21 sept 2014

     Hänt

CSFC berör mycket kort några av de viktigaste som hänt senaste tiden.

KOM IHÅG:

Inför Citymatchen är det mycket fokus på Lamps förstås. Kom dock ihåg en sak när ni läser alla kommentarer kring detta. Chelsea och José Mourinho villle ha kvar Frank Lampard (och Ashley Cole) och erbjöd dem förlängt kontrakt. Det var dock säkerligen långt ifrån lika gynnsamma som de gamla och inget blev av det. Alla inblandade var nog medvetna om att tiden att skiljas hade kommit. Men Chelsea nobbade inte Frank Lampard, Chelsea sparkade inte ut någon av de här spelarna vad än sportjournalister och folk på kommentatorsfält påstår. Valet att inte stanna var i slutändan spelarnas. (Sedan är det CSFC egen spekulation att Lamps kanske inte var helt medveten om att när han skrev på för New York City skrev han inte bara på för klubben i MLS utan hela City-organisationen. Planen var nog att fortsätta träna med Chelsea till övergången efter nyår, men den planen kidnappade Man City av flera skäl, bl a FFP-reglerna och home-grown-tjafset som Uefa och PL kräver).

KONTRAKT
Thibaut Courtois har skrivit ett nytt femårskontrakt med Chelsea och ungefär tripplat sin lön. Från blygsamma 33.000 pund i veckan (notera gärna ironin) till närmare ett femsiffrigt belopp väl vilket är mer marknadsmässigt för världens främste unge målvakt.

Dominic Solanke fyllde 17 år i söndags. I måndags skrev han sitt första professionella kontrakt med Chelsea. 17 år är gränsen i England för att få skriva proffskontrakt.

Eden Hazard förhandlar om en förlängning av sitt kontrakt och en löneförhöjning till 200.000 pund i veckan. Nu brukar mediesiffror aldrig stämma (det påstods ofta att t ex Torres tjänade mer än 200.000 pund i veckan vilket CSFC aldrig trodde på, den här gången är nog sannolikheten större dock att uppgifterna stämmer). Kontraktet förväntas bli klart i veckan. Det positiva är ju att Chelsea precis som City i somras nu knyter upp de stora kommande stjärnorna på långa kontrakt. Det lär aldrig stoppa spekulationerna om PSG eller Real ska köpa dem, men det gör dem ännu mer osannolika.

RYKTEN
Häromveckan spreds ryktet om Christiano Ronaldo till Chelsea. CSFC avfärdade det totalt, vilket också José Mourinho och verkligheten också gjort sedan dess. Inte minst när det framkom att CR7 förväntar sig en lön om enormt löjeväckande 500.000 pund i veckan. Vill United betala det, låt dem.

Chelsea ska vara mycket nära en 17-årig rumänsk landslagsspelare för 3m pund. Christian Manea spelar för Hagis Vitorul Constantia.

Barcelonas Munir El Haddadi som gjort sensationell debut i år och har utgående ungdomskontrakt vilket ska ha satt Chelsea (och Arsenal) på högsta larmberedskap för att försöka få honom. Hmm.

Anderson Talisco är en ung Benficatalang (som ser ungefär tio år äldre ut) hade varit spelare i Premier League (läs Chelsea) enligt medierna om JMs uttalande stämmer. Talisco får dock inte arbetstillstånd i England och lär inte få innan han är etablerad i brasilianska landslaget och knappast ens då om FA får igenom sina nya regler.

ILLAMÅENDE
Frank Lampard startade för Manchester City (och lär ingå i truppen mot Chelsea). Jag mådde nästan fysiskt illamående när jag såg Lampard mot Arsenal i nummer 18, men kanske var det att jag fortfarande var på morfin som smärtstillande då...

SPELSCHEMA
Notera gärna hur vårt spelschema ser ut efter varje Champions League-omgång. Omgångar det spekulerats och påvisats hur många gånger som helst att lagen har svårt med. Vissa lag svårare än andra dock. Chelsea brukar klara det statistiskt lite bättre.
   I år har vi dock: Man City efter Schalke, Arsenal efter Sporting Lissabon, Manchester United efter Maribor och Liverpool efter returen mot Maribor.

SKITSNACK
Vi har redan sett hur medierna, och ännu mer förstås andra lags fans, redan demoniserar Diego Costa och försöker stämpla honom som en fuloch oschysst spelare. Det är ju alltid så, se på Didier Drogba och hans rykte som filmare och kanske har vi gjort samma med Manures Ashley Young, Nani med flera.
    Vi vet att Diego Costa fick ett felaktigt och vansinnigt gult kort för filmning mot Burnley när han gjordes ned av målvakten. Han skämde sedan ut sig mot Seamus Coleman i Everton när han hånade denne för självmålet, inte ok men förståeligt med tanke på hur Coleman och Naismith hela tiden mobbade honom och försökte få (och lyckades) få honom kortad.
    Efter Swansea-matchen kom en del fånar ut och försökte få det tilll att Costa hade knuffat Gylfi Sigurdsson i ansiktet vid en frispark. Detta trots att bifogade videoklipp visade hur tydligt som helst visade att de både stod och knuffade varandra på axlarna. Händerna var aldrig i närheten av ansiktet. Vilket dock inte stoppade näthatarna att vräka ur sig en massa dumheter om Costa.
   Vi lär säkert få uppleva det här igen, så det är lika bra att vi vänjer oss.

YOUNG CHAMPIONS LEAGUE
Chelsea U-19 gjorde en mycket fin insats i ungdomsturneringen i Champions League. A-laget lyckades slarva bort segern och bara få 1-1 i första matchen. Ungdomarna vann 4-1. Vilket är mycket imponerande även om de hade bra resultat redan förra året mot Schalke i gruppspelet - men åkte ut mot dem i slutspelet. Schalke 04 anses ha en av Tysklands mest lovande akademier just nu, vilket kanske sätter saker i perspektiv.

U-18
Slog under lördagen West Bromwich med hela 5-0. Miro Muheim, Charlie Wakefield, Tammy Abraham, 2 st, och Faiq Bolkiah gjorde målen.

 

LÄSVÄRT
Då jag kunnat knacka mig fram med vänstern på en liten laptop (som nu blir huvudinstrument ett tag) har jag under min frånvaro ändå kunnat följa mycket i media. Därför har jag också samlat några av de mer läsvärda saker jag såg under tiden och gärna vill tipsa Chelsea-supportrar om:

Lär mer om personen José Mourinho >>>

José Mourinho om vår nya anfallsstyrka >>>

Om ni liksom jag är dödströtta på allt skitsnack om Chelsea som köpelag (alla topplag i världen är köpelag, det är bara en fråga om när de köpte och vad kostnaderna var vid den tiden). Då får ni lite ammunition här. Det har skrivits en del om Man United och deras enorma inköp inte bara i år; redan innan hade de faktiskt mesta köpelaget. Mindre känt är kanske att Arsenal nu har en högre lönekostnad än Chelsea. >>

José Mourinho förnekar att Champions League är hans besatthet. >>>

The FA vill införa nya regler vilka ska försöka göra antalet utländska spelare mindre i ligasystemet. Syftet är som alltid inte fotbollen eller ligan utan enbart försök att tvinga lagen att spela inhemska spelare i ett försök att få fram ett bättre engelskt landslag (vilket är samma feltänk som bevisats vara feltänk i nästan alla ligor, den modellen var till exempel vad som gjorde italienska serie A till vad som idag är fjärdeliga i Europa från att varit dominerande). Nu försöker FA få det till att det är kvaliteten på utländska spelare de är ute efter; men så lär det aldrig tillämpas. Läs mer >>

Intressant läsning om vår nye hjälte Diego Costa. CSFC framhåller gärna redan nu hur vi redan sedan ryktena om Diego Costa började har hejat för den här affären och även hur när alla okunnigt mobbade honom under VM påpekade hur bra han kommer att passa in i Chelsea. CSFC anser nog att vi redan fått rätt ;-) Läs mer om Diego Costa >>>
Samt
Och en kanske ännu intressantare artikel om samma ämne: >>>

Fast här tror jag nog JT driver lite med oss, inte har Chelsea spelat tiki-taka fotboll om man med det inte menar, världens mest ineffektiva fotboll, för ineffektivitet var nog det dominerande minnet från förra årets spel. Läs >>

En mycket noggrann och intressant artikel om Thibaut Courtois tidiga karriär som säkertt kommer att dyka upp mer eller mindre urklippt i svenska sportmedier snart. >>>

Mer om Diego Costa: Från Telegraph >>>

NI har kanske hört om killen som försökte vara Gael Kakuta (!), nu visar det sig att han var en tidigare Liverpool-spelare! Se >>

Avundsjukan är enorm, men väcker även respekt nu när Chelsea är den toppklubb i världen som bäst sköter sig inom FFP-systemet. Här är respekterade fotbollstidningen FourFourTwos syn på det (lätt avundsjuk om ni frågar mig). >>

 



Besök csfc-facebook: facebook