csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
1 Chelsea FC 11 sp 9 v 2 o 0 f 28 - 11 mål 29 p


14 november 2014

     Vad har hänt med Premier League?

Premier League har länge haft rykte om sig att vara bästa ligan i världen. De spanska två stora klubbarna har kanske haft bättre lag ibland, liksom Bayern och entaka uppstickare, men som liga har Premier League varit bäst. Och har den inte varit bäst har den åtminstone varit den mest ovissa även om antalet lag som tagit titlar det här millenniet faktiskt bara är fyra stycken. (Vilket överraskande nog är detsamma som i Spanien som vi hela tiden ser som en två-lagsliga).

Vi har senaste tiden sett en del konstiga statistiska jämförelser (som denna som mest pratar om målsnitt >>) Personligen anser jag fortfarande Premier League är världens bästa liga. OK, sedan den startade 1992 har bara fem klubbar vunnit den och det är ju på sitt sätt inget högt betyg. (Det är förstås Chelsea, Manchester United, Arsenal, Manchester City och Blackburn). Ändå, för mig finns det ingen liga där en match mellan ett topplag som en av de vinnarna och en nedflyttningskandidat är mer oviss ändå. Särskilt i år tycks det. I Spanien förlorar Barcelona och Real Madrid nästan aldrig någonsin mot något annat lag än Real Madrid och Barcelona. Italien har blivit som Skottland, som numer bara har ett lag som tycks kapabelt att vinna ligan (stackars skottar!, de är ju som norrmännen under Rosenborgs tid fast Rosenborg var nog bättre än vad Celtic är). Just det att inget lag någonsin kan räknas bort gör i mina ögon Premier League till världens bästa liga.

Statistiskt är det inte sant om vi tror Uefa (vilket vi egentligen dock aldrig kan rekommendera någon att göra för Platini med anhang är nästa lika illa som Blatter och hans genomkorrupta styre i Fifa). Uefa har sitt rankingsystem och där kommer Spaniens La Liga klart först. Premier League är bara tvåa.
    Men snart är Premier League bara trea! Premier League kommer med ganska stor säkerhet att rankas som bästa trea i Europa inför nästa säsong.
    Bundesliga som bara för några ynka få år har gjort ett kraftfullt insteg och samlat ihop mer rankingpoäng än de engelska lagen de senaste åren. Det faktum att Bayern München vunnit turneringen och varit i final ett par gånger är självklart viktigaste orsaken. För som liga är Bundesliga numer urtråkig. Bayern kör rovdrift på sina konkurrenter och har skaffat sig ett sådant försprång att det är väl ungefär lika lätt att rubba dem som att vinna högsta vinsten på lotto. Det finns inte längre någon som helst konkurrenssituation i Bundesliga. Det handlar inte om att något lag längre kan slå Bayern, det är bara Bayern själva som kan förlora.
    Bundesliga lär gå förbi Premier League i Champions League-rankingen i år. Det är åtminstone känslan och den troliga utgången i skrivande stund. Klarar inte City att gå vidare tror jag det blir så, missar också Liverpool måste det nog bli så att rankingen kommer att bli La Liga, Bundesliga och först på tredje plats Premier League. Ett ytterligare fall nedåt till en fjärde plats innebär att England förlorar rätten att ha tre plus ett lag med i Champions League och då ska det väldigt mycket till för att kunna komma igen rankingsmässigt.
    Så att kalla Premier League världens bästa liga kan bli en lögn i framtiden, om man bara ser till den måttstock som kallas Champions League. För det är ju bara Chelsea som de senaste åren har presterat i den tävlingen av de engelska lagen. Chelseas facit är ju rätt fantastiskt, med undantag av året efter triumfen 2012. Vi har också en finalförlust som fortfarande svider för jag tyckte Chelsea var bättre än Manchester United i Moskva men en idiotutvisning av Drogba (hans fel) och en tuva som fällde JTs straffspark ville annorlunda. Det är ju mer norm än undantag att Chelsea tar sig till semifinal numer. Ett facit som bara Bayern och de spanska storlagen kan matcha och frågan är om de kan det om vi ser i ett snävare tidsperspektiv.
    Dock, till skillnad från sportjournalister och tydligen fotbollsspelare är Champions League inte det viktigaste i mitt fotbollsliv. Premier Leagueseger är för mig klart viktigare. Därmed inte sagt att jag inte vill uppleva fler CL-triumfer och tror jag kommer att få uppleva det de närmaste åren.
    Nej, för mig är det traditionen, inramningen, bekantskapen och som sagt, det faktum att inget lag är säkert ens mot bottenlagen som gör Premier League bäst. Det är dock en emotionell reaktion mer än förnuftsmässig.
    Mycket kritik har framförts mot stämningen på engelska matcher numera och jag kan hålla med. Jag har upplevt fantastisk stämning på allsvenska matcher (även om jag intensivt hatar bengaler och inte förstår idéen med att ha farlig pyroteknik bland andra människor på läktarna. Det är rätt anmärkningsvärt att så få olyckor faktiskt har inträffat vilket väl bara ökar oddsen för att något kommer att hända). Stämning som faktiskt slår mycket av den stämning jag upplevt på Stamford Bridge. I mina ögon är engelska supportrar absolut bäst på bortamatcherna. Hur många gånger har vi inte hört Chelseas fantastiska resandesupportrar överrösta till och med uppskrivna och haussade publiker som Anfields, även St James's Park (där bortasupportrar förpassas till en avdelning så högt upp och med så dålig resonans att de avsiktligt inte ska kunna höras). Allsvenskan, när den är som bäst (och i ärlighetens namn är den det bara när storstadsklubbarna spelar) har tagit mycket från det bästa från den engelska supporterkulturen och gift ihop det med det visuella från den italienska (tifona som är anmärkningsvärt bra med tanke på det trots allt lilla antalet inblandade arrangörer av detta).
     Självklart har tipset betytt massor, och Tipsextras inflytande på oss svenska supportrar kan aldrig någonsin överdrivas när det gäller kärleken till engelsk fotboll. Från den tidens gyttjematcher med hjärta, engagemang och fan-ta-mig intensitet som bultade genom svart-vita tv-rutor till dagens där spelet på ett helt annat sätt står i fokus jämfört med kampen.

Och...

Det andra som jag inte kan komma ihåg, fast mitt minne är rätt kortlivat så det innebär ju inte att det inte varit så - är ojämnheten i år. Jag kan inte komma ihåg något år då ett lag redan innan en tredjedel av serien har spelats har ryckt till sig ett sådant överläge som Chelsea i år. I mina ögon delvis för att Chelsea II med Mourinho börjar bli det vi drömde om, men faktiskt lika mycket för att de andra lagen underpresterar.

Snacket om en obesegrad säsong skrämmer mig mer för varje vecka, jag är ju gammaldags Chelseasupporter och vet att övermod aldrig någonsin betalat sig. Jag erkänner också att det är min största dröm som Chelseasupporter; att få uppleva ett Chelsea som är obesegrat i en hel säsong (och självklart med mer poäng och mindre än 12 oavgjorda matcher som Arsenal 2003-04). Men vidskeplig som man blir vill jag inte prata för mycket om möjligheten. Det är trots allt hur många matcher som helst och som Chelsea visat hur många gånger som helst, en match där koncentrationen inte är på topp och allt är förstört. Så jag håller med Thibaut Courtois och andra spelare; att vara obesegrad är ändå sekundärt till att vinna ligan. Så vi försöker hålla det till ett minimum fram till titeln är säkrad. Även om drömmen finns.

Chelsea har inte helt imponerat på mig trots ledningen sedan första dagen. Det har funnits delar av matcher som imponerat oerhört men inte någon hel match som jag vill framhålla. Jag tror laget kan mycket bättre, åtminstone klart bättre. Oförmågan att hålla tätt hela matcherna oroar då vi på tok för många gånger verkar vara nöjda med en uddamålsledning och sådana kan raderas bort av vilken snedspark som helst eller en domare med en agenda, eller ett ögonblick av genialitet i vilket lag som helst.

Chelsea har tagit ett stort steg framåt i år. Men det finns plats för lite till och för mig kommer det här laget att vara som bäst om två år. Och den ende som egentligen riskerar att inte finnas med då är ju John Terry, även om det känns som han kommer att stå där med armbandet och sin banderoll på läktaren. Mer dock om spelarna i en uppföljande artikel. Men om två år borde Eden Hazard, Oscar, Courtois med många fler stå på höjden av sitt kunnande, särskilt med ytterligare två års utbildning av José Mourinho. Så för mig är det här laget inte färdigt och det stöds av uttalanden av både laget och managern. Så akta er konkurrenter; det är bara början nu!

Jag vet inte vilket lag som överraskat mest negativt i år. Mest positivt självklart Southampton som jag var redo att tippa som nedflyttningskandidat ett tag i somras. Och jag var inte ensam. Det faktum att de bara släppt in fem ynka mål är extremt imponerande då alla trodde att utsålda Luke Shaw och Dejan Lovren var hela deras försvar. Vår Ryan Bertrand har gjort stor succé hos dem, men får ju inte spela mot oss i mellandagarna. West Ham är också en stor överraskning; Allardyce har verkligen fått det laget att klicka i år, trots krav på en spelmodell som ingen identifierar med Big Sams. Ändå; det känns nog inte riktigt som båda lagen kan hålla hela vägen.
    Southampton har haft ett lättare spelschema om vi säger så och ska nu innan jul möta de stora lagensom tippades vara i topp innan säsongen. Risken finns nog att spricker det i en match så kan det gå lite för fort bakåt också. Vi ska också möta West Ham som dock mött fler tippade topplag och gjort det mycket bra. Lustigt nog möter vi West Ham och Southampton i varandra följande matcher i slutet av december.

Liverpool anser jag överträffade sig själva förra året och de hade ju lite av en korthus-effekt efter att Chelsea med ett försvagat lag slog dem på Anfield. Sedan tappade de Luis Suarez som var oersättlig för dem. Sturridge blev skadad och modellen med att köpa spelare i bulk har fungerat lika dåligt för dem som för Tottenham förra säsongen. Ett Tottenham som är ännu svagare i år fast nästan alla trodde nog tvärtom, men inte alla managers fungerar överallt och det tycks just nu vara facit, ett tidigt, kring deras senaste managerbyte. Jag tippade både Tottenham och kanske mer överraskande Liverpool, utanför de fyra topplagen och ser ingen som helst anledning att ändra det tipset även med Sturridge tillbaka och ett kommande transferfönster.
   Överprestation förra året och kraftig underprestation i år, även i Champions League där jag tyckte de hade en lottning som borde inneburit nästan automatisk kvalificering för nästa runda som tvåa i gruppen.

Arsenal är märkvärdigt svaga. Jag trodde Alxis Sanchez (=stor succé i starten, precis som Mesut Özil var förra året vid den här tiden) skulle betyda massor, men han är ju den ende som presterar. Wengers förmåga att vägra värva vad han behöver för att bara värva vad han vill ha kommer att kosta Arsenal även framöver även om jag nog tror de kommer att vara aktiva i januarifönstret. De måste skaffa sig en defensiv mittfältare med rätt karaktär som kan ta tag i laget. Men vem är tillgänglig på marknaden? Mest pratas det om Khedira, men jag tror inte han väljer Arsenal. Kommer Khedira i januari tror jag faktiskt det blir till Chelsea... Sant är att Arsenal haft väldigt mycket skador men de har också ligans tredje bästa trupp så...
    Arsenal underpresterar i mina ögon, de har saker att skylla på men de räcker absolut inte. Särskilt "besviken" är jag på deras haussade ungdomar Ramsey och Wilshere (den senare ägnar nästan lika mycket tid åt att tjafsa med alla som att spela fotboll - han behöver nog en cigarett för att lugna ned sig).

Manchester United är ungefär lika förvirrande och förvånande som förra året. Det har handlat och handlat stort och mycket, men ny manager, försök med hittills tre olika spelmodeller. Det känns som de försökt göra för mycket för snabbt. Jag tror de fortfarande kan hitta en stil och utmana om en plats där uppe. Jag förväntar mig stora köp i januari, frågan är dock fortfarande - vem är tillgänglig? Det kan bli rena fantasisummor som rusar ut för att täppa till deras hål där bak.
    Jag trodde absolut inte de skulle utmana om titeln, ändå anser jag att United klart underpresterat hittills och faktum är att de har färre poäng nu än i motsvarande omgång under Moyes!

Manchester City är dock nog min största besvikelse. Jag var övertygad om att de skulle utmana Chelsea men de har tenderat att vika ned sig både till vänster och höger. Gjorde de sin bästa match mot oss när Lampard gjorde självmål som vi Chelseafans ser det? Jag ställde klart frågan om Yaya Touré skulle kunna hålla den kvalitet han gjorde förra året. Svaret hittills är ett väldigt kraftfull nej. Den ende som presterar mer än till och med förr är ju Sergio Aguero och alla är övertygade om att han kommer att få en skadeperiod som han brukar. Pelle Grinig verkar vara ungefär lika taktiskt oflexibel som Wenger. Frågan är om inte det största hotet med City är att de åker ur Champions League redan i gruppspelet. Det är verkligen inte vad klubben vill och överlever Pellegrini det som manager så ska vi inte underskatta hur mycket det betyder för honom att bara ha en turnering att koncentrera sig på att revanschera uselt Europaspel med. Många skyller på att City hade Uefa-regler som hindrade dem att köpa, men då tycks alla glömma att de handlade minsann för väldigt stora summor ändå. Men för dem som för andra lag (Chelsea undantaget) har nyförvärven inte klickat in ännu. Dyre Mangala var jättebra i sin debut mot oss, men det tycks nästan varit enda matchen han imponerade i.
     Jag är ändå oerhört förvånad över hur otroligt svaga City varit i Champions League och väldigt förvånad över hur svaga de varit även i Premier League. Det är möjligt att det här uppehållet får ihop dem, för i den form de visade innan kommer de att åka på fler förluster och poängtapp, säkert redan till nästa helg och Swansea. Det är väldigt svårt att sia om City just nu, men några poängtapp till som senast och självförtroendet som är så viktigt för en ligautmanare måste bli stukat.
    Man City har underpresterat ordentligt, så lite grann....rätt åt dig Lampard!

Vi kan absolut förvänta oss mycket aktivitet i januari och stor risk för enorm prispress och budgivnignskrig på de få spelare av kvalitet som kommer att vara tillgängliga. Chelsea kommer dock att sitta mycket lugnt i båten.

Chelsea leder fyra poäng för Southampton. Ingen jätteledning alls. Men sedan börjar det se imponerande ut. Åtta poäng, nästan tre vinster, före City. Tolv poäng ned till Arsenal, 14 till United och 15 till Liverpool. Det krävs en totalkollaps som jag inte kan se hända för att Chelsea inte ska vara toppkandidat till 20014-2015 års titel.

Visst bara elva omgångar har spelats, men på något sätt gör det det hela ännu mer anmärkningsvärt med de här differenserna. Aldrig att jag hade trott på sådana skillnader, ens i en sluttabell för årets liga. Jag trodde den skulle bli superjämn, inte tvärtom...

*****

TILLÄGG 16 nov: Daily Mail har gjort en ny studie där de kommer fram till att PL är bäst i världen. Läs >>




Besök csfc-facebook: facebook