19 mars 2014

   CL inför lotten

Nu är det fri lottning inför fortsättningen, kvarts-, semi- och final i Champions League 2013-2014. Chelsea är med.

Så vad hoppas vi på inför lottningen på fredag.

Jag fruktar inget lag jättemycket dock. Vi kan gå hela vägen, men det kräver som alltid i cupspel lite tur också.

Jag hoppas på överlevaren i kvällens möte Manchester United och Olympiakos. Jag tror och hoppas Olympiakos tar sig vidare och med 2-0 i ryggen har de mer än en god chans. Jag tror de två är de svagaste lagen just nu som kan ta sig till kvarten.

Därefter hoppas jag på Dortmund. De har 4-2 borta mot Zenit (som för övrigt verkar skriva kontrakt med André Villas-Boas som manager, en kille vi känner väl). Dortmund är dock långt från det Dortmund som tog sig till final förra året. Jag utgår från att de tar sig vidare, men i mina ögon är de ett av de två svagaste lagen i kvartsfinalerna. Jag ska inte säga att Klopps lagbygge rasat, men inte imponerar det heller även om Lewandowski fortfarande kan blixtra till även om han mestadels verkar ha tankarna på nästa klubb.

Inget lag är dåligt men de här ser jag som de svagaste kandidaterna i fortsättningen. Därför vill jag förstås ha någon av dem, med andra matchen hemma. Det sistnämnda ser jag nästan som viktigare än vilket lag vi får möta.

Minst av alla vill jag ha Bayern München eller Real Madrid.

Ändå; vi pressade Bayern ordentligt i Supercupfinalen och de hade tur som med matchens sista skott fick det till straffar. De sopar fullständigt rent i Bundesliga, men det liknar väldigt mycket förra årets Premier League. Där laget som vinner överlägset ändå inte imponerar särdeles mycket - i jämförelse. Jag anser förra säsongens Bayern München var klart bättre än årets trots de enormt imponerande resultaten i ligan. För motståndet i Bundesliga var bättre förra året. Laget var bättre balanserat och de spelade inte en fotboll som jag ärligt talat inte tycker särdeles mycket om. För Pep Guardiola har redan gjort om Bayern till ett Barcelona 2.0 med tiki-taka-fotboll - en fotboll som aldrig någonsin attraherat mig särdeles mycket. Jag föredrar utan tvekan den sortens omställningsfotboll som Bayern excellerade i under förra säsongen. Så i mina ögon är Bayern något sämre än tidigare. De är trots det hetaste favoriten till slutsegern i Lissabon.

Real Madrid är däremot bättre i år. De har en bättre balans och ett lugnare internt klimat nu när vissa grupperingar i truppen inte behöver slåss mot José Mourinho längre. De har förstärkt och gjort det bra, plus att de som tyckte sämst om JM till slut tycks accepterat att JM faktiskt gjorde rätt när han bänkade dem. Jag tänker t ex på Iker Casillas men även delvis Pepe och Sergio Ramos. Real Madrid ser farliga ut och jag väntar gärna så länge som möjligt att möta dem.

De två är de enda lag jag känner lite fruktan för. Resten, nej vi kan vinna mot dem ALLA.

Atletico Madrid är min joker. Jag tror nog inte att de har ett lag som kan vinna, de har visat i ligan att de har lite problem med favoritskap. De hade chansen att rinna ifrån i La Liga men då hackade maskinen betänkligt. De har dock massor med kvalitet och själv undrar jag mest om Thibaut Courtois skulle få stå om de lottas mot oss. I PL får inga utlånade spelare spela mot sin klubb, vilket jag tycker är rätt, men jag undrar om Uefa har liknande regler. Om de har, så finns det åtminstone en spelare som absolut inte vill ha den lottningen.

PSG har också massor med kvalitet och inget motstånd i sin liga. De har också haft en väldigt lätt lottning hittills. För mig är det ändå rätt enkelt. Stoppa Zlatan och PSG åker ut. Zlatan som sällan eller nästan aldrig lyckats på engelsk mark och som vi vet har erkänt svårt mot organiserade och hårdföra försvar, som Chelseas. Nej, jag fruktar nog inte PSG lika mycket som svenska sportjournalister vill att vi ska göra - för de är helt enkelt inte lika bra och de är trots allt oerfarna på den här nivån. Och om det är något vi vet, så är det att Champions League-rutin är ovärderligt i slutfasen på den här turneringen. Därtill ser jag nog Laurent Blanc som den svagaste managern av alla de som är kvar. Han lyckades aldrig oroa oss när han var i Bordeaux och om inte Zlatan är på sitt allra mest produktiva humör tror jag inte Blanc kan erbjuda något som överraskar Mourinho.

Barcelona. Nej, Barcelona är inte lika bra som förr även om Messi i senaste matchen var i toppform. Det har han dock inte alltid varit i år. Neymar är ännu inte en spelare som i mina ögon lever upp till hajpen. Det är dock hans första år i tuff europeisk fotboll och han lär säkert bli bättre. Bättre är dock inte spelare som Xavi, inte heller Iniesta just nu. Det går förstås inte att underskatta Barcelona men det är inte samma Barcelona som vi slog ut senast eller när de var som bäst för 3-5 år sedan. Valdes är den som hållit laget under armarna i år, och han har redan deklarerat att han vill lämna. Som alltid är Barcelonas försvar deras svaga punkt och det blev inte bättre av att Puyol nu ger upp karriären.
    Fast - får vi en skandinavisk domare, då är vi nog körda mot Barcelona - det visar tyvärr all erfarenhet.

José Mourinho har förklarat att han fruktar inget lag och inte har någon favoritlottning. Det har nog jag, för som sagt det finns lag jag gärna möter i kvarten och lag jag gärna väntar till att möta i finalen.

Min känsla är att det blir Barcelona. En känsla jag haft länge redan, och det är väl inget lag vi mött i slutspelet i Champions League lika ofta som dem. Men vi får se strax efter kl 12 p fredag. Sedan är det bara att invänta att det blir en skandinavisk domare...

REVISION:
Man United lyckades vända och gick vidare. En sådan där vändning som vi gjorde 2012 mot Napoli och vi vet alla vad den betydde i den turneringen. Så nu är mitt önskemål Dortmund, men alla lag som är kvar är bra och måste slås någon gång för att vi ska kunna vinna ännu en CL.

 


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook