12 augusti 2014

     Chelsea vinner, eller...

Visserligen säger jag alltid att Chelsea vinner men i år har jag åtminstone alla spelbolagen på min sida. Chelsea är favorit till titel hos nästan samtliga spelbolag.

Eländet som är silly season fortsätter ytterligare några veckor och saker kan förändras. Så är det alltid och det är djupt beklagligt att Uefa tillåter att det är så. Naturligtvis ska silly season stänga när de stora ligorna startar. Frankrike har redan startat, om man nu kan kalla det en stor liga, men ett stort lag och 1,5 som lite grann aspirerar på det.

Transfers och övergångar spelar stor roll numera och kan förändra väldigt mycket för den klubb som träffar rätt. För det är onekligen så att vad som ser väldigt rätt ut på papper kan ta tid att fungera, om det någonsin gör det. Tänk Osvaldo i Southampton, Lamela i Tottenham, Jovetic i City, Fellaini i United från förra sommaren. Av dem har Jovetic tydligen varit helt strålande på försäsongen och Lamela har också varit väldigt bra enligt rapporterna. Fellaini verkar sparkas ut och Osvaldo är redan borta.

Förra året var det kamp nästan in på målsnöret. Chelsea var med men ett par domarinsatser från helvetet och en pinsam inställning mot så kallade svagare lag i slutändan kostade oss titeln och det blev en lite besvikelsefull tredje plats. Detta trots att våra anfallare knappt kunde göra må hur de än betedde sig.
    City vann före Liverpool, som överraskade något oerhört, och Arsenal tog som vanligt Champions League-platsen vilket alltid tycks vara deras enda ambition även om de vann FA Cupen i en av de svagaste upplagorna. Det andra Liverpoollaget överraskade också och tog en femteplats före Tottenham som väl inte riktigt motsvarade förväntningarna. Den största överraskningen var dock Manchester Uniteds extremt dåliga säsong. Det kommer utan tvekan att handla om exakt samma lag i år, frågan är bara vilken ordning det blir. Därefter tror jag Hull kan överraska igen, de har köpt klokt och förstärkt truppen för att kunna spela i Europa League. Southampton har blivit fullständigt sönderköpta och frågan är väl om det är över vad det gäller spelarförluster för dem. De måste lyckas på transfermarknaden eller så får de oroligt titta ned mot nedflyttningsstrecket. Jag tycker nog att de sista dagarna har fått en bra folk, bra nog för att rädda en mittenplats och inte slåss runt nedflyttning. Men många sena värvningar är också ett problem då ett lag måste spelas ihop.

Starten på serien blir nog extra viktig i år. United har fått den lättaste starten av alla. På pappret. Anledningen till att starten blir så viktig i år är självklart VM. Toppklubbarna har alla haft spelare som gått långt i turneringen och till exempel Chelsea och Arsenal hade ett flertal spelare som gick så långt att de kommit tillbaka först förra och denna vecka.Det är ju inte direkt bänkspelare heller som kommit så sent. Självklart kommer det att påverka, och inte lite heller. Jag framhåller gärna Oscar som fick otroligt oförtjänt kritik i våras. Ingen tänkte på att här har vi en mycket ung spelare som spelat i princip året runt de senaste fyra åren. Han har snittat över 65, upp mot 70 matcher per år. Självklart skulle han få en svacka och han, de övriga brasilianarna och Schürrle måste matchas i år med det i åtanke.

Förra året gynnades Liverpool extremt mycket av att de inte spelade i de stora europeiska turneringarna. Samma sak kommer att ske med Manchester United i år, det tror jag - inte minst då de bytt spelsystem som de nu verkligen får chansen att träna in. En bra start och de kan verkligen vara med (och som sagt, de har fått superlätt lottning i år på pappret), en dåligt start och det krävs en bra spurt istället. Snacket om att många matcher också hjälper bryr jag mig föga om, självklart är det tvärtom - det sliter. Därför har de stora lagen mycket större trupper idag än förr. B-uppställningarna om vi ska kalla dem det för de fyra lagen i topp (undantaget Liverpools förra året) skulle lätt vinna nästan vilken liga som helst och placera sig minst i mitten av Premier League.

Sommarens viktigaste värvning är kanske Louis van Gaal, ny manager i United som väckt hopp hos alla och United har imponerat på försäsongen trots att de inte förstärkt särdeles (ännu). Mest omtalad är Alexis Sanchez, men jag är mer imponerad av Costa och Fabregas som täcker hål, eller åtminstone mindre bra punkter i ett lag som nästan vann ligan. Sanchez i all ära, är ännu en på ett område Arsenal redan var starka. Det handlar inte bara om att handla bra, det handlar om att handla rätt också.

Bäst tycker jag Chelsea har värvat. Infriar våra nykomlingar förhoppningarna kan det bli väldigt roligt i år. Allra mest tryck på sig har självklart Diego Costa men jag är väldigt imponerad av hans spel redan i försäsongsmatcherna. Trots att det inte alltid betyder något alls. Jag har enorma förväntningar på honom och anser att det finns skäl till det av försäsongen att döma. Fantastiskt mål mot Fenerbahce, massor med assist och bra nästan varje gång han var på plan. Näst en vinst mot Burnley får vi hålla tummarna på att Costa gör mål och får den start en anfallare behöver i Chelsea och Premier League. För om Drogbas skada är så allvarlig som rapporterats senaste dygnet, då står vi lik förbenat rätt tomma framåt om något skulle hända Costa. Torres jobbar hårt, men missar alltmer övertygande vilket han återigen visat under försäsongen. Därbakom finns bara en 16-åring då Bamford säkert lånas ut, liksom Piazon redan har gjorts. Kanske kan Moses eller Schürrle omskolas till centrala anfallare, men det är verkligen inget jag tror helhjärtat på.
     Fabregas kommer också att bli en mycket stor tillgång. Vi har inte haft en spelare som styr spelet så mycket, på jag vet inte hur länge. Han spelar verkligen som en spansk playmaker. Backar nedåt i banan och styr uppspelet med många bollkontakter. Jag tror att när statistiken börjar ramla in kommer den att visa att han har avsevärt fler bollkontakter än någon annan på mitten av Chelsea jämfört med förra säsongen. Han gjorde ett undermål mot Ferencvaros och en härlig frispark i en tidigare match så han kommer att leverera mål också. Jag kan absolut inte fatta hur Wenger inte tog upp återköpsoptionen, eller ens hur Barcelona kunde släppa honom. Han är helt klart nästan en hel klass bättre spelare än vad han var när han lämnade Arsenal. Dessutom har han något att bevisa efter Barcelonas behandling och Whiners snubb.
     Filipe Luis är inte riktigt i Ashley Coles klass av vad vi sett hittills, å andra sidan höll César "Dave" Azpilicueta denne ur laget en stor del av säsongen. Zouma är ung men kommer att växa till sig ordentligt vid sidan av John Terry som gör alla bredvid honom bättre. Courtois måste också ses som ett nyförvärv även om han tillhört klubben sedan 2011. Drogbas återkomst ger oss en beprövad kraft som kanske har större moralisk påverkan än spelmässig, men det ska bli intressant att se honom som en super sub.
    Vi ska inte heller glömma van Ginkel som nästan är som en ny spelare också med tanke på hur mycket han missade pga skada förra gången, och han har varit en av de allra bästa under försäsongen. Nemanja Matic betydde massor med att täta till ett defensivt mittfält som aldrig riktigt hämtat sig förrän nu efter Makeleles återvändande till fransk fotboll. Hans betydelse för förbättringen av försvarsspelet under våren kan inte överskattas.
    Det ser väldigt bra ut, inte minst bakåt och på mitten. Lite oro finns dock fortfarande för anfallet och skador.

Däremot har Chelsea inte varit det lag som imponerat mest på försäsongen, trots fler spelade matcher än de flesta, snart nio stycken. Det spelar dock ingen som helst roll, vissa delar och vissa svar har getts som lovar massor.
     Däremot får försvarsspelet som helhet absolut inte godkänt, det är en bra bit från det vi såg i våras. Faktum är att det oroar lite grann, men så har JM experimenterat ordentligt med sina uppställningar. Det usla markeringsspelet och hur ruskigt billiga mål motståndarna fick hela tiden oroar ändå oss som följer Royal Blues noga. Courtois är en fantastisk målvakt, liksom Petr Cech. Courtois nackdel just nu är att han inte känner sitt försvar och det är en tillgång eller egenskap som absolut inte ska underskattas när man bedömer målvaktsspelet, och försvarsspelet i sin helhet. Jag tror faktiskt vi kommer att se ovanligt stor rotation på målvaktsplatsen under säsongen, men nästa är kommer Courtois vara obestridlig etta - han kan ju bara lära massor av Petr Cech också om han är ödmjuk nog att ta säsongen för vad den blir. Personligen kan jag inte hålla den ene av våra målvakter före den andra just nu. De har ungefär samma styrkor. Petr Cech har gjort en bra försäsong, Courtois drabbades av en lindrigare skada men gjorde också en makalös enhandsräddning i en av matcherna.

Hull har jag redan nämnt som en klubb jag tycker handlat klokt, om än lite i en annan klass. Vi ska dock koncentrera oss endast på klubbarna som kommer att kämpa i toppen. En topp som kan bli jämnare till och med än förra året. Stoke fortsätter sin omläggning av spelmodell och har värvat en del riktigt intressanta namn. Newcastle bygger om, men interna stridigheter lurar under ytan och då handlar det inte enbart om Ben Arfa.

Arsenal är nog de jag tycker handlat näst bäst, tätt följda av Manchester City, vilket kan förändras om Mangala blir klar för City. Arsenal har visserligen förlorat Vermaelen til Barcelona, vilket är oväenstligt som jag ser det. Han platsade inte förra året och själv har jag aldrig varit ett fan. Han var bra framåt, men defensivt var han långt sämre än David Luiz även om det bara var en av de två som kritiserades för det. De jagar en försvarare och jag tror nog de kan få en som är minst lika bra som de flyktade om Wenger lättar lite extra på plånboken de här sista veckorna.

Som sagt, det kan fortfarande hända saker på marknaden. Mest har Liverpool handlat, nästan som om löningen (Suarez-pengarna) bränt sönder fickorna på dem i godisbutiken. Men har de verkligen värvat rätt? De närmar sig spelare som känns mer rätt för deras svagheter nu, även om inget blivit klart i dagarna.

För mig kommer det ändå att handla om Manchester City och Chelsea. Chelsea har inga uppenbara luckor och svagheter i sin trupp, kanske saknar vi lite erfarenhet och en liten oro om anfallet fortfarande trots enorma förväntningar på Diego Costa, men det finns massor ändå. Jag tycker dock samtliga konkurrenter har haft lite fel fokus i sitt shoppande. För det borde handlats mer försvarare. Ett område Chelsea inte hade problem med förra året men de övriga hade det.City fick sent omsider klart med Mangala, vilket är viktigt för dem. Framåt är de kanske bäst förberedda av alla och tills Costa visat vad han kan är Aguero med van Persie ligans bästa anfallare. Skadan på Negredo kan ge dem en skakig start men Jovetic har imponerat på försäsongen efter en skadefylld och inte särskilt lyckosam start i klubben förra säsongen. Fernando tror jag är en lyckad värvning och City kommer att ha ett väldigt vasst mittfält i år. Enda svagheten tror jag är just försvaret och Joe Hart är jag inte alls säker på om han kommer att vara förstemålvakt länge till. Willy Caballero är en Pellegrini-favorit och lika bra som Hart varit senaste året. De är försvarande mästare även om det nog kan sägas att Chelsea gjorde dem till det genom att ta bort Liverpool som utmanare. Deras fokus tror jag ändå måste ligga på att äntligen göra ett ordentligt avtryck i Champions League.
   Mangala känns som en riktigt bra värvning för dem i en position de är svagare i än andra. Fernando kan bli en överraskning.
   Lampardfrågan har jag avsiktligt undvikit men tyvärr är det bra för City.
   Frågan är också hur gnällspiken Yaya Touré presterar. I Community Shield imponerade varken han eller City en enda sekund, men det var också en ordentlig b-elva som ställdes på fötter från start där. Jag misstänker att City trots allt, av tippade topplagen är det lag som är allra mest beroende av en enskild spelares prestationer (trots att Chelsea kan bli väldigt beroende av Costa då Torres på försäsongen fortsatt missa alla öppna chanser som inte går att missa normalt).

Arsenal ser jag som given trea i år. De har fortfarande luckor och för stor tilltro till sina yngre spelare. Alexis Sanchez kan bli en stor succé, troligare är att han behöver en period av acklimatisering. Premier Leaguespel är väldigt annorlunda än La Liga som inhoppare eller stjärna i Udinese. Liksom Özil förra året har han startat bra, men vi såg hur Özil dalade och så dålig som han var i våras kommer han inte att vara i år. Mertesacker och Koscielny var lyckosamma förra året men deras försvar är klart skadekänsligt. Debuchy eller Sagna gör väl ingen större skillnad. Frågan är om konsonantmannen förblir förstemålvakt (det kan bli många målvaktsförändringar i toppen i år, även Petr Cech är ju tippad att förpassas till bänken). Ospina kan mycket väl peta polacken. Arsenal har som tradition att börja bra för att klappa ihop på vårkanten, det är faktiskt en ganska trolig utveckling även den här säsongen. Vad Arsenal framförallt måste förbättra, mycket, är resultaten i matcherna mot de andra topplagen. Många pratar gärna om att Calum Chambers kan spela olika positioner, jo, men han är ändå en spelare köpt för tillväxt.Carvalho kan däremot göra skillnad i en position där Arsenal varit notoriskt svaga då Wenger inte velat bygga lag bakifrån förrr. Frågan är om Joel Campbell kan bli en joker för dem, fast just nu tycks det inte luta åt det hållet. Arsenal är bättre än förut, men det är Chelsea och Man City också så...   
   Som vanligt kommer de att starta bra och kommer säkert att leda ligan vid tillfällen, men frågan för Arsenal är alltid perioden när CL startar slutspelet; februari - april. De har onekligen visat en tendens att vika ned sig och en seger i Community Shield mot ett b-betonat lag och en FA Cupvinst mot Hull visar inte någon motsats - ännu.

Fjärdeplatsen är väldigt svår att tippa. Jag kan faktiskt se att även Everton kan ta den. De har handlat riktigt bra. Blir Atsu-lånet klart kommer det att gynna dem också. Lukaku fungerade för dem förra året och kan säkert göra så i år. Barry var väldigt bra för dem som lånespelare och är nu permanent. De har tagit in flera unga spelare och Ross Barkley är ett år bättre. Ändå är det nog troligast att de de hamnar på en sjätteplats igen.

Vilket gör att det handlar om Liverpool och Manchester United för den fjärde CL-platsen. Manchester United har det klart bästa spelschemat. De har inte tappat några spelare de inte vill bli av med, (men kommer kanske att få svårt att hinna bli av med dem de vill bli av med) men har ett svagt försvar som ska lära sig spela ett helt nytt försvarsspel. De har visserligen imponerat i träningsmatcherna men van Persie och Rooney lär få bära dem i år också. Mata blir säkert bättre om van Gaal får ordning på överflödet av spelare i nummer tio-positionen. Det defensiva mittfältet är svagt. Frågan är hur stor van Gaal-effekten blir. De har värvat väldigt sparsamt jämfört med vad som väntats. Det är dock tid kvar, frågan är dock om de spelare de vill och skulle behöva finns eller blir tillgängliga? Herrera kan bli en intressant spelare. Luke Shaw är en spelare för framtiden inte en avgörande spelare i år. Vidic och Ferdinand är borta vilket innebär att massor av erfarenhet och rutin försvunnit i samma position, det blir inte lätt för van Gaal att täcka upp för under en lång säsong. Särskilt inte som han vill spela med trebackslinje.
     Manchester United ser framförallt ut som ett Lag igen, en maskin med en idé och tro på den. Även om man inte ska döma efter en framgångsrik försäsong kanske - för objektivt sett är detta inte den bästa trupp de har haft, långt ifrån. Mycket återstår dock på transferfönstret och kanske kan detta locka till sig spelare som är villiga att ta ett år utan Champions League-lockelse.
     Men utan klara spelarförstärkningar, särskilt därbak och defensivt mittfält ser jag dem inte som en titelkandidat, men de kan ju överprestera i år då de underpresterade förra. Frågan är hur långt van Gaaleffekten tar dem. Några överraskande förluster som för Moyes och det skakar nog i tändstickslottet.

Jag ger nog mitt tips ändå till Manchester United då så många av deras spelare underpresterade förra säsongen, jag tror också de kommer att förstärka, om inte nu absolut i januari. Jag anser också att Liverpools spelare överpresterade förra året. Ett lättare spelschema och tränarinspirationen under Louis van Gaal gör också att jag lutar åt United.

Liverpool har handlat mest av alla, men också gjort den i särklas största förlusten. Suarez var ligans bäste spelare förra året och den i särklass målfarligaste. Liverpool har inte och kan inte ersätta honom. Sturridge i all ära, men jag tror inte han får en sådan säsong igen och nu ska han bära anfallet själv, en roll han nog själv gillar men klarar han det? Vi såg att Liverpool inte direkt imponerade mot de starkaste motståndarna förra säsongen. Sterling är nog den som kommer att dominera Liverpool. De har som sagt handlat massor, från Southampton mestadels - men att spela på den högre nivå de spelarna nu krävs göra ställer andra krav. Jag är inte över mig imponerad av alla Liverpools nya spelare. De är många, men de ska också på kort tid göras till ett lag som nu också ska tävla på högsta nivån även i Europa. Jag anser att Rodgers försummat det faktum att Liverpool släppte till massor med mål förra åre. tEn tuff lottning av gruppspelet i CL och saker och ting kan förändras ordentligt. Försvaret ser inte bättre ut nu även om Lovren kommit. Lyckas de få till Moreno-affären som varit på g hela sommaren har de början till ett bättre försvar, men det gäller också att få till det och kan få de två att fungera ihop, då kanske saker och ting måste övervägas igen; men annars är Skrtel m fl inte ett försvar som lär skrämma Costa annat än i spegeln. Sakho är jag inte heller imponerad av.

Jag delar ju dock sedan mycket länge JMs inställning att man bygger lag bakifrån (även om försäsongen inte tyder på det i år), därför sätter jag lag med stabilt spel före lag med stundtals bländande anfallsspel som Arsenal kanske i år, Liverpool förra året och City som onekligen har den kapaciteten för i år också. Vi såg också förra säsongen hur en bra manager kan montera ned sådana lag. 6-0 mot Arsenal till exempel var kanske förra årets höjdpunkt för oss Chelseafans. Tränarmässigt filosofiskt och coachmässigt är Lous van Gaal och José Mourinho de som mest liknar varandra, de är ju också mästaren och lärjungen även lärjungen haft större framgångar senaste åren och vann den stora kraftmätningen i CL-finalen mellan Inter och Bayern.

Tottenham kan överraska under ny tränare. Igen. Men frågan är om de gör det. Lamela var en stor flopp förra året men verkar komma igång nu under Pochettino. De har handlat väldigt försiktigt i år efter att gjort en Liverpool redan förra året. Jag tror de måste se årets säsong som en ombyggnadsperiod. Senaste veckorna har det smugit fram ett självförtroende i bakgrunden hos de vita från norra London, så kanske blir även de klart bättre i år än förra året. Det räcker dock inte till CL-spel, det har jag svårt att tänka mig även om Pochettino rätat upp en rätt skakig skuta.

Så här slutar alltså Premier League 2014-2015. Kanske. Hoppas.

CHAMPIONS: CHELSEA
Tvåa:            Manchester City
Trea:            Arsenal
Fyra:            Manchester United

Femma:        Liverpool
Sexa:           Everton
Sjua:            Tottenham

Bottenstriden vågar jag inte ens gissa efter haft fel så många gånger senaste åren. Men av nykomlingarna tycker jag Burnley ser svagast ut. Leicester verkar inte heller lyckats med några avgörande värvningar. QPR däremot tror jag kan hamna åtminstone i mitten av tabellen. Aston Villa kan få stora problem i år, Southampton måste få till värvningarna nu sista veckorna. Andra året är ofta tufft för lag vilket kan innebära problem för Crystal Palace. Var WBA står är väldigt svårt att gissa.

Newcastle har gjort några bra värvningar och borde komma något högre upp i tabellen i år. Sunderland tror jag blir stabilare även om de fick en anständig tabellplacering efter en riktigt bra slutspurt förra säsongen. Swansea är väldigt svårbedömda, bra anfall dock. West Ham ska försöka ändra spelstil, vilket inte alltid är lätt med en manager som aldrig stått för den sortens spel och Carroll är förstås skadad igen.

En sak är dock helt säker, om det var tufft förra året blir det ännu tuffare i år - både i toppen och botten.

Än kan det dessutom hända mycket på transfermarknaden, 19 dagar till, även om det känns som de flesta stora lagen är klara, utom Man United som inte är i fas med säsongen ännu. De kommer både att handla vad de kan komma över som passar in och göra sig av med en hel del, men även Tottenham aviserar minskning av truppen. Chelsea har också några spelare som ännu kan lämna även om det troligast blir som lån då.

Spännande blir det dock och det finns fog för allra största optimism.


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook