snabbare än väntat och det är mycket bra om han fortsätter utvecklas som han började förra säsongen. Förhoppningsvis både får och tar flera ungdomar sina chanser; de som är närmast att göra det tycks vara; Loftus-Cheek, Traoré, Aina, Chalobah. Av någon anledning, då vi trodde hans spelstil skulle passa Conte, tycks Kenedy fallit nedför stegen i sommar. Jag skulle gärna se att Solanke får en chans också. Och varför inte Izzy Brown och Lewis Baker, men det ser nog troligare ut med lån för dem igen.
    Det finns väldigt mycket intressant att följa i Chelsea men för att få ut det får vi hoppas på en riktigt övertygande start mot West Ham på Stamford Bridge måndag kväll. Jag vet en som sitter klistrad framför tvn och bara hejar.
    Med lite stolpe in, och en bra start på säsongen kan det bli en rolig säsong igen. Det finns ett stort revanschbehov i laget, truppen, klubben och bland oss fans. Vi kan vinna ligan, absolut! Det kräver dock lite extra, för toppfavoriter kan vi inte vara. Vi hade behövt någon eller några riktigt bra värvningar till för det. I England hålls vi som fjärde- eller tredjehandsfavorit bland de flesta sportskrivare.

Tottenham ser just idag starkare ut än Arsenal. Båda har värvat väldigt försiktigt (Tottenham dock bättre med Wanyama och Janssen) och man undrar ju särskilt om Arsenal som aldrig ser ut att värva vad de behöver. Arsenal måste värva, särskilt som de redan är kraftigt skadeutsatta. Även om deras försäsong måste beskrivas som en succé. Bara Xhaka Granit är ingen stor förstärkning trots att det äntligen är en defensiv mittfältare som de behövt i åratal. Pochettino har gjort stordåd med ungdomarna i Tottenham och det måste han fortsätta med om de ska utmana på allvar. De vek ned sig som ett Liverpool förr i slutet av förra säsongen och nu är förväntningarna på dem större än någonsin - vilket är en klar fara för Tottenham och deras unga trupp. Det finns också frågetecken om Kane inte börjar visa utslitningssymtom nu. Det finns inte utrymme för överraskningar, nu måste det presteras när det ställs krav. Arsenal som sagt, där finns så mycket men de ser inte i år heller ut som ett lag som kan gå hela vägen även om de aldrig kan underskattas. Annat än när de möter Drogba som alltid gör mål på dem, även som pensionär i MLS. Xhaka är intressant, men inte tillräcklig för Arsenal är ju numer traditionellt ett lag med enorma skadebekymmer under säsongerna. De lär absolut kämpa om en CL-plats som alltid och kanske allra mest kommer de att kämpa om den med ärkerivalerna från N17. En stor fråga som säkerligen lär diskuteras högljutt under säsongen beroende på resultat är om det blir Wengers sista?

Liverpool kommer absolut att vara bättre nu när Jürgen Klopp fått tid på sig att lära känna klubben och spelarna och satt sin prägel på truppen. Deras värvningar i år är inte spektakulära men Klopp har nog en väldigt tydlig idé om vad han får och vad han behövt få nu. Något som t ex Guardiola och Conte inte kan haft i samma utsträckning. Mourinho däremot vet ju vad United har och behöver då han ju fikat efter det jobbet länge. Mané kommer att bli väldigt viktig. En skadefri Sturridge också, då han tydligen till sist lärt sig spela (lite grann) för laget istället för sig själv (världens mest själviske spelare någonsin, i Chelsea spelade han aldrig någonsin för oss, bara för Sturrdige)- men han kommer inte att bli skadefri så... Mané är en viktig värvning för dem. Väldigt många sportskrivare i England tror på allvar för första gången på länge att de kommer att kämpa om en CL-plats och det borde de, men vi har hört det förr. Traditionen är nästan lika stor som behovet av stjärnor i engelsk fotbolls bedömningar av saker och ting. Ett problem för dem är att de har för stor trupp och försöker klämma varje pund ur dem så det går dåligt att sälja spelare de vill och behöver bli av med. Och utan försäljningar har deras värvningar stannat av. Ännu en gång undrar man över ledningen i klubben mer än spelare och manager.

Leicester får absolut inte räknas bort då de lyckats behålla nästan hela truppen och värvat mycket klokt igen. De har bara förlorat Kanté men ersättaren Mendys kan nog bli viktig. Musa är en värvning som de kommer att få mycket roligt med. Kaputska kan bli en sådan där fyndvärvning som vi kommit att förvänta oss från dem. Det stora hotet för nya framgångar för Leicester blir Champions League. Att spela den turneringen för första gången kan slita oerhört på Leicester. De var värda ett bättre öde i Community Shield och ser ut att kunna etablera sig som en toppklubb. De borde kanske värvat till försvaret också även om Amartey på sitt sätt kanske var den värvningen redan i januari, de förväntar sig nog att han tar ett steg nu när han lärt känna Premier League den mjuka vägen. De vet hur de ska spela för att få ut max av sin trupp och de har sett hur det fungerar och fortsätter bygga på den vägen. De var dock anmärkningsvärt skadefria förra året och spelade sig igenom säsongen med minsta antalet utnyttjade spelare. Som alltid har också andra lag sett hur de spelar och kanske hittat en lösning på att stoppa det, även om just det sättet att spela är svårt att hitta effektiva motmedel mot om de kan göra det lika skickligt som förra säsongen.
    Det råder dock fortfarande osäkerhet kring Mahrez och det är inte bra, CSFC tror dock han stannar. De har en bra start mot ännu managerlösa Hull på söndag.

* * *

Men oj vilken konkurrens det är i år. Och som sagt, det finns andra klubbar med kvalitet som absolut kan blanda sig i som West Ham, Everton kanske, kanske även Stoke... Intressant blir det i vilket fall och sällan har väl en säsong sett mer intressant ut på förhand. Premier League lär kanske inte vinna ute i Europa igen då vissa lag har stora fördelar där, men ingen liga lockar så många fantastiska managers. Det är mycket få utanför England som idag kan räknas som stora managers även om Ancelotti är det, Zidane, Allegri och Enrique har klubbarna för det men där handlar det fortfarande i våra ögon mer om spelarna än ledarna för deras framgångar.

Dessutom, som sagt. Sena värvningar även under en mycket svårvärvad säsong kan vända upp och ned på saker. Vi kan bara hoppas det är Chelsea som gör dem.

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook
Twitter:@CsfcInfo