6 augusti 2015

    INFÖR 2015-2016

Först; vi kan lugnt konstatera att Chelsea har absolut inte imponerat under försäsongsmatcherna. Målskyttet har varit nästan obefintligt, försvarsspelet har ibland varit obefintligt. Målvakterna har varit riktigt bra med ett undantag, Begovics halvlek mot Red Bulls. Straffskyttet har varit excellent.

Jag kan inte helt frigöra mig ändå från en tanke, det känns nästan som om Mourinho mörkat försäsongen. Det har varit underliga uppställningar, underliga byten. Men det kan väl ändå inte vara så? Utan Chelsea har helt enkelt varit för dåliga den här försäsongen. Det krävs ett ordentligt steg upp till kl 18.30 svensk tid på lördag. Chelsea har också haft en osedvanligt kort försäsong, förra sommaren spelade man tio matcher, i år fyra plus Community Shield. Jag är ändå inte särdeles orolig över vad som varit, Chelsea har visat så många gånger att de är bäst när det gäller (om än inte precis alla gånger, PSG-matchen svider fortfarande).

Därmed glömmer vi försäsongen för Chelsea och om en vecka kommer ingen ens att tänka på den, för även om Community Shield var på allvar så var det ändå bara allvar på sätt och vis och allra mest allvar för Arséne Wenger och Arsenal. Synd dock på statistiken och att den gav gooners tron på att det är möjligt att rubba Chelsea. Chelsea var ändå bäst i matchen, men de kan ju inte göra mål i sommar. Och det oroar - verkligen.

Vad som verkligen oroar, för försvarsspelet kommer att börja fungera igen - det gör det alltid med JT och Mourinho, är Diego Costas betydelse. Fast helst en snabb försvarsspelsförbättring även om både Arsenals och Fiorentinas mål var omöjliga att skydda sig mot, nästan. Även förra året började försvaret lite darrigt men då bar offensiven laget högt över alla andra. Varken Remy eller Falcao har visat att de ens kommer i närheten av honom och han inleder säsongen skadad. Även Hazard har varit en liten besvikelse under försäsongen, men det är ok om han sparar sig till allvaret börjar. Så kul kan det ju inte vara att bara bli sparkad på benen när man är på en fotbollsplan och det inget gäller. Vi är många som hade hoppats att Chelsea skulle satsat på operation under sommaren för Costa, istället för hoppas att problemen skulle kunna tränas bort. Det höll någon halvlek sedan var det kört för Diego Costa och vi kommer att behöva honom jättemycket mer i år än förra året. Remy och Falcao har fått dålig service ja, men ändå oroar det att de är så tama framför mål just nu. Diego Costa behövs och han behövs jättemycket. 20 mål på 26 matcher förra året - även siffrorna talar sitt tydliga språk och Chelsea behöver att han spelar fler matcher, ändå börjar han den nya säsongen med samma skada som han avslutade den förra med. Inte bra, inte alls bra.

För något alla är överens om, är att det kommer att bli bra mycket tuffare att vinna ligan i år. Konkurrenterna har nästan allihopa storsatsat och Arsenal har lagt minst men ändå kanske värvat bäst då Roman Abramovich tillät Petr Cech ansluta till gooners. Mänskligt värdigt, sportsligt idiotiskt. Arsenal satsar på evolution inom sin trupp och kan de få ned antalet skador är de utmanare nummer ett även för mig.

Chelsea har knappt värvat. Bara ersatt Drogba med ett stort frågetecken som vi alla hoppas ska rätas ut, Falcao. Några ungdomar som inte får arbetstillstånd och en utmärkt målvakt Asmir Begovic, men utan Petrs rutin och lugn. Mourinho säger sig tro på truppen men betonade under hela sommaren att alla i truppen måste vara bättre i år än förra året och det är sant. Den enda vi inte kan begära det av är John Terry som knappast kan upprepa förra årets säsong, där han spelade varje minut och egentligen bara hade en dålig match (Spuds borta). Det är inte ens mänskligt att begära av honom denna säsong.

Inte heller har några direkt lämnat. Filipe Luis för ungefär samma pengar som han kostade. Bra back-up men kunde inte slå ut Azpilicueta. Salah, som han uppträtt sörjs han av få. Drogba, tja, åldern börjar ta ut sin rätt och ingen av de andra var nära att slå sig in i laget. Cech har vi redan berört. Han är ersatt av en mycket bra, yngre målvakt men riktigt i Cechs klass är inte Begovic ännu. Personligen tycker jag nog att Chelsea kunde bytt ut både Mikel och Ramires och Cuadrado har nog bara ytterligare en halv säsong på sig att visa att han kan anpassa sig till engelsk fotboll.

Chelsea är ändå favoriter att vinna. De är laget alla, precis alla vill slå, för inget är ju roligare än att tvåla dit inte bara favoriterna men framförallt tvåla dit mästarna. Det kommer att bli väldigt mycket tuffare i år. Ungdomar måste kliva fram och inte bara vara lovande utan verkligen konkurrera. Ruben Loftus-Cheek är otvetydigt den som står närmast där, då vi räknar Kurt Zouma som redan där. Vi har bara en vänsterback och försöket med Traoré där kändes desperat mot Fiorentina. Kurt Zouma där i andra mot Arsenal lovade betydligt mer.

Men svårare lär det bli och Chelsea behöver en bra start. Lottningen är inte riktigt lika fördelaktig som förra året men Chelsea kan inte uppträda som i träningsmatcherna. Faktum är att jag bedömer säsongsinledningen som riktigt tuff även om det bara är City av räknade toppkonkurrenter som ska spelas första månaden. Det finns luckor i lagbygget som inte täppts till och Chelsea måste verkligen skärpa sig. Men bara dårar och sportjournalister som varit ute i solen för länge, dömer säsongerna innan de startar från hur träningsmatcherna har sett ut. Just nu ser det ut som den avgörande faktorn för Chelsea i år inte är en spelare utan helt enkelt vår manager, José Mourinho. Truppmässigt är Arsenal och City nära. Men spelarna måste som sagt höja sig, och det får gärna Hazard också göra genom att vara lite mer självisk och göra lite fler mål om han inte blir helt söndersparkad i år för att domarna inte bryr sig om spelarnas välbefinnande. Just domarna oroar. Den nya tolkningen av offsideregeln kan ställa till det och engelska domare hade en ren mardrömssäsong förra gången.

Oförmågan att göra mål och Costas skadebenägenhet oroar absolut mest just nu. Försvarsspelets stundtals usla insatser mindre då försvaret egentligen inte varit samma två halvlekar i rad som det är under säsongerna. Zouma är vårt tips som partner till JT när säsongen närmar sig slutet. Han gör aldrig bort sig, var han än är spelad, känns det som. Kanske har jag inte sett Varane tillräckligt men Zouma kan inte vara långt bakom honom i franska landslaget!

De flesta bookmakers verkar ännu hålla förra årets tvåa Manchester City som främste utmanare. Det är nog väldigt tveksamt. Raheem Sterling för jättepengar övertygar inte här, han är ett statusköp som faktiskt kan bli en totalflopp men självklart kan han också växa enormt av att någon vill lägga 49m pund på honom! Men förväntningarna kan lika väl knäcka honom även om det gått bra i träningsmatcher mot uselt motstånd. Delph intressant men gissningsvis hamnar han ändå på bänken. Nej, Aguero måste nog vara helt hel hela säsongen för att man ska tro på City. Kompany måste hitta tillbaka två år tillbaka i tiden och Yaya Touré måste helt klart spela bättre än förra året. Faktum är att det finns anledning att tro att City kan få kämpa hårt för att hålla Liverpool bakom sig på en fjärde plats. City har inte värvat för sin svagaste lagdel förra året, försvaret. Många säger, särskilt vissa i England, att City är favoriter. Bookmakers verkar ha dem som tvåa. Något som tydligen baseras på att de kan inte vara lika dåliga i år som förra året - men vad säger egentligen att de inte är det. Pellegrini har inte övertygat mig om sin kapacitet som manager och även han måste inse att han är Dead Man Walking då City bara väntar på Guardiola.

Manchester United har värvat friskt. Köpelag som de är! Och alltid varit vad än deras supportrar försöker hävda. Namnen låter bra. Men det måste ändå göras ett lag av alla dessa värvningar. Och ännu vet vi inte om de får behålla de Gea! Men även med honom ser försvaret inte särdeles övertygande ut och anfallet ser inte heller jättevasst ut, ännu. De lär handla mer. Försvaret är som sagt ihåligt och Depay måste bli en dundersuccé där framme för annars har de bara Rooney och han har ju kommit upp i en ålder då han blivit mer och mer skadad. Kan Schweinsteiger hålla sig frisk blir han en jättetillgång i ett område United inte imponerat på länge. Men tyvärr kommer han inte att hålla sig frisk, för Premier League är hårdare och tuffare än Bundesliga och kräver mer.

Arsenal blir nog främste utmanare. De har värvat sommarens bästa värvning även om det är deras enda när detta skrivs. Den är dock superviktig för dem. Petr Cech har redan gett dem en defensiv trygghet de oftast saknat de senaste åren. Wenger letar anfallare och hittar han rätt kan de bli väldigt farliga, för deras tuppkam och självförtroende har växt enormt på sistone. De har en bred trupp och är liksom Chelsea kanske bara lite tunna framtill nu. Deras försvarsspel har utvecklats massor senaste året och med Cech som styresman bakom dem...klart oroande. Det kan bli avgörande för hela ligan hur derbyna slutar i år.

Liverpool har värvat som barn i en godisbutik och på papper är det bättre värvningar än förra året. Dock, alla dessa nya spelare ska det göras ett lag av. Fotboll är ett lagspel oavsett vad Real Madrid tror. Nej, Rodgers kommer inte att ta dem till Champions League i år heller om inte City underpresterar mer än vi gissar. Milner kan nog bli deras viktigaste värvning. Benteke har kapacitet men kommer han verkligen att passa in i Rodgers spel? Jag är inte lika övertygad om Ings som engelska skribenter, det var jag inte förra året och även om ungdomar brukar gå bra i Scousers tvivlar jag. Sturridge, tja, hur många matcher kommer han spela? Han börjar säsongen som han brukar vara under säsongerna - skadad. Risk att Rodgers är förste manager som får gå om Liverpool får en dålig start. Och så måste det ju bli när man får lägga 250+m pund på ett par säsonger, utan att få en enda framgång utom i mediespalterna.

I botten handlar det säkert om nykomlingarna som vanligt. Watford är enormt svårbedömda då de verkar bytt ut hela sitt lag. Bournemouth påminner om Burnley. Försiktigt byggda men utan spetskvalitet att klara det. Samma gäller för Norwich. De har dock rutin från Premier League då deras sejour i Championship blev kort. Birminghamlagen lär säkert finnas där också, Aston Villa och West Bromwich. Leicester är svårbedömda under Tinkerman och utan Cambiasso, och Sunderland verkar bygga klokt men de har ju haft en tradition av att underprestera ordentligt fram till spurten de senaste säsongerna. Newcastle, tja vem vet. De har dock en bättre manager än de avslutade förra säsongen med. Trots att Carver hävdade att han var bäst, men det trodde nog inte ens hans mamma på, och definitivt ingen annan av sju miljarder på jorden.

Toppen blir nog jämnare men resten av fältet kommer att delas in i mycket tydligare grupper än tidigare. Det är vår gissning.

Det är dock tre veckor kvar på den idioti som är transferfönster efter att ligan startat. Arsenal letar anfallare. Chelsea behöver försvarare då vi är tunna som papper till vänster just nu. United och Liverpool letar allting men United kommer att behöva en anfallare till. City jagar de Bruyne trots förtäckta varningar från Mourinho att denne inte accepterar bänken, och trots en succétid i Tyskland är det bra mittfältsspelare han ska konkurrera mot i City. Så fyra omgångar in av 38 kan det hända saker som ändå kan vända ett säsongstips. Men självklart tror vi Chelsea blir Mästare i år igen. Däremot undrar jag om Chelsea kan rå på spanjorernas bästa i Champions League. Även Bayern och PSG kan bli väldigt svåra. Men att som i år åka ut utan att förlorat en match, det svider lite extra. CL lottas om ett par veckor.

Chelsea har inte förlorat en öppningsmatch i ligan sedan 1998. Swansea är dock ingen lätt motståndare. Alla vill slå mästarna och de har en revansch att fordra efter storförlusten hemma i vårt senaste möte. Och i andra matchen är det City borta.... Chelsea behöver nog en bra start, men inledningen är klart tuffare i år. De senaste säsongerna har det varit nykomlingar vi fått börja mot.

VAD hoppas jag mest på, förutom titlar till alla Chelseas lag: Det är att domarna börjar skydda spelarna som hela tiden sparkas ned i tid och otid, för många gånger sker det enbart för att motståndarna ska försöka sätta sig i respekt, utan att domarna stävjar det! Vi såg redan på försäsongen att det verkar inte som domarna tänker bry sig i år heller. Och ligan behöver Eden Hazard, Raheem Sterling, Alexis Sanchez (för att ta de tre mest foulade spelarna förra året i ordning) med flera. Spelet behöver inte fler frisparkar för att motståndarna sparkar dem på benen istället för på bollen (och n är vi vet att Hazard foulades 110 gånger förra året, tänk då på att det kanske bara blir frispark var 4-:e gång han sparkas ned!)

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook