14 november 2015

    Vi är Chelseafans

Fotboll.
     På sätt och vis känns det futtigt efter helgens händelser och det vedervärdiga fega våldsdåd som patetiska små män (och kanske kvinnor) utfört i Paris under religiös fanatisms namn. Och inte för första gången. Troligen är religiös fanatism vår tids största farsot, ett hot mot alla som vill leva sitt liv fritt och ärligt, det farligaste som vi kan möta i dagens samhälle. I det här fallet, och ja, många på senare år är det muslimska fanatiker som missbrukar sin religion för att tvinga sin högst egna tolkning av den på andra. Glöm inte att äcklen i IS hatar andra muslimer som tror på en annan tolkning lika mycket som de hatar oss. (Inget av vad dessa äckel gör har med islam som religion att göra, det bara deras stenåldersmässiga tolkning av den som äcklen vill tvinga på alla). De är dock långt från ensamma, det finns inom varje stor religion. Glöm inte vad katolikerna gjorde i Sydamerika en gång, vad protestantiska rörelser står för i USA, t o m buddister som anses som de mest fridsamma har det här problemet. Jag skrev en gång en bok, för snart tjugo år sedan om problemet, Terror i guds namn, som senare plagierades av Henning Mankell (Inför snön) och har varit engagerad i frågan länge, och för varje dag som går blir jag mer och mer förtvivlad över vad människor gör mot andra människor i religioners namn.
     Att vara ett fotbollsfan är en mild form av fanatism. Som ordet säger. Även om vi ser övergrepp kring detta jämnt och ständigt, från scousers som mördade Juventusfans på Heyselstadion till de hemska människor som kidnappade Chelsea i början av åttiotalet med huliganfirmorna, bara för att de skulle kunna misshandla människor med en annan övertygelse. Vi ser det på läktarna i Sverige med imbecilla unga män som ska bränna fyrverkeripjäser och förgifta sin omgivning. Fotbollsfanatism kanske inte går att jämföra med händelserna i Paris, men steget därifrån är faktiskt skrämmande kort. Det är nog bra många av de vedervärdiga unga män och kvinnor som reser dit för kalifatets skull som faktiskt en gång höll på ett fotbollslag. Även om IS anser att hålla på ett fotbollslag är hädelse.
     Dock, Chelsea måste till helgen komma igen. Nu har vi spelat bra men inte fått resultaten med oss. Så på oturssidan är Chelsea för tillfället ungefär i topp av tabellen. Chelsea kan inte göra mål, och innan det händer igen så kan det bli värre.
     Deras avsikt är att tvinga sina stenåldersidéer på oss och det ska de aldrig få lyckas med, därför blir även saker som fotboll viktigt för att visa att vi står upp mot dem. Terrorister (eller huliganer) ska inte få stoppa oss och det är viktigt att vi fotbollsfans också står upp mot dem.
     Att vi ska kunna vinna ligan är nog att hoppas på för tok för mycket men absolut att Chelsea kan nå en Champions Leagueplats. Det tror jag stenhårt på. Många ser bakåt i tabellen och snackar om hur illa vi ligger till. Och visst det gör vi. 16e plats är skamligt men det är inte mycket fler poäng upp än vad Chelsea under förra säsongen tappade under den här perioden till Manchester City (och som vi sedan ryckte ifrån med igen). Så, ger upp gör vi inte. Vi är Chelseafans och stolta över det.

 

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook