20 april 2016

Sommarens CSFC -önskelista

Sillly season är redan i full gång och Antonio Conte har säkert sina planer. Det här är dock CSFCs önskelista vad det gäller inkommande spelare för nästa säsong. Vi behöver några stycken då likgiltigheten hos en del i år har varit skrämmande. Resultaten har sannerligen inte gått vår väg och det är värsta säsongen på över tjugo år, men ännu mer har inställningen och attityden hos vissa spelare svikit oss. Det är få som får godkänt. Egentligen vill jag bara framhålla Willian även om hans form sviktat på slutet efter en utmärkt säsong och César Azpillicueta som nästan aldrig gör en dålig match. Diego Costa hade en bra period tills humöret tog över igen. Fabregas likaså men båda de sistnämndas form var för kort och långt från tillräcklig.  Vi ska inte peka ut de värsta men vi vet alla vilka det är. Vi har också varit klart mer skadeförföljda i år än förra året vilket säkert kan användas som en ursäkt.

Är Conte rätt person som ny manager? Visa av erfarenheten säger vi att vi inte är säkra men jag hoppas innerligt han lyckas ändra spelarnas attityd, för när John Terry inte är på plan är det bara Costa som visar vilja ibland. Men han är ändå inte någon ledare som JT är. Costa är en sådan som visar genom sin egen inställning, JT gör det också med ord, instruktioner, driver på, uppmuntrar, skäller, påverkar alla runt omkring honom. 
Om han inte får fortsätta ser det illa ut med ledarskap i Chelsea och det räcker inte med en sådan person på linjen (vilket vi tror Conte är), utan han måste ha en på plan som är det också. Vad man än tycker så tror vi att den personen dessutom helst bör vara engelsman, åtminstone tala mycket god engelska i ett så internationaliserat lag som Chelsea. Men vem? Någon uppenbar värvning i det ser vi inte.

Chelsea saknar ledare närmast desperat Arsenalmässigt, vilket vi med all oönskad tydlighet sett nu när JT varit skadad, och ärligt talat har vi inte någon riktig lagkapten heller när JT inte är på plan. Vi har varit bortskämda med ledare i laget tidigare, men de har slutat eller lämnat eller sparkats ut om situationen kring JT inte ändras. Sant är att vi vet inte exakt vad som händer i omklädningsrummet, men vi ser vad som inte händer på plan.
Man ser aldrig Ivanovic driva på laget, stötta dem eller ställa krav på dem. Det är för lätt att vika ned sig i dagens Chelsea utan reaktion på plan (där känns nästan Hiddink för snäll). Det tror jag och hoppas nästan mest av allt att Conte kan ändra på.

CSFC har inga klara svar. Men vi får inte missa värvningar som vi borde gjort redan förra sommaren. Douglas Costa ville komma till Chelsea, men inget hände och Bayern fick köpa honom för en summa som låg under den spekulerade.  Antoine Griezmann har varit en spelare alla, nästan, velat se komma till Chelsea. Inget hände. Kanske försökte Granovskaia och ledningen, det vet vi inte. Kanske var priserna fel för det var Chelsea och säljande klubb försökte pressa ut än mer, det vet vi inte. Men vi vet utan någon som helst tvekan att sommaren 2015 var en av de sämsta värvningssomrar Chelsea upplevt sedan Premier League startade. En sådan miss har klubben inte råd med igen.

Chelsea behöver ledare och vi behöver färdiga spelare, och unga spelare från de egna leden som får ärliga chanser trots de enorma kvävande kraven på framgångar direkt. Det finns också ett skikt däremellan i klubben idag, på Cobham och utlånade som måste lämna för att ha dem kvar gynnar ingen.

Detta är en önskelista från CSFC, men om den på något sätt stämmer med Chelseas eller om spelarna ens är möjliga att värva eller vill spela i en klubb utanför Champions League en säsong – det vet vi först 1 september när transferfönstret stänger igen.

MÅLVAKTSSIDAN
Där sitter vi helt nöjda om inget oväntat sker.

FÖRSVARET
John Terry ska få nytt kontrakt. Han kommer förmodligen inte spela hälften av matcherna men hans röst och hans ledarskap är ovärderligt i den situation Chelsea befinner sig i. Och han bevisade i år att han fortfarande är vår bäste mittback.

Vi behöver back-up på den fronten dock, Cahills karriär har redan börjat dana. Zouma har en svår skada och man vet aldrig hur det påverkar hans karriär. Andreas Christensen borde hämtas hem oavsett vilka idiotkontrakt ledningen skrivit med Mönchengladbach. Conte får gärna ta in någon erfaren mittback som Bonucci. Manolas, Rüdiger, Benatia (några av de som nämnts) är i mina ögon inga stora förstärkningar. Raphael Varane tror vi tyvärr inte är köpbar. John Stones är kanske något för framtiden, men då måste prislappen sänkas väldigt mycket med tanke på hur hans andra halva av säsongen sett ut. Halveras.

Däremot behöver vi verkligen en ny högerback då Azpilicueta är vår bäste ytterback var han än spelar men till vänster hoppas vi fortfarande att Baba Rahman kan växa till sig, annars borde Nathan Aké få en ärlig chans. Vilken högerback är dock svårare att säga för inget namn står ut just nu för oss. Hetast på marknaden är dock Marquinhos som kanske är rätt person, särskilt som han också kan spela mittback. CSFC  kan dock inte säga om han är rätt spelare till rätt pris men tackar inte nej.

MITTFÄLT
Vår drömvärvning där är N’Golo Kanté. Han påminner så mycket om Makelele i nästan allt, energi, spelbedömning, energi, storlek.

Av de Conte-värvningar det pratas om föredrar vi helt klart Arturo Vidal om det är möjligt.  Pjanem, Nainggolan är bra spelare men bra spelare har vi redan, de måste vara bättre om de ska komma som CSFC ser det. Däremot får de gärna komma och stärka truppen. För det är dags för Mikel att lämna. Oavsett Hiddinks åsikt om honom. Mikel hade en riktigt bra period, en av sina bästa på många år när Hiddink kom, fram till i mitten av mars men är nu åter den Mikel vi känner igen. Matic är svårare att bedöma, fantastisk förra året och en besvikelse i år även om det funnits de som varit klart sämre som bör lämna.  Utan att känna Conte känns det dock helt klart som att Matic är mer en spelare i hans smak än Mikel.

Det har senaste dagarna talats om att pröva Fabregas i en Pirloroll, dvs som Andrea Pirlo spelade för Conte i Juventus. Intressant tycker vi nog då Fabregas inte är den snabbaste spelaren. I en sådan roll känns det som Kanté eller Vidal vore det perfekta komplementet framför backlinjen.

OFFENSIVT MITTFÄLT
Antoine Griezmann.  Och det har han varit i flera år nu. Behövs väl inte förklaras.
Riyadh Mahrez är ett intressant namn som redan känner Premier League men som ändå på något sätt inte känns klockrent.

ANFALL
Pierre-Emerick Aubemeyang. Utan tvekan. Vilket anfall han skulle kunna bilda ihop med Costa.  Vilka alternativ de två tillsammans skulle kunna erbjuda. Tala om två spelare som skulle komplementera varandra i ett tvåmannanfall om det är en modell för Conte.

Helt klart är dock – vi måste ha ytterligare en anfallare kapabel nog att göra tjugo mål per säsong.

Bristen på sådana är påtaglig och alla klubbar söker det, men det är helt enkelt bara ett måste.
Gonzalo Higuain är ingen dålig spelare, men hans pris står inte i rimlig proportion till hans värde. Edinson Cavani har alltid varit populär hos CSFC (utom när han gjort mål på oss) men om han strulat så med Z i PSG, hur ska det gå med Diego Costa som Conte verkligen verkar vilja behålla? Robert Lewandowski, ja tack, men han är lika lite köpbar som Christiano Ronaldo, Leo Messi, bitaren Luis Suarez eller filmaren Neymar. Den sorts spelare Chelsea behöver bredvid Costa finns det inget överflöd av på marknaden. Och de kostar. 
Kanske är lösningen att se om någon av ungdomarna kan göra en Kane, Rashford och gå in och göra braksuccé och förhoppningsvis bygga därifrån… men det är nog ett spel ingen manager vågar ta i en klubb som kräver omedelbar framgång – Chelseas styrka och Chelseas svaghet som klubb. En outsider är kanske Carlos Bacca i Milan... eller Lilla Ärtan, Chicharito som gjort succé i Tyskland. Men det enda uppenbara namnet för CSFC är Aubemeyang, men vi blir gärna överraskade om de lever upp till förhoppningarna, vi hade ju hopp om Loic Remy, Demba Ba, Falcao....
Jamie Vardy säger många, nja säger vi. Ålder och om han passar in. Men visst han och Kane är ju de hetaste engelsmännen att värva på anfallssidan.
(Även om han just nu är hetast i Spanien, bara inte när han spelade för oss, är knappast Fernando Torres aktuell igen:)

Detta är vår önskelista. Vad tycker ni?
(Skriv gärna något och mejla in det så publicerar vi era tankar!).


Att få dem alla är kanske omöjligt för ett icke-CL-lag, men några kanske.

LÄMNA
Ivanovic, Mikel kanske Cahill beroende på utveckling och inköp, Remy, Falcao.
Pato kan få en chans till men hellre ge den till Bamford, Solanke eller Abraham. Om vi får in en kvalificerad andra/förste anfallare till.  

Baker, Brown, Boga, Musonda, Pasalic, van Ginkel är mittfältare som kanske kan ta steget tillsammans med Ruben Loftus-Cheek och Kenedy. Bertrand Traoré har massor med löfte men ska inte spela central anfallare som Hiddink prövat honom i med viss framgång till en början, men det är inte hans position. Risk dock för ytterligare utlåning för flera av dessa.

Juan Cuadrado och Mo Salah är svåra att bedöma. Det känns nog som om särskilt Cuadrado är en spelare som Conte gärna vill ge en chans till även om han visade sig ha svårt med engelsk fotboll och tempot. Kring Salah får man däremot intrycket att en försäljning ligger i luften till Roma.

Alla spelare över 23, på ett ungefär, som är utlånade, bör säljas av. Marin, Omerou, Kalas kanske Moses, Piazon, Atsu med flera. Där finns jobb att göra för försäljningsavdelningen, men helst sälja utanför Premier League.

Osäkerhet råder kring Baba, Matic, Hazard. Kanske även Pedro, även om vi tror hans speed passar Contes idéer. Senaste dagarna verkar det klart att Chelsea, Conte och Hazard ändå en kombination som får en säsong. Många är osäkra kring Oscar men han är underskattad tycker CSFC, framförallt är hans defensiva arbete guld värt många gånger för Chelsea. Kanske inte alltid en startspelare men en värdefull kugge i en trupp.  Eventuell kanske en omskolning till en annan roll.  Även Loftus-Cheek känns som en spelare som spelats lite på fel position, vilket innebär att vi helt plötsligt får ett överflöd på djupt liggande spelare och det fungerar ju inte.

Det är dock Antonio Conte som bestämmer och Granovskaia som ska se till att det händer. Och håller de bara Emenalo borta från alla beslut kan det nog bli bra även om det är andra namn som kommer in. Konkurrensen måste dock skärpas från hur det sett ut i år. Och allra mest måste attityden, inställningen, motivationen och viljan i hela truppen se oerhört annorlunda ut när nästa säsong startar. Det kräver vi.

 

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook