3 september 2014

     Silly season verdict!

Daily Mails sammanställning av alla transfers (den är inte helt korrekt i summor och till och med en del spelare har hamnat i fel klubbar men ger en översikt). >>
Chelseas spelaraffärer under silly season hittar ni här >>>


Tre omgångar har spelats, det är landslagsuppehåll och serien startar om den 13 september. Ordet är verkligen startar om. För vissa klubbar har då haft ett par veckor till på sig för att helt ändra sina trupper, träna på nya spelmodeller, fasa in spelare som var borta på VM och introducera nya spelare. Andra klubbar har juniorlaget hemma och a-truppen på landslagsuppdrag. Jag vet faktiskt inte vilket som är mest orättvist; att silly season inte slutar när säsongen börjar eller att första landslagsstoppet slår så orättvist och så tidigt. Lägg därtill skaderisken, för det vore förödande om Costa skadas för Spanien, förödande för Chelsea alltså trots sena värvningen av Remy.

Signifikativt för årets silly season är det stora antalet fria övergångar, det stora antalet lån även av etablerade spelare mellan klubbarna och hur fullständigt vansinniga summor har spenderats på spelare som visserligen är väldigt duktiga men inte värda de summorna. Och ja, jag tänker faktiskt på min favorit David Luiz i där, men minst lika mycket på Angel di Maria och allra mest på Falcao. Tre jättebra spelare men ändå inte värde för pengarna i mina ögon. Till avdelningen vansinnigt prissatta spelare som det ändå fanns köpare till räknar jag Fabio Borini som vägrade gå någonstans, uppenbarligen för att lönen inte räckte till - samma anledning som ledde till att Chelsea sparkade ut honom efter akademin då han begärde löjliga summor för att skriva nytt kontrakt. Antingen har han världens sämsta rådgivare eller ett Zlatanlikt självförtroende. (Problemet med det sistnämnda är att man måste leva upp till det, Zlatan har gjort det, Borini inte så mycket). Tänk alltså att Borini skulle kosta nästan lika mycket som en ändå etablerad toppspelare som Mario Balotelli, Danny Wellbeck! Det sätter relationen.

Chelsea, liksom Swansea som vi möter efter uppehållet har dock fått en perfekt start och förhoppningsfullt kan klubben bygga på det även om spelarna knappt sett varandra sedan den galna matchen på Goodison när de med någon dag tillgodo ska förbereda sig för Swansea, några av dem efter långa resor också. Idioti, men det tycker jag om det mesta som handlar om hur de nationella förbundens sätt att öka sina egna intäkter på klubbarnas bekostnad.

Det har varit en intensiv silly season, en påfrestande silly season. Det dyraste någonsin om vi ser till omsättningen i England. Helt klart en av de allra mest lögnaktiga där det förekommit så många rena och skära lögner i medierna att man mest får se det som att för vissa är det journalistiska uppdraget att sprida desinformation. Jag tar bara två exempel på rent påhittade nyheter från sista helgen. Petr Cech bjöds ut till QPR. Eller Klaas Jaan Huntelaar till Arsenal i ett desperat rykte under manic monday. Det fanns nog inget som helst underlag för varkendera.

Några var smarta, andra fullständigt desperata. Vissa köpte spelare de behövde för att förstärka sina lag, andra köpte spelare för att de kunde, åter andra köpte för de hade blivit plundrade och åter andra igen köpte allt de kunde komma åt i någon slags panikattack. Tre lag får exemplifiera de fyra varianterna; Chelsea, Liverpool, Southampton och Manchester United. Frågan är om vissa lag ens funderade kring behov eller om deras köp och betalda summor mest var något slags statement för att tala svengelska; för att visa att de minsann hade pengar och råd och fortfarande kunde attrahera spelare (åtminstone sådana som sätter pengarna först).

Innan säsongen tippade jag med den vanliga brasklappen; allt beror på vad som händer de sista veckorna på silly season. Även Chelsea tvingades i sommar in i de sista minuterna. Något man sedan sista sekunderköpet av Fernando Torres januari 2011, är något som orsakar nervositet - för dyrare sista minutenköp hade aldrig skett förrän nu i sommar (även om han betalat sig i merchandising vilket Andy Carroll aldrig gör). Nu ska vi dock direkt säga att spelmässigt var inte Fernando Torres den flopp alla tycks vilja ha honom till. Chelsea har köpt spelare som varit klart sämre; Kezman, Veron, Weah för att nämna några. Torres försökte, han jobbade hårt men prislappen på honom blev verkligen en kvarnsten runt halsen som hade varit mindre hade han inte varit köpt för att göra mål - och det gjorde han ju inte direkt. Särskilt inte i ligaspelet och i den utsträckning som prislapp, rykte och tidigare förmåga att göra mål indikerade. Annars var Chelsea smarta, hade den i särklass klaraste strategin av alla PL-klubbarna och genomförde den snabbt och effektivt (för att vara silly season ett VM-år). Chelsea har, och de anser så gott som alla, haft bästa Silly season av alla och var också den klubb som stängde kontoren tidigast i måndags.

Jag tippade Chelsea före City, före Arsenal och valde länge och med stor förväntan på vad den klubben skulle göra till slut Manchester United som fyra. Jag hade Burnley sist. Jag hade inte tippat likadant idag.

Börjar vi bakifrån tror jag fortfarande Burnley får problem men de är bra organiserade och har förstärkt med Nathaniel Chalobah så nu hoppas man ju mer för dem. Crystal Palace imploderade precis före ligastarten och deras räddare Tony Pulis försvann som en avlöning. Den tänkta ersättaren visade sig vara en idiot som inte kan hålla sina antika åsikter och obehagliga fördomar om det mesta för sig själv (sociala medier är inget jag är ett fan av, men de avslöjar ju åtminstone dumheten hos många människor).

Jag är fortfarande övertygad om att det handlar om Chelsea och Manchester City. Men som säsongen började och från sena transfers att döma är jag väldigt osäker på övriga platser. Arsenal ser svagare ut än väntat, Man United klart svagare trots köpvansinne som jag återkommer till. Liverpool har kommit samman snabbare än väntat och förstärkt ytterligare. Everton har handlat klokt. Trean och fyran kan bli vilket som helst av de lagen. Tottenham lär få sikta på sjundeplatsen trots ny duktig manager och trots att förra årets värvningar börjar klicka.

SMARTAST i sommar har Chelsea varit. De har korrekt identifierat behovet och utnyttjat möjligheten att ytterligare förstärka med rätt spelare som oväntat blev tillgänglig. Just oförmågan att erkänna (identifiera) sin klubbs behov förvånar mig mycket hos många lag/managers i sommar.

BÄST har Chelsea värvat. Av ovanstående skäl, men också för att de köpt kvalitet till rätt pris. Chelsea har lagt ut stora pengar, men alla summor verkar marknadsmässiga och kanske till med mer än prisvärda. De har köpt rätt kvalitet också. Med erfarenhet, spelare som går rätt in och förstärker, bidrar och gör laget bättre nu.

MEST har Manchester United värvat. Som väntat om än väldigt sent; men hur har de värvat? Kvalitet onekligen men... tillbaka till det senare. Mest har även Liverpool värvat fast då i antal istället för pengar.

Jag ska inte gå igenom alla klubbarna men nämna att Newcastle började värva bra, men kolsyran gick ur den läskedrycken mot slutet och trots bra spelare som Remy Cabella vete fasen om de är starkare än förra året. Av klubbarna bakom toppen har utan tvekan Hull värvat bäst och det blir klart intressant att se hur Steve Bruce klarar av Hatem Ben Arfa, gör han det är det en riktig kvalitetsvärvning. Swansea verkar värvat klokt - och vi ska inte glömma att silly season också handlar om att göra sig av med rätt spelare. På det området har Chelsea delvis lyckats. Men långt ifrån på det sätt jag hade hoppats; det har blivit lån som visserligen ger intäkter men flera utgående spelare borde ha sålts istället men i brist på köpare får man vara nöjd med låntagare.

CHELSEA
Diego Costa är mitt tips för skytteligan (och var det redan innan spelet stoppades innan säsongen). Hans pris, 32m pund gör honom klart prisvärd, särskilt om man jämför med storaffärer som Luis Suarez, James Rodriguez, di Maria och Falcao (som dock bara är ett lån, officiellt, om än ett extremt dyrbart sådant). Enda oro jag har är det vi redan sett prov på; hur spelare i PL kommer att göra allt för att provocera honom då de vet att han har ett volatilt humör. José Mourinho har redan tagit upp saken för att försöka stämma i bäcken med domare och andra lag. Något som ytterligare retade upp andra på JM, vilket han förstås struntar i. Det var oerhört tydligt hur Coleman och Naismith i Everton hade en väldigt klar plan i att reta upp Costa, få honom kortad och bort ur matchen. Tyvärr var det lika tydligt hur domaren gick på det, och då har jag ändå inte berört det skamligt felaktiga kortet han fick i första matchen när han sparkades ned i straffområdet och varnades för filmning! Lite oroar förstås skador, men uppenbarligen studsar han rätt snart tillbaka från sådana också. Han lär dock tas väldigt hårt, inte minst för att provocera honom och det ökar självklart skaderisken, vilket är en anledning till att JM redan lyft frågan, han lär få anledning att återkomma till den.
   Cesc Fabregas blev en överraskning men visade ambition och bestämt agerande. Kvaltierna visste vi om även om jag helt klart anser honom en klass bättre än senast i PL. Han är nog den bäste hörnläggare jag sett i Chelsea till exempel. Inte oviktigt med tanke på vilka huvudspelare laget har. Jag tror fortfarande Wengers nej till förköpsoptionen kommer att visa sig vara sommarens största misstag på spelarmarknaden. Fabregas hittar redan Costa perfekt och är främste assistläggare. Han kommer att räknas som ett fynd också oavsett om priset var 27m (som de flesta tror) eller 30m pund.
    Filipe Luis är för mig back-up till César Azpilicueta, något som sportjournalisterna nog inte insåg men så är Dave väldigt förbisedd av engelska fotbollsjournalister (och svenska).BÄaste vänsterback i England förra säsongen! Luis kommer att spela och han tillför ett annat sorts yttterbackspel. En kvalitetsspelare som förstärker truppen, men den ende jag kan känna ligger i överkanten av prisskalan.
   Didier Drogba är i mina ögon tredjealternativet bland anfallare, fast innan Torres lämnade kanske andraalternativet. Ingen kan klaga på priset, ingen kan klaga på hans motivation, fysiska form och erfarenhet. En klar förstärkning av truppen som kommer att betyda ännu mer för moralen i laget.
    Mario Pasalic köptes för framtiden, inte minst då han aldrig kunde få arbetstillstånd ännu.
    Loic Remy var ett mycket smart köp till närmast reapris med tanke på den kvalitet han tillför. För mig absolut andravalet framåt nu, men också en spelare som kan slängas in som impact sub då han kan spela överallt framåt.
    Courtois är förstås ingen sommarvärvning men ändå en ny spelare i laget. Vi har världens bäste unge målvakt och vi har världens bäste över 30. Det lär inte sluta lyckligt för Petr Cech men jag tror att spelar JM korten rätt stannar han säsongen ut (spela honom i CL och hans marknadsvärde försvinner för de klubbar som nämnts som intresserade). Sedan ska Chelsea släppa honom mer eller mindre gratis och tacka för hans insatser med en testimonial för mer än 10 års tjänst. Men även om Courtois får ses som förstemålvakt (varför man nu ska ha sådana) kommer konkurrensen dem emellan att höja målvaktskvaliteten i Chelsea ännu mer.
    Jag är övertygad om att det här är den bästa värvningsomgången Chelsea någonsin har gjort. Aldrig har klubben värvat så bra, ändå så prisvärt under ett transferfönster.
    Nackdelen som sagt att vi inte fick fler spelare sålda, men även lån ger intäkter.

MANCHESTER CITY
Många ger City dåligt betyg för deras silly season. Jag fattar inte ett skvatt av det. City är det lag näst Chelsea av topplagen som bäst identifierat sina behov och förstärkt därefter. De har inte haft fria händer att handla som de är vana vid på grund av Uefa FFP, men deras värvningar är helrätt som jag ser det.
    Eliaquim Mangala, om det blir en lösning på hans konstiga tredjepartsägande (som han inte ens kände till själv) är helt klart en förstärkning i en position som behövde förstärkas. Fernando likaså då han är en mer defensiv städare än Fernandinho är. Zuculini vet jag för lite om. Bacary Sagna är erfarenhet och kompetens. Frank Lampard nämner jag inte mer än så.
    De släppte Negredo och plötsligt snackas det om att de är svagare framåt. De har tre stora klasspelare framåt i Aguero, Dzekooch Jovetic som hade en tuff förstasäsong men startat andra bra nu när han fått vara skadefri. Avgörande är kanske mer om Yaya Touré kan upprepa förra årets spel eller om han ska sura om utnämningar och födelsedagstårtor som han inte får. Caballero kommer att hålla Joe Hart på tårna och det förvånar mig inte om Hart sitter på bänken när våren kommer.
   Lite grann som för Chelsea är deras problem snarare att de inte lyckades rensa truppen som de ville.

ARSENAL
De började bra och värvade imponerande Alexis Sanchez för ett ändå rimligt pris. Han har också börjat bra, men det gjorde faktiskt Özil också. Och Özil är kanske inte någon som ska nämnas i samband med årets Silly, men faktum är att få igång honom är nog nyckeln till Arsenals säsong. Annars tenderar Wenger som vanligt värva spelare han gillar mer för framtiden än spelare han behöver för nuet. Calum Chambers ett typexempel. Han startade säsongen (och för-) imponerande men har redan mattats då lite för stora krav ställdes direkt på honom. Debuchy var helt rätt värvning när de förlorade Sagna och jag tror inte Sagna lär bli särdeles saknad. Ospina kommer att pressa konsonantmannen på samma sätt som målvaktssituationen i Chelsea och City.
    Sedan hände ingenting. Alla, känns det som, alla pekar på Arsenals svaghet i en position som Wenger inte tycks anse behövs i ett fotbolsllag, den defensiva mittfältsrollen. Arsenal missade att få in Carvalho som verkade vara lösningen, precis som de lite elakt missat en hel elva av s k targets på alla positioner. Inte heller skaffade man den förstärkning som behövs i försvaret redan innan Vermaelen försvann.
   När Giroud blev långtidsskadad lyckades de få in Wellbeck i sista stund. En helt annan sorts spelartyp och jag ser inte riktigt varför de ville ha honom. Han erbjuder inte den sorts annat spel som Giroud gör. Han jobbar hårt och för laget, men Wellbeck är ingen stor målgörare och när Walcott är tillbaka och ännu senare Giroud är frågan om han ens håller ned en startplats.
    Så i mina ögon är Arsenal svagare än vad jag trodde de skulle bli med de värvningar de gjorde tidigt.

MANCHESTER UNITED
Har de ens haft en strategi i sina värvningar. Det är som om de slängt ut pengar för att visa att de kan och jag tycker de betalat överpris för nästan allt som kommit in, och de har inte lyckats bli av med spelare som nye managern vill bli av med. Därför kvarstår det att deras viktigaste värvning ännu är Louis van Gaal.
    Och hur i hela världen ska de klara sina nu enorma lönekostnader särskilt med tanke på Premier Leagues egna FFP-regler som styr lönenivåerna i relation till omsättning. Dock, ingen klubb tar ju inte lika stora intäkter på sponsring och annat som United trots att intäkterna från det sportsliga just nu är nästan borta förhållandevis. Den här säsongen går det säkert bra, men tänk om de missar CL en säsong till....
    Luke Shaw i all ära, men priset var löjeväckande, liksom lönen. Han är skadad men alla från landslaget till LvG själv har väckt stora frågetecken kring hans fysiska status och disciplin. Trots allt ett köp för framtiden. Rojo har fortfarande inte löst sina tredjepartsproblem i ägandet och har inte fått arbetstillstånd men det löser sig nog.
   Daley Blind är på sitt sätt deras bästa värvning. En versatil spelare för rätt pengar.
   Men hur handlar de? Alla de tre ovan är egentligen vänsterbackar. De har redan en handfull nummer tio men ingen tillräckligt duktig mittback (eller vad det ska kallas i en trebackslinje) eller en defensiv mittfältare. Alltså exakt samma problem som Arsenal.
   Manchester United har helt enkelt enorma hål i sitt lagbygge. Hål som lämnats ofyllda. Strategiska och taktiska hål som coacher som Mourinho kan komma att ha väldigt roligt med. United har köpt status och försökt visa att de fortfarande är en storklubb mer än de försökt förstärka laget på det sätt som behövs. Jag är väldigt tveksam om de ens klarar en plats bland de 5-6 bästa nu.
    Framåt är de nog Englands bästa lag nu. På papper. Men som sagt, det var ju inte där de behövde förstärka.
    Falcao är en favoritspelare för mig och innan hans allvarliga knäskada (och glöm inte hur en sådan ledde till en annan och förstörde t ex Essiens karriär) ställer frågetecken om hans framtid. Torres kom aldrig tillbaka efter sina skador sista året i Liverpool även om vi Chelseafans så innerligt önskade det när han värvades för dåtida engelska rekordet. Ett rekord som nu slogs (egentligen ännu en gång med Falcao om det är sant att köpoptionen är 45m och lånekostnaden 20m) i samband med köpet av Angel di Maria. En klasspelare som nu pekas ut som en som följer pengarna. United har redan den som före Falcao var Englands i särklass högst betalde spelare, Rooney och Robin van Persie (och visst känns det som Falcao köptes in för att United har stora tvivel om van Persies framtida karriär i avseende skadeläget). Juan Mata lär också höjt sin lön från Chelseatiden och nu är förra säsongens prestigevärvning kanske inte längre en startspelare...
    United har handlat stort, mycket, svindyrt och har enorm kompetens nu på tre positioner, men de har inte en komplett trupp eller ens ett lagbygge ännu. De lär få värva igen i januari, den saken är säker även utan deras mycket svaga säsongsstart.
    Sedan kan jag som är intresserad av lagbygge och moral, ja personalfrågor för att använda ett ord ur näringslivet inte låta bli att undra över hur de enorma skillnaderna i löner inom laget kommer att påverka själva lagmoralen. När 3-4 stjärnor tjänar upp till 6-7 gånger så mycket som kärnan i truppen undrar man ju, även om ingen, absolut ingen tjänar dåligt i en klubb som United.

LIVERPOOL
Jag var mycket skeptisk till deras massvärvningar och tyckte trots att de tagit in massor med folk att de ändå förlorat meri Suarez än de lyckats ersätta. Första resultaten överraskar mig därför lite; för det verkar som om Brendan Rodgers lyckats över alla scousers förväntningar med att redan få till ett lag av dem.
   Ändå, har de verkligen värvat rätt? Det är liksom för de andra kandidaterna rätt framtungt och de har inte helt åtgärdat problemområden. Skulle t ex Gerrard bli långtidsskadad, finns det verkligen någon som täcker upp eller blir det Jordan Henderson som får byta position? De saknar också konkurrens på målvaktssidan som det är nu, därav snack om Victor Valdes, som kan komma när som då han är kontraktslös.
   I England hyllas särskilt värvningen av Adam Lallana. Jag föredrar nog att avvakta tills vi äntligen får se honom spela. Rickie Lambert är högst tredjeanfallare om ens det. Lovren är den sorts värvning de verkligen behövde göra och det gäller att han klickar från start, vilket han i det vi kan kalla försäsongen (innan landslagsuppehållet) verkar gjort. Mario Balotelli är inte bara enorm underhållning för rubrikskapare och läsning om en kille med förmåga att ställa till det för sig. Han är, när andan faller på, en mycket duktig fotbollsspelare och 16m för honom är ett rent fyndpris även om han aldrig blommar ut till sin fulla potential (vilket är svårt att se honom göra med tanke på hans tanklöshet, och han har redan visat att han har lika svårt att få på sig Liverpools träningsväst som andra lags). Dock, frågan alla ställer. Nu när Liverpool skaffar sig en ny bråkstake, hur kommer det att påverka omklädningsrummet? Det är nog tur att Gerrard pensionerat sig från landslaget, för han lär få tillräckligt med kaptensuppgifter i klubben. Moreno verkar också vara en rätt värvning.
   Jag är rädd för att jag måste skriva upp Liverpools chanser en hel del. De kommer att vara farliga i år igen och jag tror de breddat truppen tillräckligt för att klara både CL-spel (och de fick den lättaste gruppen) och ligaspelet. De kan faktiskt ta en tredjeplats.

EVERTON
De har i känd Evertonstil startat säsongen mindre bra, resultatmässigt. Vi sk nog inte låta oss luras av det. Kan de stå emot i derbyna mot Liverpool och Manc-lagen då kan de utmana även om en fjärdeplats. De har en spelidé, bra spelare men måste åtgärda sitt försvarsspel och det var inget de prioriterade under sommaren.
   De har dock förstärkt framåt oavsett om Eto'o ska spela anfallare eller som det viskas om, skolas om till defensiv mittfältare (tror nog inte riktigt på honom i den rollen, men kanske som släpande nia). Han har redan gjort mål, men måste bevisa att han kan göra mål utanför Goodison också. De köpte loss Romelu Lukaku för en rekordsumma och än så länge (väldigt tidigt att döma dock) verkar det varit Chelsea som tjänade allra mest på den affären trots att Martinez hävdar att han gärna betalat 100m pund för Lukaku. Det kommer att ställas helt andra krav på belgaren nu då han är en officiell spelare som ska leda linjen - och vi såg i VM att det passade inte Lukaku alls. Jag hyser numer, precis som JM antagligen, tvivel på att Lukaku kommer att ta det sista avgörande steget. Jag ser inte karaktären i honom utan ser mest en gnällspik. För hans skulle hoppas jag att jag har fel. Och för Evertons skull då jag alltid varit lite svag för Toffees. Jag hoppas verkligen de får fart på saker och ting efter landslagsuppehållet och utmanar på allvar om fjärdeplatsen. De var nästan där förra året men vek ned sig, kanske finns det mer stål i år?! Christian Atsu lär nog dock visa mer flärd än stål, så det hänger på Barry som ledare och Naismith och deras utmärkta ytterbackar att inte bara gnälla och försöka korta motståndare utan också stå upp när det blåser.
   Frågan är hur beroende de är av medvind? Det får vi se då de ändå börjat säsongen i motvind.

TOTTENHAM
De blir bättre än förra året, men inte bra nog. Ny tränare igen och han är begåvad, men inte mer begåvad än André Villas-Boas, det handlar dock om mer än talang, det handlar om att fungera med gruppen. (Sherwood må hyllats i England, själv fattar jag inte varför - han räckte inte till på någon punkt även om de tog en del poäng med honom). Pochettino har gjort en lovande start även om de mot Liverpool såg ut som förra året. Han fick dock inte med sig sina "egna" spelare vilket kan bli avgörande i ett lag där spelargnäll påverkat resultaten väldigt mycket senaste åren.
   De börjar dock få igång förra årets värvningar som Erik Lamela och de har nästan uteslutande värvat för försvaret, Davies, Dier, Fazio även om Yedlin inte ansluter förrän i januari. Försvaret är det Pochettino måste få igång och han har nu målvaktskonkurrens nästan i klass med alla lagen framför (utom Everton och Liverpool där sådan saknas). Han har flera bra och unga försvarare som ska ersätta ett gammalt och långsamt garde, men än är de inte samspelta nog för det. Stambouli var deras sista värvning och jag ser att engelska förståsigpåare ser honom som en mittfältare medan i fransk media anser de och tydligen han själv att han är en mittback. Det kan bli en intressant nöt då ryktet säger att Stambouli vägrade transfer till en sydfransk storklubb för att han trodde han skulle bli defensiv mittfältare där.... Sanningen om det lär uppdagas framöver.
   Det stora lyftet uteblir dock, det är jag rätt övertygad om. Kanske blir det Europaspel de koncentrerar sig på.

 


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook