csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
1 Chelsea FC 8 sp 7 v 1 o 0 f 23 - 8 mål 22 p

13-19 oktober 2014

Nyheter v-42


GLÖM INTE. Vinn en tröja

SÖNDAG:
Ni har säkert redan läst allt om JMs "balls" och "big balls"-noteringar efter förra CP-mötet och gårdagens. Visst är det rätt kul och självdistans med ironi som få tränare kan, vågar, orka bjuda på. Att sedan vissa tolkar det som fan läser bibeln det är ju deras (scouserfansens) problem. Själv tycker jag det är ännu roligare att läsa Telegraph-intervjun (se länken i spalten bredvid) om hur han tände laget inför mötet mot Liverpool. Det trista i den storyn är att Liverpool på ett skitsätt ändå vann, genom att de vägrade flytta matchen hamnade Chelsea i det läge som Chelsea gjorde i CL-spelet! Rätt roligt är också att läsa kommentarerna kring pseudodebatten med gaphalsen Keane, handskakningen och JMs kommentar om att Keane behövde sälja böcker och därmed drog in honom i det...fast incidenten eller vad det ska kallas vad jag förstår inte ens finns med i boken!

Man kan spinna det som de sk experterna i Viasatstudion, men för mig är det slarv, nonchalans och skit när Chelsea inte dödar matcher de borde vinna med minst tre, förmodligen 5-6 mål och sedan släpper till ett sent mål som inte bara förstör nollan utan också skapar osäkerhet - oavsett motstånd.
   Risk för mer sånt på tisdag. För vem hade för två månader sedan trott att en hemmamatch mot slovenska Maribor måste tas på allra största allvar. Visst flosklerna finns där alltid men på allvar? Nu två matcher in i CL-gruppspelet är Maribor tvåa i gruppen och obesegrade. Det går alltså inte att gå ut med samma inställning som andra halvlek mot Crystal Palace spelades. Chelsea måste vinna och helst klart mot Maribor för att förstaplatsen i gruppen ska kännas säker efter att gjort bort sig i första hemmamatchen mot Schalke och släppt en given vinst. Något vi alltså nästan gjorde igen igår.

Vi ska absolut inte räkna med Diego Costa mot Maribor, det har JM sagt ifrån, men det bör vi klara av. Däremot får vi verkligen hoppas han spelar mot Man U. Shürrle och Ramires lär knappast spela mot Maribor, men Mikel bör kunna vara med i truppen. Så räkna med ett lag som liknar gårdagens från start. Azpi lär absolut spela nu när han får vila i ligan ett tag.

LÖRDAG:
Azpilicuetas onödiga utvisning ger honom tre matchers avstängning. Så dumt, särskilt med Unitedmatchen som kommer upp nu - men kanske chansen för Luis att spela in sig i laget även om Azpi nu får CL-matchen på tisdag.

JT gör sin 500e match som kapten idag, om han startar, vilket han ju förstås gör. Han har en del mindre attraktiva uppträdanden från ungdomen vid sidan av planen (även om otrohetsgrejen var en ren medielögn) men som kapten har han varit och är nog det största föredöme som sporten har. Läs gärna vad ett par lagkamrater säger om honom >>

JM har lovat att det blir ingen upprepning av förra årets match idag. Det hoppas vi innerligt för det var en sådan där match som bryter ens hjärta. Inte enbart för vi delvis förlorade titeln där, inte enbart för att det överhuvudtaget var en förlust men framförallt för inställningen hos spelarna var skamlig. Förluster får man leva med men vi ska aldrig acceptera när spelarna bara ställer ut skorna och tror de ska vinna för vi är Chelsea. Även Chelsea måste kämpa i precis varenda match som de drar på sig lagets tröja tilll.
   Sedan svider det alldeles särskilt att förlora på ett självmål även om sådana ibland händer, eller hur JT? (Som gjorde det, och som gjort ett i år redan).

FREDAG:
Jag förstår om många avvaktar med laguttagning då vi int ekänner till skadeläget. Det handlar alltså om utslagsfrågan vid oavgjort 0-0 i matchen mot Man U och tröjtävlingen. En sak vi dock vet är; Wayne Rooney är avstängd i matchen och kommer inte att kunna göra mål, på förekommen anledning.

TORSDAG:
Tveksamma till spel i helgen är Kurt Zouma, André Shürrle (sjukdom) och Eden Hazard (tåskada som stoppade honom från en av landskamperna under uppehållet men tyvärr inte bägge). Drogba och Ramires var ju borta redan tidigare. Av dem är Ramires klart närmast come-back, det kan faktiskt bli redan i helgen.

ONSDAG:
Nu återstår bara ett enda landslagsuppehåll i år. Oroande för oss Chelseafans är att Chelsea har de senaste åren trillat ihop rätt ordentligt i den här perioden. Vi har haft bra start på säsongerna ända sedan dubbelåret 2009-2010. Men det är nu vi får se om Chelsea i år verkligen är en titelutmanare. Alla talar ju om för oss att vi kommer att ha en dålig period förr eller senare, tom JM varnar oss. Dock, det vore väldigt skönt om den perioden kommer först nästa år, typ när vi redan leder ligan så stort att vi kan kosta på oss det! För omväxling förnöjer också och det vore skönt att inte gå på några minor den närmaste tiden eller över julen.

TISDAG:
Grattis U-21. Oddsen att ni skulle slå ut Frankrike... inte bra. Men Zouma var ju borta och laget spelade ju som om de hade Whiner som manager. Så grattis.

Normalt är ju landslagsuppehållen som att sitta och titta på målarfärg som torkar när sk stora nationer ska möta små nationer. Men det här har onekligen bjudit på rätt många överraskningar. Islands seger över vår Guus Hiddinks Holland håller jag nog som den roligaste och mest förvånande, men Slovakiens seger över Spanien är ju inte illa heller. England har redan vunnit EM i engelska tidningar för att de kämpat sig till två uddamålssegrar mot vad som förr kallades blåbärsnationer (men som nu helt plötsligt är respektabelt motstånd i engelsk sportpress...när det gäller landslagschauvinism slår inget de engelska tidningarna, även om de också blir lika hänsynslöst felaktiga åt andra hållet när det går fel också). Belgien fick bara 1-1 mot Bosnien (fast det är nog ingen större sensation, men understryker min uppfattning om att Mar Wilmots inte bara är en människa som lägger sig i klubbarnas skötsel utan också är väldigt överskattad som manager - för utan Courtois hade Belgien förmodligen också förlorat matchen!).
    Våra brasilianare är ute och reser på de ständiga PR-landskamper de spelar överallt utom i Brasilien tycks det. I natt 4-0 mot Japan, inte i Japan utan i Singapore! Något som jag tror innebär att mycket få om någon brasiliansk spelare startar i helgen. Zouma har skadats och kan inte spela mot Sverige ikväll om rapporterna är sanna. Också André Schürrle har stoppats från spel ikväll pga sjukdom. Hazard spelade igår men verkar inte gjort någon större succé (han har lika svårt att övertyga i landslaget som Diego Costa, men i Chelsea är de ju bäst så vem bryr sig).

MÅNDAG:
Tre Chelseaspelare toppar Premier Leagues rankingsystem. Diego Costa, Eden Hazard och Cesc Fabregas i den ordningen ligger solklart i toppen av den officiella ranking som EA och Opta gör för Premier League. Med Costa nästan hundra poäng före tvåan Eden Hazard!

Fotboll är ett konstigt spel. Diego Costa är brännhet när han spelar för Chelsea i ligan. I spanska landslaget fungerar det inte alls. Trots att han åtminstone ibland får spela med Fabregas även där. (Men varför gamleman del Bsosque envisas med att hålla Azpi utanför laget även om han till slut äntligen fattat att Casillas inte håller ens tröjkvalitet längre)
   Igår fick han dock till det och fick äntligen göra mål för Spanien - mot Luxembourg. Det tog dock sju matcher, men det är ju bra att vi slipper det snacket så Diego Costa kan koncentrera sig på Chelsea framöver.

Det här med officiella partners har antagit ett löjes skimmer när det gäller de stora fotbollsklubbarna. Men det är pengar in i kassakistan för Chelsea och även om det är pengar som aldrig direkt kommer supportrarna till godo i form av lägre biljettpriser eller annat som gynnar fansen, kan man alltid hoppas de åtminstone leder till lite bättre spelare i längden. Chelsea har skaffat sig en officiell mobiloperatörspartner nu - i Vietnamn. Vietnammobile är officiell partner till Chelsea och vi känner alla hur viktigt det är... Hoppas Gourlay är lika bra på att klämma företag på pengar som Man United, även om inget kan slå Uniteds avtal med adidas. Ett avtal där United dubblade pengarna trots att det inte ens fanns en konkurrent som tävlade om avtalet (vad jag önskar jag kunde göra sådana affärer, då hade CSFC kanske gått runt i direkta utgifter åtminstone ett år.

 

Rykten, notiser m m, v-42



SÖNDAG:
Andre Silva är den senaste unga sensationen som ska komma till Chelsea, eller Arsenal eller någon annan klubb än Porto som han spelar för. Detta då den 18-årige anfallaren inte vill förlänga sitt kontrakt.

Lånet Victor Moses skämde ut sig i matchen mot Swansea med en löjlig filmning som lurade domaren till att blåsa straff. Alltid lika trist att se. Det har gått bra för Moses i Stoke och jag tror han kommer att stanna där, han har ingen framtid i Chelsea med tanke på konkurrensen - det är min uppfattning och den förändrades inte till det positiva när han fuskar sig fram. Särskilt en sådan här helg där även Lampard fuskade och det dömdes en mängd straffar, varav långt ifrån alla var straffar. Värst självklart domare Moss' insats i City-matchen som var parodisk. Ungefär som Warnocks gnäll på domaren i vår match var löjeväckande, Pawson gjorde det mesta rätt. Det är ju dock så att vissa managers (läs Whiner) alltid ger domare och andra omständigheter skulden istället för att peka ut den ansvarige (egen spelare).

Fotboll alltså, här hänvisar man till en självmålsartikel och samtidigt lyckas QPR göra två självmål och förlora en match de kanske förtjänade att vinna mot Liverpool som bör stanna för att köpa lotter på vägen hem till Merseyside. Det måste vara hemskt för våra närmaste PL-grannar.

Verginis självmål igår var en pärla, konstigt det där med hur snygga självmål kan bli. Daily Mail har sammanställt en lista som ni nog gärna ser. Popovics , Enckelmans och Brass är en favoriter. Självklart är Frank Sinclair med, han är alltid med. Vår förre vänsterback var en stjärna på att göra självmål, CSFC har inte fakta men han måste varit den som gjort flest självmål av alla i klubben (inkl JT) och ändå känns det som om han gjorde ännu fler i Leicesters tröja. Se, skratta och njut. >>

Här är hela Gary Nevilles intervju med José Mourinho från vilken citat har klippts hela helgen. >>>
   Den enda artikel ni behöver läsa, så läs den!

LÖRDAG:
Senaste är att Diego Costa kan vara borta tre veckor (det brukar han aldrig bli men...) pga Spaniens behandling av honom i landslagsuppehållet. Förbenade landskamper...

Lampard fortsätter verkligen att irritera. Direkt iInblandad i två förmodligen felaktiga mål redan på en halvtimme i Citys match idag... även om det är domarens misstag vid bägge som självklart är felet, inte Lamps. Först står han offside och påverkar spelet sedan trillar han jättelätt för en billig straff, för att bli utburen runt halvtimmen... Vi är ju en del som hoppades på att spuds skulle ta poäng, men efter lamps påverkan på matchen blir det svårt. Det var dock verkligen en match som domaren ville avgöra!

Det finns tvivel om Diego Costa kan spela idag. Vi får se om några timmar. JM var inte glad över hur gammelman del Bosque hanterade Chelseas spanska spelare i senaste landslagsuppehållet.

JM har uttryckt, vi kan väl kalla det förvåning över att Wenger inte straffades för sina utbrott på Stamford Bridge, och invasionen av Chelseas tekniska område och knuffande. Och det undrar ju alla andra också, fast vi vet ju att olika behandlas olika. Men tror någon verkligen att hade det varit JM som gjort det, då hade det aldrig någonsin bara viftats undan. Det hade blivit fem matchers avstängning och böter för JM, säkerligen. Det är som omröstningen om Månadens Manager, vissa kan aldrig vinna.

Han har också i media förklarat att erbjuds han en kontraktsförlängning idag skulle han skriva på utan att ens fundera. Nu är det väl lite tidigt att prata om sådant, men CSFC är mycket positivt överraskade över hur han skött saker och ting den här rundan. Det fanns ju en viss oro över de kontroverser som alltid följer vissa människor, som JM, men de har varit klart mindre även om han fortfarande går under skinnet på många, som FA - men då han har rätt i sakfrågan kan vi inte kritisera.

Läs gärna den här lilla artikeln om ett samtal mellan Hazard senior och JM. >>

JM talar också om hur City har en bättre trupp idag men att imorgon (fem år) kommer Chelsea att ha det. Logiskt då Chelseas trupp är yngre och nyckelspelarna framförallt är yngre. Läs >>

FREDAG:
Lucas Piazon är på lån i Frankfurt just nu, men tydligen står Arsenal och Everton med mössan i handen och tigger om att få värva honom skulle Chelsea sälja - vilket vi förstås inte ska innan han fått en ordentlig chans i Chelsea. Piazons utveckling har kanske inte gått i den fart vi önskade men han är bara 20 år och bättre än de flesta 20-åringar så...

Tidigare i veckan skrev vi om att Real Madrid skulle köpa vad som nu kallas nye Kaka (varför kan brasilianare aldrig någonsin sluta kalla spelare för den nye den andre...) Lucas Silva. Detta skulle göra att Chelsea kunde värva Sami Khedira. Nu menar medierna att Chelsea istället köper Lucas Silva...

Alla känner till Chelseas samarbete med Vitesse Arnhem, och det är också kritiserat - inte minst i Holland där många tycker Vitesse får en fördel av detta. En diskussion som varit upp de senaste säsongerna och som utan tvekan har påverkat då Chelsea har färre spelare lånade dit än tidigare.
   Chelsea söker därför andra partners då reglerna är sådana att klubbarna måste lagra upp på unga spelare men samtidigt ge dem en spelmöjlighet.
   Det talas nu om att liknande avtal kan komma att slutas med turkiska Besiktas. En klubb på en högre nivå än Vitesse så sportsligt skulle det nog vara väldigt värdefullt. Om det sedan har ett samband med att Chelseas nya tröjsponsor blir Turkish Airlines är väl något vi får veta mer om i framtiden.

Är det inte lite oroande allt det här snacket om att Chelsea kan gå genom säsongen obesegrade. Jag skulle verkligen önska det, men ddet känns som jinxning just nu. Särskilt med omgång nio nästa helg, den som förstörde det för tiotalet år sedan. Vi vet också att den period vi går in i har Chelsea haft problem med motivation och inspiration de senaste åren.
   Vi förlorade kanske också ligan förra året i mötet mot Crystal Palace. Vi möter dem redan imorgon!

Att JM nästan aldrig får ära i engelsk fotboll vet vi. Faktum är att trots hans år i engelsk fotboll tror jag fortfarande att han inte fått vinna utmärkelsen Månadens Manager. Högst anmärkningsvärt. Den gick nu i september till Ronald Koeman!

Vi får vänja oss, det skvallars vilt om Petr Cech. Det senaste är att Man United vill köpa honom och sälja de Gea till Real Madrid. Detta kommer inte att ske. Att Petr lämnar senast i sommar är jag övertygad om, men han kommer inte att lämna för en direkt PL-konkurrent, det är jag lika övertygad om. Däremot är det rätt oroande att andra rykten pekar ut Real Madrid tillsammans med PSG, Monaco som de mest intresserade av Petr. Ännu ett skäl som jag ser det till att se till att det inte händer förrän i sommar.

En annan högprofilerad person i transferskvallret är Edinson Cavani som lär uttryckt en önskan om att få komma till Premier League. Nog för att en kombo med Diego Costa och Cavani ser mycket intressant ut så är det knappast troligt då bägge vill vara första-valet och det är ju just att han inte är första-valet i PSG som gör att Cavani är rastlös.

TORSDAG:
Ibland har man tur. Pep Guardiola fick erbjudande om att ta hand om Chelsea innan han istället tog Bayern München. Då jag aldrig gillat den sorts fotboll Guardiola står för så föredrar jag nuvarande lösning. (Roman mötte Guardiola i Paris i ett försök att locka den i mina ögon ännu överskattade managern. Och ja, jag tillhör inte dem som är jätteimponerade av honom. När han tagit Bayern till mer än en ligatitel i vad som tyvärr blivit en ett-lagsliga igen då blir jag mer imponerad, men jag har alltid tyckt att en manager måste bevisa sitt värde i mer än en omgivning, särskilt en som Barcelona som är en klubb helt inriktad på ett enda sätt att spela fotboll).

Dagens Khedira är att Chelsea skriver förkontrakt med honom i januari och tar över honom gratis till sommaren. Låter rätt bra.

ONSDAG:
Nytt om gårdagens värvning av Nicolas Tie från Frankrike. Målvakten som bara är 13 år gammal och som kommer först om tre år. Noterbart är att Tie är alltså redan 185 cm lång, vid 13 år....Visst är det så att målvakter idag är bra mycket längre än förr, men en kille som redan är så stor, han kan ju bli hur storvuxen som helst och färdigväxt är han kanske inte alls byggd för målvaktsspel. Vi lär inte få svaret på om Tie blir en stor målvakt (och inte till växten alltså) förrän om många år.

Oriol Romeu som skrev ett nytt långt kontrakt och som just nu är utlånad till Stuttgart i Bundesliga, har gett en intervju och som alltid tolkas och sprids bara en liten detalj i det hela. Den detaljen är att Romeu mycket väl kan tänka sig att stanna och lämna Chelsea permanent. Motivet är det allerstädes vanliga, speltid.

Som alltid massor med snack om Sami Khedira. Som tydligen kommer allt närmare en försäljning i januari då Real Madrid ska ha bestämt sig för hans ersättare. Som tydligen ska bli unge brasilianaren från Cruzeiro, Lucas Silva. Arsenal är väl hetaste tipset för Khedira, men väldigt många vill se honom i Chelsea. Jag vet inte om vi har behov av Khedira, men det kan ju bli en prisfråga och JM vet ju väl hans kvaliteter. Dessutom kan man ju inte låta bli att tycka det vore rätt kul att snuva Arsenal på den karamellen.

ONSDAG:
Chelsea brukar aldrig konfirmera sådana avtal men ryktet är att Chelsea skrivit kontrakt med en mycket eftertraktad tonåring (knappt). Det är målvakten Nicolas Tie från FC Poitiers i Frankrike som ska ha skrivit kontrakt med Chelsea, han kommer dock inte att anlända till klubben de närmaste tre åren. Tie är nämligen bara 13 år.
   Det här är den sjuka effekten av alla s k home-grownregler. Yngre och yngre spelare kontrakteras. Vi får väl vara tacksamma att spelare åtminstone får bo kvar och utvecklas där han växt upp, till skillnad från hur de spanska klubbarna gör det här.

TISDAG:
En fotboll som kanske inte finns på Chelseas nivå längre, men jag gillar sådant här hur mycket som helst. Apropå mötet med Shrewsbury i ligacupen. Se mer >>

Stephane Varane var mycket nära Man United när JM snodde värvningen av honom till Real Madrid. Därmed är Varane åter med ökänd medielogik i princip klar för Chelsea. Ända till prislappen dyker upp för den har ökat mer än popularitetssiffrorna för amerikanska politiker har sjunkit senaste dagarna (det är ju val där snart och polariseringen är värre än mellan scouser och manure-fans). Så nu talas det helt plötsligt om att Stephane Varane ska ersättas i Chelsea (jo, så låter det fast Varane inte ens varit nära att komma till Chelsea) av Antonio Rudiger från Stuttgart. Ingen bryr sig om Zouma, Kalas, Christensen för att nämna några av de mest talangfulla försvarare Europa har att bjuda på, och som redan finns i Chelsea.

Lucas Piazon är populär i Frankfurt, åtminstone om vi ska tra skvallerpressen. För Frankfurt vill redan förlänga hans lån. Det är redan ett säsongslån så diskussionen känns oerhört löjlig. Piazon är en personlig favorit som jag hoppas ska slå igenom, för Chelseas skull. Han har gjort ett mål (och vilken påse det var, jättelång frispark på övertid) på fem matcher.

Spoileralert: CSFC kommer i slutet av veckan att lansera en tävling med ovanligt fint pris från Unisportstore. Vi återkommer med tävling och regler.

MÅNDAG:
Bara fem dagar till riktig fotboll igen. Även om Crystal Palace inte låter som vår svåraste motståndare i år bör nog alla komma ihåg en sak: våra resultat mot dem förra året!

Lazar Markovic, Liverpool skadades i landskamperna. inget vi bryr oss om direkt. Även om vi ska möta Scousers framöver. Jag tar ändå upp det då Markovic är känd som Chelseasupporter som i flera år försökte komma till klubben. Förra sommaren skrev han på för Benfica och köptes för rätt stora pengar i somras till irländska sjön. Det talades väldigt mycket om att Chelsea hade en förköpsklausul på Markovic, något som aldrig JM var intresserad av att utnyttja. CSFC undrade länge om det var rätt, för om ryktet stämde var förköpssumman också väsentligt lägre än vad Liverpool fick betala. Det är kanske för tidigt att säga, men det verkar som precis kring Romelu Lukaku som JM valde att sälja (kanske också Kevin de Bruyne och favoriten Juan Mata) har en viss Mourinho visat sig göra det helt rätta. JM är knappast ofelbar, men hans track record som det kallas visar onekligen en fingertoppskänsla som vi som följer Chelsea inte kan matcha och vi kan ändå oerhört mycket mer än någon sportjournalist om vad som passar Chelsea. Och även om det inte håller hela vägen; just nu visar Chelsea i allt som går att bedöma hur rätt JM har. Han har ju knappt tagit ett fel steg sedan han kom tillbaka till Chelsea. Trots frågetecken; men hur många managers har gjort sådana värvningar som JM har gjort på bara två fönster, som har ändrat och förbättrat ett lag så mycket? Vi nämner väl bara tre namn; Nemanja Matic, Cesc Fabregas och Diego Costa! (och jag tror andra inköp också kommer att övertyga när de får chansen).
   För tilllfället måste vi nog erkänna att José Mourinho mer än någon manager förtjänar allas fulla förtroende - för han är ju den ende som inte bara har mer rätt än andra, han har ju nästan allt rätt.

 

 

  En liten guide för Chelsearesenärerna >>

Målsättningen är att ni ska aldrig behöva läsa någon tidning eller annan webbsajt för att få era Chelsea-nyheter,
inkl skvaller, medielögner, påhitt och en del annat.



Besök csfc-facebook: facebook
Vi lyssnar gärna till nya röster, skriv, säg något, tyck något, hävda något!



stöd webbshop